#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2011 11:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρυθμίζουν τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων


"Πάγωμα" των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια για 2 χρόνια, πληρωμή της μισής δόσης για 5 χρόνια, και επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου μέχρι τα 85 χρόνια του δανειολήπτη είναι οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση του ΤΠΔ έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και αποτελεί μία μεγάλη ανάσα για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και όλους εκείνους που θα βγουν σε καθεστώς εφεδρείας και έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων.

Υπολογίζεται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δανειοδοτηθεί από το Ταμείο και τα συνολικά τους υπόλοιπα για στεγαστικά δάνεια σήμερα υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε πως:

Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη να μπορεί για διάστημα μέχρι 5 χρόνια να καταβάλλει το μισό της δόσης του δανείου.Ωστόσο στην περίπτωση αυτή (δηλαδή για τα 5 χρόνια) υπάρχει πρόβλεψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 50% της δόσης να μην "αποδεσμεύεται από το εφάπαξ βοήθημα ή την αποζημίωση λόγω απόλυσης", αλλά να καταβάλλεται από τον φορέα προς πίστωση της εξυπηρέτησης του δανείου.

Στην περίπτωση που το εφάπαξ δεν επαρκεί για την πλήρη εξόφληση του οφειλόμενου ποσού, τότε ο δανειολήπτης θα μπορεί να το καταβάλει σε 48 δόσεις άτοκα, ή έντοκα μέχρι την πλήρη λήξη του δανείου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον παρά την επιμήκυνση ο δανειολήπτης εξακολουθεί να μην μπορεί να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι δυνατόν (με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών) να "παγώσει" η εξυπηρέτηση του δανείου μέχρι 2 χρόνια.

Ο δανειολήπτης (δημόσιος υπάλληλος) που αποχωρεί από την υπηρεσία του λόγω συνταξιοδότησης μπορεί να μην πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις του δανείου του μέχρι να του καταβληθεί η σύνταξη. Ομως μόλις εισπράξει τη σύνταξη του θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλο το ποσό των δόσεων χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση (δηλαδή δεν επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας), διαφορετικά το ΤΠΔ ζητά να "μην αποδεσμεύεται το εφάπαξ".

Οριο ηλικίας

Παρατείνεται το όριο ηλικίας στη λήξη της επιμήκυνσης για τα ενυπόθηκα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια στο 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη, ώστε να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις των δανείων.

Ας σημειωθεί ότι τα παραπάνω τίθενται άμεσα σε ισχύ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις. Μάλιστα ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτημάτων προς το ΤΠΔ παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι ότι με προηγούμενες αποφάσεις του το ΤΠΔ έχει σε ισχύ προγράμματα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που είναι μέχρι 10 χρόνια στα στεγαστικά δάνεια (με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 40 χρόνια), μέχρι 10 χρόνια στα ενυπόθηκα επισκευαστικά με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 26 χρόνια και κατά 5 χρόνια τη διάρκεια αποπληρωμής στα δάνεια μικροεπισκευών-μικροβελτιώσεων με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια.

Είσπραξη δόσης από τη μισθοδοσία και διετής περίοδος χάριτος

Ρυθμίσεις για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών και από τις τράπεζες, ενώ χθες στη Βουλή ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των εγγυήσεων του Δημοσίου προς τον τραπεζικό τομέα στα 60 δισ. ευρώ (από 30 δισ. ευρώ), διότι όπως είπε "το τραπεζικό σύστημα πρέπει να είναι εγγυοδοτημένο με απέραντη ρευστότητα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο ζήτησε ρυθμίσεις στη "λογική" του ΤΠΔ και από τις εμπορικές τράπεζες.

Από την πλευρά του ο κ. Ράπανος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, απάντησε πως οι τράπεζες έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους. Ωστόσο συζητούνται τα εξής σενάρια: Διετής περίοδος χάριτος με πληρωμή μόνο τόκων. Να επιμηκύνεται η διάρκεια αποπληρωμής μέχρι το 85ο έτος της ηλικίας του δανειολήπτη.

