09/12/2009 18:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: για ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίουΤην πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς -ή  διαφορετικά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό- που συνδυάζει τις αποκεντρωμένες αγορές με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Βόννη.

Οι αποκεντρωμένες αγορές μπορούν να παράγουν περισσότερη ευημερία απ' οποιοδήποτε άλλο σύστημα είπε ο κ. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι «οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή η «απαίτηση ανταγωνιστικότητας» δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένα εξωτερικό παράγοντα που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες.  Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος». 

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις και από το σοσιαλιστικό μοντέλο αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό: «δεν θέλουμε ένα κράτος - επιχειρηματία, όπως οι Σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι». Κάνοντας κριτική και στα δύο μοντέλα ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής» ενώ από την άλλη «το πρόταγμα της «αναδιανομής»  με γραφειοκρατικό τρόπο που πρότειναν οι σοσιαλιστές παρήγε τόσο μεγάλες και τόσο οξυμένες στρεβλώσεις των αγορών, που τελικά δεν υπήρχε «πλεόνασμα» προς αναδιανομή».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από την «αναδιανομή στην «διάχυση» ευκαιριών και ευημερίας και αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας ότι «το ρυθμιστικό μας σύστημα στις αγορές δεν τα πήγε καλά τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς «επιδιορθώσεις» στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς.

Μίλησε εξάλλου για την ανάγκη να στηριχθούν οι μεσαίες τάξεις που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατική σταθερότητα αλλά επλήγησαν από την κρίση: «Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα: στηρίζοντας τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Και βοηθώντας της μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας: «Η καλύτερη εγγύηση ευημερίας είναι η Ελευθερία, η καλύτερη εγγύηση Ελευθερίας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η καλύτερη εγγύηση Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία, η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, στα πλαίσια μας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 09/12/2009 18:30:03

  Ξεκάθαρες κουβέντες. Όχι σαν τους υποκριτές του ΠΑΣΟΚ.

 2. donaE avatar
  donaE 09/12/2009 19:06:44

  Παλι η ιδεολογικη ταυτοτητα της ΝΔ;
  Επι του συγκεκριμενου θα πεις κατι Αντωνη,ευκαιρια ειναι ...

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 09/12/2009 19:06:45

  Αν και μου αρέσει ο κ Σαμαράς, ως φορέας ιδεών και ξεχασμένων εννοιών, θα πρέπει να του υπενθυμίσω ότι το Κράτος μας δεν είναι δυστυχώς γραφειοκρατικό.
  Είναι Ανατολικού τύπου, πελατειακό.
  Αν ήταν έστω γραφειοκρατικό, σύμφωνα με τις θεωρίες της Διοικητικής Επιστήμης, θα υπήρχε τυποποίηση ενεργειών και διοικητικών πράξεων που θα μπορούσαν να μηχανογραφηθούν και να εξορθολογιστεί προς όφελος της κοινωνίας και του ατόμου η λειτουργία του.
  Δυστυχώς όμως το πελατειακό κράτος δεν έχει πρότυπα ενεργειών και δράσεων γιατί η εξυπηρέτηση του πολίτη εξαρτάται όχι από τις ανάγκες αλλά από το επώνυμο και την κομματική του ιδιότητα.
  Το να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα ενώ είμαστε σε μεσαιωνικές οργανωτικές δομές είναι ουτοπικό.

  ΥΓ

  ...ας αφήσουμε δε και τις ικανότητες της αυλής του, που τόσο λαμπρά έδρασαν στο ΥΠΠΟ...

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Ο Ιθαγενής 09/12/2009 20:19:09

   Αντιθέτως, αγαπητέ Ιθαγενή, νομίζω ότι το κράτος μας είναι κατεξοχήν γραφειοκρατικό. Ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα όταν είδα τον τίτλο της ανάρτησης και περίμενα να πει κάτι περισσότερο για το ζήτημα αυτό. Η δική μου εμπειρία λέει ότι το κράτος μας είναι πάρα πολύ γραφειοκρατικό, και δεν είναι γραφειοκρατικό μόνον για αυτούς που αναφέρεις (επώνυμους κλπ. - πού είναι ο Επώνυμος!).

