#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς ο Μάριο Ντράγκι επανασχεδιάζει την ΕΚΤΟ τραπεζίτης που έχει αναλάβει να σώσει το ευρώ θέλει τις Κυριακές τα ανώτατα στελέχη να παίρνουν ρεπό. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφεύγει τις μεγάλες συναντήσεις και δεν συνηθίζει να κάνει διάλεξη στους συναδέλφους του. Ο Ντράγκι ανέλαβε πριν από ένα χρόνο. Μέχρι τότε στην τράπεζα επικρατούσε μία εργασιομανία και ένα καθεστώς μικρο-διαχείρισης. Ο Ντράγκι αποδείχθηκε έτοιμος να παρέμβει στις αγορές και να δοκιμάσει πολιτικές που θα ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια, ενώ έφερε μια πιο ελεύθερη κουλτούρα στην τράπεζα.

Ο πρόεδρος ξέρει τι θέλει, λένε όσοι γνωρίζουν, αλλά ξέρει και να ακούει τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, να χρησιμοποιεί τα ταλέντα τους και στη συνέχεια να δρα, χρησιμοποιώντας την προσωπική γοητεία του για να κερδίσει αυτό που θέλει. «Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μου» λέει. Αυτή η αλλαγή κουλτούρας, σε συνδυασμό με μια νέα επικεφαλής ομάδα, αναδιαμορφώνει τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΚΤ.

Ο προκάτοχός του Ζαν- Κλοντ Τρισέ συχνά προσπαθούσε να αλλάξει νοοτροπία στους Γερμανούς με μια απαρέγκλιτη έμφαση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού στο ύφος της Bundesbank. Όπως είπε ένας πρώην συνάδελφός του, «ανήκε στη γενιά  των ανθρώπων που δουλειά τους ήταν να κάνουν τη Γαλλία πιο Γερμανία». Ο Ντράγκι, αντιθέτως, αντιμετωπίζεται με καχυποψία από πολλούς Γερμανούς. Ανησυχούν ότι απορρίπτει πολιτικές που αποσκοπούν στη σταθερότητα υπέρ μιας γρήγορης και χαλαρής προσέγγισης των κεντρικών τραπεζών. Την ίδια ώρα, το πιο χαλαρό στυλ του είναι ασυνήθιστο στην ΕΚΤ. Οι διευθυντές που δίνουν πληροφορίες στο διοικητικό συμβούλιο καλούνται πλέον να λάβουν τις αποφάσεις οι ίδιοι.

Ο κίνδυνος, λένε οι επικριτές, είναι ότι οι εκκρεμότητες παραμένουν, η υλοποίηση της πολιτικής είναι τυχαία και - καθώς η κρίση της ευρωζώνης σκοντάφτει - η ΕΚΤ χάνει μέρος της εξουσία της.

 Πολιτική διαχείριση

Το ύφος της διαχείρισης Ντράγκι του επιτρέπει να επικεντρωθεί στη νομισματική πολιτική, καθώς στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ευρωζώνης. Ο Ιταλός έχει μια εμπειρία που οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες θα ζήλευαν. Αφού απέκτησε διδακτορικό στην οικονομικά από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον, ήταν επικεφαλής του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών και επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πέρασε επίσης και από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, μια εμπειρία που διαμόρφωσε την ευαισθητοποίηση του στην αγορά.

Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ, η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές, απομάκρυνε την πιστωτική κρίση διοχετεύοντας πάνω από 1 τρις ευρώ σε φθηνά, τριετή δάνεια προς τις τράπεζες και συμφώνησε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων  που, μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Οι πολιτικές αυτές επικρίνονται από την Γερμανία που ανησυχεί για τον πληθωρισμό και τις θεωρεί επικίνδυνες. Παρόλα αυτά έχει βρει έναν σύμμαχο στο πρόσωπο του Γερμανού Christian Thimann, διευθύνοντα συμβούλου. Μαζί αντάλλαξαν άπειρες ιδέες προτού καταλήξουν σε ένα σχέδιο: μια «δημοσιονομική συμπίεση».

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 1 Δεκεμβρίου 2011, μετά από ακριβώς ένα μήνα στο γραφείο, ο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε αυτή τη μικρή αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και να κάνουν μια «θεμελιώδη αναμόρφωση» των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης. Αυτός και τρεις άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προώθησαν  αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν ζήτησαν μια πιο ολοκληρωμένη ευρωζώνη, με ένα κοινό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και τη στενότερη πολιτική ένωση.

Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο, ο Ντράγκι καθόρισε τις λεπτομέρειες της αγοράς ομολόγων για να μειώσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης.

 Στη σπηλιά των λεόντων

Η απάντηση Ντράγκι στην κριτική που έχει αντιμετωπίσει από την Bundesbank και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία, ήταν μια επικοινωνιακή επίθεση. «η ανεξαρτησία είναι ένα καθήκον που πρέπει να εξηγήσουμε. Επειδή είμαστε ανεξάρτητοι, θα πρέπει να είμαστε δύο φορές πιο διαφανείς από οποιονδήποτε άλλον», είπε από το γραφείο του που κοσμεί ένα μαύρο και χρυσό πρωσικό κράνος από το 1871, δώρο της γερμανικής εφημερίδας Bild για να θυμίζει συμβολικά στο αφεντικό της ΕΚΤ ότι θα πρέπει να τηρεί την γερμανικού τύπου πειθαρχία.

