26/02/2013 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Π. Νικολούδης: Το Δημόσιο είναι ανίκανο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή

Την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κατέδειξε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος χαρακτήρισε «πενιχρά» και «αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα και ζήτησε «θεαματικές αλλαγές» ώστε να λειτουργήσει το σύστημα.

 

Ο κ. Νικολούδης -παραδίδοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις Εκθέσεις Πεπραγμένων του έτους 2012 των Μονάδων Α΄ και Γ΄ της Αρχής- δήλωσε πολλές φορές την απογοήτευσή του για τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί, είπε μάλιστα πως «είμαι κάποιος που τα είδε από μέσα τα πράγματα και έπεσα από τα σύννεφα».

 

«Έχουμε ένα μηχανισμό, που το μεν ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους, και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως τιμά την δουλειά που γίνεται στο ΣΔΟΕ («είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός», είπε), όπως και των υπόλοιπων μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής, απέδωσε όμως την κατάσταση σε στρεβλώσεις του συστήματος, αφού «άλλος έχει το πεπόνι και άλλος το μαχαίρι».

 

Εξήγησε -προς επίρρωση των λεγομένων του- πως οι εφορίες δεν έχουν ελεγκτικό μηχανισμό των φυσικών προσώπων και έτσι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν πληροφορίες για 497 υποθέσεις και να βεβαιώσουν φοροδιαφυγή. «Τους στείλαμε στοιχεία για φορολογούμενους με 450.000 ευρώ καταθέσεις, που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και μας ρώτησαν "τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία;". Έπεσα από τα σύννεφα», είπε.

 

Σχετικά με τις υποθέσεις δωροληψίας, ο κ. Νικολούδης σημείωσε πως είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να επιβεβαιωθούν αδικήματα και επικαλούμενος το παράδειγμα δωροδοκίας ορθοπεδικών γιατρών από πολυεθνική εταιρεία, τόνισε: «Σε αυτές τις περιπτώσεις που αποτύχαμε να βεβαιώσουμε δωροληψία μείναμε με το αίσθημα της απογοήτευσης». «Ή δεν είχαν κάνει δηλώσεις πόθεν έσχες ή ήταν λειψές», εξήγησε και υπογράμμισε ότι η δωροδοκία και η διαφθορά είναι σαν στρείδι, που για να το φας πρέπει να κόψεις το ένα κομμάτι, αλλιώς θα σπάσεις τα δόντια σου.

Ακόμη, ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι στα περίπου 30.000 πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει οι υπόχρεοι, έχουν εντοπιστεί 337 "προβληματικά".

Σχετικά με το θέμα ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών, είπε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του».

Αναφερόμενος πάντως στις επιδόσεις της Αρχής, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως κρίνονται "ικανοποιητικές", αφού από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκατ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το σύνολο των 238 εκατ. ευρώ του 2013 κατανέμεται ως εξής:

- Για παθητική δωροδοκία δεσμεύτηκαν 957.750 ευρώ

- Για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ

- Για φοροδιαφυγή 97.931.473 ευρώ

- Για προστασία οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 5.282.721 ευρώ

- Εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ

- Κάθε άλλο αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ

Κι ενώ ο κ. Νικολούδης ανέφερε πως εντατικοποιήθηκε τα μέγιστα η δουλειά που γινόταν στο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δεν παρέλειψε να εκφράσει παράπονο για το γεγονός ότι η Αρχή υπολείπεται σε προσωπικό. Είπε μάλιστα πως "φτύνει αίμα" να του εγκριθεί μία μετάταξη υπαλλήλου, εξαιτίας «κάποιων μανδαρίνων που θεωρούν φέουδό τους τις υπηρεσίες του Δημοσίου» και ζήτησε την συνδρομή της Επιτροπής για τη διευκόλυνση του έργου τής Αρχής, καθώς -όπως είπε- «δεν μπορεί ο ίδιος να παρακαλάει υπουργούς». «Έχω όλα τα απέξω με τρομοκρατίες, εκβιαστές και εγκληματίες, αλλά ο εφιάλτης μου είναι τα προβλήματα που μου βάζουν κάθε φορά που θέλω να αποσπάσω έναν υπάλληλο στην υπηρεσία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τις διαπιστώσεις του πάντως, ο κ. Νικολούδης έκλεισε την τοποθέτησή του απευθύνοντας το «ευοίωνο μήνυμα» ότι «βαδίζουμε σε καλό δρόμο», καθώς «δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή», όμως «κάναμε βήματα». Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, εξέφρασε τη θέση πως απαιτείται ένα σταθερό, απλό, αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στοιχεία που δεν υπάρχουν -όπως είπε- στο υφιστάμενο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολούδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν του έχει δοθεί σε καμία μορφή αυτό που αναφέρεται ως "λίστα Λαγκάρντ", ενώ έχει την λίστα των περίπου 54.000 που έβγαλαν εν μέσω κρίσης χρήματα στο εξωτερικό και αυτή την περίοδο διασταυρώνονται στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. roadrunner avatar
  roadrunner 26/02/2013 21:54:07

