08/03/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήμερα κλειδώνει η ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία και εφορία

Συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα επιδιώξουν σήμερα το υπουργείο Εργασίας και οι εκπρόσωποι της Τρόικας, για να προχωρήσει η ενιαία ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

 

1. Διάρκεια δόσεων: Το υπουργείο προτείνει δύο ρυθμίσεις. Μια που να έχει πάγιο χαρακτήρα και να γίνεται σε 18-36 δόσεις και τη μεγάλη ρύθμιση (τη λεγόμενη ύστατη ευκαιρία) που θα δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης παλιών χρεών μέσα σε 66 ή και 72 δόσεις. Η πρόταση της κυβέρνησης για την πάγια ρύθμιση χρεών προβλέπει εξόφληση σε 18 μηνιαίες δόσεις για οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, 24 δόσεις για οφειλές από 100.000 έως 500.000 ευρώ και 36 δόσεις για χρέη πάνω από 500.000 ευρώ. Ενώ για τις 66 δόσεις, προτείνει να πληρώνεται ως το 3,5% των χρεών μέχρι τα 65.000 ευρώ.

Η Τρόικα έριξε χθες την «ιδέα» να περιοριστεί σε 12 δόσεις η διάρκεια της πάγιας ρύθμισης και να ψαλιδιστούν οι 66 δόσεις, δείχνοντας όμως διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού.

2. Όροι και προϋποθέσεις ένταξης των μεγαλοοφειλετών στη ρύθμιση: Η διαφωνία των δύο πλευρών έγκειται κυρίως στους όρους και τα κριτήρια που θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι μεγαλοοφειλέτες. Η Τρόικα θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλα περιθώρια, αν δεν είναι βιώσιμοι, ενώ το υπουργείο και οι διοικήσεις των Ταμείων αντιπαραβάλλουν τις συνθήκες «ακραίας ύφεσης» στην ελληνική οικονομία ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που απειλεί τη βιωσιμότητα δεκάδων χιλιάδων –υγιών ως σήμερα– επιχειρήσεων και ως εκ τούτου τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ελαστικά.

Η χρυσή τομή θα αναζητηθεί σήμερα σε νέα συνάντηση και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση με ένα ψαλίδισμα των δόσεων για την πάγια ρύθμιση που θα εξαντλείται πιθανώς στις 24 αντί 36 δόσεις.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας είχαν χθες διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, του  υπουργείου Οικονομικών και με διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και ζήτησαν περισσότερες εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητα και των δύο ρυθμίσεων.

Ανάμεσα στα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν ήταν ότι τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2013 αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ (για ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, με παλιές και νέες ρυθμίσεις).

Από τον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 08/03/2013 08:12:18

  θέμα που πονάει, κανείς δε θέλει να χρωστάει, ο καλύτερος μάλιστα τρόπος είναι να έχει έσοδα, για να μπορεί να δίνει
  !

 2. anonymous avatar
  anonymous 08/03/2013 08:52:03

  Με τη ρύθμιση στο χέρι θα μείνουν. Δεν υπάρχουν λεφτά. Έτσι όπως έχει η κατάσταση θα ήταν πιο έντιμο να πουν φέρτε ότι έχετε και διαγραφή προσαυξήσεων οι οποίες είναι 14% το χρόνο ενώ ο τόκος υπερημερίας είναι 11%. Το πολύ 4% θα έπρεπε να είναι η προσαύξηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.