26/09/2012 19:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΕΒ: Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων

Δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές, δηλώνει ο ΣΕΒ σε υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο Σύνδεσμος εξηγεί την άρνησή τους, απαριθμώντας, τις επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο παραγωγικός κλάδος το τελευταίο διάστημα στις οποίες περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση του κόστους ενέργειας, λόγω της αύξησης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα (2008), της επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο ρεύμα (2010), του διπλασιασμού του ΕΦΚ στο μαζούτ (2011) και της επιβολής ΕΦΚ στο φυσικό αέριο(2011).

- Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εισαγόμενες.

- Το χαμηλό επίπεδο των βασικών υποδομών (όπως π.χ. των υποδομών φόρτωσης στο λιμάνι του Βόλου).

- Το πολύ υψηλό κόστος των μεταφορών, το οποίο μόλις πρόσφατα έχει μειωθεί.

- Ο διπλασιασμός του κόστους δανεισμού το τελευταίο έτος.

- Η χειροτέρευση των όρων πληρωμής για τα εισαγόμενα υλικά (π.χ. υλικά συσκευασίας) που συνιστούν σημαντική αύξηση κόστους.

- Η σημαντική αύξηση των φόρων.

- Η μεγάλη καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ.

- Η διατήρηση πολλών ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων.

«Είναι φανερό ότι οι παραπάνω παράγοντες επιβαρύνουν το κόστος και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών» αναφέρει ο ΣΕΒ. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών.

Όπως σημειώνει: «Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπου το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40-50% του κόστους παραγωγής. Για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 20%, που έχει επιβληθεί, απαιτείται να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 80%. Συνεπώς, οι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων εξακολουθούν να είναι: η μείωση των φόρων, η άρση των ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους».

Στο υπόμνημά του προς το υπουργείο, ο ΣΕΒ ζητά απλοποίηση του επενδυτικού νόμου και τροποποιήσεις, όπως κλιμάκωση της κρατικής ενίσχυσης ανάλογα με τομεακά κριτήρια (ανάπτυξη τεχνολογίας, συνέργειες με τον περιβάλλοντα παραγωγικό ιστό, ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας). Ζητά επίσης να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση των ενισχύσεων που έχουν διοχετευθεί μέχρι σήμερα, μέσω του Επενδυτικού Νόμου.

 

Ο ΣΕΒ ζητά ακόμη, μεταξύ άλλων, κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση, οριοθέτηση βιομηχανικών πάρκων, κατάργηση του Αγορανομικού Κώδικα, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, μεταφορά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κάθε είδους προμήθειες, ανεξαρτήτως ύψους, άρση ρυθμιστικών εμποδίων για τον ανταγωνισμό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, κ.α.

 

Ο Σύνδεσμος αποδίδει εξάλλου τις πιέσεις για εσωτερική υποτίμηση (δηλαδή μείωση των εισοδημάτων προκειμένου να πέσουν οι τιμές) στην τεχνολογική υστέρηση της χώρας.

 

«Με τις ανεπαρκείς επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε όρους οικονομίας της γνώσης καθ' όλη τη διάρκεια της ανοδικής πορείας, φθάσαμε σε σημείο οι εταίροι και δανειστές της χώρας να θεωρούν, σήμερα, ως διέξοδο για την χώρα και να την επιβάλλουν, τις χαμηλές αμοιβές και την εσωτερική υποτίμηση εν γένει» αναφέρεται συγκεκριμένα στο υπόμνημα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/09/2012 20:04:21

  Μπά; Κατήργησαν και τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης;
  "Ξεσκίσανε" και τον Άνταμ Σμίθ;
  Ύστερα κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, γίνονται ραντιέρηδες "βιομήχανοι" χωρίς βιομηχανίες και παραπονούνται ότι φταίει γι αυτό ο Μάρξ (που ανακάλυψε τον νόμο της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους).
  Άχ, θέλουν και αυτοί τον "Γερμανό" τους, να τους κάνει μερικά σεμινάρια καπιταλισμού.

