#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2013 12:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο εύκολο είναι να καταπολεμηθεί η μαζική ανεργία;Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 26,5 εκατ. άνθρωποι ήταν χωρίς δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2013. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται στις Βρυξέλλες ελπίζοντας στην ενίσχυση της απασχόλησης, ιδίως για τους νέους. Όμως, σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η ανεργία έχει γίνει δομική πραγματικότητα και οι προσωρινές λύσεις δεν μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σχολιάζει ο José Manuel Fernandes στην πορτογαλική Público.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην οδό Portas de Santo Antão, στο κέντρο της Λισσαβόνας. Ένας άνδρας ήρθε προς το μέρος μου και με ρώτησε αν ήξερα πού θα μπορούσε να βρει δουλειά. Μου είπε ότι ήρθε από την Αρούκα, μια πόλη ανατολικά του Πόρτο, όπου δούλευε ως κηπουρός. Έμοιαζε απελπισμένος. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να του προτείνω να πάει σε εργοτάξια μήπως βρει καμιά θέση. Δεν μπορούσα να βοηθήσω, αλλά πιστεύω ότι είχε μια καλύτερη ευκαιρία στην Αρούκα από ό,τι στη Λισαβόνα. Στην εποχή της γιαγιάς μου, η μετανάστευση στην πρωτεύουσα ήταν μια ευκαιρία για να ξεφύγεις από τη μοίρα της αιώνιας φτώχειας. Εάν ακολουθήσει κάποιος την ίδια διαδρομή σήμερα είναι μάλλον μια πράξη απελπισίας.

Οι στατιστικές για την ανεργία είναι τρομερές. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με περισσότερη ή λιγότερη σιγουριά, οι πολιτικοί νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για την ανεργία. Πιστεύουν ακόμη και ότι μπορούν να την μειώσουν σύντομα. Κάνουν λάθος και μας οδηγούν σε λάθος δρόμο. Όσο συγκινητικές και αν είναι οι ιστορίες αυτών των ανδρών και των γυναικών από την Αρούκα και αλλού, η αλήθεια είναι ότι η υψηλή ανεργία είναι εδώ και θα παραμείνει - και όχι μόνο στην Πορτογαλία. Πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν προέβλεψε τέτοια υψηλά επίπεδα ανεργίας για την Πορτογαλία και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ένα επίπεδο κοντά στο 18 τοις εκατό χωρίς να συνοδεύεται από κοινωνικές αναταραχές. Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες του 2009, του 2010 και του 2011, είναι εύκολο να βρει κανείς τις ολέθριες προβλέψεις των αναταραχών που θα ξεσπούσαν εάν η ανεργία αυξανόταν στο 10, το 12 ή το 15 τοις εκατό. Τα στοιχεία αυτά ξεπεράστηκαν, αλλά δεν έγινε τίποτα όπως αναμενόταν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτα απ 'όλα, η ανεργία αυξήθηκε πέρα ​​από κάθε προσδοκία, επειδή δεν ξεδιπλώθηκε όπως προβλέφθηκε από το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των μακροοικονομικών. Η ύφεση κατέστρεψε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν, καθώς κινδύνευαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι νόμιζαν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο και τον χώρο της εστίασης, έχοντας κατά νου ότι αυτά τα είδη των επιχειρήσεων ήταν τα είδη που προτιμάμε να δημιουργούμε. Η Πορτογαλία κατάφερε να έχει τέσσερις φορές περισσότερα εστιατόρια και καφετέριες ανά χιλίους κατοίκους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και οι Πορτογάλοι ξοδεύουν δύο φορές περισσότερα απ’ όσα οι Γερμανοί, σε ποσοστό των εσόδων, για φαγητό έξω. Μικρές αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, όπως αυτές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποδείχθηκαν μοιραίες για τον οικονομικό ιστό της χώρας.

