Πώς θα γίνει η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή σε 10 βήματα
22/03/2015 17:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς θα γίνει η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή σε 10 βήματα

Το σενάριο του τρόμου

To εφιαλτικό σενάριο της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή, είχε ξεχαστεί για πολύ καιρό μέχρι που επανήλθε τον τελευταίο καιρό. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται από διεθνή ΜΜΕ και κυρίως από το Βερολίνο ως μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, πολλοί φοβούνται το «ατύχημα». Για το λόγο αυτό ξένες και ελληνικές τράπεζες έχουν πάντα σενάρια εξόδου και σχέδια για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη κρίση.

Σε κάθε περίπτωση τα κινδυνολογικά αυτά σενάρια δεν γίνονται αποδεκτά από την Αθήνα και φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία περιγράφει τα βήματα μετάβασης από το κοινό στο εθνικό νόμισμα οι επιπτώσεις μιας εξόδου στη δραχμή με αυτές των μνημονίων από το 2010 έως σήμερα είναι:

Πρώτον, το μνημόνιο αύξησε την ανεργία στην Ελλάδα ακριβώς στο επίπεδο που είχαν προβλέψει τα σενάρια εξόδου στη δραχμή.

Δεύτερον, η μείωση του εισοδήματος (αγοραστική δύναμη) είναι η μισή απ' ό,τι θα είχε συμβεί με τη δραχμή.

Τρίτον, η αβεβαιότητα, το τελευταίο διάστημα, έχει εκτινάξει τις αποδόσεις των 10ετών στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά που προβλέπονται στην περίπτωση της δραχμής. Πριν, π.χ. το φθινόπωρο, οι αποδόσεις ήταν στο μισό από εκείνες της δραχμής.

Πώς θα γίνει η μετάβαση

Αφού ξεπεραστούν τα διάφορα νομικά, πολιτικά και διαδικαστικά προβλήματα, ξεκινά η διαδικασία αποχωρισμού από την Ευρωζώνη και η μετάβαση στο νέο νόμισμα, π.χ. στη δραχμή.

Βήμα 1: «Παγώνουν» όλα τα διαθέσιμα των τραπεζών σε ευρώ.

Βήμα 2: Τη χρονική στιγμή «μηδέν» μετατρέπονται όλα τα υπόλοιπα (καταθέσεις και δάνεια) σε δραχμές με ισοτιμία 1 ευρώ = 1 δραχμή. Αυτό ισχύει και για τις καταθέσεις των τραπεζών στην ΤτΕ και των δανείων (ακόμη και ELA) που έχουν λάβει.

Βήμα 3: Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί ένα προκαταβολικό «κούρεμα» χρέους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό γίνεται τεχνικά με προκαταβολική υποτίμηση της δραχμής πριν από την κυκλοφορία. Για παράδειγμα, το χρέος 10.000 ευρώ μετατρέπεται άμεσα σε 10.000 δραχμές, με ισοτιμία 1 προς 1. Για να γίνει και «κούρεμα», γίνεται νέος υπολογισμός με ισοτιμία π.χ. 1 ευρώ = 2 δραχμές. Ετσι, το χρέος θα μείνει 10.000 δραχμές (το χρονικό σημείο μηδέν παραμένει η βάση), αλλά σε ευρώ (για την ξένη τράπεζα) θα γίνει 5.000 ευρώ.

Βήμα 4: Απαγορεύεται η μεταφορά κεφαλαίων από τους νέους λογαριασμούς καταθέσεων σε δραχμές προς λογαριασμούς σε ευρώ.

Βήμα 5: Μισθοί, τιμές προϊόντων, αξία υπηρεσιών, δανείων κ.λπ. θα μετατραπούν με ισοτιμία 1 προς 1.

Βήμα 6: Η ΕΚΤ δανείζει εκτάκτως την ΤτΕ ώστε να έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα σε ευρώ.

Βήμα 7: Ξεκινά η κυκλοφορία της δραχμής και η διαπραγμάτευση στις αγορές. Αναμένεται μεγάλη υποτίμηση, που μπορεί να φτάσει το 60%. Ουσιαστικά, χάνεται όλο το όφελος από το παραπάνω «κούρεμα».

Βήμα 8: Το πάγωμα των λογαριασμών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παραμένουν έως ότου ηρεμήσουν οι μεγάλες μεταβολές στην ισοτιμία.

Βήμα 9: Ανταλλακτήρια θα δέχονται για συγκεκριμένη περίοδο τα ευρώ για μετατροπή σε δραχμές. Με νόμο, όλες οι συναλλαγές στο εσωτερικό θα γίνονται σε δραχμές.