 2. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 26/09/2012 20:09:04

  Δεν μπορουν να μειωσουν απο το κερδος;
  Να μην τρεχει σαν χανος ο λαος να ψωνιζει απο ξενες αλυσιδες αναψυκτικα τυπου κολα με 30λεπτα και μπυρες με 40

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/09/2012 20:16:27

  Πιό λιανά:
  "Ενεργοβόρες βιομηχανίες": Να κάνουν επενδύσεις σε νέα τεχνολογία με εξοικονόμηση ενέργειας και αυξημένο βαθμό απόδοσης. Αντί επενδύσεων όμως στις επιχειρήσεις τους, αυτοί ρευστοποιούν μερίδια και επενδύουν σε ...εξωχώρια ακίνητα ή σε συλλογές έργων τέχνης (συγκινητικό μέν, αλλά όχι παραγωγικό).
  "Κόστος πρωτων υλών": Να κάνουν συνέργειες, να συγκροτήσουν οικονομίες κλίμακας και καθετοποιημένες αλυσίδες, να συνεργαστούν με άλλους εγχώριους (ή γειτονικών χωρών) παραγωγούς του δευτερογενούς ή πρωτογενούς τομέα. Αντ' αυτού, επειμένουν στον "φεουδαρχικό" τρόπο παραγωγής της οικογενειακής επιχείρησης κατά τα πρότυπα του Μεσοπολέμου.
  "Κόστος μεταφορών": Άς γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια με το κράτος (βλέπε ΟΣΕ) για αλλαγή του συστήματος logistics, με μετατόπιση των μεγάλων όγκων και χερσαίων διαδρομών προς το σιδηρόδρομο. Δύσκολο, αλλά αυτό κάνουν παντού.
  Για τα λοιπά έχουν εν μέρει δίκιο. Αλλά τα βασικά είναι τα δύο πρώτα.

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Ο Θείος 26/09/2012 21:33:29

   Σωστα !Ας οψεται ο Χατζηδακης που δεν εχει αφησει μεγαλοστελεχη του ΣΕΒ να μην τους δωσει θεσεις Προεδρων ,μεσολαβητων και δικων του Συμβουλων {Αθανασοπουλος ΤΑΙΠΕΔ,Γριμανης ΛΑΡΚΟ,Σταυριδης ΔΕΗ{?},Αναστασοπουλος πρωην ΟΛΠ για τα λιμανια ,Βιδαλης της S&B για τους αυτοκινητοδρομους ,Κυριαζης συμβουλος του κλπ,κλπ}.Αμ τοτε πως να μην παρουν θαρρος να απαντουν οπως του απαντησαν !Ας τρεξει τωρα ο Σκορδας να μαζεψει τις τιμες των προιοντων που ειναι σχεδον διπλασιες απο αυτες πχ της Γερμανιας

 4. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 26/09/2012 21:09:51

  Γράφουν οι αγαπημένοι μας Βιομήχανοι :΄΄Συνεπώς, οι καθοριστικοί παράγοντες για τη μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων εξακολουθούν να είναι: η μείωση των φόρων, η άρση των ρυθμιστικών και διοικητικών εμποδίων και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του κράτους΄΄
  Αφού είναι έτσι, να το πάρει η κυβέρνηση και να το κάνει σημαία. Να το δείξει και στην Τρόικα που τόσο πολύ αίμα έχυσε για να μειωθούν οι μισθοί.
  Μετά να κάνει τα εξής απλά:
  Να επανέλθουν πάραυτα οι μισθοί στα προηγούμενα επίπεδα ή τουλάχιστον να προδιαγραφεί η σταδιακή επάνοδός τους σε διάστημα τριετίας.
  Να φορολογήσει με ένα ενιαίο φόρο τύπου Ιρλανδίας (π.χ μόνο με 15%) όλη τη βιομηχανική δραστηριότητα .
  Να τους δίνει αυτόματα όλες τις άδειες με απλή τυποποιημένη κατά περίπτωση υπεύθυνη δήλωση του υπεύθυνου της εταιρίας (προέδρου Δ.Σ, κ.ο.κ) ότι τήρησε όλη τη κείμενη νομοθεσία ώστε να μην υπάρχουν οι επικαλούμενες καθυστερήσεις .Στη συνέχεια οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες να κάνουν όλους τους ελέγχους και αν διαπιστώνουν ασυνέχεια, ασυνέπεια, δόλο και γενικά ψευδή δήλωση, να τους παίρνει το σκάλπ χωρίς καθυστερήσεις, διοικητικά δικαστήρια , παρά μόνο να υπάρχει διαδικασία ένστασης σε ανώτερο υπηρεσιακό όργανο-επιτροπή και εάν είναι δυνατόν με παρουσία μέλους εξειδικευμένου δικαστικού. Με τον τρόπο αυτό και το κράτος θα δείξει ότι πιστεύει τον πολίτη, αλλά και ότι τηρεί τη νομιμότητα.Επίσης θα απλουστευθεί η διαδικασία και δεν θα υπάρχει χαμένος χρόνος για την επιχείρηση.
  Είναι πολύ εύκολο να γίνουν, βοηθούν την ανάπτυξη, χτυπούν τη διαφθορά και συντομεύουν τις διαδικασίες .

