#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ραβασάκι σε 2,5 εκατ. οφειλέτεςΜπαράζ πιέσεων προς εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου ξεκίνησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχοντας ως στόχο να εισπράξουν ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην προσπάθεια να εισπραχθεί το ποσό αυτό αναμένεται να επιστρατευτούν ακόμη και απειλές για κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Πριν από μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρης απέστειλε σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες προειδοποιητικές επιστολές μέσω e-mail και ΕΛΤΑ, με τις οποίες τους ζητά να τακτοποιήσουν άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Παραλήπτες των επιστολών είναι ακόμη και μικροοφειλέτες ποσών κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φορολογούμενοι που καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ.

Με τις επιστολές αυτές οι οφειλέτες του Δημοσίου:

•    Ενημερώνονται κατ’ αρχάς ότι από τις 17-12-2012 είναι πλέον δυνατή η πληρωμή των βεβαιωμένων και μη ρυθμισμένων ατομικών οφειλών τους στις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, με τη χρήση της «Ταυτότητας Οφειλής» (Τ.Ο.). Περαιτέρω, παρέχονται οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι οφειλέτες, για την άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με τις οφειλές τους, το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορούν μέσω του Διαδικτύου να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ www.gsis.gr (ή να επισκεφτούν άμεσα τη συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση) και, αφού εισέλθουν στην υπηρεσία myTAXISnet, να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια την εφαρμογή «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

•    Πληροφορούνται ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντός του Μαρτίου, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους.

•    Καλούνται εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο χρέους να προβούν άμεσα στην τακτοποίησή του.

Περαιτέρω, στο κείμενο της επιστολής οι οφειλέτες πληροφορούνται ότι: η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Ως εκ τούτου μπορούν να πληρώνουν μέρος ή το σύνολο της οφειλής κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, χωρίς να προαπαιτείται η τήρηση τραπεζικού λογαριασμού και χωρίς καμία επιβάρυνση με έξοδα.

Εφόσον οι οφειλέτες που παραλαμβάνουν τις επιστολές αυτές δεν ανταποκριθούν και δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους παρέχονται, θα τους σταλεί από τη ΓΓΠΣ, μέσω e-mail ή ΕΛΤΑ, μια δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στην ειδοποίηση αυτή θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Εάν και τότε δεν ανταποκριθούν, τότε οι αρμόδιες ΔΟΥ θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι κατασχέσεις θα μπορούν να γίνουν επί των μηνιαίων αποδοχών τους, μόνο εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως και μόνο μέχρι ποσοστό 25%. Κατασχέσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν και σε άλλες κατηγορίες εισοδημάτων ή εσόδων, όπως το εφάπαξ το οποίο μπορεί να κατασχεθεί κατά το 50%, τυχόν εισπραττόμενα ενοίκια, επιδοτήσεις, εισπράξεις επιχειρήσεων από τους πελάτες τους κ.λπ. Οι κατασχέσεις επί εισοδημάτων ή εσόδων που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες θα είναι το πιο διαδεδομένο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς ο νόμος επιτρέπει την επιβολή του ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι οφειλές είναι μικροποσά χαμηλότερα των 300 ευρώ! Κατασχέσεις θα επιβάλλονται επίσης και σε ποσά καταθέσεων που έχουν οι οφειλέτες στις τράπεζες. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του υπολοίπου ενός λογαριασμού, προκειμένου να γίνει άμεσα η εξόφληση της οφειλής!

Τις υποθέσεις των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν ποσά άνω του 1,5 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει πλέον η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που εδρεύει στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Γ. Μαυραγάνη.

Οι οφειλέτες Δημοσίου και τα χρέη τους

 

2.548.071 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη 20,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012
148.658 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο ίδιο διάστημα επιπλέον 35,3 δισ. ευρώ
2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ
1.500 είναι οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας.

 Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kostis avatar
  kostis 02/04/2013 09:36:44

  γνωριζω πολλους οι οποιοι μπορουν να πληρωσουν τις υποχρεωσεις τους στις εφοριες κρυβονται πισω απο ααυτους που δεν εχουν και δεν μπορουν, η περιμενουν καμμια καινουργια πιο ευνοικη ρυθμιση, οπου θα πληρωνουν ενα πενηνταρικο το μηνα και για καμμια 5ετια. Δεν ειναι αδικο αυτο?

 2. Γεωργία avatar
  Γεωργία 02/04/2013 10:10:50

  Να πληρώσουν όσοι έχουν. Φτάνει πλέον με το «δεν πληρώνω» που έχει πάρει παραμάζωμα και αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα στο να εκπληρώσουν τις φορολογικές οφειλές τους.
  Και δεν μιλάω μόνο για τους μισθωτούς, αλλά και για τους ΕΕ που έχουν σπίτια και οικόπεδα και χρωστάνε εκατομμύρια στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο εξωτερικό μέσα σε ένα μήνα θα τους τα είχαν πάρει όλα.

 3. nestor avatar
  nestor 02/04/2013 14:39:04

  Τα μπαραζ πιέσεων μέσω ΜΜΕ φέρνουν αυξηση των αυτοκτονιών.
  Δεν γίνεται να πιέσουν σιωπηρά?
  Κάντε τις κατασχέσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες.
  Αυτό που δεν αντέχει ο οφειλέτης είναι η τρομοκρατία.

 4. νεφέλη avatar
  νεφέλη 03/04/2013 10:55:12

  Το αν μπορεί κάποιος να πληρώσει ή όχι,
  εξαρτάται κι από τις οφειλές του στις τράπεζες, τον άλλο μεγάλο τοκογλυφικό τέρας! Αυτό το συνυπολογίζουν οι εφορίες όταν στέλνουν ραβασάκια ή όταν κάνουν ρυθμίσεις;
  Αν δεν υπάρξει κοινή αντιμετώπιση κι εξορθολογισμός, οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες, άκρη δεν βγαίνει,!
  Προυπολογισμοί για εισπράξεις΄από εφορίες και τράπεζες θα γίνονται και θα μένουν μόνο... επί χάρτου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.