#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/07/2012 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Σαφάρι» για τις καταθέσεις στην ΕλβετίαΤην επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, με στόχο να φορολογηθούν καταθέσεις και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχει συντάξει «μαύρη» λίστα με περίπου 200 φορολογούμενους οι οποίοι φυγάδευσαν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δήλωναν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα, και ετοιμάζει εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες και τα οποία περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ. Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται «αξιοπερίεργες» περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό ποσά έως και 150 εκατ. ευρώ! Οι περιπτώσεις αυτές θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους αναδρομικά από το 2000 και θα δώσει προτεραιότητα σε ποσά καταθέσεων άνω των 3 εκατ. ευρώ για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως προέρχονται από ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στη φορολόγηση των τόκων των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες μέσω της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής σύμβασης. «Πιλότο» για τη σύμβαση θα αποτελέσει η αντίστοιχη συμφωνία Εβλετίας-Γερμανίας, η οποία προβλέπει φορολόγηση των κεφαλαίων μέχρι και 41% σε όσους διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει δύο επιλογές για τους Ελληνες καταθέτες στην Ελβετία: (α) είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, να ελεγχθούν και, εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες να φορολογηθούν βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστή έως 45%, (β) είτε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο για το σύνολο του κατατεθειμένου ή επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ο φόρος αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 25% έως 35%, θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Μ. ΡΟΖΑΚΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. avanti avatar
  avanti 31/07/2012 14:24:09

  Και είναι ανάγκη τέτοιου είδους αποφάσεις- ενέργειες να γίνονται παντιέρα από την κυβέρνηση? Για ποιό λόγο, για να φύγουν από την Ελβετία και να πάνε Keyman, Σιγκαπούρη και αλλού?
  Το έχουμε ακούσει πάμπολες φορές το CD αυτό.

 2. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 31/07/2012 14:25:53

  Στην Ελβετία υπάρχουν τριών ειδών λογαριασμοί, οι άσπροι, οι γκρι και οι μαύροι. Οι μαύροι δεν ανοίγουν με τίποτα...

  Το Υποικ αντί να περιμένει τους Ελβετούς να ανοίξουν τους μαύρους λογαριασμούς τους (πράγμα που θα γίνει μόνον-ίσως-σε περίπτωση ...παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου), ας ανοίξει τους λογαρισμούς και τις κινήσεις όλων των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες σε όσο βάθος χρόνου είναι αποθηκευμένα στοιχεία.

  Μόνον από 'κει θα βγάλει πολλά λαβράκια.
  Αλλά ποιος θα κάνει αυτήν την κίνηση αφού το το μισό οικονομικό κατεστημένο και οι μισοί κομματικοί μηχανισμοί όλων των κομμάτων που πέρασαν από τη βουλή τις τελευταίες δεκαετίες θα πρέπει να πάνε φυλακή; Ποιός;...

 3. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 31/07/2012 14:42:17

  Καλά κρασιά...
  Αυτό υποτίθεται ότι έπρεπε να το κάνει ο μέγας σουβλακοεξολοθρευτής ηγέτης κωστάκης.Μετά θα το έλυνε ο κηπουροσπορεύς αναμορφωτης της χώρας γιωργάκης .
  Τώρα τα ακούμε πάλι τα ίδια παραμύθια, θα,όταν, αν, θα.. απο τον αντώνη.Μιά κλωστή απέχει το κοροιδιλίκι και η μετονομασία του αντώνη σε αντωνάκη.
  Κάντο χριστιανέ μου πρώτα, φέρε τα λεφτά και μετά ανακοίνωσε την επιτυχία.Αν το πρώτο μέλημα είναι να διαχειριστούν επικοινωνιακά την συνειδητή απραξία τους, τότε καλά κρασιά αντωνάκη,και θα βρεθείς γρήγορα με τα άλλα παιδιά.

  Χρόνια ψάχνουν...Ελέφαντες πουά στην Πολωνία να έψαχναν τοσα χρόνια θα είχαν βρεί.
  Αν μέχρι τον δεκαπενταύγουστο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ,οχι τα ονόματα,αλλά τα ποσά που ήρθαν, όχι ΠΟΥ ΘΑ έρθουν, καληνύχτα αντωνάκη.
  Ο επόμενος να ετοιμάζεται.
  Δυστυχώς για τον Σαμαρά ο χρόνος ανοχής της κοινωνίας έχει συμπυκνωθεί υπό τρομακτική πίεση , στον ελάχιστο.Αποτελέσματα και όχι λόγια.
  Τα δείγματα γραφής μέχρι στιγμής είναι αμφίσημα...Σημάδια αποκοίμισης στον ίδιο σκοπό αλλά και σημάδια αλλαγής νοοτροπίας.
  Εχουν 2 εβδομάδες, βαριά τρείς, να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να φέρουν αποτελέσματα ορατά,συγκρίσιμα και κατανοητά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.