Σάλλας: Εθνικοί πρωταθλητές μέσω συγχωνεύσεων
16/03/2014 11:47
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σάλλας: Εθνικοί πρωταθλητές μέσω συγχωνεύσεων

Tην ανάγκη δημιουργίας επιχειρήσεων - εθνικών πρωταθλητών, οι οποίες θα προκύψουν από την ανασυγκρότηση προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων και θα είναι σε θέση να βγουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, θεωρεί ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, στο Βήμα της Κυριακής .

"Θα πρέπει να μάθουμε να παράγουμε για τη διεθνή αγορά ανεξάρτητα από το που προορίζεται η παραγωγή μας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι τράπεζες ασφαλώς και δίνουν χρήματα στην οικονομία αλλά...

δε μπορούν να αυξάνουν τη χρηματοδότηση σε εταιρείες των οποίων ο τζίρος συστηματικά μειώνεται και δεν έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων τους» αναφέρει και προσθέτει πως πρέπει ως τράπεζες να προστατεύουν τα χρήματα των καταθετών τους καθώς αν οποιοσδήποτε ζητούσε δάνεια τα έπαιρνε χωρίς κριτήρια τότε οι τράπεζες θα κατέρρεαν και οι καταθέτες θα έχαναν τα χρήματά τους με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία.

Μιλώντας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Σάλλας λέει χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, με σκοπό τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία δράσης για την ισχυρότερη συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου, θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σ” αυτή την αύξηση κεφαλαίου.»

Όσον αφορά τα 6,4 δισ. ευρώ που υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι καλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αναφέρει πως το ποσό αυτό είναι υπερβολικό καθώς οι υπολογισμοί έγιναν με μία πολύ αυστηρή προσέγγιση του θέματος. Σχολιάζοντας το αίτημα του ΔΝΤ για περισσότερα χρήματα προσθέτει: «Η συζήτηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες αφορά τους εποπτικούς φορείς την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους επενδυτές που αξιολογούν για να επενδύουν ή όχι σε μια τράπεζα. Πρέπει να αφήσουμε να κρίνουν την εκτίμηση της ΤτΕ οι αγορές».

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάθεση για ρύθμιση, διαγραφές δανείων ο κ. Σάλλας τόνισε τη διαχρονική βοήθεια των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάτι που ισχύει και σήμερα με συνεχείς διευκολύνσεις που γίνονται σε αυτούς που είχαν συνέπεια και τώρα έχουν ανάγκη.

Μιλώντας για το ευρώ δήλωσε χαρακτηριστικά «Το ισχυρό νόμισμα δεν είναι εμπόδιο, είναι προνόμιο και ασφάλεια. Φανταστείτε να είχαμε ένα ασθενές νόμισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες της διεθνούς κρίσης. Δε θα έμενε τίποτα όρθιο»

«Είμαστε οικονομικά και νομικά δεσμευμένοι προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», αναφέρει για το μνημόνιο και προσθέτει «δεν υπάρχει πολιτικός τρόπος απεμπλοκής χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο μόνος τρόπος είναι οικονομικός και προϋποθέτει να εξακολουθήσουμε να παράγουμε πλεονάσματα και να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης με υψηλούς ρυθμούς.»

Παράλληλα τονίζει πως «Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το παρελθόν. Πρέπει όλοι να δούμε το μέλλον. Πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούμε. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης ευνοώντας τις επενδύσεις και την επιστροφή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία.»

«Το γεγονός ότι δύο ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και ότι πλέον η Τράπεζα Πειραιώς βγαίνει στις αγορές χρήματος δείχνει τη βαθμιαία επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για την ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.