Πως θα βγούμε από το μνημόνιο
05/11/2014 19:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πως θα βγούμε από το μνημόνιο

To πρώτο βήμα για οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο με μια ενδιάμεση συμφωνία προληπτικής γραμμής στήριξης διάρκειας 6-12 μηνών, προωθεί η κυβέρνηση.

To πρώτο βήμα για οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο με μια ενδιάμεση συμφωνία προληπτικής γραμμής στήριξης διάρκειας 6-12 μηνών, προωθεί η κυβέρνηση. Το κρίσιμο ζήτημα της μετά μνημόνιο εποχής θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ ωστόσο ο Γκ. Χαρδούβελης περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνέντευξη στο Reuters.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενδιάμεση λύση η οποία θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα την «ομπρέλα» προστασίας που χρειάζεται σε περίπτωση που «μπλοκάρει» η έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση προκειμένου να οριστικοποιήσει την έξοδο από το μνημόνιο είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε 10-15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Θα τελειώσει η μικροδιαχείριση από την άποψη πως θα υπάρχουν λιγότεροι όροι στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε» επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. «Περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Ήδη διεξάγονται συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές για τη διασφάλιση πιστωτικής γραμμής στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων, ώστε η χρηματοδότησή της να είναι εξασφαλισμένη για το 2015.

Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα μπορέσει η ίδια να χρηματοδοτήσει αυτό το «ταμείο» ή την γραμμή πίστωσης βάζοντας 8 δισ. από τα 11 του ΤΧΣ, έχοντας «καβάντζα» άλλα 4 δισ. από εκδόσεις τίτλων και βγαίνοντας εκ νέου στις αγορές τον Δεκέμβριο, όταν και θα πέσουν τα spreads.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της - ίσως δεν είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα - και ένα μαξιλάρι, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια», δηλώνει ο Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» αναφέρει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει κατά την μεταβατική περίοδο για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά επιθυμεί να έχει το πάνω χέρι η ΕΕ κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, σημειώνει ο Γκ. Χαρδούβελης, λέγοντας ότι η χώρα μας θα ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. «Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι» τόνισε.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για την μετα-μνημονιακή εποχή. «Αυτό που θα κάνει τι διαφορά είναι αν τελικά καθορίσουμε μια συμφωνία, καθορίσουμε την επόμενη μέρα. Το να καθορίσουμε την επόμενη ημέρα σημαίνει πως θα δώσουμε στις αγορές μια ιδέα για το που βαδίζει η Ελλάδα» ανέφερε. «Θα θέλαμε να βγούμε στις αγορές αφότου κλείσουμε μια συμφωνία, γιατί μόλις κλείσει η συμφωνία περιμένουμε τα spreads να υποχωρήσουν. Οπότε είναι καλύτερο για εμάς να βγούμε μετά» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, υποστήριξε πως δεν είναι πολύ μεγάλες και ότι είναι διαχειρίσιμες. Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες για καθυστέρηση της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

«Η αξιολόγηση αυτή είναι διαφορετική από προηγούμενες αξιολογήσεις, γιατί ξέρουμε πως πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρχε τελική διορία στις προηγούμενες» είπε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα ανοίξει το ζήτημα της ανακούφισης του χρέους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 05/11/2014 19:46:36

  Απο κεί που δανείζομαι με 0,5% επιτόκιο ,θα πάω αλλού να δανείζομαι με 16% , μόνο και μόνο για να μη φοβούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ότι θα απολυθούνε. Μάλιστα. (οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ,που έτσι κι'αλλιώς ,προτιμούν να κόψουν το χέρι τους με τσεκούρι ,παρά να με ψηφίσουν...)

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/11/2014 21:05:08

  Αν μου πει κάποιος τι θα κάναμε, αν "βγαίναμε από τα μνημόνια", που θα μας πήγαινε μπροστά και τώρα δεν το μπορούμε, θα το ζήταγα κι εγώ. Γιατί, με το δεδομένο πολιτικό στερέωμα, ξέρω μόνον πολλά, που θα μας πήγαιναν πίσω...

 3. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 05/11/2014 21:28:30

  Δηλαδή αν βγούμε απο το μνημόνιο, η ΦΑΓΕ, Η ΣΙΔΕΝΟΡ και η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και θα αρχίσουν να ζητάνε εργάτες? Και θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών για να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων ώστε να πάρει μπρός η ατμομημαχανή της οικονομίας και να ξαναπιάσουν δουλειά οι οικοδόμοι? Διότι αν δεν γίνουν αυτά, δεν μας πειράζει το μνημόνιο.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 05/11/2014 22:12:13

  "Γεννήθηκες με δυνατότητες επίτευξης. Γεννήθηκες με καλοήθεια κι εμπιστοσύνη. Γεννήθηκες με ιδεώδη και όνειρα. Γεννήθηκες με μεγαλοσύνη. Εσύ έχεις φτερούγες. Εσύ Δεν προορίζεσαι γι’ ανιχνεύσεις, γι’ αυτό μην ασχολείσαι. Εσύ έχεις φτερούγες. Μάθε να τις αξιοποιείς και να ίπτασαι."~Rumi http://bit.ly/1olgSAB  μεγαλοσύνη

