Πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους
09/02/2014 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους ή αν θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί

Σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν συνολικές αποδοχές έως 1.000 ευρώ από κύριες, επικουρικές συντάξεις ή μερίσματα επεξεργάζεται η κυβέρνηση εν όψει της απόφασης που αναμένεται στις αρχές Απριλίου από τη Eurostat για το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πιστοποιηθεί για το 2013.

Το σχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και ήδη γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων για τους εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης των συνταξιούχων με όριο τα 1.000 ευρώ.

Το ποσό όμως που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.», η ενίσχυση εξετάζεται να είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, αλλά ο τρόπος που θα δοθεί, αν δηλαδή θα είναι ίδιο ποσό σε όλους όσοι έχουν μέχρι 1.000 ευρώ ή αν θα είναι ανάλογα με το ύψος της κάθε σύνταξης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Το κρίσιμο στοιχείο όμως που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το πλεόνασμα.

Από την απόφαση αυτή, που αναμένεται αρχές Απριλίου από τη Eurostat, θα κριθεί και το ποσό που θα δοθεί για την ενίσχυση των συνταξιούχων. Η κυβερνητική δέσμευση, πάντως, είναι ότι το 70% του πλεονάσματος του 2013 (όποιο και να είναι αυτό) θα δοθεί για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκαλέσει οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις.

Αρχικά εξεταζόταν να ενισχυθούν μόνον όσοι παίρνουν μέχρι 800 ευρώ, αλλά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιλαμβάνουν το σύνολο των συνταξιούχων που παίρνουν μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίο ποσό από συντάξεις.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τα σενάρια που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί μέρος του πλεονάσματος σε όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Στην ουσία αποκλείεται σχεδόν το 35% των συνταξιούχων και μάλιστα πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγαλύτερες περικοπές σε σύγκριση με τους συνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς έχουν χάσει όχι μόνο τα Δώρα, όπως συνέβη σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά έχουν πληγεί με όλες τις μειώσεις του Μνημονίου οι οποίες επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Το επιχείρημα, ωστόσο, που προβάλλουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι ότι οι η απώλεια των Δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και οι μειώσεις σε όσους έχουν και επικουρική σύνταξη, τους έχει στερήσει σημαντικούς πόρους για τη διαβίωσή τους αλλά και για την πληρωμή των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Δεν αποκλείεται όμως το ποσό που θα δοθεί να είναι μεγαλύτερο ή εναλλακτικά να ληφθούν ως βάση ενίσχυσης τα 200 ευρώ με μια διεύρυνση των δικαιούχων και πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή όμως το σχέδιο που είναι στο τραπέζι προβλέπει την ενίσχυση ή την αξιολόγηση μέτρων ενίσχυσης των συνταξιούχων έως τα 1.000 ευρώ και με ποσό βάσης τα 200 έως 300 ευρώ.

Μια πρώτη προσέγγιση, πάντως, που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και κυρίως του υπουργείου Οικονομίας, δείχνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα στηριχθεί σε τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια:

·Πρώτον, στην καταβολή μιας εφάπαξ ενίσχυσης που θα είναι ίδια για όλους τους συνταξιούχους, είτε παίρνουν 600 είτε 1.000 ευρώ.

·Δεύτερον στην κλιμακωτή χορήγηση ενός βοηθήματος ανάλογα με το ποσό σύνταξης.

Στη μεν πρώτη περίπτωση αν αποφασιστεί -υπό την αίρεση των στοιχείων για το πλεόνασμα- ότι μπορεί να ενισχυθούν όλοι ο δικαιούχοι μέχρι τα 1.000 ευρώ, με ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ, τότε θα πρέπει να τους δοθούν περίπου τα 360 εκατ. ευρώ από το συνολικό πλεόνασμα. Αν το ποσό πάει στα 300 ευρώ, τότε απαιτούνται 446 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενο που εξετάζεται επίσης είναι και να δοθεί η όποια ενίσχυση τμηματικά.

Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως πληροφορείται ο «Ε.Τ.» από έγκυρη πηγή, είναι να δοθεί ένα μέρος του πλεονάσματος στους συνταξιούχους αλλά με αναλογικό τρόπο. Δηλαδή οι πιο φτωχοί να ενισχυθούν περισσότερο από όσους έχουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ και ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ σε όσους έχουν από 700 μέχρι 1.000 ευρώ συνολική σύνταξη.

Το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί από το προσδοκώμενο πλεόνασμα σε μια κλιμακωτή βοήθεια 300 και 200 ευρώ προς τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Η όποια βοήθεια αποφασιστεί, πάντως, θα καθοριστεί αφού πρώτα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ύψος του πλεονάσματος και κυρίως αφού επιβεβαιωθούν και από τη Eurostat τα αισιόδοξα μηνύματα που επιμένει να στέλνει το οικονομικό επιτελείο για ένα πλεόνασμα που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 η εκτίμηση είναι για επίτευξη πλεονάσματος 0,4% επί του ΑΕΠ, ενώ αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για επίτευξη πλεονάσματος ακόμη και στο 0,6% του ΑΕΠ. Άγνωστος X όμως είναι το ΑΕΠ του 2013, που και αυτό θα καθοριστεί στη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2014 μαζί με τα στοιχεία του πλεονάσματος. Αν λοιπόν αποτυπωθεί ότι η ύφεση του 2013 είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία βασίστηκαν οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το ΑΕΠ, τότε αλλάζουν όλα και φυσικά θα αλλάξει και το πλεόνασμα.

Οι κατηγορίες δικαιούχων από όλα τα Ταμεία με αποδοχές έως 1.000 ευρώ

Με το βλέμμα λοιπόν στο πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει βάλει κάτω τα εναλλακτικά σενάρια για να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις της.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προέρχονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ανήκουν 1.787.887 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ κ.λπ.). Η συλλογή των στοιχείων έχει γίνει πρωτογενώς και μάλιστα έχουν γίνει και οι απαιτούμενες διασταυρώσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς ασφάλισης των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Όπως φαίνεται, η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη μέχρι τα 600 ευρώ και αυτό γιατί στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παίρνουν μέση σύνταξη 450 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα με τα ποσά και τον αριθμό των δικαιούχων:

·Συνολική σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα) έως 500 ευρώ το μήνα παίρνουν 678.001 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 550.000 προέρχονται από τον ΟΓΑ.

·Με συνολική σύνταξη από 500,01 ευρώ έως 600 ευρώ είναι 272.706 συνταξιούχοι.

·Με σύνταξη από 600,01 έως 700 ευρώ είναι 293.075 συνταξιούχοι.

·Με ποσό συνολικής σύνταξης από 700,01 έως 800 ευρώ είναι 303.304 συνταξιούχοι.

·Από 800,01 έως 900 ευρώ παίρνουν138.129 συνταξιούχοι.

·Από 900,01 έως 1.000 ευρώ παίρνουν 102.672 συνταξιούχοι.

Το «αγκάθι» των δικαστικών αποφάσεων

«Αγκάθι», ωστόσο, στο υπό διανομή πλεόνασμα αποτελούν οι αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων, όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρεται να ακυρώνει τις μειώσεις για τους ένστολους (σ.σ.: η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη), αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου υπάρχει εισήγηση-βόμβα για ακύρωση των μειώσεων που έχουν υποστεί οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, ενώ και για τους δικαστικούς υπάρχει ήδη απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία αξιώνουν την ακύρωση των μειώσεων και την επαναφορά των αμοιβών τους στα προ Μνημονίου επίπεδα!

Οι αποφάσεις αυτές για να εφαρμοστούν στο σύνολό τους θα χρειαστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτήν την περίπτωση να υπολογιστεί η βοήθεια που θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, πάντως, είναι να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση των δικαστικών αποφάσεων και ανάλογα με το τι θα λένε τελικά οι αποφάσεις όταν θα ανακοινωθούν και επίσημα για κάθε μισθολογικό κλάδο που έχει ασκήσει προσφυγή κατά των μειώσεων του Μνημονίου.