  Στο ν.3691/2008 , στο άρθρο 8, ορίστηκε ως Κεντρική Συντονιστική Αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, για την αξιολόγηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών αντιμετώπισης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για το συντονισμό
  της δράσης των αρμόδιων αρχών και για τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας,
  το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

  Από τον Αύγουστο του 2008 που ψηφίστηκε ο ν.3691/2008, με τον οποίον συστήθηκαν οι συγκεκριμένες Αρχές, έχουν παρέλθει σχεδόν πέντε χρόνια.

  Εμείς οι πολίτες που φορολογούμαστε αγρίως τόσα χρόνια (ειδικά τα τελευταία τρία), γιατί έπρεπε να μάθουμε με καθυστέρηση πέντε ετών ότι το δημόσιο είναι ανίκανο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή ;
  Και ποιος έχει την πολιτική ευθύνη που δεν έγινε τίποτε για να βελτιωθεί η κατάσταση, τουλάχιστον μέσα στην τελευταία τετραετία ;

 2. πολιτης avatar
  πολιτης 27/02/2013 09:17:01

  εδω βρισκεται το μεγαλο στοιχημα του σαμαρα. η "οικονομικη" αποτελεσματικοτητα της παταξης της φοροδιαφυγης. ο λογαριασμος δεν υπαρχει περιπτωση να βγει αν δεν διευρυνθει η φορολογικη βαση.....οι επισημανσεις του κου νικολουλη ειναι καταπελτης. η ταχυτατη πληρης στελεχωση και θεσμικη θωρακιση των αρμοδιων μηχανισμων θα μας δωσει καποιες πιθανοτητες να ισοσκελισουμε την τρυπα του προυπολογισμου. ειναι προφανες πλεον οτι οι "συνηθεις αιμοδοτες" δεν μπορουν να καλυψουν την αιμοραγια..... απο την αλλη η απαντηση -δηλωση των εφοριακων ειναι το λιγοτερο εξοργιστικη. στο κατω κατω της γραφης ας διαχωρισει την εισπραξη εσοδων απο τις εφοριες με την ιδρυση ενος νεου στοχευμενου σωματος που θα εχει σαν αντικειμενο καθετοποημενο τον καταλογισμο και την εισπραξη φορολογικων εσοδων, με πληρεις αρμοδιοτητες και δυνατοτητες ελεγχου ολων και των παντων χωρις να απαιτουνται καθε φορα ειδικες αδειες κι εγκρισεις. ολοι ειμαστε ισοι απεναντι στο κρατος με ιδια δικαιωματα και υποχρεωσεις. τα καθε λογης απορρητα γι αυτη την υπηρεσια επιβαλλεται να εκλειψουν αμεσα και μονομιας. το ιδιο πρεπει να ισχυσει και με τους οικονομικους εισαγγελεις. εδω ειναι ηλίου φαεινοτερο οτι οχι μονο πρεπει να ενισχυθουν αριθμητικα και σε υποδομες αλλα να επισπευσθουν παντι τροπο η εκδοση κι εφαρμογη των αποφασεων τους.
  και για να αποφευχθει κατα το δυνατον, τωρα και στο μελλον, καθε δυνατοτητα εξωθεν παρεμβασεων προς οφελος υμετερων ,αυτοι να μην οριζονται απο την εκαστοτε κυβερνηση.

  να γινουν δηλ. τα αυτονοητα επιτελους ........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.