Θεωρώντας ότι δεν έχουν πάρει το μήνυμά του σε όλη την ευρωζώνη, όπου οι εθνικές κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να επηρεάσουν τους τοπικούς δημοσιογράφους, ο Ντράγκι διόρισε νέο επικεφαλής των επικοινωνιών. Προσέλαβε την γαλλο-γερμανίδα Christine Graeff από τον ιδιωτικό τομέα, ελπίζοντας να αξιοποιήσει τις γνώσεις της σε τέσσερις γλώσσες.

Ο Ντράγκι, επίσης, διατίθεται να εξηγήσει την πολιτική της ΕΚΤ. Κάνει λιγότερες ομιλίες από τον Τρισέ, αλλά, κυρίως, αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους αμφισβητίες του. Σχεδόν ένα μήνα αφότου ανακοίνωσε το σχέδιό του για την αγορά ομολόγων, ο Ντράγκι αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθείτε την γερμανική Bundestag, ή κάτω βουλή του κοινοβουλίου, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους, στα τέλη Οκτωβρίου.
Είναι κάτι που είχε γίνει μόνο μία φορά στο παρελθόν, το 2010 από τον Τρισέ, και οι Γερμανοί βουλευτές ήταν πιο θετικοί απέναντι στον Γάλλο. Ο Ντράγκι είχε  προετοιμαστεί καλά για την επίμαχη συνάντηση, με τους βοηθούς του να τον συμβουλεύουν να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί το σχέδιο OMT δεν εγκυμονεί  κινδύνους για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Του είπαν να αποφύγει ν αμιλά αόριστα για ένα κοινό πεπρωμένο για τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι τους ανέλυσε το σχέδιο βήμα-βήμα και τους διαβεβαίωσε ότι οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «έχουν σχεδιαστεί για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι οι φόβοι τους σχετικά με την ευρωζώνη είναι αβάσιμες». Τα στελέχη της ΕΚΤ θεώρησαν ότι η επίσκεψή του συνέβαλε σημαντικά στον καθησυχασμό των Γερμανών.

Υπερβολικό ρίσκο

Μήπως το ρίσκο του Ντράγκι παρατράβηξε, όσον αφορά ένα ίδρυμα που παλεύει να συμβαδίσει με την ακτιβιστική του προσέγγιση; Στην «οραματική δήλωση» που συνέγραψε με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ο Ντράγκι  επιδίωξε η ΕΚΤ να αναλάβει επιπλέον ευθύνες για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με μια συμφωνία ορόσημο τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ θα έχει νέες εξουσίες από το 2014, που θα της δώσουν την αυτόματη επίβλεψη των 150 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και την εξουσία να παρεμβαίνει στις 6.000 μικρότερες τράπεζες, εάν υπάρχουν ενδείξεις για πρόβλημα.

Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ – μεταξύ των οποίων ο Weidmann της Bundesbank και άλλοι - ανησυχούν για αυτό το νέο ρόλο. Αισθάνονται ότι οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της φόρτωσαν τη δουλειά τους μόνο και μόνο επειδή η ΕΚΤ έχει αξιοπιστία, κάτι που αποκτήθηκε δύσκολα και θα μπορούσε να χαθεί μέσα στις συγκρούσεις συμφερόντων. «Επειδή οι άλλοι θεσμοί είναι αδύναμοι, μας ρίχνουν το βάρος και στη συνέχεια μας κολακεύουν, λέγοντας, ‘είστε ένα μεγάλο ίδρυμα’» παραπονέθηκε ένα στέλεχος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ δεν θέλει αυτή η δουλειά να έρχεται σε σύγκρουση με τον ρόλο της στη νομισματική πολιτική. Ένας από τους κινδύνους είναι ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει οι πληροφορίες από το εποπτικό έργο της να επηρεάσουν την ρύθμιση της επιτοκιακής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται στην επίτευξη σταθερών τιμών. «Πρέπει να παραμείνει στην οικογένεια, αλλά ανεξάρτητη, έτσι ώστε να μην συγχέει αυτά τα δύο καθήκοντα», δήλωσε ο Erkki Liikanen, κεντρικός τραπεζίτης Φινλανδίας.

http://www.reuters.com/article/2013/01/09/us-draghi-ecb-inside-idUSBRE90807H20130109

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φοιτητης avatar
    Φοιτητης 10/01/2013 13:34:58

    Πιο εμετικο αρθρο απο Reuters δεν εχω ξαναδιαβασει, αποτελει ρεκορ...

    Ο Ντραγκι θα φανει αποψε αν ειναι ο γλυκουλης αθωος που μας παρουσιαζει το Reuters ή αν ενδιαφερεται μονο για το ποιος χρησιμοποιει το νομισμα ΤΟΥ. Αν ειναι το πρωτο, θα καταλαβει οτι κατι πρεπει να κανει με την υφεση και την ανεργια στην ευρωζωνη και θα ριξει το επιτοκιο στο 0,25%. Αν ειναι το δευτερο (που ειμαι σιγουρος) θα το διατηρησει ιδιο για να μην δυσαρεστησει τα καλα παιδια και τα κανουν δολλαρια Κεϋμαν και χασει πελατες το γλυκουλη παιδι του Μαντελ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.