Κώστας Κατίκος, στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Geros avatar
  Geros 09/02/2014 10:58:26

  Όπως και να μοιραστεί, το μπλοκ της μιζέριας θα μιλάει για φιλοδωρήματα , υποκρισία , σταγόνα στον ωκεανό .... τα γνωστά. Νομίζω ότι για να μειωθούν οι αρνητικές κριτικές πρέπει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση διαφορετικά. Πρέπει να επικοινωνηθεί ως μερική επαναφορά των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να δοθεί δηλαδή σε δυο δόσεις (Πάσχα και Χριστούγεννα) ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ (700 ευρώ και κάτω , δεν είναι χαμηλοσυνταξιούχος αυτός που παίρνει 1.000 ευρώ για όνομα του Θεού!) και με την προοπτική ότι θα δοθεί και του χρόνου σε περίπτωση πλεονασμάτων (επαναφορά δώρου με ρήτρα πλεονάσματος). Τι επιτυγχάνεται με αυτό: 1. Αντί για μια και έξω ποσό παίρνει την μορφή μόνιμου εισοδήματος. 2. Δίδεται σε περιόδους εορτών και έτσι μειώνεται η πιθανότητα αποταμίευσης του. 3. Δίνει επιχείρημα ενάντια στην αριστερά μιας και στο επιχείρημα τους "γιατί όχι σε όλους" τους απαντάς ότι νοιάζονται για τα ρετιρέ. 4. Δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει σταδιακή επαναφορά στην προ κρίσης εποχή και όχι ότι κάποιος σε χαρτζιλίκωσε λόγω κρίσης. 5. Γίνεται καλύτερα διαχειρίσιμο δημοσιονομικά μιας και θα δοθεί σε δυο δόσεις. 6. Περνάς στον κόσμο το αυτονόητο που δυστυχώς στην Ελλάδα ήταν αδιανόητο , δηλαδή λες ΜΟΙΡΑΖΩ ΟΤΑΝ ΕΧΩ και αν δεν έχω λυπάμαι αλλά δεν έχετε να λαβαίνετε τίποτα.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Geros 09/02/2014 20:05:03

   Eγώ φίλε Γέρο που έχω σύνταξη 750 ευρώ δεν θα πάρω? Με θεωρείς υψηλο συνταξιούχο? Δεν θάταν δικαιότερο πχ. μέχρι 700 ευρώ να πάρουν 'ενα ποσό Α και οι λαμβάνοντες σύνταξη πάνω απο 700 ευρώ να λαμβάνουν Α(1-μ/700), όπου μ το ποσο άνω των 700 ευρώ συντάξεως. Πχ αν το Α=400ευρώ κάποιος με 1050 ευρώ σύνταξη να παίρνει 400(1-350/700)=200 ευρώ. Τί λες? (μ=350/700=50/100)

   • Geros avatar
    Geros @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10/02/2014 08:36:18

    Δίκιο έχεις αλλά κάθε νόμος είναι άδικος με την έννοια ότι θα βάλει κάποιο όριο , αυτοί που είναι στο όριο ενός νόμου πάντα θα έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται. Εσύ στην προσπάθεια σου να απαλύνεις τα όρια έφτιαξες έναν τύπο που δίνει μεγαλύτερο ποσό όσο αυξάνεται η σύνταξη! Με τον τύπο σου αυτός που έχει 800 ευρώ σύνταξη παίρνει 28 ευρώ επιπλέον και αυτός με 1050 παίρνει 200! Δεν αμφιβάλλω ότι μπορείς να φτιάξεις έναν τύπο χωρίς αυτό το λάθος αλλά ακόμα και ο σωστός τύπος θα καταλήξει σε ένα για εμένα τεράστιο λάθος. Θα βάλει έναν άνεργο νέο στα όρια της εξαθλίωσης να πληρώνει (μέσω του ΦΠΑ που πληρώνει στα πάντα) στήριξη σε έναν συνταξιούχο των 1.000 ευρώ.

