18/03/2011 18:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ραγδαία αύξηση του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε σήμερα τα $103 το βαρέλι, καθώς οι αγορές θεωρούν πως το πράσινο φως που έδωσε ο ΟΗΕ για στρατιωτικά μέτρα στη Λιβύη, θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της κρίσης και θα απειλήσουν τις εξαγωγές του αργού πετρελαίου.

Το μεσημέρι, το πετρέλαιο ανέβηκε κατά $1.71, αγγίζοντας τα $103.13 το βαρέλι στο  Mercantile Exchange της Νέας Υόρκης.

Στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στο ICE futures exchange, το πετρέλαιο Brent σημείωσε αύξηση $1.28, φτάνοντας τα $116.18 το βαρέλι.

Η τράπεζα Commerzbank της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε πως οι ελπίδες για σύντομη αποκατάσταση της λιβυκής κρίσης απομακρύνθηκαν, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η  τιμή του πετρελαίου θα είναι πλέον ασταθής», ανέφερε.

Οι εντατικές μάχες στη Λιβύη έχουν προκαλέσει δυσλειτουργίες στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, και έχει διακοπεί η ημερήσια παραγωγή των 1.6 εκατομμυρίων βαρελιών της χώρας.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις καθώς και η στοχοποίηση των πετρελαιοπηγών της Λιβύης αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Ο συνδυασμός των γεγονότων της Λιβύης και του Μπαχρέιν, με αυτά που υπέστη η Ιαπωνία, είχαν ως αποτέλεσμα το σκαμπανέβασμα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και την ανησυχία των αγορών.

Η αγορά είναι μπερδεμένη και αβέβαιη. Και όσο συνεχίσουν οι φασαρίες στο Μπαχρέιν, τόσο η τιμή του πετρελαίου θα σημειώνει άνοδο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικό ρόλο στις αυξήσεις έπαιξε και το ασθενές δολάριο. Το πετρέλαιο, που πωλείται σε δολάρια, φτηναίνει για τους επενδυτές που   κρατάνε ξένα νομίσματα, όταν το δολάριο πέφτει.

Όσο για το φυσικό αέριο, αυτό ανέβηκε κατά 2,8 σέντς, στα $4.186 ανά 1.000 κυβικά πόδια.

 

Yahoo Finance

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.