#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2011 16:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως τα hedge funds ετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουνΡεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC που αναπαράγει ο ΣΚΑΙ αποκαλύπτει ότι αρκετά hedge fund (κεφάλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) σχεδιάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα βραχείας ωρίμανσης εφόσον προχωρήσει το εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα hedge fund θα αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτό το κούρεμα απαιτώντας πλήρη αποπληρωμή των όσων θα τους οφείλει η ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούν ότι με την απομείωση του ελληνικού χρέους προς τις τράπεζες η Αθήνα θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές που προκύπτουν από ομόλογα που θα λήγουν το Μάρτιο του 2012, τα οποία και σκοπεύουν να αγοράσουν.

Με τον τρόπο αυτό τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι μπορούν να αποκομίσουν κέρδη από 60% έως 100%.

Αναλυτής που μιλά στο BBC σχολιάζει ότι η αδικία θα είναι προφανής σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην Ευρώπη εφόσον αποκαλυφθεί μία τέτοια εξέλιξη.

Συνεχίζονται στο μεταξύ τα παιχνίδια κερδοσκοπίας με τα ασφάλιστρα κινδύνου. Αν δεν υπάρξει λύση αύριο και υπάρξει πιστωτικό επεισόδιο, πως θα ενεργοποιηθούν τα CDS;  Ποιοι τα διαθέτουν και πως θα πληρώσουν; Ιδού μερικά ερωτήματα που κανείς δεν ξέρει την απάντηση. Οι τράπεζες φοβούνται πως ένα ποσοστό της τάξης του 60% δεν θα θεωρείται εθελοντικό και μπορεί να δώσει το έναυσμα για την πληρωμή των CDS’s, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές από τα ομόλογα.

Ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 60% δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός για τα CDS, ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (Selective Default) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δηλώνει πάντως ο Nouriel Roubini. Όπως σχολιάζει ο ίδιος στο Twitter, τα CDS θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση που δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα σε αυτούς που δεν θα δεχθούν το «κούρεμα».

Σύμφωνα με τον Roubini, η μεικτή έκθεση των CDS στην Ελλάδα ανέρχεται μόλις σε 5 δισ. ευρώ, ή και λιγότερα, και ως εκ τούτου, ακόμα και να ενεργοποιηθούν τα CDS, αυτό δεν θα έχει συστημικές επιπτώσεις. Κατά τον οικονομολόγο, η Ελλάδα χρειάζεται να δεσμευτεί με αξιόπιστο τρόπο να μην πληρώσει όσους αρνούνται να δεχθούν το «κούρεμα», προκειμένου να τους αναγκάσει να δεχτούν haircut 60%, ακόμα και αν αυτό το «πιστωτικό γεγονός» ενεργοποιήσει τα CDS.

Δεν υπάρχει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, δήλωσε στο μεταξύ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Charles Dallara, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.  “Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι αύριο (Τετάρτη)», σημείωσε ο κ. Dallara, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 25/10/2011 17:23:16

  Τωρα εγω γιατι εχω μεινει με την εντυπωση οτι ειμαστε ηδη σε καθεστως επιλεκτικης χρεοκοπιας?

 2. victoria (true) avatar
  victoria (true) 25/10/2011 17:31:25

  Πόσες και ποιες τράπεζες έχουν την ίδια στιγμή ομόλογα και CDS, επομένως ότι και να γίνει βγαίνουν μία ή άλλη;

  Γιαυτό άλλωστε αγόρασαν CDS για να ασφαλιστούν έναντι απώλειας της αξίας των ομολόγων τους; Όχι;

 3. zame avatar
  zame 25/10/2011 22:28:38

  ...απο το πολυ "λιπος" ειναι αναπόφευκτη η μόλυνση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.