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
     ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Geros 11/02/2014 15:55:41

     Σε πήρε ο πόνος αλήθεια Γέρο για τον άνεργο νέο? τώρα δεν πληρώνει στήριξη για τον συνταξιούχο των 700και των 350 ευρώ? Τότε γιατί δεν προτείνεις να μοιρασθεί το πλεόνασμα αποκλειστικά στους άνεργους νέους? Μήπως η πρόθεσή σου δεν είναι ειλικρινής? (λέμε τώρα...)

 2. NEMESIS avatar
  NEMESIS 09/02/2014 13:11:55

  Πως τον λένε αυτόν που χρωσταει ...........και στη Μιχαλού και μολις πάρει μια δεκαρα τη δίνει χαρτζηλίκι στα κακομαθημενα παιδια του;

  • Geros avatar
   Geros @ NEMESIS 09/02/2014 14:07:36

   Δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο με τα δημοσιονομικά, αυτό στο λέει ο νούμερο ένα δημοσιονομιστής στο antinews. Το πλεόνασμα είναι κακό πράγμα , όχι καλό. Πλεόνασμα σημαίνει ότι ενώ εγώ το κράτος χρειαζόμουν 10 για να καλύψω τις ανάγκες μου, πήρα από την αγορά και την οικονομία 12! Οφείλω ΑΜΕΣΑ να τα γυρίσω πίσω από εκεί που ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ τα πήρα. Ένα μικρό πλεόνασμα είναι καλό γιατί σου δημιουργεί ένα μαξιλαράκι ασφαλείας , ένα μεγάλο πλεόνασμα όμως είναι υφεσιακό. Για αυτό και όταν ο Σαμαράς εξήγγειλε ότι το 70% θα επιστραφεί η τρόικα δεν αντέδρασε καθόλου. Άκουσες κάποιον να πει "όχι φυλάξτε τα λεφτά αυτά για αύριο"? Φυσικά τώρα ο κόσμος φυσάει και το γιαούρτι , αφού μας έθαψαν τα ελλείμματα νομίζουμε ότι όσο μεγαλύτερο το πλεονασμα τόσο καλύτερα , δεν είναι όμως έτσι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ NEMESIS 09/02/2014 20:18:53

   Κακομαθημένα παιδιά οι συνταξιούχοι; Εσύ μάλλον είσαι νέος και ανώριμος ή μεγαλύτερος αλλά άμυαλος ή κάτι πιο σοβαρό. Δεν ντρέπεσαι που μιλάς έτσι για ανθρώπους που αφιέρωσαν 35 χρόνια δουλειάς σε κάποιον εργοδότη και περίμεναν μια σύνταξη να ζήσουν σαν άνθρωποι από τα πληρωμένα τους και τους πετσόκοψαν σε μια νύχτα και δε μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους; Που έφταιξαν αυτοί; Ο ορισμός της αδικίας και πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα. Πρόσεχε λοιπόν τι λες γιατί η αδικία γυρνάει πίσω με τόκο. Θα έρθεις στην ηλικία τους και τότε τα λέμε...

