09/12/2009 17:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως παίζεται το παιχνίδι και ακριβαίνει ο δανεισμός

«Το χρηματιστήριο παίζει την μακροοικονομία και όσον δεν μειώνεται το spread ή δεν ησυχάζουμε, τότε θα συνεχίσει να έχει σημαντικές αναταράξεις.» Αυτό δηλώνει στο protothema. gr., έμπειρος χρηματιστής ο οποίος εξηγεί – όπως και στελέχη από dealings room τραπεζών ότι, η τράπουλα είναι σημαδεμένη στα ελληνικά ομόλογα.

 Γνωρίζοντας ότι, το ελληνικό χρέος πως το 2011 θα φθάσει στο 130% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Έτσι πιέζουν τις τιμές. Αυτή η πίεση είναι η χειρότερη περίπτωση καθώς το ελληνικό δημόσιο εκδίδει ομόλογα και στη συνέχεια οι τράπεζες τα βάζουν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ.

 Με άλλα λόγια, οι ξένοι πιέζουν τις τιμές έχοντας κατά νου μια πρόβλεψη η οποία μπορεί να αλλάξει – εφόσον ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοοτροπίας των ξένων είναι η σημερινή πρόβλεψη της Credit Suisse ότι η διαφορά θα φθάσει τις 270 μονάδες.

 Σήμερα το πρωί, οι περισσότερες ξένες τράπεζες βγήκαν πωλητές στα ελληνικά ομόλογα, και όταν το spread έφθασε στις 247 μονάδες, στελέχη τραπεζών σημείωναν με νόημα ότι, είναι λάθος αυτή η διαφορά υπονοώντας ότι, υπάρχουν χειρότερες περιπτώσεις δανεισμού στην Ευρώπη.

 Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές στις 12,30 το μεσημέρι είχαν φθάσει στα 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλά.

 Ένα άλλο χαρακτηριστικό εκτός από την έλλειψη ρευστότητας είναι ο πανικός. «Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να αγοράζουν» καταλήγει

 Στο χρηματιστήριο αντίστοιχα, ο όγκος συναλλαγών  διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα καθώς στην Εθνική έχουν αλλάξει χέρια 6,6 εκατ. μετοχές, όταν σ όλη την χθεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 7,5 εκατ. μετοχές.

http://www.protothema.gr/content.php?id=54529&category_id=34

ΣΧΟΛΙΑ

  1. polygnostis avatar
    polygnostis 09/12/2009 19:25:45

    ....τα κλεμμένα του Χρηματιστηρίου,τα δομημένα ομόλογα και την οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων είναι 1τρίς ευρώ!!!!....τί ψάχνουνε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.