 5. Enzo avatar
  Enzo 26/09/2012 22:12:53

  Δεν υπάρχει οικονομία δεν υπάρχει ΣΕΒ .
  Τα πήραν όλα οι τραπεζίτες .
  Παει το ρευστο πέταξε

 6. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 26/09/2012 22:15:41

  Υπαρχει καποιος με στοιχειωδη λογικη που περιμενε κατι διαφορετικο; Ποιος περιμενε να δεχτουν οι επιχειρηματιες να γινουν μερος της "εσωτερικης υποτιμησης"; Αφου αυτοσκοπος τους ειναι η συνεχης αυξηση των κερδων τους, πραγμα τελειως αντιθετο με την "εσωτερικη υποτιμηση". Αυτη την χρησιμοποιουν ως δικαιολογια για να μειωνουν τους μισθους για να καλυπτουν με αυτες τις μειωσεις τα αυξημενα εξοδα και να αυξανουν ταυτοχρονα τα περιθωρια κερδους για να συνεχιζουν τα κερδη να αυξανονται, παρα την συνεχη μειωση ζητησης, κυριως με αυξηση τιμων που προκαλει εσωτερικη ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ και οχι εσωτερικη υποτιμηση. Οταν τα λεγαμε αυτα εξ αρχης, μας σβηνανε τα σχολια, κρινομασταν ως ακραιοι αντιευρωπαϊστες, κτλ. Στα επιπεδα εισοδηματων που μαθανε επιχειρηματιες και εργαζομενοι μονο η νομισματικη υποτιμηση μπορει να δωσει λυση. Με μεγαλη λυπη, βλεπω την Ελλαδα να εχει ηδη πλησιασει πολυ το φαινομενο της Ανγκολας σε σχεση τιμες-μισθοι-περιθωρια κερδους. Και που να ανακοινωθει και το ελλειμμα ως % του ΑΕΠ που θα ειναι μεγαλυτερο της περσινης μετρησης. Οι περικοπες θα εχουν προκαλεσει ακομη μεγαλυτερη ζημια στα δημοσιονομικα.

 7. rally monkey avatar
  rally monkey 26/09/2012 23:39:24

  η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα μείωσης των τιμών
  ..αυτα οταν συζηταμε για μειωσεις τιμων
  οταν συζηταμε για μειωσεις μισθων γινεται ο καθοριστικος παραγοντας για την 'ανταγωνιστικότητα της οικονομιας'
  έαν απο τα πολλα..
  και *αμω τα παιδια ειναι εκει στο ΣΕΒ !

 8. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 27/09/2012 07:36:06

  ΣΕΒ: Βιομήχανοι χωρίς βιομηχανίες!!!
  Ενεργοβόρες βιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα,αεροπλάνα,ηλεκτρονικά κλπ,πως είπατε;
  Για όλα φταίει ο κατώτατος μισθός της συζύγου μου,που έφθασε αισίως τα 450 ευρώ από 700,ενώ πληρώθηκε τον Σεπτέμβριο για τον μήνα Απρίλιο εργαζόμενη 6 ημέρες την εβδομάδα επί 9-10 ώρες!Κατάντησε η εργασία χόμπυ!
  Η πλάκα είναι οτι ο εργοδότης είναι στελεχάρα του ΚΚΕ!

