#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2011 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: φοβάμαι ότι η κρίση θα παρασύρει όλη την ΕυρώπηΤους φόβους του ότι η διεύρυνση της κρίσης χρέους θα  μπει τροχοπέδη στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, η οποία τον παρουσιάζει ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

« H μόλυνση εξαπλώνεται γρήγορα» τονίζει επίσης ο κ. Σαμαράς και δηλώνει ότι “η μεγαλύτερη ανησυχία μου, ότι βουλιάζουμε όλοι μαζί».  “Η μόλυνση δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι επίσης και κοινωνική. Και η κοινωνική μόλυνση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Χώρες όπως η Ισπανία, με ποσοστά ανεργίας 21%, θα μπορούσαν κάλλιστα  να οδηγηθούν σε βίαια φαινόμενα”, προσθέτει

Ακολουθεί το κείμενο της μετάφρασης:

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal, ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο άνθρωπος που πιθανότατα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας- αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα  συρρικνωθεί  πάνω απο 6% φέτος, ενώ θα υπάρχει ύφεση και το 2013.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος για το 2011, υπογραμμίζοντας την δυσκολία της χώρας να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που είχε υποσχεθεί στους διεθνείς δανειστές της.

“ Και αυτόν τον χρόνο θα υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξεως του 10%...και η ύφεση θα υπερβεί το 6%. Αυτή την στιγμή οδηγούμαστε στο πέμπτο έτος με ύφεση, μια κατάσταση η οποία ενδέχεται να επεκταθεί και στο επόμενο έτος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ.”

Παρά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και την σκληρή επιτήρηση της τρόικα των διεθνών επιθεωρητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, η Ελλάδα έχει ήδη παραδεχθεί, πως για φέτος, δεν θα πιάσει τους αρχικούς της στόχους όσον αφορά το έλλειμμά.

Οι στόχοι αυτοί, μεταφράζονται σε ένα έλλειμμα του προϋπολογισμό Περίπου 8.5% του ΑΕΠ, ή σχεδόν 17,1 δις ευρώ, για το 2011. Τώρα όμως, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 9%- πρόβλεψη που συμμερίζεται και η τρόικα.  Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα ενδέχεται να υπερβεί ακόμα και τους νέους στόχους.

Βέβαια, όλοι συμφωνούν ότι τα εν λόγω μέτρα λιτότητας ευθύνονται για την βαθιά ύφεση που έχει οδηγηθεί η Ελλάδα, ενώ οικονομολόγοι από τον ιδιωτικό τομέα φοβούνται πως η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί περισσότερο από την επίσημη πρόβλεψη του 6% για φέτος. Μια βαθύτερη ύφεση, συνεπάγεται, ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω των μειωμένων κρατικών εσόδων και των αυξημένων κοινωνικών δαπανών.

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ.Σαμαρά, γίνονται την στιγμή που η νέα μεταβατική κυβέρνηση- που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα μέσω της συνεργασίας της ΝΔ και της πλειοψηφίας του σοσιαλιστικού κόμματος- αγωνίζεται να επιβάλει το πρόγραμμα λιτότητας στην χώρα και να εφαρμόσει την συμφωνία του νέου πακέτου διάσωσης των 130 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Μετά από την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων εργασιών την άνοιξη του νέου έτους, αναμένεται να διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα, τις οποίες θα κερδίσει πιθανότατα η ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε, ότι αν εκλέγει πρωθυπουργός, θα εφαρμόσει πιο δραστικές περικοπές στις δαπάνες ενώ θα λάβει μέτρα- μετά από συμφωνία με την τρόικα- για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ξεκαθαρίζει δε, ότι η βασική αιτία της συνεχόμενης εμβάθυνσης της ύφεσης, είναι η αβάσταχτη φορολογία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ συγκεντρώνει περίπου το 23 με 24 τοις εκατό των ψήφων, έναντι του μόλις 15% των σοσιαλιστών. Ένα ποσοστό αρκετό για την νίκη, αλλά όχι για την εξασφάλιση μίας καθαρής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς φοβάται ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αναχαιτίσει την συνεχώς αυξανόμενη κρίση χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές του 2010, η οποία έχει εξαπλωθεί με κίνδυνο να «καταπιεί» χώρες όπως την Ιταλία, ακόμα και την Γαλλία. Η διεύρυνση της κρίσης χρέους, θα  μπει τροχοπέδη στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