Το ίδιο φαινόμενο συνέβη και σε άλλους τομείς με πολλούς εργαζόμενους, όπως οι κατασκευές. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν έρθει η ανάκαμψη, αν έρθει, δεν αναμένεται και δεν είναι καν επιθυμητό το ότι το θαύμα του πολλαπλασιασμού των μικρών καφέ ή μια ώθηση στον τομέα των κατασκευών θα επαναληφθεί - αντιθέτως - πράγμα που σημαίνει ότι το τρέχον επίπεδο της ανεργίας θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Galp (ένας πορτογαλικός ενεργειακός όμιλος) εγκαινίασε ένα ανακαινισμένο διυλιστήριο στο Sines. Με € 1,4 δις είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην ιστορία της Πορτογαλίας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, γιατί θα εξάγει πετρέλαιο. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, όχι όμως όταν πρόκειται για τις επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης. Μόνο εκατό άνθρωποι θα επωφεληθούν. Αυτό είναι σχεδόν τίποτα και είναι ένα παράδειγμα που αποκαλύπτει το δίλημμα των σύγχρονων οικονομιών. Τεράστιες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη βαριά βιομηχανία, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά δημιουργούν πολύ λίγες θέσεις εργασίας. Μερικές φορές, μειώνουν κιόλας τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό που αληθεύει για την Galp είναι επίσης αλήθεια και για τους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς στην Πορτογαλία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εξετάσουμε με δυσπιστία τις υποσχέσεις της «αναβίωσης της βιομηχανίας», για την οποία κάνουν λόγο οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: μπορεί να είναι καλές για το ΑΕΠ, αλλά έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στην απασχόληση, ένα από τα σημαντικότερα  προβλήματα της Ευρώπης. Καλά θα κάνουμε να θυμόμαστε ότι έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Αλλά τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη βιομηχανία και στην αυξημένη χρήση της ρομποτικής. Υπάρχουν άλλοι τομείς, όπως οι υπηρεσίες, στις οποίες η καινοτομία έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η οποία σχεδόν πάντα οδηγεί στο να κάνουν την ίδια δουλειά, ή περισσότερη, λιγότεροι άνθρωποι. Οι πιο καινοτόμοι οικονομικοί τομείς, όπως αυτοί που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τις βιοεπιστήμες, μπορούν επίσης να είναι ιδιαίτερα κερδοφόροι και να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, αλλά δημιουργούν λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι αντίστοιχες επενδύσεις σε πιο παραδοσιακούς τομείς - αυτούς που είναι ήδη κορεσμένοι.
Στην Ευρώπη, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το πρώτο είναι η έλλειψη καινοτομίας, ένα πεδίο στο οποίο είμαστε πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το σχετικά υψηλό κόστος της εργασίας και η άκαμπτη αγορά εργασίας. Ένα εργοστάσιο των ΗΠΑ έχει περισσότερους εργαζόμενους για να κάνει το ίδιο προϊόν, ενώ ένα ευρωπαϊκό έχει περισσότερα ρομπότ. Φαίνεται πιο σύγχρονο, αλλά θα πρέπει να διαχειριστεί τα προβλήματα απασχόλησης που αντιμετωπίζουμε. Ο τρίτος παράγοντας είναι η δυσμενής δημογραφική δυναμική, η οποία δημιουργεί σημαντικές οικονομικές πιέσεις βάζοντας ένα υψηλό κόστος στην κοινωνική προστασία, κάτι που, ταυτόχρονα, σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη νέο αίμα ή έμπειροι άνθρωποι ή καινοτόμοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Δεν θα είναι εύκολο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση.

Είναι ευρέως γνωστό ότι χωρίς ετήσια ανάπτυξη άνω του 2 τοις εκατό, δεν υπάρχει καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο ανάπτυξης γίνεται όλο και πιο ουτοπικό στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και ίσως ακόμη και τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες στη μείωση της ανεργίας. Είναι πολύ πιθανό ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο χρόνιας ανεργίας, αν δεν αλλάξουμε πολλά πράγματα στο κοινωνικό συμβόλαιο μας.
Ας εξετάσουμε το ακόλουθο δίλημμα: σχεδόν παντού στην Ευρώπη, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μη βιώσιμη φύση των συνταξιοδοτικών συστημάτων έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση των παραδοσιακών κενών που χωρίζουν την παιδική ηλικία από τη νεότητα και την ηλικία εργασίας από τα γηρατειά. Ωστόσο, μένοντας πλέον σε μια στάσιμη αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν απελευθερώνουν θέσεις εργασίας για τη νεολαία και αυτό οδηγεί σε ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας των νέων. Όμως, επειδή οι οικονομίες μας δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των συνταξιούχων, το αδιέξοδο φαίνεται συνολικό, αν δεν καταλήξουμε σε μερικές καινοτόμες λύσεις, όπως μία μεταβατική περίοδο μεταξύ της κατάλληλης ηλικίας για εργασία και του γήρατος, που χαρακτηρίζεται από μερική απασχόληση με χαμηλότερους μισθούς. Πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να διανείμουμε ένα αγαθό που είναι λιγότερο διαθέσιμο απ’ όσο νομίζαμε – αυτό της μισθωτής εργασίας - και να αναζητήσουμε ελεύθερο χρόνο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και τρόπους ζωής που προσδιορίζονται  λιγότερο από την απεριόριστη πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά.

