18/08/2011 11:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ στη "συμφωνία" Μέρκελ-Σαρκοζί;

Ερωτηματικά για την επικείμενη αντίδραση της ΕΚΤ, στην τακτική αναβολής δράσης που επέλεξαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, δημιουργούνται στις αγορές.

Η ΕΚΤ αν και συνεχίζει την διακριτική παρέμβαση με αγορά κρατικών ομολόγων για την συγκράτηση των spreads σε Ισπανία – Ιταλία, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι δεν έχει την πρόθεση να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο ρυθμός ανάληψης και υλοποίησης των πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά αργός για την ΕΚΤ και την θέση της στην εύθραυστη δημοσιονομική και νομισματική ισορροπία της Ευρωζώνης.

Πληροφορίες κύκλων που έχουν ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν την διοίκηση της ΕΚΤ αναφέρουν ότι:

• η εξαγγελία προθέσεων για την δημιουργία ενός Συμβουλίου με ρόλο οικονομικής κυβέρνησης και επικεφαλής τον κ. Βαν Ρομπάϊ κινείται στην κατεύθυνση που η ίδια ευνοεί αλλά

• υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την καθυστέρηση των αποφάσεων που θα επιτρέψουν την άμεση διεύρυνση του ρόλου του Ταμείου διάσωσης, του EFSF.

Για την ΕΚΤ είναι άμεσης προτεραιότητας η ενεργοποίηση του EFSF στον ρόλο εγγυητή και χρηματοδότη του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους με την προϋπόθεση βέβαια της οικονομικής ενοποίησης και τον κεντρικό έλεγχο των οικονομικών που εμφανίζουν αδυναμία να αντιμετωπίσουν χρέη και ελλείμματα.

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς επιπλέον το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου έχει προστεθεί η “βεβαιότητα” της άφθονης και φθηνής παροχής ρευστότητας από την πλευρά της FED για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως εκτιμούν αρμόδιοι αναλυτές το γεγονός αυτό μπορεί να ευνοήσει εξαιρετικά ισχυρές κερδοσκοπικές κινήσεις απέναντι στις οποίες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση, αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Και στην περίπτωση αυτή η αντίδραση της ΕΚΤ από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπισθούν οι νέες πιέσεις όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως παρατηρούν, η ΕΚΤ έχει μείνει μόνη της αυτή την στιγμή να αντιμετωπίσει το σύνολο των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα, παγιδευμένη μεταξύ των ορίων πληθωρισμού που η ίδια έχει θέσει και την αναβολή ανάληψης κεντρικού ρόλου εγγυητή για το ευρω-χρέος από το EFSF.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1263295

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.