Βήμα 10: Ο πληθωρισμός που θα προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής θα εκτινάξει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο άμεση θα είναι η επίπτωση στα εισαγόμενα, όπως π.χ. τα καύσιμα. Αν δηλαδή, η ισοτιμία διαμορφωθεί σε 1 προς 8, τότε ένα λίτρο βενζίνης από 1,50 δραχμές την πρώτη ώρα θα εκτιναχθεί, π.χ., σε 9-10 δραχμές, ύστερα από μερικές ώρες ή λίγες ημέρες.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 22/03/2015 18:26:21

  Το χάος λόγω έλλειψης σε κάποια βασικά είδη που εισάγουμε δε τα γράφει η εφημερίδα; Γιατί εκεί είναι το ζουμί μετά την πτώχευση και την απώλεια 50% ακόμη του εισοδήματος σε μια εβδομάδα πέραν του 25 που επήλθε σε 3 χρόνια... Μιλάμε για εθνική καταστροφή αν υλοποιηθεί το σχέδιο. Γιατί ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και έχουμε αρκετούς μέσα και γύρω.

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 22/03/2015 18:36:55

  Το 6 πως προκύπτει; Ευσεβής πόθος μάλλον.

 3. Naruto avatar
  Naruto 22/03/2015 19:28:30

  Αυτό που μπορεί να δούμε και οχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης , είναι η παράλληλη κυκλοφορία τοπικού νομίσματος μαζί με το euro . Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώνει ενα μέρος των μισθών και συντάξεων σε τοπικό νόμισμα και το υπόλοιπο σε euro . Στο λιανεμπόριο μπορεί να επικρατεί η δραχμή ,ενω στα εισαγόμενα προϊόντα το euro . Τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πολύ φθηνά και ανταγωνιστικά λόγω δραχμής ενω τα εισαγόμενα ακριβά λόγω euro . Φυσικά οι Γερμανοί ούτε που το συζητούν δεδομένου οτι η χώρα τους απο μέγας εξαγωγέας θα γίνει εισαγωγέας προϊόντων .Αν ομως η ΕΚΤ ελέγχει τις διακυμάνσεις των τοπικών νομισμάτων μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπία .

 4. chp avatar
  chp 22/03/2015 22:08:14

  To Wolfson economics prize ειναι το δεύτερο βραβείο οικονομικών μετά το νόμπελ παγκοσμίως και ασχολείται με την μετάβαση μιας χώρας από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Εδρεύει στην κομμουνιστική Αγγλία . Πέρα από αυτό η Ελλάδα ήδη έχει πηδήξει από το τρένο δυό φορές.Μια από την Λατινική ένωση ,όπου η βάση της νομισματικής ένωσης ήταν ο χρυσός με σταθερές ισοτιμίες νομισμάτων (Γαλλία,Ελβετία,Σουηδία κτλ)και της χρυσής λίρας (προ της πτωχευσεως του Βενιζέλου). Και οι δυό ενώσεις στηριζόντουσαν στον χρυσό και όχι σε χαρτί (και το χαρτί υγείας χαρτί είναι).Επίσης και σε υπερδυνάμεις της εποχής(στην κλαγγή των όπλων) και όχι σε country parade φουξουλί. Οι τιμές συναλλάγματος εισαγωγής αγαθών είναι ή τιμή που δίδει το κράτος για την αγορά τους και οχι η τιμή καταναλωτή.Πχ Πετρέλαιο 0.03€/λίτρο ....... Κανένα καλύτερο άρθρο δεν βρίσκετε?

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 23/03/2015 10:00:03

  Στο βήμα 2 ποιος κανονίζει ότι η ισοτιμία ευρώ προς δραχμή είναι 1 προς 1 και όχι μια αλλη;

  • Naruto avatar
   Naruto @ Ρηνα 23/03/2015 13:32:40

   Τα νομισματικά θέματα είναι αρκετά πολύπλοκα Ρήνα . Από το 1971 που καταργήθηκε το παγκόσμιο σύστημα ισοτιμίων αρμόδια για την Ελλάδα είναι η ΤτΕ . Κατόπιν μπορεί να κάνει είτε μία εφ΄απαξ υποτίμηση είτε να αφήσει το νεο νόμισμα να διολισθήσει μέχρι να βρεί την θέση του ή ακόμα και τα δύο .Το ύψος της υποτίμησης θα καθορίσει τις απώλειες εισοδήματος των πολιτών . Σε κάθε περίπτωση το euro θα συνεχίσει να κυκλοφορεί μέχρι να σταθεί στα πόδια της η νεα δραχμή . Δεδομένου οτι στην αρχή μπορεί να χρειαστεί η δραχμή στήριξη είναι απαραίτητη η βοήθεια της ΕΚΤ με αγορά δραχμών .