   • ΝΕΜΕΣΙΣ avatar
    ΝΕΜΕΣΙΣ @ Γεώργιος Τ. 09/02/2014 21:10:56

    Το 1984, ενα 14χρονο παιδι ρωτησε το μπαμπα του: "που τα βρηκε μπαμπα αυτος (αυτος ηταν ο μιγας που μας κατσατε στον σβερκο την 18-10-81) και δινει τοσα πολλα σε αυξησεις; Δηλαδη το κομμα μας (το κομμα ηταν η ΝΔ) εκλεβε τους εργαζομενους τοσο καιρο;" Την απαντηση που πήρε απο τον πατερα του την επιβεβαιωνε τα επομενα χρονια συνεχως η ζωη. Το χιλαιαρικο εγινε ταχιστα 5χιλιαρο και κατοπιν 10χιλιαρο και η Ελληνικη οικονομια υποτιμηθηκε ως το 2001 9 φορες Πηγαινετε λοιπον να ρωτησετε τον μιγα λοιπον πηγαν τα λεφτα. Οταν εδινε συνταξεις σε εαμοβουλγαρους κανεις δεν μιλησε. Οταν συταξιοδοτουντο 45αρηδες κανεις δεν ελεγε κατι. Οταν τα σκυλαδικα ηταν "πολιτιστικα κεντρα" κανεις δεν εφτυνε τον τυπο που το ελεγε. Οταν ο μιγας εκανε τα νοθα "παιδια εκτος γαμου" και εξαχρειωνε την κοινωνια γενομενος οψιγαμιος ολοι ελεγαν "μπραβο του" λες και μπορει καποιος με ζαχαρο να φαει γλυκα. Αυτα που ζουμε ειναι τα επιχειρα των καιρων εκεινων Αλλα και ετσι να μην ηταν: Δεν ντρεπεστε να υπαρχουν παιδια - τα παιδια σας- ανεργα και εσεις να ζητατε "αποκατασταση"; Δεν ντρεπεστε τα παιδια σας να παρουν 350 ευρω συνταξη - αν παρουν ποτε- και εσεις να θελετε αυξησεις; Και αφηστε τα περι σεβασμου. Ο νουνος μου ηταν κομμουνας, αλλα τον σεβομουν γιατι το 1922 πολεμησε στη Μ. Ασία. Κι ο παππους μου ηταν κεντρωος, αλλα τον σεβομουν γιατι το 1940 πολεμησε στην Β. Ηπειρο. Τα δικα σας γεραματα γιατι να τα σεβαστω; Για τον τσε, για το 114, για το πολυτεχνειο, για την σεξουαλικη επανασταση που εκανε τα ηθη μας σαν της Ρωμης , για την κραιπαλη των ετων 1981 και εξης, ή για την ασεβεια που δειξατε στην προηγουμενη απο εσας γεννεα, η οποια ειχε και καμποσους με Πολεμικους Σαυρους.

   • ανεργη avatar
    ανεργη @ Γεώργιος Τ. 17/02/2014 20:19:54

    Ειναι -πάποιοι- σημερινοι συνταξιουχοι αυτοί που εφτασαν τη χωρα στη σημερινη κατασταση και "εφαγαν" το μελλον των σημερινων νεων.Το να μην εχει ο παππους φαρμακα και ο νεος δουλεια ειναι το σημερινο προβλημα... Αλλα επειδη οι παππουδες ειναι αυτοί που ζουν τους νεους και δεν τους φτανουν να το πραξουν, γιαυτο το προβλημα χανεται σε αλλα μονοπατια...

 3. Μάτα Χάρι avatar
  Μάτα Χάρι 09/02/2014 15:05:05

  @ NEMESIS χαχαχαχαχαχα! Δε θα σας πω πως τον λένε αυτόν που ''με τα ξένα κόλυβα μνημονεύει'', γιατί θα μου κόψει ο Φάκτορας το σχόλιο. Όσο για τον παππού -Γερούλη παραπάνωπου σπεύδει να υπερασπιστεί τη συνταξούλα του, έτσι όπως τον βολεύει πάντα τα παρουσιάζει. Αυτοί που τους αρπάξαν τη ζωή, το παρόν, την ψυχική ηρεμία και τα όνειρα για το αύριο, δεν είναι τα γνωστά …πελατάκιατων ξεπερασμένων πολιτικάντηδων. Είναι τα 2.000.000 άνεργοι και οι χιλιάδες εξανδραποδισμένοι νέοι. Στη θυσία κυρίως αυτών οφείλουν τα οποιαδήποτε …‘’πλεονάσματα’’ και δικαίωμα κανένα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να τα μοιράσουνε κατά πως τους συμφέρει, αντιμετωπίζοντας μίζερα και μυωπικά την πραγματικότητα. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όχι πρόσκαιρης απασχόλησης), σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, οργάνωση και σοβαρότητα,τέλος στην ψηφοθηρική υποσχεσιολογία . Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς το φως. Τα λοιπά, είναι μόνο για να χαϊδεύουμε τα΄αυτιά των ‘’εχόντων’’ έστω και 400 € ανά μήνα. Οι μη έχοντες ούτε 1 € έσοδα όμως, δεν παίζουνε καθόλου στην …ταινία; Δεν υπάρχουν;Αποτελούν …παράπλευρη απώλεια;Έχουμε ήδη συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της κοινωνίας του ευημερούντος 1/3 , και των ημιεξαθλιωμένων άλλων 2/3 που ακροβατούν ανάμεσα επιβίωσης – κατάθλιψης και χαμού; Το πρωτογενές πλεόνασμα αν είναι υπαρκτό, πρέπει να επενδυθεί έτσι, που να δημιουργήσει διεξόδους. Όχι να σπαταληθεί για να …χαρτζιλικώσει πάλι δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Πρέπει να αποδείξουμε στους εαυτούς μας οτι μάθαμε απ΄τα λάθη μας, αν θέλουμε να έχουμε αύριο…..

