#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/03/2013 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ριφιφί της εφορίας στο τραπεζικό απόρρητοΆρση τραπεζικού απορρήτου και άνοιγμα λογαριασμών με διαδικασίες–εξπρές για όλους όσοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διακίνηση «μαύρου χρήματος», ξέπλυμα «βρόμικου χρήματος» και παράνομο πλουτισμό προβλέπουν νέες ρυθμίσεις που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της ψηφισθείσας από τον Ιανουάριο του 2012 διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, που θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο.

Καθ’ οδόν…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να απαντήσει στα όσα επισημαίνονται στην έκθεση αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης την οποία συνέταξαν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας:

1 Εντός του 2013 θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν σε όλες τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες άρσης τραπεζικού απορρήτου και ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα. Μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών του υπουργείου με το τραπεζικό σύστημα όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων, της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και των ΔΟΥ, για το άνοιγμα και τον έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών ελεγχόμενων φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες, οι οποίες θα απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν.

Σήμερα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για σοβαρά φορολογικά αδικήματα και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους. Συγκεκριμένα, απαιτείται το ΣΔΟΕ ή κάποια άλλη ελεγκτική υπηρεσία να αποστείλει γραπτό αίτημα για την αποστολή στοιχείων κίνησης τραπεζικών λογαριασμών προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και εκείνη με τη σειρά της να κοινοποιήσει το αίτημα αυτό προς όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται στο αίτημα μετά την πάροδο πολλών μηνών, με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα οι ελεγχόμενοι να έχουν χρόνο για να «κουκουλώνουν» τις παρανομίες τους!

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.

2 Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν 2 υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες:

α) θα καθορίζονται τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου με βάση τα οποία θα επιλέγονται για έλεγχο οι φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

β) θα ενεργοποιείται η νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 14 του ν. 4038/2012 με την οποία προβλέπεται ότι τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που ελέγχονται από την εφορία μπορούν να προσδιορίζονται και με έμμεσες τεχνικές, λαμβανομένων υπόψη πληροφοριών για το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες, τη ρευστότητά τους σε μετρητά, την αξία κτήσης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, τις δαπάνες διαβίωσης και τα λοιπά ετήσια έξοδά τους.

Έχουν δρομολογηθεί

Κατά τα λοιπά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας στις επισημάνσεις της έκθεσης των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Τρόικας, παρουσίασε, σε χθεσινή της ανακοίνωση, τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει δρομολογήσει.

Για τη φοροδιαφυγή:

Στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν 1.789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών θα γίνει εντός του 2013.

Ο έλεγχος των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό κατά τα έτη 2009-2011 από Έλληνες φορολογουμένους είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογουμένους. Οι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου θα ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο.

Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ, με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι με τα μεγαλύτερα ποσά καλούνται ήδη για διευκρινίσεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, όμως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για εκατοντάδες εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία. Ο έλεγχος αυτών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε πρόσφατα στη μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου.

Ληξιπρόθεσμες και έλεγχοι:

•           Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των μη εισπράξιμων οφειλών ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.

•           Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.

•           Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

•           Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών ως ελεγκτών για να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους.

•           Οι υποψήφιοι θέσεων ευθύνης ελέγχονται για το «πόθεν έσχες».

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 01/03/2013 07:05:57

  ΜΠΑΤΕ ΣΚΥΛΟΙ ΑΛΕΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΕΣΤΙΚΑ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ
  Οι Φράγκοι, που είχαν υποδουλώσει άλλοτε την Ελλάδα, έκαναν τόσα μαρτύρια στους κατοίκους, ώστε οι Έλληνες τούς βάφτισαν «Σκυλόφραγκους». Ό,τι είχαν και δεν είχαν, τούς το έπαιρναν, κυρίως όμως ενδιαφερόντουσαν για το αλεύρι, που τούς ήταν απαραίτητο για να φτιάχνουν ψωμί.
  Κάποτε σ’ ένα χωριουδάκι της Πάτρας μπήκαν μερικοί στρατιώτες σ’ ένα μύλο και απαίτησαν από τον μυλωνά να τους αλέσει όλο το σιτάρι που υπήρχε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα τού πλήρωναν τ’ αλεστικά.
  Ο μυλωνάς ονομαζόταν Γιάννης Ζήσιμος, κι ήταν γνωστός για την παλικαριά του και την εξυπνάδα του. Όταν είδε τους Φράγκους να θέλουν να τού αρπάξουν το βιος του με το έτσι το θέλω, φούντωσε ολόκληρος.
  Συγκρατήθηκε, όμως, και δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί μόνος του ν’ αλέσει τόσες οκάδες σιτάρι. Οι στρατιώτες τού είπαν τότε ότι θα τον βοηθούσαν αυτοί. Ο Ζήσιμος τούς πέρασε στον μύλο και τούς είπε δήθεν ευγενικά: «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».
  Ύστερα τούς κλείδωσε μέσα κι έβαλε φωτιά στο μύλο. Εκεί τούς έκαψε όλους σαν ποντίκια κι αυτός εξαφανίστηκε.

  Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Δείτε πως βγήκαν πολλές γνωστές παροιμίες!!! http://24wro.blogspot.com/2013/03/blog-post_8477.html#ixzz2MGWQPSVH

 2. anonymous avatar
  anonymous 01/03/2013 07:15:51

  Το πράγμα δε βγάζει πουθενά. Κάποτε στη Γερμανία γνώρισα μια που ζούσε από επιδόματα. Της ζήτησα ως διευκόλυνση να της δώσω 500 Ευρώ να μου τα κάνει έμβασμα διότι δεν είχε η τράπεζά μου υποκατάστημα κοντά. Μου είπε όχι διότι την παρακολουθεί η εφορία για τα επιδόματα. Η συγκεκριμένη είχε λεφτά αλλά δεν τα είχε στην τράπεζα κι έκλεβε το κράτος.

  Θέλω να πω ότι αν το παρατραβήξουν το σκοινί θα σηκώσει ο κόσμος τα λεφτά του από τις τράπεζες και θα τα βγάλει εκτός ΕΕ ή θα τα κρύψει. Αυτό είναι κακό για τις τράπεζες διότι θα μείνουν από ρευστό.

 3. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 01/03/2013 08:02:45

  Τόσα χρόνια που έκλεβαν οι μεγαλοκαρχαρίες δεν μπορούσαν. Τώρα που είναι να βάλουν χέρι στη μαρίδα, το καταφέρνουν σε μέρες.

  Όταν δεν υπάρχει ντροπή, όλα είναι δυνατά.

 4. Βλαδίμηρος avatar
  Βλαδίμηρος 01/03/2013 08:03:43

  Κίνημα "μπιλιετάκι". Από σήμερα πελάτες τραπεζών μετά απο συναλλαγή σε ταμεία στο βιβλιαράκι τους βρίσκουν σημείωμα που γράφει: καταθέσεις η κατασχέσεις;

  Δεν μιλαμε στο μιλητό το τι γίνεται.

  Σε υποκατάστημα τράπεζας με δυο κατασχέσεις καταθέσεων, ουρά απ´ τα ξημερώματα για απόσυρση.

  Τι κάνει ένα κράτος χωρίς καταθέσεις; Μπουμ κάνει.

 5. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 01/03/2013 09:21:40

  Είναι αδιανόητο να υπάρχει τραπεζικό απόρρητο για τις εταιρίες οιανδήποτε εταιρικής μορφής, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
  Αλλά και για τους ιδιωτικούς λογαριασμούς πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα η εφορία να ζητάει στοιχεία.
  Τελικά θέλουμε Κράτος ή αυτό που μέχρι σήμερα έχουμε;

 6. Πέτρος avatar
  Πέτρος 01/03/2013 09:58:15

  Για το μόνο που ανησυχώ είναι οτι στην επαρχιακή πόλη που ζώ, θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των λογαριασμών μου κάτι Εφοριακοί ΔΕ ... διαμάντια. Είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.

 7. πολιτης avatar
  πολιτης 01/03/2013 11:26:45

  το τραπεζικο απορρητο ειναι μια εφευρεση για τη ανεξελεγκτη διακινηση του χρηματος. μαυρου, ασπρου κλπ....η καταργηση του δεν θα πρεπει να ενοχλει κανενα νομοταγη πολιτη.
  ομως θα πρεπει να ελεγχθουν οι κινησεις των λογαριασμων απ αρχης. γιατι δεν πρεπει να ενδιαφερει μονον τι υπολοιπο εχουν μεσα τωρα , αλλα τι εχει διακινηθει συνολικα μεσω αυτων. ειναι προφανες οτι τα λαμογια εχουν φροντισει εδω και χρονια να τους "ελαφρωσουν", εξαφανιζοντας μεγαλα ποσα και για τα οποια θα πρεπει να λογοδοτησουν και να επιστρεψουν στα κρατικα ταμεια αν δεν τα δικαιολογουν.
  επειδη τα λεφτα ειναι πολλα ....και κατοχοι αυτων ειναι και πολλοι των συστηματων εξουσιας (πχ. παπαγεωργοπουλοι..) διατηρω σοβαρες επιφυλαξεις αν και ποσο θα λειτουργησουν οι αρχες σε αυτη την κατευθυνση.
  παντως αν δεν σφιξει ο κλοιος γυρω απο τη φοροδιαφυγη ο λογαριασμος δεν βγαινει και η χωρα θα συνεχισει να βυθιζεται .....
  και επειδη ο "ιος του χρηματος" ειναι δεδομενος, το βεβαιο ειναι οτι χερι στο μελι εχουν βαλει παρα πολλοι. και οι εχοντες τα περισσοτερα εχουν κανει και τα χειροτερα αισχη διοτι κι εκτος των αλλων ειχαν και τη βεβαιοτητα οτι ειναι υπερανω του νομου εξ οφιτσιου.................!!!!!