   Τι σημαίνει γραφειοκρατία; Είναι το αντίθετο του κράτους δικαίου. Σημαίνει να μην εμπιστεύεται το κράτος ούτε εσένα ούτε τους υπόλοιπους θεσμούς. Να χρειάζεται το προληπτικό κύρος της κρατικής σφραγίδας για να κάνει τη δουλειά του. Να χρειάζεται να καταθέσει ένα σωρό δικαιολογητικά, γιατί δεν εμπιστεύεται το κράτος ότι του λέει ο πολίτης την αλήθεια. Αυτό, η αντίληψη δηλαδή της κρατικής σφραγίδας και των δικαιολογητικών εδράζεται στο ότι ο πολίτης έχει αποκτήσει το "δικαίωμα" να λέει ψέμματα στο κράτος ή να λέει ψέμματα στους άλλους πολίτες χωρίς να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Επίσης, στο ότι έχει αποκτήσει το "δικαίωμα" να παραβιάζει το νόμο χωρίς να τιμωρείται.

   Θέλεις να κάνεις σήμερα εμπόριο, χρειάζεσαι άδεια. Αν θέλεις να κάνεις εξαγωγές, χρειάζεσαι άδεια. Με μία σφραγισμένη επιταγή δεν μπορείς να κάνεις εξαγωγές! Πείτε μου τώρα, έχει σχέση και πόση η σφραγισμένη επιταγή με τη διενέργεια εξαγωγών; Αν βρεις ανθρώπους να σου αγοράσουν ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, πρέπει να μην κάνεις εξαγωγή επειδή στο παρελθόν σφραγίστηκε μια επιταγή. Και δεν παραγράφεται η συνέπεια της απαγόρευσης λήψης άδειας εξαγωγών λόγω σφραγισμένης επιταγής, είναι για πάντα!

   Μην πάμε σε αυτά τα σύνθετα και όχι πολύ συχνά: θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στην εφορία. Αν χρωστά λεφτά στο κράτος, δεν μπορείς να θεωρήσεις μπλοκ αποδείξεων και τιμολόγια. Μα πώς θα δουλέψει καλοί μου άνθρωποι ο επαγγελματίας για να σας ξοφλήσει, αν εσείς δεν του δίνετε τη δυνατότητα να δουλέψει, αν τον πετάτε εκτός αγοράς;

   Το κλειδί είναι αυτό που μας λέει ο Σαμαράς και δεν ξέρω αν το σκέφτηκε μόνος του ή το έγραψε άλλος: "μη γραφειοκρατικό κράτος δικαίου". Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια: Να κάνει ο πολίτης τη δραστηριότητά του ελεύθερα, αλλά αν παρανομεί να αντιμετωπίζει αμέσως τις συνέπειες χωρίς ευνοιοκρατία. Να μπορείς π.χ. να ανοίξεις εστιατόριο χωρίς ελέγχους για το αν έχεις σωστές τουαλέτες, αλλά αν σε πιάσουν χωρίς σωστές τουαλέτες να σου σφραγίζουν το κατάστημα επιτόπου, χωρίς να κάνουν τα στραβά μάτια, ίσως και με "δωράκια".

   Αυτό θα γίνει αν αποφασίσουμε όλοι μας να λέμε την αλήθεια σε όλους, από το εισόδημα που κερδίζουμε μέχρι τα τετραγωνικά που χτίζουμε, και αν πάρουμε απόφαση να τιμωρείται όποιος δεν λέει την αλήθεια, είτε λέγεται Παπαδόπουλος, είτε λέγεται Σωκράτης Κόκκαλης. Αν σταματήσει δηλαδή να υπάρχει ευνοιοκρατία. Για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να γίνουμε λιγάκι ήρωες στην καθημερινότητά μας, ειδικά αν έχουμε υπεύθυνες θέσεις.