  • Νάρκισσος avatar
   Νάρκισσος @ Μάτα Χάρι 09/02/2014 17:13:43

   Ποιό πλεόνασμα ρε παιδιά ; Και η Eurostat το διαψεύδει. Εκλογές έρχονται !!!

   • Μάτα Χάρι avatar
    Μάτα Χάρι @ Νάρκισσος 09/02/2014 17:34:08

    H Eurostat και άπαντες οι φίλοι, εταίροι, δανειστές τοκογλύφοι, δεν μιλούν γι ανύπαρκτο πλεόνασμα. Κόβονται με μανία και πάθος να το ...κουρέψουνε τόσο, ώστε να δικαιολογούνται τα νέα τους μνημόνια, να βρίσκουν χώρο οι εκβιασμοί τους και να προετοιμαζόμαστε ν' αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα τις επιμηκύνσεις.....αναπτυξιακές βοήθειες -αλυσίδες τους. Δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια οι άνθρωποι. Οι ίδιοι διαμορφώνουν την ''αλήθεια'' , αυτήν που εξυπηρετεί τα σχέδιά τους κάθε φορά. Αυτά παθαίνουν οι λαοί που επιλέγουνε το ρόλο του θύματος-παθητικού θεατή. Αρκούνται στις πικρές διαπιστώσεις, κι αυτές καραμελωμένες ενίοτε.... Υ.Γ : Φάκτορα λυπάμαι για τις διαφορετικές IP, αλλά η σύνδεσή μου γίνεται με stick-mobile και με κάθε αποσύνδεση η IP αλλάζει.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Νάρκισσος 09/02/2014 20:22:33

    Καλά τώρα. Περίμενε λίγο και θα δεις. Από τότε που πρωτακούστηκε αμφισβητήθηκε και είναι πολύ παραπάνω από τις εκτιμήσεις για 800 εκατ. Άλλη μια αποτυχία για τις Κασσάνδρες. Και η Eurostat ΔΕΝ έχει στοιχεία να εκτιμήσει. Είναι απλά συγκρατημένη και μην ξεχνάμε τα πολιτικά συμφέροντα στην Ευρώπη που δε γουστάρουν Σαμαρά αλλά δε το λένε δημόσια επειδή θα καταλάβουμε στην Ελλάδα πολλά για το ποιος είναι ποιος και τι ρόλο παίζει.