http://www.presseurop.eu/en/content/source-information/20051-publico

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αρχιμηδης avatar
  αρχιμηδης 28/06/2013 12:48:25

  Πολύ ωραία και συγκινητικά μας τα λέει ο αρθρογράφος αλλά έχει προφανή άγνοια βασικών πραγμάτων: .
  1. Οσο αυξάνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται και ο πλούτος και μαζί μ' αυτόν και η ανισοκατανομή του απο τους πολλούς που τον παράγουν στούς λίγους που τον αποθηκεύουν. Πχ. 10 παγκόσμιες Υπερτράπεζες έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 60% του παραγόμενου πλούτου της γής και αν δεν αλλάξει ριζικά το σύστημα, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου για δεκάδες γενεών θα παραμένει αχρησιμοποίητο στα υπόγεια των τραπεζών ενώ τα κράτη και οι λαοί της γής θα παραμένουν χρεωμένοι σ' αυτές βασικά τις τράπεζες.
  Η καλύτερη και αποτελεσματικώτερη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η διαγραφή όλων των κρατικών χρεών και η αύξηση μισθων-συντάξεων απο τα αποθεματικά των τραπεζών με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας πχ στις 30 ώρες την εβδομάδα. Λεφτά υπάρχουν πραγματικά σε αμύθητες ποσότητες, αλλά ανήκουν (παρανόμως)στις Υπερτράπεζες που αδυνατούν να τα χρησιμοποιήσουν για να μην εμφανίσουν μείωση κερδών, και όχι στους παραγωγούς τους όπως ώφειλε να συμβαίνει...
  2. H υπερσυγκέντρωση αυτή του πλούτου οφείλεται κυρίως στο γεγονός οτι με την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού το 1989 και την Νεοφιλελεύθερη "απελευθέρωση'' των παγκοσμιοποιημένων τραπεζών οδηγηθηκαμε μέσω των πάσης φύσεως χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων και "παραγώγων" των τραπεζών στην δημιουργία του Καζινοκαπιταλισμού και τις ποικίλες τζογαδόρικες "μοχλεύσεις" του χρήματος σε συνδυαμό με την πλήρη ανάμιξή του με το χρήμα του εγκλήματος. Επομένως απαιτείται η εκ νέου απαγόρευση των πέραν των τραπεζικών εργασιών, παραγώγων κλπ. τζογο-χρηματιστηριακων και off shore δραστηριοτήτων των τραπεζών.
  3. Αμμεση επιβολή του φόρου Tobin και μάλιστα με μσταδιακά αυξανόμενο συντελεστή, ώστε εξ αυτού να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.
  Αν αρχίσουμε με αυτά τα τρία, θα γίνει όντως εύκολη η αντιμετώπιση της ανεργίας...

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ αρχιμηδης 28/06/2013 22:01:52

   Γιατί δε ζητάς κατευθείαν να χτίσουμε ένα καθεστώς κομμουνιστικό με στόχο τη...λαϊκή εργατική εξουσία όπως τα καθεστώτα που γνωρίσαμε, αφού αυτά που περιγράφεις δε γίνονται εντός καπιταλισμού? Το λέω για να μην μπαίνεις στον κόπο να γράφεις κατεβατά από πράγματα που δε θα γίνουν ποτέ εντός καπιταλισμού, καθώς αν γίνουν θα σμπαραλιάσουν πλήρως το σύστημα.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 30/06/2013 15:17:58

    Το συστημα ειναι ηδη σμπαραλιασμενο μετα το 2008, αφου δεν επεσε τοτε, δεν θα πεσει με τιποτα, ο,τι και αν εφαρμοστει.

   • Arximidis avatar
    Arximidis @ Συριζαλβανία του Χότζα 02/07/2013 08:23:18

    Το βιολί και την ομάδα σου εσύ...