Και ακόμα εξετάζεται η είσπραξη της δόσης από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου μέσω πάγιας εντολής (με τη συναίνεσή του). Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, υπολογίζονται στις 200.000 τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων στις τράπεζες (εκτός από τα δάνεια του ΤΠΔ). Αναφέρουμε ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών αφορούν:


Αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά, για τους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ.
Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών. Η διάρκεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου μπορεί να παραταθεί μέχρι και 12 χρόνια, με μέγιστη συνολική διάρκεια τα 40 έτη, εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη.
Ρύθμιση οφειλών από πιστωτική κάρτα σε άτοκες δόσεις (μέχρι 24 δόσεις).
Ρύθμιση οφειλών από καταναλωτικά δάνεια.
Προγράμματα ρυθμίσεων για στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος 6 ή 12 μηνών, ή με πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ενός έτους.
Προγράμματα που απευθύνονται σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους του Δημοσίου και παρέχουν τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας, ή προσφέρουν περίοδο χάριτος ή πληρωμής μόνο τόκων.


Οι διευκολύνσεις που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

1. "Πάγωμα" δόσεων για μία διετία

2. Καταβολή μισής δόσης για 5 χρόνια

3. Αναστολή πληρωμής δόσεων για τους υπό συνταξιοδότηση

4. Στα 85 έτη το όριο των δανειοληπτών

5. Επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι 10 χρόνια
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63561673

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 22/11/2011 12:06:33

  Ενώ των ιδιωτικών υπαλλήλων τι μας νοιάζει!!!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Νίκος 22/11/2011 12:34:06

   Υπάρχουν πάρα πολλοί Δ. υπάλληλοι που έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες. Αυτούς δεν τους πιάνει.
   Η ρύθμιση δε διακρίνει μεταξύ Δημ. και ιδιωτικού υπαλλήλου. Δίνει το ΤΠΔ τη δυνατότητα ρύθμισης στους δανειολήπτες του. Το ότι όλοι οι δανειολήπτες του είναι δημ υπάλληλοι είναι δευτερεύον. Για τις τράπεζες πρέπει ή να το αποφασίσουν οι ίδιες ή να επιβληθεί με νόμο αν και παίζεται ο νόμος να είναι αντισυνταγματικός λόγω αντίθεσης στη συμβατική ελευθερία.

 2. manos avatar
  manos 22/11/2011 12:07:44

  Μ'αρέσει ο όρος για το όριο ηλικίας.
  Μάλλον θα μας βάλουν να δουλεύουμε μέχρι τα 85.
  Δεν είναι κακό αυτό. Θα μου ανανεώσουν και το δίπλωμα του αυτοκινήτου μέχρι τα 85.
  Τότε να δεις που θα δουλέψουν λαμαρινατζήδες, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, νεκροθάφτες, ασφαλιστικές, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων.

 3. anonymous avatar
  anonymous 22/11/2011 12:21:42

  Άνθρωποι που έχουν ήδη αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα ωφεληθούν. Θα γλιτώσουν το σπίτι τους διότι θα κάνουν επιμήκυνση και θα δίνουν μικρότερη δόση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Αυτοί που έχουν πρόσφατα δάνεια κάποια στιγμή θα χάσουν το σπίτι τους. Όταν οι μισθοί έχουν πέσει στο μισό και φτάνουν ίσα ίσα για να επιβιώσεις όσες διευκολύνσεις και να σου κάνουν απλά δε μπορείς να πληρώσεις τη δόση διότι δεν έχεις τα λεφτά ούτε μπορείς να τα βρεις.

  Κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσει μια ρύθμιση που να λέει ότι σε περίπτωση δανειοδότησης για αγορά συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου η ευθύνη του δανειολήπτη περιορίζεται μόνο μέχρι την αξία του περιουσιακού στοιχείου που αποκτήθηκε. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει 2 ακίνητα ένα σπίτι αγορασμένο με δάνειο και το πατρικό του στο χωριό. Αν σκάσει το δάνειο σήμερα η τράπεζα μπορεί να βγάλει και τα δυο στον πλειστηριασμό.