  • ΝΕΜΕΣΙΣ avatar
   ΝΕΜΕΣΙΣ @ Μάτα Χάρι 09/02/2014 20:38:20

   Δεν μπορειτε να φανταστείτε ποσο συμφωνώ μαζί σας και ας με κόψουν, οχι ο φακτωρ, αλλά και ο μαρκος αυρηλιος. Τους Ελληνες που περιφρονώ περισσότερο απο τους γεννηθένες μεταξύ 1944-1960 ειναι μονο οι Ελληνες που το 1204 δεν εσφαξαν τους υποπολλαπλάσιους φραγκους που κοπροσκυλιαζαν εξω από την Πόλη, παρα τις προτροπές του Λάσκαρη. Το τι επαθαν το ξερετε. Αλλα εμεις δε θα παθουμε το ιδιο.... οτι και να χτυπουν κατω Δε με νοιαζει πως θα ζήσουν . Δε με νοιαζει πως θα ζησουν και οι παρασιτοι του ΔΤ. Και να ηθελα να σκεφτω αλλοιως βλέπω τι κανουν με τα εργατοδικεια, τις προσφυγές για τις κ...συντάξεις τους και τα οσα συμβαινουν στην πρωην ΕΡΤ ΤΩΡΑ εχουμε το προβλημα, αρα τωρα πρεπει οι συνταξεις να γινουν 360 ευρω, οσα θεωρουν αρκετα για μενα που θα βγω σε συνταξη σε 30 χρονια, ασχετα αν εχω παραξει ΑΕΠ που θα εφτανε για να παρω συνταξη για καμια 100 χρονια . ΤΩΡΑ το κρατος τους δεν εχει λεφτα, αρα ΤΩΡΑ οι μισθοι τους πρεπει να γινουν τοσοι οσες δυνατοτητες πληρωμων εχει το κρατος τους. Και οσοι δεν θελουν, μπορουν να ελθουν στον ΙΤ για να διεκδικήσουν οσα θελουν Το μονο που με νοιαζει λοιπον ειναι τα 2.000.000 ανεργοι, οι νεοι που ειδαν τα ονειρα τους να γινοντα σκονη, τα παιδια που δεν γεννηθηκαν ή τα "γυρισαν πισω" οι γονεις τους γιατι δεν ειχαν να ταϊσουν, οι 5.000 αυτοχειρες, η Πατριδα ΜΟΥ που κατεστη καταγελαστη απο αρκουδιαρεους βαρβαρους που ξερω καλα ποιο ειναι το ποιον τους - πολυ χειροτερο και απο των δικων μας "ταγων" Αλλα αυτη τη φορα δε θα φανε. Το μελλον ανηκει στους νεους, ουτε καν σε μεσηλικες οπως εγω. Ανηκει σ΄εκεινους που θα κανουν την Πατρίδα "πλειω δε και αρειω οσης αν παραδεξονται", που θα κανουν τον Λαο περήφανο και ξανα εμπορο, τεχνιτη, επιστήμονα, θαλασσοπορο, εργατη, αγροτη και ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ και οχι λιγουρη μεταπρατη και παροχο υπηρεσιων του.....ξερετε ποιου Το τελος ερχεται για ολους καποτε και αξια εχει μονο η επιγευση της παρουσιας μας στη ζωη αυτη. Δεν θελω η αναμνηση της γενιας μου να ειναι εκεινη εκεινης των baby boomers: Κουμμουνια (προοδευτικοι το λενε αλλοιως) με καπιταλιστικη νοοτροπία, κοσμοπολιτες, οψιγαμιοι, ανηθικοι στα νιατα τους, κυνικοι και ατομιστες στα γεραματα τους

  • Geros avatar
   Geros @ Μάτα Χάρι 09/02/2014 23:05:38

   Και έλεγα που είχες χαθεί βρε ψυχή .... Νόμιζα ότι είχες χαθεί στο πογκρόμ των κλώνων.

 4. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 09/02/2014 20:00:47

  Μόνο που αυτοί που είναι κάτω από τα 1000 ευρώ, ΟΥΔΕΜΙΑ περικοπή σύνταξης δεν είχαν. Αυτό είναι η πραγματικότητα.

  • panas avatar
   panas @ Αλέξανδρος 10/02/2014 00:20:56

   Έγινε περικοπή μέσω της κατάργησης των δώρων... Τα χρήματα θα πέσουν στους ηλικιωμένους, γιατί οι ηλικιωμένοι δεν ξεχνούν να ψηφίσουν και επιπλέον ο αριθμός τους μειώνεται αργά ενώ των νέων γρήγορα λόγω μετανάστευσης. Γέροι είναι και οι παλιοί "πελάτες". Μη ξεχνάτε πως και στον πόλεμο τους νέους στέλνουν πρώτους για θάνατο... Για το καλό της πατρίδας, όμως, θα έπρεπε τα χρήματα να διοχετευτούν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες νέων και όχι σε κομματικά δίκτυα.