 2. Zame avatar
  Zame 28/06/2013 15:44:51

  Οχι μονον δεν ειναι ακαθολου ευκολη η αντιμετωπιση της ανεργιας..
  τουναντιον το πιθανοτερο ειναι να γινεται ολοενα
  & ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ η ξεφρενη πορεια της.
  Οταν ολοκληρο το οικονομικο συστημα βασιζεται στην πωληση της εγρασιας. ?
  & Αν οι ανθρωποι δεν εχουν την δυνατοτητα να δουλευουν για το ψωμι τους τοτε το χρηματικο συστημα ειναι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ.

  Κανεις δεν μπορει να αγοραζει αγαθα αν δεν βγαζει λεφτα.
  & οι επιχειρησεις δεν συμφερει να βγαζουν αγαθα
  οταν μειωνεται η αγοραστικη δυναμη..
  Παράλληλα γιατι να μην ενδυναμώνεται η λογική της μείωσης του κόστους και η μεγιστοποίηση του κέρδους..?
  Έτσι εμφανίζεται μία νέα ορολογία στο λεξιλόγιο μας "τεχνολογική ανεργία" πού θα την ακούμε πολλές φορές στο Μέλλον.
  Η ροπή για αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μηχανές είναι μια φυσιολογική εξέλιξη της βιομηχανίας ΑΦΟΥ ως γνωστόν μια μηχανή δεν χρειάζεται να κάνει διαλείμματα, δεν χρειάζεται ασφάλιση..
  η προνόμια και δεν αποτελεί μέρος κάποιου απαιτητικού συνδικάτου.
  Παραλληλα η μεταφορά (γνωστοί οι λόγοι) της παγκόσμιας παραγωγικής διαδικασίας στις Ασιατικές κοινωνίες ..είναι ένα ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ..
  όπως ένα άλλο θέμα προκύπτει από τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών λόγο φθοράς οικοσυστημάτων..πολέμων..κλπ.αλλά & υπερπληθυσμού τους.

  ο Καπιταλισμός έχει ο ίδιος υπονομεύσει όλη την παραγωγική διαδικασία..
  αλλά και την ΜΗ βιώσιμη φύση των συνταξιοδοτικών συστημάτων..
  που έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης..κλπ.
  ΟΠΟΤΕ αυτο το (-μερική απασχόληση με χαμηλότερους μισθούς
  -.& ελεύθερο χρόνο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες..κλπ).. ΔΗΛΑΔΗ ..?


  και ακόμα εξαιρετικά σοβαρότατα εκ των οποίων πολλά μη αναστρέψιμα τα συμπτώματα των συνεπιών των παράπλευρων απωλειών..
  πού ακόμα και ΔΩΡΕΑΝ να είναι όλο το πακέτο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης..
  Με το θεμα ΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ=ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΑ...τι γινεται ?
  "ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"..
  η..
  "παντων Ανθρωπων μετρον χρημα".?
  Η κριση της ΕΡΓΑΣΙΑΣ επιφερει αναγκαστικα την ΚΡΙΣΗ του ΚΡΑΤΟΥΣ και της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
  Οταν το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το..82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου ..τι μπορεί να περιμένει κανείς..? εκτός από την επιμονη για ακομα ελκυστικότερα προνομία για τούς ολιγαρχες..!!!
  η ΑΝΑΠΤΥΞΗ *μετασχηματίστηκε & έχει διαφορετικό ΣΤΟΧΟ από τον ευνόητο πού τον κάνει & επιθυμητό για τις ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ στις κοινωνίες..

  Τελος σε μια παρακμαζουσα κοινωνια η τεχνη αν ειναι θα πρεπει α αντανακλα την παρακμη..
  εκτος αν θελει να προδωσει την κοινωνικη της λειτουργια..
  αφου η τεχνη παρουσιαζει τον κοσμο ευμεταβλητο..
  & βοηθα στην αλλαγη του..ειχε πει ο Ernest Fischer.
  ΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ με την παγκόσμια ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ κουλτούρας του χρήματος
  όταν έχουμε καρα-παραπλανηθεί από την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του ΠΛΟΥΤΟΥ..
  δηλαδή της σχέσης παραγωγής πλούτου..
  από ΤΟΚΟΥΣ & πώληση εργασίας..
  ΙΣΩΣ να το "πάρουμε & αλλιώς"
  ..οταν τα δανεια..στην ουσια πληρωνουν τους καταθετες...μεσω των τόκων