 4. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 22/11/2011 12:46:19

  Έτσι μπράβο...ισοτιμία...
  Οι υπόλοιποι στο Καιάδα...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Φακ Κωστας 22/11/2011 12:51:04

   Ο τίτλος είναι λάθος έπρεπε να είναι: Το ΤΠΔ προχωρά σε ρύθμιση δανείων.
   Στην τελική ας ακολουθήσουν και οι τράπεζες.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Φακ Κωστας 22/11/2011 13:05:54

   Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, ε φακντ Κώστας;

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ Σταύρος 22/11/2011 13:13:31

    Να πεθάνει η κατσίκα σου...όταν πληρώνω εισφορές για να σερφάρεις εσύ σε ώρες γραφείου, ναι, να πεθάνει...
    τρώει από τη δική μου...
    Η ρύθμιση αυτή είναι για τις κατσίκες σας, για να έχετε λίγο γαλατάκι...οι δικές μας σχεδόν ψόφησαν...

    • Σταύρος avatar
     Σταύρος @ Φακ Κωστας 22/11/2011 13:27:21

     Δεν είσαι "κοινωνικός αυτοματιστής".
     Μηχανικός σε ναυτιλιακή Εταιρία είμαι και για να φτάσω να είμαι, όχι πάντα σε ένα γραφείο, μόνο όσοι έχουν κάνει στα "παπόρια" ξέρουν και καταλαβαίνουν.
     Ιδιωτικός Υπάλληλος you know?!
     Το πρόβλημά σου είναι γιατί το ΤΠΔ διευκολύνει τους χρεωστές του και γιατί δεν το κάνουν οι Ιδιωτικές Τράπεζες, αντί να ζητάς το μέτρο να επεκταθεί σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;
     Σε λυπάμαι ρε κακομοίρη.
     Τόσο μίσος ούτε ο Στάλιν με τον Πολ-Ποτ μαζί, δεν είχαν.

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Σταύρος 22/11/2011 13:38:04

      Εντάξει...η ανωνυμία επιτρέπει να λεει ό,τι θέλει ο καθένας...
      Αν έχεις κάνει σε "παπόρι" θα ξέρεις και από "μπάφους" και "καλοπέραση μεσοπέλαγα"...

      Εγω δημόσιος υπάλληλος είμαι...απλώς δεν αντέχω το συνάφι μου...έχουμε καταστρέψει εσάς τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και θλίβομαι για αυτό...

     • manos avatar
      manos @ Φακ Κωστας 22/11/2011 14:15:36

      Σταύρο και Κώστα,

      Μην παίζετε το παιχνίδι τους. Και εγώ ιδιωτικός υπ. είμαι, και αυτή τη στιγμή δεν την παλεύω άλλο. Τελειώνουμε και δεν έχει πιά ούτε κατσίκες ο γείτονας, ούτε χόρτα στους αγρούς.
      Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει αυτό το πήδημα στον κοσμάκη.
      Τι κάνει ο Σαμαράς? Αν δεν μας ακούει, δεν μπορεί ο Φαήλος να μεταβιβάσει τον πόνο και την απόγνωση?

      Με εκτίμηση

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Φακ Κωστας 22/11/2011 14:54:28

      Κάνε κράτει, ρε χαρτογιακά, σε καιρό και άντε στην μηχανή να λλάξεις ραγισμένο πουκάμισο!
      8 ώρες είσαι με τους συναδέλφους σου στο γραφείο και δεν βλέπεις την ώρα να πας σπίτι σου.
      Βάλε να είσαι νέος και ο "μπάρμπας" να σε έχει πάρει με στραβό μάτι!
      Η σκληρή δουλειά, δημόσιε, θέλει και σκληρή διασκέδαση!
      Σε σκληρά λιμάνια κάποιες φορές.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ Φακ Κωστας 22/11/2011 14:57:00

      Ρε συ manos, πρώτη φορά τον διαβάζεις τον φακντ;
      Ο άνθρωπος έχει σοβαρό πρόβλημα.