 9. TARAMAS avatar
  TARAMAS 27/09/2012 11:39:03

  Συγνώμη, αλλά χωρίς να αμφισβητήσω πολλά από όσα είπατε για τις παθογένειες του παραγωγικού τομέα στην Ελλάδα (οικογενειακές επιχειρήσεις χωρίς παραγωγική-οικονομική παιδεία, έλλειψη επενδύσεων ακόμη κι όταν υπάρχει η δυνατότητα κ.λ.π.) τι από όσα λένε, δεν τα λέει και η ΝΔ (και όλοι πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) και όλοι μας, ότι πρέπει να αλλάξουν; Η υψηλή ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ φορολόγηση δεν είναι αντιαναπτυξιακή; Οι απαρχαιωμένες κρατικές δομές και η γραφειοκρατία δεν είναι αντιαναπτυξιακές; Τα κλειστά επαγγέλματα δεν είναι αντιαναπτυξιακά; Η ελλιπής αξιολόγηση των ενισχύσεων που δίνονται δεν είναι αντιαναπτυξιακή;
  Έχω την εντύπωση ότι όλοι έχετε στο νου σας μια καρικατούρα βιομήχανου που επέβαλλε η αριστερά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, ενός χοντρού με το πούρο που βγάζει τα λεφτά που κερδίζει στην Ελβετία και πίνει το αίμα του εργαζόμενου. Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν είναι έτσι. Για κάθε ένα λαμόγιο που κλέβει τις επιδοτήσεις, τους εργαζόμενους και το κράτος, υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας (όχι απαραίτητα μεγαλοβιομήχανος, μπορεί να είναι "μικρός" που παλεύει όσο μπορεί) που στραγγαλίζεται από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Το κόστος ενέργειας είναι περίπου ανελαστικό Θείε, διότι συνήθως εξαρτάται από την ισχύ μηχανημάτων που είτε δεν γίνεται να περιοριστεί, είτε διότι το κόστος αντικατάστασης παλαιωμένων μηχανημάτων είναι απαγορευτικό και μάλιστα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, με χαρακτηριστικό την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και την έλλειψη χρηματοδότησης. Οι πιο πολλές επιχειρήσεις παλεύουν να μην κλείσουν και δεν ισχύει για όλες ότι έχουν υπερκέρδη που τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό. Όταν κάποιος είναι στο χείλος του γκρεμού, ποιο περιθώριο κέρδους να μειώσει; Σε ποια χώρα με ανταγωνιστικές βιομηχανίες τους παρακρατείται ο ΦΠΑ για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα; Πως να ενταχθεί μια σωστή επιχείρηση σε ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα για να κάνει επενδύσεις όταν οι προθεσμίες του είναι συντομότερες από το χρόνο που απαιτείται για να εκδόσουν οι κρατικές επιχειρήσεις τις απαραίτητες άδειες; Από που θα αντλήσει λοιπόν τη χρηματοδότησή της μια επιχείρηση; Μπορεί να "βολεύει" να τους βάζουμε όλους κάτω από μια ταμπέλα, αλλά πως θα δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον για τις όποιες υγιείς παλιές και νέες επιχειρήσεις όταν υπό την δικαιολογία του "κακού επιχειρηματία", κάνουμε τη ζωή ΟΛΩΝ αδύνατη; Λογικό είναι σε ένα άρρωστο περιβάλλον να επιβιώνουν οι αεριτζήδες, τα λαμόγια και οι φαύλοι που θα λαδώσουν (για να μπουν στα προγράμματα, για να φοροδιαφύγουν κλπ) και θα ανταγωνιστούν αθέμιτα τους σωστούς και οι τελευταίοι θα εκλείπουν όλο και περισσότερο. Η κάλπικη λίρα διώχνει την καλή από την αγορά, αυτός είναι νόμος.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ TARAMAS 27/09/2012 12:30:57

   ΔΙΟΡΘΩΣΗ: ....χρόνο που απαιτείται για να εκδόσουν οι κρατικές ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τις απαραίτητες άδειες;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ TARAMAS 27/09/2012 12:49:28