 3. Zame avatar
  Zame 28/06/2013 17:29:46

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ
  (ακομα & με την διαγραφη χρεων..)
  αν δεν συνοδεύεται από ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του παγκόσμιου πλούτου
  αφου με το 17,6% του εναπομείναντα διαθεσίμου παγκόσμιου πλούτου..
  πως θα πρέπει να βιοποριστεί το 91,9% του πληθυσμού ..?
  Οταν το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το..82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου ..τι μπορεί να περιμένει κανείς..?
  (εκτός από την επιμονη για ακομα ελκυστικότερα προνομία.. για τις ολιγαρχες..!!! )
  η ΑΝΑΠΤΥΞΗ *μετασχηματίστηκε & έχει διαφορετικό ΣΤΟΧΟ από τον ευνόητο πού τον εκάνε & επιθυμητό για τις πλειοψηφίες στις κοινωνίες..
  ο Καπιταλισμός έχει ο ίδιος υπονομεύσει όλη την παραγωγική διαδικασία..
  αλλά και την ΜΗ βιώσιμη φύση των συνταξιοδοτικών συστημάτων..
  που έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης..κλπ
  η την μερική απασχόληση με χαμηλότερους μισθούς..
  αλλα & ελεύθερο χρόνο και ψυχαγωγικές δραστηριότητες..κλπ.
  ΔΗΛΑΔΗ ..?
  & ακόμα εξαιρετικά σοβαρότατα εκ των οποίων πολλά μη αναστρέψιμα..
  τα συμπτώματα των συνεπιών των παράπλευρων απωλειών..
  πού ακόμα και ΔΩΡΕΑΝ να είναι όλο το πακέτο μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης..(στεγη,φως,νερο,τροφη,κλπ)
  Με το θεμα ΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ=ΙΣΟΡΡΟΠΟΙΑ...τι γινεται ?
  ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ λοιπον με το γνωστο
  "ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"..
  η.."παντων Ανθρωπων μετρον χρημα".?

  Αφου αν οι άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν για το ψωμί τους τότε το χρηματικό σύστημα είναι τελειωμένο.
  Κανείς δεν μπορεί να αγοράζει αγαθά αν δεν βγάζει λεφτά..
  & οι επιχειρήσεις δεν συμφέρει να βγάζουν αγαθά όταν μειώνεται η αγοραστική δύναμη..
  Παράλληλα θα ενδυναμώνεται η λογική της μείωσης του κόστους και η μεγιστοποίηση του κέρδους.
  Έτσι
  εμφανίζεται μία νέα ορολογία στο λεξιλόγιο μας."τεχνολογική ανεργία" πού θα την ακούμε πολλές φορές στο Μέλλον..λόγο της συμμετοχής της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας..που συνεπικουρείται από την μεταφορά όλης της παγκοσμιας παραγωγής στις Ασιατικές κοινωνίες..αλλά & από τις μετακινήσεις πληθυσμών προς ΕΕ λόγο κλιματικών συνθηκών & πολέμων..κλπ.

  όταν έχουμε "παραπλανηθεί από την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του ΠΛΟΥΤΟΥ
  ..δηλαδή της σχέσης παραγωγής πλούτου από ΤΟΚΟΥΣ & πώληση εργασίας.

 4. αρχιμηδης avatar
  αρχιμηδης 28/06/2013 20:46:24

  Αγαπητέ Zame ,
  Με συμπλήρωσες αποφασιστικά, αλλά εγώ επιμένω να ελπίζω...
  Μου φαίνεται απίθανο να αυτοκτονήσουμε τόσο ηλίθια όλοι μαζί...

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/06/2013 21:22:36

  "Είναι ευρέως γνωστό ότι χωρίς ετήσια ανάπτυξη άνω του 2 τοις εκατό, δεν υπάρχει καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας."


  Υπάρχουν και παραδείγματα χωρών όπου ανάπτυξη 4% επι 10ετία δεν ήταν αρκετή για να πέσει η ανεργία! Το σίγουρο είναι ότι η ανεργία αυξάνεται με την στασιμότητα και εκτοξεύεται με την ύφεση. Το πόσο θα μειωθεί όμως σε καιρό ανάπτυξης είναι θέμα συζήτησης.

 6. dioklis avatar
  dioklis 28/06/2013 21:29:57

  Δηλαδή ο παππούλης ο Μαρξ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι οι καπιταλιστές θα πουλήσουν οι ίδιοι το σχοινί που θα τους (κρεμάσουν) ?