   Όνειρο θερινής νυκτός; Μπορεί. Πάντως αν δεν προσπαθήσουμε, θα μείνουμε στο σημερινό χάλι.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Blimblomblim 10/12/2009 00:39:56

    Αγαπητέ φίλε η γραφειοκρατία σημαίνει τυποποίηση όχι φακελάκι.
    Χρειάζεσαι άδεια για εξαγωγές ή εισαγωγές ή θεώρηση βιβλίων;
    Μηχανογράφησε και απλούστευσε τις διαδικασίες μην μηχανορραφείς.Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι τυποποίηση.Τόσο απλά.
    Πανηγυρίζομαι πχ σαν χώρα για τα ΚΕΠ που δεν είναι τίποτα άλλο από μεσάζοντες πολίτη - διοίκησης γιατί η διοίκηση δεν βλέπει τον πολίτη αλλά το ειδικό βάρος εξουσίας που φέρει.

    “μη γραφειοκρατικό κράτος δικαίου” έχουν οι χώρες που έχουν μηχανογραφήσει την τυποποίηση και την έχουν απλουστεύσει.Που έχουν ψηφιοποίηση τους κανόνες και τις επικοινωνίες σε επίπεδο αλληλεπίδρασης.

    Όποιος υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε γραφειοκρατία δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει ότι έχουμε βαπτίσει γραφειοκρατία τις πελατειακές σχέσεις, τα μαύρα, την αδράνεια που θρέφει το σύστημα που όλοι βολεύονται με αυτό.
    Όποιος δουλεύει στο Δημόσιο το ξέρει μπορεί να το παραβλέπει αλλά το γνωρίζει.

    Να μιλά κάποιος για “μη γραφειοκρατικό κράτος δικαίου” όταν έχει ασκήσει διοίκηση είναι λίγο γραφικό ή τουλάχιστον ας κοιτάξει στην "γραφειοκρατική του" αυλή ο καθένας και ας μας πει πρακτικές και αλλαγές και όχι διαχειριστικές διεκπεραιώσεις...
    Το ξανά γράφω τον ..."πάω" αλλά δεν περπατά καλά, η αλλαγή δεν είναι διαχειριστική νοοτροπία αλλά αναδόμηση και επανίδρυση...

    ΥΓ

    αν θέλεις κοίτα τη θεωρεί η Γερμανική Σχολή της Διοικητικής Επιστήμης ως γραφειοκρατικό σύστημα και τι λέμε εδώ στην χώρα που έδωσε τα φώτα, το χαρτοβασίλειο της ασάφειας που όλοι βολεύονταν, βολεύονται και θα βολεύονται...

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ Ο Ιθαγενής 10/12/2009 03:35:19

     Αγαπητέ Ιθαγενή,
     αν δεν έχεις οργάνωση η μηχ/ση μπορεί να φέρει περισσότερη γραφειοκρατία!
     Επίσης η μηχανογράφηση κοστίζει πάρα πολλά και πολλοί κερδοσκόπισαν στην Ελλάδα, στο όνομά της!
     Τα έργα πληροφορικής Δημοσίου στην Ελλάδα θα είναι είναι πάντα ΜΑΜΟΥΘ, λόγω της ανοργανωσιάς, της γραφειοκρατίας και της τεμπελιάς των δημοσίων υπαλλήλων!
     Μάλλον δε κατανόησες τι σου είπε ο BlimBlomBlim!
     Σου είπε για τη λειτουργία του κράτους χωρίς εμπόδια από τη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να παίξει ρόλο ρυθμιστή και να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα!
     Σου έκανε δηλ. πιό "λιανά" αυτό που είπε ο Αντώνης.
     Εσύ απάντησες για το πως θα βοηθήθεί η γραφειοκρατία, μέσω μηχανογράφησης, όχι για το πως θα βοηθήσεις τον πολίτη, που είναι και το ζητούμενο.
     Και δεν είναι καθόλου γραφικό αυτό που λέει ο κ.Σαμαράς. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και πολλές χώρες το εφαρμόζουν ήδη!
     Είναι π.χ. η Γαλλία γραφική;

    • Ο Ιθαγενής avatar
     Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 10/12/2009 17:10:06

