#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2012 13:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήμερα αποφασίζεται τι θα γίνει με τα CDSΔεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από αυτές τις σελίδες προειδοποιούσαμε δεξιά και αριστερά για τους κινδύνους που κρύβονται στη φιλόδοξη διαδικασία του PSI.  Φυσικά ήρθε η επιβεβαίωση και τα μαντάτα από την Ευρώπη δεν είναι ευχάριστα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ISDA συνεδριάζει για να αποφασίσει σχετικά με την τύχη της ελληνικής χρεοκοπίας και συγκεκριμένα αν αυτή θα θεωρηθεί εθελοντική αναδιάρθρωση ή πιστωτικό γεγονός, οπότε θα πυροδοτηθούν τα CDS.

Η απόφαση αυτή όμως, όπως εγκαίρως προειδοποιήσαμε, είναι δίκοπο μαχαίρι.  Και αυτό γιατί αν μεν πυροδοτηθούν τα CDS θα προκύψει γενική αναταραχή και θα χρειαστεί νέες διασκέψεις και νέες προτάσεις, αν όχι, θα προκύψει ζήτημα αξιοπιστίας των ασφαλίστρων κινδύνου, πράγμα το οποίο μάλλον θα εξαγριώσει τις αγορές με συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης, λόγω της ενσωμάτωσης του κινδύνου στο επιτόκιο.

Αν προκύψει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει άμεση αντίδραση της Γερμανίας και μάλλον το πρώτο θύμα θα είναι η ελληνική αναδιάρθρωση.

Ζοφερά μαντάτα

Τα δυσάρεστα (;) δεν σταματούν εδώ. Κάποιες φαινομενικά αθώες οικονομικές ειδήσεις από την Ευρωπαϊκή οικονομία, που συνήθως αλιεύουμε από τις εσωτερικές σελίδες των ξένων οικονομικών εφημερίδων, θα έπρεπε να προκαλούν ρίγος στο οικονομικό επιτελείο:

Η ΕΚΤ, σε κατάσταση πανικού, δανείζει μανιωδώς Ισπανικές και Ιταλικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους αγοράζουν μανιωδώς κρατικά ομόλογα των χωρών τους.  Αυτή η γελοία διαδικασία που απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα το 2009, δεν προμηνύει τίποτα ευχάριστο.  Λένε ότι τα χρήματα είναι τόσο πολλά, που όταν σκάσει η φούσκα, η ελληνική περιπέτεια θα αποτελεί ευχάριστη ανάμνηση.
Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στο selective default, απέκοψε τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.  Τον άχαρο ρόλο του μαλάκα ανέλαβε η τράπεζα της Ελλάδος.  Καθώς κανένας δεν είναι σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων και για το αν και πότε οι ελληνικές τράπεζες θα επανασυνδεθούν με την ΕΚΤ, η βιωσιμότητά τους κρέμεται από μία κλωστή, πράγμα που όπως θα δούμε παρακάτω δημιουργεί ήδη αλυσιδωτές αντιδράσεις, που φυσικά δεν είχαν προβλέψει οι ξερόλες και λαλίστατοι πολιτικοί.
Μια από αυτές, ιδιαίτερα πονηρή είδηση που δεν έτυχε της πρέπουσας δημοσιότητας, είναι η σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, με μοναδικό θέμα το τελεσίγραφο στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται εκεί.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews, η κεντρική τράπεζα απαιτεί τον άμεσο διαχωρισμό των τραπεζών αυτών από τις μητρικές τους και την άμεση ανακεφαλαιοποίησή τους, απειλώντας τες με άμεσο κλείσιμο!  Η απόφαση αυτή δεν έχει πολιτικές προεκτάσεις, παρά μόνο πρακτικό χαρακτήρα, καθώς οι εγγυητικές των τραπεζών αυτών δε γίνονται δεκτές πουθενά, πράγμα που δημιουργεί καθημερινά εμπόδια στη λειτουργία της εθνικής οικονομίας της γειτονικής χώρας.  Φαντάζομαι ότι κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στη Βουλγαρία.
Οι Ρώσοι, μετά την τράπεζα Κύπρου, ετοιμάζονται να διασώσουν και την άλλη μεγάλη Κυπριακή τράπεζα, τη Marfin.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη κρατική τράπεζα της Ρωσίας ξεσκονίζει ήδη τα λογιστικά βιβλία της τράπεζας.  Η κίνηση αυτή είναι σαφώς πολιτική και έρχεται σε συνέχεια του διακρατικού δανείου που χορήγησε στην Κύπρο η Ρωσία.  Με τον τρόπο της βέβαια, δείχνει και την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών, για όσους μπορούν να διαβάζουν πίσω από εξελίξεις τέτοιου είδους.

Και εμείς εδώ, ασχολούμαστε με πιο ενδιαφέροντα θέματα, αν ο κ. Κούβελος αγόρασε πλοίο ή διέσωσε κεφάλαιο, ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και πότε θα γίνουν εκλογές, ποιο καινούργιο κόμμα ιδρύθηκε σήμερα και άλλα τέτοια θηριώδη ζητήματα.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. andre avatar
  andre 01/03/2012 13:07:26

  εδω και ενα χρόνο αυτό ακούμε

 2. drider avatar
  drider 01/03/2012 13:31:08

  Αυτόν τον άχαρο ρόλο τον είχε αναλάβει η ΤτΕ από το καλοκαίρι - ίσως και νωρίτερα. Αλλά και τα όρια του ELA δεν είναι απεριόριστα (δείτε Ιρλανδία) - όλα θα εξαρτηθούν από το για πόσο χρόνο θα παραμείνει η Ελλάδα στο Selective Default.

  Επίσης τα CDS δεν θα ενεργοποιηθούν σήμερα, γιατί ακόμα δεν έχει λάβει χώρα καμιά ανταλλαγή ομολόγων ιδιωτών. Φυσικά, τα ομόλογα που διακρατούσε η ΕΚΤ έχουν ήδη ανταλλαχθεί με νέα ομόλογα που εξαιρούνται του κουρέματος.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/03/2012 14:54:24

  Αρνητική απάντηση από ISDA: Τα CDS δεν ενεργοποιούνται.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 01/03/2012 15:00:45

  αφού δεν έχει ξεκινήσει το PSI (OPS) για να δουν πως θα πάει και αν θα περπατήσει
  αύριο ξεκινάει επίσημα
  επιτυχές θα θεωρηθεί για συμμετοχή σε κάτω του 90% των κατόχων (στο 60% συμμετοχή θα θεωρηθεί χαμηλή μάλλον)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.