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Φακ Κωστας 22/11/2011 15:17:18

      Eιρωνικό ήταν το σχόλιο...προφανώς ΔΕΝ είμαι ΔΥ...γι' αυτο και με εκνευρίζει κάθε τι που είναι ευνοϊκό για αυτούς και επιβαρύνει εμάς τους υπόλοιπους...
      Εσύ, που δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος (λέμε τώρα) γιατί εκνευρίζεσαι?...
      Αφού, για σένα, είμαι ένας ακόμα πλανεμένος, που όμως είμαι υπερ των συμφερόντων σου...εκτός αν σου αρέσει να πληρώνεις έκτακτες εισφορές για να μη χασουν τα σπίτια τους μόνο οι ΔΥ...

      Όσο για το "λούσιμο" με τις βρισιές σου θα πώ ότι από το πληκτρολόγιο όλοι μάγκες είναι...

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Φακ Κωστας 22/11/2011 15:28:01

      Μάνο, κατευναστική η παρέμβαση σου...σκέψου όμως κάτι...
      Οι ΔΥ θέλουν αλληλεγγύη τώρα που όλα καταρρέουν (σημειώνω ότι ακόμα δεν έχει απολυθεί κανείς, χρήσιμος ή όχι)... όταν ήταν στον αφρό, οι υπόλοιποι του ιδιωτικού τομέα δεν συμμετείχαν στο "μαζί τα φάγαμε"...

      Πόλεμο έχουμε...όχι μεταξύ πολιτών γενικά και άρχουσας τάξης (αυτό είναι το εύκολο, για όλα φταίνε οι κακοί πλούσιοι)...πόλεμο έχουμε μεταξύ φαύλων και μη...
      Βλέπεις τελευταία τους "φοβερούς" επιχειρηματίες που φυλακίζονται? αυτοί είναι οι φαύλοι, όχι όμως γενικά οι επιχειρηματίες...Δες, από την άλλη, τον επιχειρηματία γνωστής ελληνικής σοκολατοβιομηχανίας με 5000 άτομα που παράγει ελληνικό προιόν και δεν χρωστά εισφορές και φόρους...

     • manos avatar
      manos @ Φακ Κωστας 22/11/2011 15:48:28

      Είναι πράγματι τραγικό, γιατί εμείς δεν συμμετείχαμε στο γλέντι.
      Αλλά δυστυχώς οι ζωές μας είναι δεμένες.
      Αλλά δεν ξέρω πιά που πατώ και που βρίσκομαι. Ευτυχώς έχω προετοιμάσει το λιόφυτο στο χωριό, οπότε μόλις λάβω και εγώ το χαρτάκι του downsizing, θα φύγω στο τελευταίο μου καταφύγιο.

      Κουράγιο σε όλους μας.

     • Φακ Κωστας avatar
      Φακ Κωστας @ Φακ Κωστας 22/11/2011 16:37:24

      Μάνο, σε αυτό το τελευταίο έχεις απόλυτο δίκιο..
      Στις εποχές που ζούμε εκτιμούμε πράγματα στα οποία δεν δίναμε σημασία..ζω στη Θεσσαλονίκη, αλλά αποδεικνύεται μεγάλη "καβάντζα" η δυνατότητα επιστροφής στην επαρχία (και δεν την έχουν όλοι αυτήν)...
      Καλή δύναμη..

 5. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 22/11/2011 12:51:13

  Επίσης, προτείνω οι ΔΥ να μην πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα γιατί τα λεφτά που παίρνουν δεν φτάνουν πλέον και δεν είναι συνηθισμένοι να ζορίζονται...

 6. Jimakos avatar
  Jimakos 22/11/2011 13:09:28

  Είπαμε, όχι στους κοινωνικούς αυτοματισμούς, αλλά οι ρυθμίσεις των δανείων δεν είναι για όλους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.