Ρέγκλινγκ: Το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο
04/07/2015 20:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρέγκλινγκ: Το νέο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο

« Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων»

Το επόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα είναι σκληρότερο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε νέες του δηλώσεις υποστηρίζει πως με τις σωστές πολιτικές, η χώρα μπορεί να πετύχει.

Όπως είπε το νέο πρόγραμμα «δεν θα είναι σκληρότερο από αυτό του παρελθόντος», καθώς η Ελλάδα έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει.

Να σημειωθεί ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας καθώς έχει διαθέσει 131 δισ. ευρώ. Επίσης η δήλωση έρχεται λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του EFSF πως βρίσκεται σε στάση αναμονής για το αν θα κάνει απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα αφότου η χώρα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και πως η χώρα «μπορεί να πετύχει».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η Ελλάδα δεν είναι «ειδική περίπτωση» και για τον λόγο αυτό δηλώνει σίγουρος ότι με τις σωστές πολιτικές η χώρα μπορεί να πετύχει, όπως και οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι σημαίνει ένα «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σέβεται πλήρως την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο, υπογράμμισε πως πρέπει να εξεταστεί η απάντηση που θα δώσει ο λαός.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες τώρα για το μέλλον της Ελλάδας. Θέλω την Ελλάδα μέρος της Ευρωζώνης και γι’ αυτό ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει τις πλήρεις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι με την ψήφο στο «όχι» υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσον θα εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και δύσκολων μέτρων. Αν αυτή η πεποίθηση δεν υπάρχει, τότε δεν θα δούμε τα θετικά αποτελέσματα που χρειάζεται η Ελλάδα», σημείωσε.

«Είμαι επικεφαλής του οργανισμού που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της ελληνικής κυβέρνησης, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω ξεκάθαρο ενδιαφέρον για θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Η οικονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, καθώς τη δεκαετία πριν από την κρίση ελήφθησαν λάθος οικονομικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη βιώσιμες εξελίξεις, όπως έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ το 2009 και μεγάλη απώλεια της ανταγωνιστικότητας, καθώς οι μισθοί ήταν 40% υψηλότεροι στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη το 2008. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές, καθώς επενδυτές δεν ήθελαν πλέον να δανείσουν τη χώρα».

Όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έδωσαν χρηματοδότηση τη στιγμή που δεν ήθελε κανένας να το κάνει. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη δέσμευση να διορθωθούν τα προηγούμενα λάθη γι’ αυτό και -όπως τόνισε- «η Ελλάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη προσαρμογή που ήταν πολύ επίπονη για τον πληθυσμό».

Αναφορικά με το αν οι Έλληνες πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά, όπως σημείωσε, τα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που έκανε η Ελλάδα στο παρελθόν.

«Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος από το 15% στο 2% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί, οπότε η υπόλοιπη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με των τελευταίων 5 ετών είναι σχετικά μικρή αλλά απαραίτητη. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί κοιτώντας την αύξηση των εξαγωγών πέρυσι, αυτό που χρειάζεται είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανάπτυξη για το μέλλον. Δεν πιστεύω ότι η προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι σκληρότερες από αυτές του παρελθόντος», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες ο κ. Ρέγκλινγκ είπε με νόημα πως «αν χαθεί η εμπιστοσύνη, τότε η κατάσταση αλλάζει γρήγορα».

«Καλές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα και το αντίθετο. Με φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές είμαι σίγουρος ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επιστρέψει και σταδιακά να ανακτηθεί και η πρόσβαση στις αγορές. Αυτό έγινε στην Ελλάδα πέρυσι και στόχος μας είναι να επιστρέψουμε εκεί πάλι γρήγορα», ανέφερε.

Όσον αφορά στο αν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους -όπως ανέφερε το ΔΝΤ- σε ένα τρίτο πρόγραμμα ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως δεν υπάρχει διαφορά στο θέμα αυτό μεταξύ των θεσμών.

«Οι όροι δανεισμού μας είναι τόσο ευεργετικοί. Με δάνεια ωρίμανσης πάνω από 30 χρόνια, με πολύ χαμηλά επιτόκια και αναβάλλοντας την πληρωμή τόκων για τα πρώτα 10 χρόνια, προκύπτει όφελος 8 δισ. ετησίως περισσότερα από 4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι μια μορφή αλληλεγγύης από την Ευρώπη», ανέφερε, σημειώνοντας πως το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2012 πως εάν είναι αναγκαίο και εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται τότε η Ευρώπη θα είναι έτοιμη να συζητήσει μία πρόσθετη ελάφρυνση.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ποιες είναι οι συνέπειες της μη αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ για τον EFSF είπε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς όλους τους δανειστές της.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, μία μη πληρωμή προς το ΔΝΤ αποτελεί πιστωτικό γεγονός για τον EFSF εξαιτίας των ρητρών και αυτό δίνει το δικαίωμα στον ΕFSF να ακυρώσει το δάνειο και να ζητήσει αμέσως την πλήρη αποπληρωμή του ή την παραίτηση από δικαιώματα του δανείου ή την επιφύλαξη των δικαιωμάτων του δανείου.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.