   Κόστος ενέργειας και συνέργειες - καθετοποίηση: Αναφέρθηκα επικριτικά σε μεγάλους ομίλους και εταιρείες, που μπορούσαν να επενδύσουν, διότι είχαν backup σε ρευστότητα . Όχι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
   Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. μερικοί στα μέταλλα - ορυχεία) δεν επένδυσαν. "Πούλησαν", ρευστοποίησαν, μετέτρεψαν τις εταιρικές συμμετοχές σε assets και σε μη παραγωγικά ακίνητα.
   Και με εξαίρεση λίγες εταιρείες (πάλι π.χ. μέταλλα - ορυχεία), δεν έκαναν συνέργειες και καθετοποιήσεις.
   Ακόμη και τα ελάχιστα "βαλκανικά ανοίγματα" δεν έγιναν ως συνέργειες, αλλά ρευστοποιώντας παραγωγικές θέσεις και θέσεις εργασίας εντος Ελλάδος.
   Έτσι δεν γίνεται καπιταλισμός, είναι σκέτο ραντιεριλίκι...

 10. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/09/2012 18:07:57

  Συνεπώς έχουν δίκιο οι μισθωτοί που υποστηρίζουν ότι το κόστος εργασίας πολύ λίγο συμμετέχει στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους και απόλυτο άδικο η Τρόικα που πιστεύει ότι με τη μείωση του μισθολογικού κόστους η Ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Κατά συνέπεια, η εξαθλίωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, πηγάζει από την πραγματοποίηση των μύχιων βλέψεων των Βιομηχάνων εδώ και δεκαετίες, οι οποίοι είδαν σαν βούτυρο στο ψωμί τους τις επιταγές της Τρόικας, που είχαν σαν σκοπό την Βουλγαροποίηση των μισθών και την Κινεζοποίηση των ανθρώπων!

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ ΝΤΙΝΟΣ 27/09/2012 23:45:41

   Ειστε υπερβολικα αισιοδοξος. Η Βουλγαροι και οι Κινεζοι μπορει να εχουν εχουν Βουλγαρικους και Κινεζικους μισθους, εχουν, ομως και Βουλγαρικες και Κινεζικες τιμες. Μονο μια χωρα φτανει σε αυτο που καταντα η Ελλαδα. Η Ανγκολα. Δλδ, μισθοι Μογγολιας, τιμες Μονακου.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Εθνικιστης 28/09/2012 00:09:53

    Εύστοχο το παράδειγμα της Ανγκόλας. (δεν τρολλάρω)

    • Εθνικιστης avatar
     Εθνικιστης @ Νικόλας 28/09/2012 02:28:29

     Ευχαριστω, αγαπητε. Ειναι αληθες. Μονο στην Ανγκολα και στην Ελλαδα υπαρχει τετοια ψαλιδα μισθων-τιμων. Κριμα που δεν εχουμε καμια προσφατη μετρηση του δεικτη GINI. Ειμαι σιγουρος οτι θα την εχουμε φτασει και σε αυτο.

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 27/09/2012 18:11:45

  Να που μας κατάντησαν , να γίνουμε κομιστές αριστερών συνθημάτων και υπερασπιστές ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ δογμάτων!!

 12. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 27/09/2012 23:44:21

  Πότε μπορεσατε Μητσάρα ;
  Υπηρξε ποτε μειωση;;
  Δεν μπορεσατε ποτέ;;

 13. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 28/09/2012 23:53:52

  Πάντα το έλεγα!!! Την μία τους φταίνε οι μισθοί, την άλλη η φορολογία την παρ' άλλη η διοικητική μεταρύθμιση. Άραγε μπορούν να παράξουν πλαστικά καλαμάκια? (ξέρετε αυτά για τα αναψυκτικά) Μεγάλο το ερώτημά μου ε?????Θέλει κουλτούρα η παραγωγή προιόντων και που να την μάθεις? Δίκαιο είχε ο Ρέσλερ όταν επισκέφθηκε την Χώρα μας. Πολύ δίκαιο, μα πολύ!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.