Πώς οι νέοι μπορούν να γίνουν πλούσιοι
09/05/2014 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς οι νέοι μπορούν να γίνουν πλούσιοι

Οι σημερινοί νέοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άνετα έχοντας 1 εκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα

Οι σημερινοί νέοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άνετα έχοντας 1 εκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αρχίσουν από νωρίς, ξοδεύοντας 15 λεπτά το χρόνο για την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου τους και αποφεύγοντας επαγγελματίες της οικονομία οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασχολούνται με το πώς θα βγάλουν αυτοί χρήματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο William Bernstein, συνιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων Efficient Frontier Advisors, στο νέο του ebook «If You Can: How Millennials Can Get Rich Slowly» (Εάν μπορείτε: πώς οι millennials μπορούν να πλουτίσουν αργά).

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα του συγγραφέα και αντί 99 σεντς στο Amazon, ενώ ένα σχετικό άρθρο των New York Times βρίσκεται στα πιο πολυδιαβασμένα εδώ και αρκετές ημέρες. Το λαϊκό ενδιαφέρον οφείλεται στο ότι πολλοί ηλικιωμένοι μοιράζονται το κείμενο με τα νεαρά μέλη των οικογενειών τους, καθώς όλοι αγωνιούν για την περίοδο της συνταξιοδότησης, υποστηρίζει ο Bernstein. «Φυσικά, αυτό που θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω», λέει , «είναι ότι έχω τροφοδοτήσει με επιτυχία μια λανθάνουσα δημόσια κατακραυγή για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που περιμένει από αυτούς που διδάσκουν τα παιδιά μας, χωρίς να το παίρνουν στα σοβαρά, πώς να διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια της συνταξιοδότησής τους».

Πώς λοιπόν μπορείτε να γίνετε πλούσιοι σιγά-σιγά; Ιδού μερικές από τις συμβουλές του Bernstein, από αποσπάσματα του βιβλίου του:
«Θα με πιστεύατε αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια στρατηγική επένδυση που μπορεί να καταλάβει και ένα επτάχρονο και ότι θα σας πάρει μόλις 15 λεπτά εργασίας ετησίως για να ξεπεράσετε το 90 % των επαγγελματιών του χρηματοοικονομικού τομέα σε μακροπρόθεσμη βάση και να γίνετε εκατομμυριούχος με την πάροδο του χρόνο;

Λοιπόν, είναι αλήθεια και ιδού: Ξεκινήστε με την εξοικονόμηση 15 % του μισθού σας σε ηλικία 25 ετών σύμφωνα με το κρατικό σχέδιο συνταξιοδοτικής συνεισφοράς, έναν προσωπικό λογαριασμό συνταξιοδότησης, ή έναν φορολογήσιμο λογαριασμό (ή και τα τρία). Βάλτε ίσες ποσότητες του εν λόγω 15 % σε μόλις τρία διαφορετικά αμοιβαία κεφάλαια:
Έναν αμερικανικό συνολικό δείκτη μετοχών της χρηματιστηριακής αγοράς
Έναν διεθνή συνολικό δείκτη μετοχών της χρηματιστηριακής αγοράς
Έναν αμερικανική συνολικό δείκτη ομολόγων της αγοράς
Με την πάροδο του χρόνου τα τρία ταμεία θα αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, και μία φορά ανά έτος θα προσαρμόζετε τα ποσά τους ώστε να είναι και πάλι ίσα. (Αυτά είναι τα 15 λεπτά που χρειάζονται τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι έχετε εγγραφεί σε ένα αυτόματο σχέδιο αποταμίευσης).
Αυτό είναι. Αν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν την απλή συνταγή σε όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία σας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσετε περισσότερα από τους επαγγελματίες επενδυτές. Το πιο σημαντικό όμως είναι τότε πιθανότατα θα έχετε μαζέψει αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθείτε άνετα».