 5. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/02/2014 09:44:06

  Για μια ακομη φορα Ντινο συγχαρητηρια. Η κυνικοτητα και η σκληραδα των νεων με εχει αφησει καταπληκτη. Μολις δυσκολευτουν λιγο, ολοι στον Καιαδα.....αρκει να περνα καλα η παρτη τους. Τελικα η καλοπεραση και η φροντιδα που τους προσφεραμε δεν διαμορφωσε χαρακτηρες. Φαινεται οτι οι δυσκολιες απο μικρη ηλικια ατσαλωνουν φρονημα, αλλιως θελουν τα παντα στο πιατο.

  • Μάτα Χάρι avatar
   Μάτα Χάρι @ Ρηνα 11/02/2014 12:14:26

   Ντίνο και Ρήνα, μάλλον μιλάτε για ακαλλιέργητους, ημιαπαίδευτους και άξεστους ανθρώπους, με τους οποίους έχετε την ατυχία να έρχεστε σε επαφή και μέσω αυτής της εμπειρίας καταλήγετε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αυτά που αναφέρετε, περί τάχα ...Καιάδα στον οποίο οι νεότεροι προτίθενται να ρίξουν τους μεγαλύτερους προκειμένου να ...επιβιώσουν, θυμίζουν Οργουελικό σενάριο. Δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο γύρω μας κι αν υπάρχουν είναι η αρνητική εξαίρεση. Δεν είναι ο κανόνας. Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν που να επιθυμεί το χαμό των γονιών του ή των παππούδων του, θεωρώντας τον ...λύση. Αντίθετα γνωρίζω αρκετούς που επιβιώνουν λόγω της προσφοράς (σπιτιού, χρημάτων, μηνιαίου ''τσονταρίσματος'' από συντάξεις) ηλικιωμένων. Τα παραλέτε. Όλοι συμπορευόμαστε, αλλά τα ''πλεονάσματα'' αν και όσα και όποτε αυτά υπάρξουν, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε οτι δεν είναι δίκαιο να χρηματοδοτήσουν ούτε συνταξιούχους, ούτε ένστολους, ούτε κανέναν ...αδκημένο. Οι αδικημένοι άλλωστε, είναι πλέον εκατομμύρια. Ποιόν να πρωτοσυνδράμεις; Αν από τον κοινό μας Γολγοθά προέκυψαν ''περισσεύματα'', πρέπει να διοχετευτούν εκεί όπου θα πολλαπλασιαστούν και θα προσφέρουν ευκαιρίες ζωής για τους νεότερους. Αυτό είναι το δίκαιο και οι μεγαλύτεροι, θα πρέπει μόνοι τους να το αναγνωρίζουν και να προσυπογράφουν. Για τα παιδιά και για τα εγγόνια τους άλλωστε πρόκειται. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις τωρινές γενιές. Μπορούν να ελαφρυνθούν οι πληττόμενες κοινωνικές ομάδες με τη μείωση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών αν υπάρχει η βούληση. Οι παλιές μέθοδοι, χρεωκόπησαν πια.

 6. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/02/2014 14:07:11

  Μεχρι τωρα ειχαμε το διαχωρισμο σε δεξιους και αριστερους, μετα μας προεκυψε του ιδιωτικου και του Δημοσιου τομεα, τωρα ηρθε και ο διαχωρισμος νεων και γερων, να δουμε τι αλλες πολωσεις θα βαλει στην ερμη τη πατριδα ο δαιμονας που τη κατατρεχει. Γιατι γνωριζει τα ελαττωματα μας προ αμνημονευτων χρονων και εμεις υποκυπτουμε τοσο ευκολα....Δε θυμαμαι ποιος το ειπε το "διαιρει και βασιλευε" αλλα πρεπει να ηταν ευφυης!

 7. Μάτα Χάρι avatar
  Μάτα Χάρι 11/02/2014 15:01:43

  Δεν πρόκειται ούτε περί διχασμού, ούτε περί διαίρεσης. Μάλλον περί διαφορετικής οπτικής, διαφορετικών προτεραιοτήτων και οπωσδήποτε περί αναγκαίας υπέρβασης του πρόσκαιρου ''ατομικού'' μας συμφέροντος, προς χάριν του συλλογικού καλού και του μακροπρόθεσμου Εθνικού σχεδιασμού που υποχρεούμαστε να εξυπηρετούμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.