“ Ανησυχώ για το πότε η Ευρώπη θα δώσει ένα καθαρό και ευσυνείδητο σημάδι, μέσω του οποίου θα αντικατοπτρίζεται η θέλησή της για να ξεπεραστεί η κρίση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου, ότι βουλιάζουμε όλοι μαζί,» λέει ο ίδιος. « H μόλυνση εξαπλώνεται γρήγορα».

“Και η μόλυνση δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο πολιτική, είναι επίσης και κοινωνική. Και η κοινωνική μόλυνση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Χώρες όπως η Ισπανία, με ποσοστά ανεργίας 21%, θα μπορούσαν κάλλιστα  να οδηγηθούν σε βίαια φαινόμενα”, πρόσθεσε.

 http://online.wsj.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kennan avatar
  Kennan 06/12/2011 19:08:35

  Συγκρίνετε πως προβάλλεται αυτή η συνέντευξη Σαμαρά και πως προβλήθηκε η προχθεσινή στο Βήμα, για να καταλάβετε την διαφορά μεταξύ εγχώριου και διεθνούς επιπέδου δημοσιογραφίας.

 2. SABI avatar
  SABI 06/12/2011 19:21:57

  Και καλά η Γερμανία μπορεί να έχει ξεγραμμένη την Ευρώπη . Ετσι και αλλοιώς η ΕΕ ιδέα των Γάλλων ήτανε (Ντε γκώλ, Ντελόρ, Ντεσταίν,Μιττεράν). Οι Γάλλοι τί κάνουν? Ο Σαρκοζί μπορεί να κόλλησε πάνω στη Μέρκελ ελπίζοντας να σωθεί στις εκλογές μη μπορώντας να δει παραπέρα. Οι υπόλοιποι τι κάνουν?
  Ο Σαμαράς μήπως άρχισε να το ξανασκέφτεται έτσι που τους βλέπει σ' αυτό το χάλι και να το γυρίζει πίσω στην Αμερική? Αυτό το σενάριο στα Επίκαιρα για επιστροφή της Ελλάδας στο δολλάριο αντί της δραχμής τι να σημαίνει άραγε? Λέτε τελικά να πάρει η Αμερική μαζί με τις Υπερτράπεζες την Ευρώπη αφήνοντας απ' έξω τη Γερμανία με τους δορυφόρους της? Αυτό μάλλον καλό θάταν για εμάς, εδώ που φτάσαμε...

 3. johndoctor avatar
  johndoctor 06/12/2011 20:41:17

  Κύριε Σαμαρά πρέπει να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις και όχι θέσεις και απόψεις νεοφιλελεύθερες
  Θέλουμε ξεκάθερες προτάσεις και όχι τα ίδια και τα ίδια, η Ελλάδα να κυρήξει στάση πληρωμών προς τους δανειστές και στους τόκους και κύρηξη απεχθούς χρέους όπως έγινε στον Ισημερινό
  Όσο ακολουθούμε την επιλογή του παπαδήμου και του ΔΝΤ τόσο χειρότερα για την Πατρίδα μας
  Εδώ και τώρα λύσεις θαραλλέες που θα ανακάμψει η Ελλάδα και όχι να στηρίζουμε το σάπιο οικονομικό σύστημα του ευρώ και της δήθεν Ευρωπαικής Ένωσης που κατά ουσία έχει διαλυθεί

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 06/12/2011 20:46:22

  !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.