Τα εμπόδια

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικά εμπόδια στην επίτευξη του στόχου της συνταξιοδότησης. Το πρώτο είναι ο καταναλωτισμός: «Οι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα. Αποφασίζουν ότι χρειάζονται το τελευταίο iPhone, τα πιο μοντέρνα ρούχα, το πιο μοντέρνο αυτοκίνητο, ή διακοπές στο Κανκούν. Ας πούμε ότι κερδίζετε 50.000 δολάρια το χρόνο, το 15 % του οποίου είναι 7.500 δολάρια, ή 625 ανά μήνα. Σε αυτή την ηλικία, που η οικονομία είναι οδυνηρή και υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια, μπορεί να εξαφανίσετε τις οικονομίες σας με πολλές φαινομενικά αθώες δαπάνες, καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να σας γλιτώσει 100 δολάρια περίπου το μήνα: ένα πολύ πλούσιο πακέτο καλωδιακής τηλεόρασης, ένα διαμέρισμα που είναι λίγο πιο αριστοκρατικό, ένα φόρεμα ή ένα ζευγάρι επώνυμων παπουτσιών που δεν χρειάζεστε πραγματικά, μερικά περιττά γεύμα σε εστιατόριο και, ναι, ένα υπερβολικό smart phone που όχι μόνο θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς αυτό, αλλά επίσης θα λειτουργούσατε και καλύτερα. Η ζωή χωρίς αυτά μπορεί να φαίνεται σπαρτιάτικη, αλλά δε συγκρίνεται με το να είσαι γέρος και φτωχός, όπως θα είσαι αν δεν κάνεις οικονομία».

Το δεύτερο εμπόδιο είναι «μια επαρκής κατανόηση των οικονομικών» και το τρίτο η «εκμάθηση των βασικών τη οικονομικής ιστορίας και της ιστορίας των αγορών». «Ο μεγαλύτερος εχθρός –το πρόσωπο στον καθρέφτη σας» είναι το επόμενο εμπόδιο. «Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι σχεδιασμένα για να διαχειρίζονται μακροπρόθεσμους κινδύνους. Εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης εξέλιξης και εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης των ζώων, έχουμε εξελιχθεί να θεωρούμε τον κίνδυνο ως ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Δεν έχουμε σχεδιαστεί για να σκεφτόμαστε τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο στον ορθό χρονικό του ορίζοντα, ο οποίος είναι πολλές δεκαετίες».

Ο τελευταίος κίνδυνος είναι το να μην αναγνωρίσει κάποιος «τα τέρατα που καταλαμβάνουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο». Όπως γράφει ο Bernstein: «Είναι πολύ ταλαντούχοι χαμαιλέοντες. Δεν μοιάζουν με τέρατα. Αντίθετα, εμφανίζονται με το πρόσωπο ενός ξάδελφου ή ενός παλιού φίλου απ’ το κολέγιο».

http://www.businessinsider.com/how-young-people-can-get-rich-slowly-2014-5#!KRyFM

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 09/05/2014 08:33:18

  Αν ξεκινάει με ο κυριούλης με την παραδοχή ότι οι νέοι κερδίζουν ....50.000 δολ το χρόνο, ο συλλογισμός του είναι ευθύς εξαρχής λάθος και όχι μόνο για την Ελλάδα όπου μεγάλη μερίδα των νέων πορεύεται με 0 δολ τον χρόνο.

  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ @ Άπαντα Επιστάμενος 09/05/2014 11:29:16

   Αν διάβαζε το σχόλιό σου φίλε Απαντα Επιστάμενε, ο σπουδαίος αυτός οικονομολόγος, σίγουρα θα μάσαγε το βιβλίο του για να μην διαβάσει κανείς τις πατάτες του...Και φαντάσου οτι ο νέος που περιγράφει είναι παιδί κάποιου κομματικού σωλήνα στην Ελλάδα, που όντως σήμερα κερδίζουν 50.000 δολλάρια και περισσότερα το χρόνο. Φαντάσου επίσης οτι ακολουθεί τη συμβουλή του Bernstein και μοιράζει σταθερά τις οικονομίες του σε Ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε ομόλογα του Χ.Α. και σε ομόλογα της Wall street. Και σε 20-25 χρόνια απο σήμερα φτάνει να έχει όντως 1.000.000 δολλάρια και περιμένει λίγο ακόμα για να τα πάρει. Ελα όμως που χωρίς κανένας μέγας προφέσορας της οικονομίας, ούτε ο Bernstein να το υποψιαστεί, σκάει όπως είναι αναπόφευκτο αυτή τη φορά η Morgan Stanley και τα "χαρτιά" του νέου μας γίνονται ταπετσαρία...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.