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 05/11/2014 23:35:36

  Για να καταλάβουν ΟΛΟΙ οι αναγνώστες και οι προηγούμενοι σχολιαστές τι καλό έφερε το μνημόνιο, πρέπει να δουν: 1) Το πόσο καταστροφικό ήταν για ένα λαό που έχασε το 25% του εισοδήματος σε μέσο όρο σε 3 χρόνια, με τους πιο αδύναμους να χάνουν πάνω από 40% 2) Το πόσο καταστροφικό ήταν για την κοινωνία μας με τα δύο άκρα να γιγαντώνονται και να υπάρχει ακόμη και σήμερα ποσοστό κοντά στο 7% που δηλώνει στα γκάλοπ ότι θα ψηφίσει μια συμμορία, με τόσα ντοκουμέντα γνωστά πλέον. 3) Το πόσο ταπεινωτικό ήταν για την Ελλάδα μου να εκβιάζεται συνεχώς και να την ειρωνεύονται οι υποκριτές δυτικοί που στις χώρες τους η μίζα πάει σύννεφο. 4) Το πόσο ανέβασε την ανεργία λόγω κάθετης πτώσης της ενεργού ζήτησης από τη βίαιη περικοπή μισθών, συντάξεων, κατάργηση δώρων και αύξηση φορολογίας ταυτόχρονα. Φτάνει πια αυτή η ιστορία. Πετύχαμε σε τόσο μικρό διάστημα να ισοσκελίσουμε προϋπολογισμό με το αίμα μας και χωρίς να το πιστεύει κανείς. Είναι δίκαιο να ξεφύγουμε από τον κλοιό που δεν μας αφήνει να ανασάνουμε. Το πετρέλαιο ο Σαμαράς το κατέβασε 10 λεπτά παραπάνω λόγω μείωσης φόρου, όπως και το ΦΠΑ στην εστίαση. Δε το ήθελε η τρόικα και το μνημόνιο. Αυτοί μας ήθελαν κολλημένους στον πάτο μόνιμα. Ξεκολλάτε επιτέλους. Οι διαθέσεις του ΔΝΤ φάνηκαν στα λάθη με τους πολλαπλασιαστές που ενώ παραδέχθηκαν, δεν άλλαξαν τις απαιτήσεις και την επιμονή τους για νέα μέτρα όπως μαζικές απολύσεις. Μόνο τρελός και ΓΑΠ θα ήθελε το ΔΝΤ στη χώρα του...

  • Γ.Τ. avatar
   Γ.Τ. @ Γεώργιος Τ. 06/11/2014 09:04:36

   Πολύ σωστά μας τα λες αγαπητέ Γεώργιε. Που ήσουν όμως 10ετίες πριν όπου γινόταν το διαρκές party των προσλήψεων, των αρπαχτών, των δωρακίων (στη ΔΕΗ), όπου ο συνδικαλιστικός αμοραλισμός που εκτροχίαζε κάθε τι που προσπαθξούσε να κινηθεί σε ράγιες; Και δε σου περνάει από το μυαλό ότι άματι αποχωρήσει της τρόϊκας και των δανειστών μας από τον έλεγχο, θα επαναληφθούν τα ίδια; Δες τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 6. danas avatar
  danas 06/11/2014 09:01:09

  δεν έχουμε σωτηρία. Νέο μνημόνιο το λέω εγώ και καληνύχτα μας. Τώρα ας μπούνε οι γνωστοί και ας αρχίσουν την πλύση εγκεφάλου γιατί εγώ βαρέθηκα πιά. Μας υποσχέθηκαν έξοδο και τώρα αρχίζουμε τα προληπτικά και έτσι. Βα-ρε-θη-κα!

 7. GregA avatar
  GregA 06/11/2014 10:08:47

  Επιμένουμε να κωπηλατούμε κόντρα στο ρεύμα και να παίζουμε με τις λέξεις. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος στη κυβέρνηση να καταλάβει την αξία της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Χρειάζεται ανασχεδιασμός της μνημονιακής ελλειματολάγνας πολιτικής στη κατεύθυνση της ανάπτυξης πάση θυσία. Όλα τα άλλα είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίαις. Κανένα μημόνιο, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, δεν μπορεί να μας σώσει. Η ελπίδα είναι μια. Η άραξη ενός ρεαλιστικού πλάνου για τη πραγματική ανάπτυξη και η άμεση υλοποίησή του, ώστε να περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί από την αλλοίωση του κοινωνικού μας ιστού.

 8. Seagull avatar
  Seagull 06/11/2014 14:52:19

  Τελικά κατά πως φαίνεται από τα μνημόνια θα βγούμε μπαίνοντας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.