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 23/03/2015 14:12:49

  Σ ευχαριστω Naruto για την απαντηση. Απλα αναρωτιεμαι οτι οποιο νομισμα και να εχει μια χωρα, η δυναμη του εγγειται στο πως το υποστηριζει. Η δραχμη που εγκαταλειψαμε ειχε αξια γιατι η χωρα στεκοταν στα ποδια της, το πεντοχιλιαρο το επαιρναν αυτουσιο στην Ευρωπη. Μεγαλο το παραδειγμα των ΗΠΑ που εχουν βαλει μπροστα τη μηχανη και τυπωνουν και το ξερουν ολοι, παρ ολα αυτα το δολλαριο εχει περαση γιατι απο πισω του ειναι η Αμερικη..... Εμεις οσο και να υποτιμησουμε τη νεα δραχμη, ολοι θα γνωριζουν οτι απο πισω ειναι μια κατεστραμμενη χωρα, οποτε τι μελλον να περιμενουμε; σε ποσα χρονια; ειναι ικανη η αλλαγη νομισματος να χτισει μια χωρα; Η γνωμη μου ειναι οτι παραλληλα χρειαζονται ενα σωρο αλλα πραγματα και μαζι μ αυτα και το νομισμα, αλλα αν ξεκινησουμε μονο απ αυτο φοβαμαι οτι θα γνωρισουμε μερες που ουτε στους χειροτερους εφιαλτες μας θα φανταζομαστε. Παραβλεπουμε τελειως τους εκτος οικονομιας κινδυνους που μπορουν να προκυψουν σε μια τετοια ανεξελεγκτη κατασταση, ειτε εσωτερικους (ταραχες, λαθρο κλπ.) ειτε εξωτερικους (παραβιαση παντος ειδους συνορων).

 7. chp avatar
  chp 23/03/2015 18:24:34

  Ο τρόπος που προσεγγιζουμε ορισμένα θέματα είναι αυτοκαταστροφικός .Η δραχμή (εθνικό νόμισμα) πάντα ήταν είναι και θα είναι μια επιλογή ,ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων του καθενός .Οι δε πεποιθήσεις τι αντανακλούν άραγε ?Το πως θα διαμορφωθούν καταστάσεις που εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Συγκεκριμένα: 1)Ειναι μέγα ψέμμα να θεωρούμε νομισματικό εργαλείο μόνο την υποτίμηση .Οι πολύ πλούσιες χώρες του κόλπου με τα πετροδόλλαρα (δηλαδή συνδεδεμένα νομισματα με το δολλαριο) έχουν ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ δικό τους νόμισμα ακόμη και αυτές που έχουν πληθυσμό 1,5 εκ.(Κατάρ) Θα μπορούσαν για πλάκα να μετάτρεπαν τα νομίσματα τους σε δολλάριο ή να τα ενοποιούσαν . Η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής σημαίνει και ανεξαρτησία της χώρας . Στην ευρώπη έχουμε σειρά ανεπτυγμένων χωρών (Ελβετία,Δανία,Σουηδία ,Νορβηγία,Δανία) που ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. 2)Ειναι μύθος ότι το να είμαστε ή όχι στο ευρώ είναι αποτέλεσμα ιδεολογικής διακριτοποίησης.Εκτός του παραδείγματος που προανάφερα , αυτός που υποστήριξε ότι η Ελλάς χρεοκόπησε ουσιαστικά το 2002 ήταν ο ΚΚολμερ.Υπάρχει πιο ultra- φιλελεύθερος? Εξέδωσε το βιβλίο "η μεγαλειώδης απάτη του ευρώ "το 2005 στο οποίο περιέγραψε την βύθιση του τιτανικού μας . Ηταν εκ των προτέρω γνωστά τα γεγονότα με βάση τις αρχές της οικονομικής επιστήμης . Ακόμη και οι "φιλελεύθεροι" Σ.Μάνος και με τον Α.Ανδριανόπουλος χάνουν και την κριτική τους σκέψη , γιατί αυτή σταματά στο ταμπού του ευρώ και στους 100.000 κανονισμούς της ΕΕ ,οι οποίοι είναι πιο κρατικιστικοί και ολιγαρχικοί θύλακες από το Ελληνικό δημόσιο. Προσωπικά επειδή γνωρίζομαι και με τους τρείς μόνο ο Κόλμερ με είχε αποθαρύνει το 2006 να αγοράσω ομόλογα . 3) Ουσιαστικά σήμερα κυκλοφορέι το ηλεκτρονικό χρήμα.Ακόμη και ένα ταξείδι γίνεται πανεύκολα με χρεωστικές κάρτες και ανάληψη μετρητών από ATM και κάποια ψιλά σε ανταλλακτήρια για μικροανάγκες (ταξί κτλ). Το βασικό σε όλα θέλω να πω δεν είναι το τεχνικό αλλά το ουσιαστικό.Στο ταξείδι δεν θα έχεις πρόβλημα να περάσεις καλά εάν έχεις χρήματα στον λογαρισμό σου,έστω και σε δραχμές.Στις επενδύσεις εάν βρείς ευκαιρίες και συνθήκες επαρκούς ρευστότητας στην αγορά .Η τεχνική ευκολία του ότι δεν μετατρέπεις συνάλλαγμα δεν προσφέρει σχεδόν τίποτε. 4)Με την δραχμή περνούσαμε καλύτερα , αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες σαν έθνος (Βαλκανικοί ,αποκατάσταση προσφύγων,ΒΠΠ,εμφύλιος) αυτήν είχαμε και αυτήν θα έχουμε στο μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.