  • 3-1=0.fe avatar
   3-1=0.fe @ dioklis 28/06/2013 21:41:33

   Ω ναι!!!!

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ dioklis 28/06/2013 21:50:45

   Που να ήξερε όμως ότι στην Κούβα θα έκαναν μαζικές απολύσεις ΔΥ και ιδιωτικοποιήσεις ενώ στην ''καπιταλιστική'' Ελλάδα ακόμα θα συζητηγάμε γι'αυτά ενώ έχουμε χρεοκοπήσει 3 χρόνια? Ευτυχώς υπάρχει η Β. Κορέα για να μας θυμίζει τι σημαίνει κομμουνισμός, προκοπή, ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία! Ευτυχώς!

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 30/06/2013 15:27:09

    Οι καταστασεις στην Κουβα και την Β.Κορεα δεν σημαινει οτι ο Μαρξ, ο Σμιθ και ο Κεϋνς δεν ειχαν βαση στα οσα ειπαν...

    Σε καταστασεις σαν αυτες, οπως η σημερινη, οπου ο καπιταλισμος μετα το 2008 δεν ξερει ακομη πως θα θεραπευτει, ειναι καταλληλες στιγμες να ξαναθυμηθουμε λογια μεγαλων οικονομολογων.

    Απλα αναλογισου που θα ημασταν σημερα αν ολες οι χωρες ειχαν αφησει τις τραπεζες τους να πτωχευσουν (οπως πρεσβευε ο Σμιθ αλλα και ο Μαρξ). Σχεδον ολες οι καταθεσεις θα ειχαν χαθει, σχεδον ολες οι επιχειρησεις θα ειχαν κλεισει, η ανεργια θα ηταν σε ολες τις χωρες πανω απο 50% και η φτωχεια τουλαχιστον 45%. Μια τετοια κατασταση απο ενα στραβοπατημα του καπιταλισμου ειναι ικανη για να τον τραυματησει ανεπανορθωτα. Γι' αυτο ετρεχαν σαν τρελοι οι οπαδοι του Σμιθ να απαρνηθουν την ιδεολογια τους και να ζητησουν διασωσεις τραπεζων. Εβλεπαν οτι απο το να πεσουν στο παγοβουνο, καλυτερα να ξεγυμνωθουν.

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/06/2013 22:17:18

  Έχω την λύση κατά της ανεργίας:

  1)Η εργασία γίνεται 4ωρη και 4ήμερη για τα ίδια λεφτά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται διπλάσια άτομα για την ίδια δουλειά.

  2)Τρομεροί και φοβεροί δασμοί στέλνουν την Κίνα και όποιον τριτοκοσμικό θέλει να παράγει βάζοντας ανήλικα να δουλεύουν 15 ώρες την μέρα. Τα προιόντα τους θα φτάνουν σε ευρώπη και αμερική πανάκριβα ή τουλάχιστον το ίδιο ακριβά με τα παραγόμενα στην Δύση.

  3)Καταργηση της έννοιας του ελλείμματος. Ένα κυρίαρχο κράτος ή ομάδα κρατών, δεν υπάρχει λόγος να δανείζεται ούτε να εκδίδει νεό χρήμα με την μορφή χρέους, ούτε να εμπλέκονται τράπεζες στην διαδικασία. Μία μηχανή που κόβει χρήματα στο υπουργείο οικονομικών θα κόβει τόσα όσα χρειάζονται για να είναι πάντα ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί. Αν η ευρωζώνη εξακολουθεί να υπάρχει το κάθε κράτος μέλος, κόβει όσα ευρώ χρειάζεται, αλλιώς ευρώ τέλος. ΕΚΤ τέλος έτσι κι αλλιώς.

  4)Απόλυτη στεγανοποίηση απο μεταναστευτικές ροές. Ας δίνουν περισσότερα λεφτά στην Μανωλάδα για να δελεάσουν έλληνες εργάτες. Μετανάστες τέλος. Περιορισμοί στην μετακίνηση και εντός ΕΕ. Έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουν να συναγωνίζονται παμφθηνα προιόντα απο την άλλη ακρη του πλανήτη. Είπαμε, τρομεροί δασμοί και στα τσακίδια παγκοσμιοποίηση.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Γιώργος Αχαιός 29/06/2013 22:18:40

   Πολύ σωστές προτάσεις φίλε Γιώργο.
   Ομως είδες πως τις αποφεύγουν όπως ο Διάβολος το λιβάνι οι επαγγελματίες της πολιτικής που κρέμονται απο το τσιγκέλι των τραπεζιτών και δήθεν "ψάχνουν απεγνωσμένα" (έναντι παχυλών μισθών) να βρούν λύσεις?...