  ας παρθει επιτελους η αποφαση για ιδρυση νεου σωματος με υπερεπαρκη στελεχωση και υλικοτεχνικη υποδομη για τον ταχυτατο ελεγχο, καταλογισμο και εισπραξη των εσοδων του κρατους. να ψηφιστει ο νομος που θα επιτρεπει την αμεση ειπραξη των καταλογισθεντων ποσων με τη βεβαιωση της οφειλης και να μην περιμενει να τελεσιδικησει η διαδικασια...δηλ ποτε.....
  ας αυστηροποιησουν το πλαισιο για τους διαπρατοντες πραξεις διαφθορας, χρηματισμου, κπλ που βαλλουν κατα του πολιτη και του κρατους.
  ανακληση αδειας ασκησης επαγγελματος για οποιον γιατρο παιρνει φακελακι...ανεξαρτητως ποσου...οποιουδηποτε μηχανικου, δικηγορου, κλπ κλπ....
  να γινει κατανοητο οτι ο παρανομων θα εχει μεγαλο ρισκο....οτι θα μπορει να βρεθει απο τα σαλονια και την γκλαμουρια με τις βιλες και τα κοτερα στην ανεχεια και στην εξαθλιωση μη δυναμενος να ασκησει το επαγγελμα του ξανα.........
  να γινει επιτελους ο κανονας...εξαιρεση........
  να δοθει τελος στη ασυλια των κολλητων και των συντεχνιων...

 8. Δίας avatar
  Δίας 01/03/2013 19:13:12

  Aν μαθευτεί (ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια) οτι σε ΕΝΑΝ έλληνα έγινε κατάσχεση κατάθεσης, την επόμενη μέρα οι Ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεγράψουν ΟΛΕΣ τις καταθέσεις και να απολύσουν δυστυχώς και το προσωπικό τους που ασχολείται με αυτές, διότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης παίρνει χρόνο... Θα είναι το ΠΙΟ ΚΑΙΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ κτύπημα στις τράπεζες απο την αρχή της κρίσης. Τότε να δείς ανάκαμψη και επιστροφή κεφαλαίων...
  Διότι δεν θα περιμένει ο κόσμος να του διευκρινήσουν οτι κατασχέσεις γίνονται μόνο στούς κακούς που δεν πληρώνουν την εφορία αφού εκτός απο τους κακούς υπάρχουν κυρίως οι μή έχοντες τίποτε, οι μή διαθέτοντες ρευστότητα, ή ακόμα και οι αμελείς που δεν προσέχουν, ή μπερδεύουν τις προθεσμίες και κυρίως οι προληπτικοί που τα βάζουν στο σεντούκι για "παν ενδεχόμενον" όταν ακούνε τέτοια... Ας το προσέξουν το θέμα, γιατί είναι πιό βλακώδες απο το φόρο στο πετρέλαιο και ίσως η ζημιά να άρχισε ήδη...

 9. Θέμις avatar
  Θέμις 02/03/2013 12:40:23

  Το άρθρο βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς γίνονται ήδη. Μόνο στο υποκατάστημα τράπεζας που εργάζομαι εγώ κάνουμε γύρω στις 8-10 το μήνα, για την ώρα. Γιατί δεν ξέρω που θα φτάσει ο αριθμός αυτός όταν αρχίσει η εκκαθάριση όσων δεν πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ, τον ΦΑΠ ή το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2012. Και δεν πρόκειται για κάποια διαδικασία που παίρνει μήνες, όπως αναφέρεται στην ανάρτηση. Διεκπεραιώνεται σε διάστημα 1 μήνα -το πολύ- εφόσον υπάρχει ποσό κατατεθειμένο στο λογαριασμό του πελάτη.
  Η πρακτική είναι η εξής: αποστέλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ επιστολή σε κεντρική υπηρεσία της τράπεζας, συγκεντρωτική για πολλούς οφειλέτες/πελάτες και η κεντρική υπηρεσία άμεσα ενημερώνει τα υποκαταστήματα τήρησης των λογαριασμών τους να προβούν σε αναλήψεις των διεκδικούμενων απο την ΔΟΥ ποσών και να τα καταθέσουν στη ΔΟΥ με τραπεζική επιταγή(!), δηλαδή να πάει ένας υπάλληλος της τράπεζας στην εφορία να παραδώσει τις επιταγές. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έχω κάνει με τα χέρια μου πάνω από 30 κατασχέσεις το τελευταίο 3μηνο, έστω και 0,30€. Ό,τι υπάρχει στο λογαριασμό του κάθε πελάτη με οφειλή στη ΔΟΥ. Όσοι οφειλέτες του Δημοσίου φθάσουν στο σημείο αυτό, της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου, βιώνουν τον απόλυτο τραπεζικό αποκλεισμό, διότι ακόμη κι αν δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό τους, δεσμεύονται μελλοντικές καταθέσεις ισόποσες με την οφειλή τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή, αν στις 6 -για παράδειγμα- κάποιου μήνα μπει η δέσμευση μελλοντικών καταθέσεων σε λογαρισμό πελάτη με μηδενικό υπόλοιπο και στις 30 κατατεθεί η σύνταξη ή ο μισθός του, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να αποδώσει το ποσό στην εφορία.

  • kat avatar
   kat @ Θέμις 02/03/2013 22:08:32

   Σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.