     Το ίδιο δεν λέμε; Για να έχεις οργάνωση θα πρέπει να έχεις τυποποίηση. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τα έργα πληροφορικής στη χώρα επειδή κάποιοι τα νέμονται, να κατηγορούμε τα τρωκτικά.
     Για να έχεις λειτουργία του κράτους δεν μπορείς να έχεις πελατειακές δομές διαπροσωπικής βάσης, αλλά ενιαία νομοθεσία και κανόνες με ισχύ για όλους.
     Δεν είπα να βοηθηθεί η γραφειοκρατία μέσο μηχανογράφησης αλλά να τυποποιηθούν και να απλουστευθούν οι διαδικασίες.
     Αυτό που λέει ο κ Σαμαράς είναι και γραφικό και γραμμικό.
     Η χώρα δεν έχει ανάγκη και από άλλες μορφές κάθετης ιεραρχικής οργάνωσης, για να βολέψουμε σφραγιδοφύλακες, αλλά οριζόντιας και άμεσης πρόσβασης στην πληροφορία.
     Ο έλεγχος όμως σε τέτοιο επίπεδο μόνο μηχανογραφικά μπορεί να γίνει.
     Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη Γαλλία με την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με εμάς γιατί εμείς έχουμε μείνει στο ...Βυζάντιο.

     ΥΓ

     ...οι "τεμπέληδες" ΔΥ δεν είναι ανοργάνωτοι και γραφειοκράτες.
     Να σταματήσει αυτό το παραμυθάκι, γιατί άλλοι νομοθετούν και δεν κωδικοποιούν με σωρεία τροπολογιών και παραθύρων.
     Το χάος το επιθυμούν όσοι δεν θέλουν να ελεγχθούν.

     ...όσο για την οργάνωση, δομή και φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων ο κ Σαμαράς ή η αυλή του ειδικότερα, άσκησε διοίκηση σωστά;
     Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για οργάνωση, μηχανογράφηση κλπ

 4. donaE avatar
  donaE 09/12/2009 19:19:03

  Στον Αγιο Δομινικο τον επιασε ο πανικος;

 5. gaetano avatar
  gaetano 09/12/2009 20:28:33

  ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΤΣΙ . ΤΟΝ ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ , Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ,ΔΙΑΔΧΘΕΙΚΕ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ .
  ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ .
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
  ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΠΟ 850.000 ΣΕ 350.000 ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ?
  ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 5.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ?
  ΘΑ ΠΑΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ , ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΝΔ , ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΑΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ?
  ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΙ 600 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ 150 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ?
  ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΣΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ?
  ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΠΑΝΘΕΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 80 ΕΚ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ?
  ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ 3.000 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 6ΔΙΣ ?
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ .
  ΑΡΑ ΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ .

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ gaetano 10/12/2009 00:45:05

   Σιγά μην συνεργαστούν, να ορίζουν τις διοικήσεις, τους Προέδρους και τους Δ Σύμβουλους θέλουν....
   Να συνεργαστούν ποιοι;

   Ο κ Μουρμούρας με τον κ Παπακωνσταντίνου;
   Ο κ Μουρούτης με τον κ Πεταλωτή;
   ή ο κ Δαρβίλας με τον κ Ραγκούση;

   Με τι αποτέλεσμα;
   Λες και όλοι δεν έχουν ασκήσει διοίκηση δεν έχουν διαχειριστεί και απλά ...πέφτουν από τα σύννεφα....

   Ουτοπίες και καθρεπτάκια για τους Ιθαγενείς....

 6. thouthou avatar
  thouthou 09/12/2009 20:33:01

  Οι δηλώσεις Σαμαρά είναι πολύ σωστές, αλλά γενικές.
  Περιμένουμε να δούμε αναλυτικά τί εννοεί λέγοντας "μή γραφειοκρατικό", "κράτος δικαίου", και κυρίως "εθνικό κράτος"...
  Αυτά αναδεικνύονται με καθημερινές θέσεις σε κάθε θέμα, όχι με γεινκές τοποθετήσεις...

 7. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 10/12/2009 00:41:34

  Η Ομιλία του Σαμαρά στο συνέδριο του ΕΛΚ δεν θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένη, προτάσεις και θέσεις του θα ακούσουμε πιστεύω, για την Ελληνική οικονομία τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ή στη συνάντηση αρχηγών πολιτικών κομμάτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.