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Γιώργος Αχαιός 30/06/2013 15:21:13

   Διαφωνω με το 3, συμφωνω με τα υπολοιπα.

 8. Zame avatar
  Zame 29/06/2013 10:32:04

  Aγαπητέ Αρχιμήδη πολύ καλά & σωστά κάνεις & ελπίζεις..αλίμονο.
  άλλωστε το "Προβαλλόμενο αδιέξοδο" είναι τοσο πια πασιφανεστατο
  σε όποιον λίγο ανιδιοτελή σκεπτόμενο κοινό νου..
  πόσο μάλλον "στους ιδικούς "
  Aλλά αυτή η χυδαία -& μάλιστα από θέση ισχύος..
  εκτροπή του Καπιταλισμού εχει κάνει εντονότερη την
  (ανάγκη κοινωνικής προστασίας, χωρίς ! αυτή να εντάσσεται κομματικά).
  και εδω "βραχυκυκλωνει το Θεμα"..
  πού παράλληλα επιδεινώνεται λόγο συγκυριακής ελλείψεως πόρων ..
  Οταν σύμφωνα με έκθεση των Michael Patterson και Weiyi Lim, οι λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές του κόσμου αποδείχθηκαν οι πιο ανθεκτικές
  http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1816452
  για ποιό ακριβώς μοντέλο ανάπτυξης μιλάμε..?
  & οταν * Μας λενε στο ΔΝΤ να παταχθεί η φοροδιαφυγή
  (αλλιως ζητουν τη δημιουργία ιδιωτικών ΔΟΥ ως έσχατο μέσο πάταξης της )
  -τα συμπερασματα ολα δικα μας-
  τοσο καλα δηλαδη "βλεπουν"..αφού "κάνουν ΓΑΡΓΑΡΑ για το ΑΙΤΙΟ"..
  & πάνε κατευθείαν στην καταστολή & καλά.
  Επισης "Αυτη η καύση" αυτή δείχνει το μέγεθος της Προβληματικής
  ΣΧΕΣΗΣ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ με την ΗΘΙΚΗ.
  πού δημιούργησε αυτήν την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
  (υπονομευτική) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του ΠΛΟΥΤΟΥ..
  πού προφανώς είναι χλωμό.. να ΑΛΛΑΞΕΙ ..
  & την επιβαλλόμενη αλλαγή
  θεωρω πως μόνον ο ίδιος ο καπιταλισμός μπορεί
  (έχει την υλικοτεχνική υποδομή)
  να την *υποδείξει & επιβάλει..
  ξεκινώντας το ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ του..
  & επανα προσεγγίζοντας την περίφημη παγκοσμιοποίηση ποιό ΦΙΛΙΚΑ..
  ώστε ναναι & βιώσιμη.
  ξεκινώντας από την ΒΕΛΤΙΩΣΗ της ΗΘΙΚΗΣ
  που είναι μία εξαιρετικά άμεσα επιβαλλόμενη δράση..

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Zame 29/06/2013 22:26:01

   Αυτό ακριβώς απαιτούν τα συνειδητοποιημένα κινήματα τύπου wall street που κάποια στιγμή θα συγκλίνουν παρά τον συστηματικό αποπροσανατολισμό των ΜΜΕ και τότε θα έχει έλθει "το πλήρωμα του χρόνου" για την επόμενη μεγάλη στροφή στην Παγκόσμια Ιστορία.
   Βλέπε και το παράπλευρο σχετικό άρθρο του Economist με τίτλο:" Ένα κύμα οργής σαρώνει τις πόλεις του κόσμου"

 9. Γεωργία avatar
  Γεωργία 29/06/2013 15:57:13

  Μέχρι την δημοσίευση το 1935 της Γενικής Θεωρίας της Απασχόλησης, του Τόκου και του Χρήματος του Keynes η επικρατούσα άποψη στην οικονομική θεωρία υποστήριζε ότι η ανεργία είναι ένα φαινόμενο ελλιπούς προσαρμογής της προσφοράς εργασίας στην ζήτηση για εργασία.

  Αυτή η άποψη ξαναγύρισε και είναι η αιτία της ανεργίας στην Ευρώπη.

  Αυτή η άποψη για την ανεργία δείχνει ότι τα αίτια της ανεργίας αναζητούνται στις διαφορετικές ποιότητες του εργατικού δυναμικού, στον δυναμισμό μιας εξελισσόμενης παραγωγικής μηχανής, που προσωρινά μόνο δημιουργούσε ανέργους, στην έλλειψη αυτόματων προσαρμογών του εργατικού δυναμικού στις απαιτήσεις της παραγωγής.

  Μόνο η κεϋνσιανή θεώρηση υποδεικνύει μια άλλη μορφή ανεργίας, την κυκλική ανεργία, που δεν οφείλεται στις «ποιότητες» των εργαζομένων, αλλά στον ίδιο τον οικονομικό μηχανισμό του κοινωνικού συστήματος. Και πρότεινε φυσικά την «πλήρη απασχόληση» και όχι την «μερική» και όποια άλλη έχει εφευρεθεί τα τελευταία 25 χρόνια.

  Ο Keynes είχε προτείνει για την ανεργία ότι
  πρώτο, το ρόλο της ενεργού ζήτησης ως προσδιοριστικής του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας,,
  δεύτερο, στη θεώρηση της ανεργίας ως ακούσιας, σε αντιπαράθεση προς τη θεωρία της εκούσιας ανεργίας,
  τρίτο, στο ρόλο των χρηματικών μισθών και μεγεθών σε αντιπαράθεση προς τα πραγματικά μεγέθη στα οποία επικεντρώνεται η νεοκλασσική θεώρηση.

  • Arximidis avatar
   Arximidis @ Γεωργία 30/06/2013 12:58:26

   Ας πούμε ενα παράδειγμα. Ολοι σχεδόν οι άνεργοι έχουν κάποιες δεξιότητες.
   Πχ πολλοί απ' αυτούς που δούλευαν σε κλωστουφαντουργία και απολύθηκαν έχουν ταλέντο στη ζωγραφική. Ομως το προιόν αυτής της εργασίας τους δεν ενδιαφέρει τις αγορές . Μόνο το κράτος θα μπορούσε να τους προσλάβει για να ζωγραφίζουν και να προσλάβει και άλλους άνεργους για να πουλάνε τις ζωγραφιές τους σε σπίτια ή στους δρόμους.
   Επομένως η βασική αιτία της ανεργίας είναι η εσφαλμένη θεώρηση του συστήματος ως προς το ποιά εργασία και ποιό προιόν "πουλάει". Συνήθως "πουλάει" κάποιο άχρηστο προιόν που όμως διαφημίζει επαρκώς η τηλεόραση...Κι ετσι αυτοί που δεν παράγουν τέτοια προιόντα μένουν άνεργοι. Αυτό δεν ενοχλεί το σύστημα αφού έτσι οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα μειώνονται και τα κέρδη αυτών που ελέγχουν το χρήμα αυξάνονται...Μέχρι να σκάσει βέβαια...Οπότε τρέχουν όλοι.

 10. bp.. avatar
  bp.. 30/06/2013 00:57:19

  με 5.000.000 ισλαμοφασίστες εγκληματίες λαθροεισβολείς-εποίκους, οι Έλληνες καλά θα κάνουμε να ξεχάσουμε την λέξη ΕΡΓΑΣΙΑ....πρέπει να σταματήσουμε να κοροιδευόμαστε...είναι δυνατόν ένας πατέρας που έχει δύο γιούς και δουλεύαν χρόνια το χωράφι τους, ξαφνικά να προσλάβει 10 ξένους...οι γιοί του απλώς πρέπει να φύγουν...

 11. Zame avatar
  Zame 01/07/2013 12:10:18

  Η δυνατότητα ανάδειξης δεξιοτήτων
  (πού μόνον αυτές να φέρνουν επιπρόσθετο-για όσους τον θέλουν-πλούτο) "βραχυκυκλώνει" στην προβληματική & λαθεμένη σχέση
  εργασίας-απασχόλησης=ισορροπία..
  (ελέω "εκμετάλλευσης" ακόμα & του στοιχειώδους βιοπορισμού )
  & να μην λησμονούμε πως το ΙΔΙΟ μαχαίρι πού κόβει ψωμί..μπορεί να κόψει & την ζωή..ακομα και οταν ξεγυμνωθουν..φοιτητη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.