#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/09/2012 10:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πωλητήριο στον ΟΠΑΠ και φόρος στα κέρδη Ξεκινά και επισήμως η διαδικασία πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ μετά τη χθεσινή σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με την Κομισιόν, η οποία προβλέπει υψηλότερη φορολόγηση των μικτών κερδών του ΟΠΑΠ αλλά και φορολόγηση των κερδών των παικτών με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Η συμφωνία αποτελούσε προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 29% του οργανισμού, αλλά προκάλεσε «βουτιά» στην τιμή της μετοχής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών (έκλεισε στα 4,310 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 18,37%.), καθώς προβλέπεται να συμπιέσει την κερδοφορία του ΟΠΑΠ λόγω της αύξησης της φορολόγησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση αυτή θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά, η UBS σε έκθεσή της με τίτλο «Τα νέα από τη φορολόγηση στον ΟΠΑΠ μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες» κάνει λόγο για επιβάρυνση του ΟΠΑΠ κατά 350 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει ότι «τέτοιου μεγέθους φορολόγηση θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο cash flow της εταιρίας». Πάντως, εκτιμάται ότι με τη συμφωνία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύπτει τις απώλειες που θα υποστούν τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του 29% του οργανισμού εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος, καθώς αυτό υπολογίζεται ότι θα αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τους όρους της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ΟΠΑΠ και η σχετική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Η προεπιλογή των υποψηφίων θα γίνει με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Οσον αφορά στη συμφωνία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα μας συμφώνησε με την Κομισιόν να εναρμονίσει τη φορολογία στην αγορά παιγνίων. Είχαν προηγηθεί σχετικές προσφυγές διεθνών ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

Από 1ης.1.2013 τα κέρδη των παικτών από τα παίγνια του ΟΠΑΠ θα φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους με 10%, όπως προβλέπεται και για τα κέρδη των παικτών από παίγνια στο Διαδίκτυο και στα παιγνιομηχανήματα. Συνεπώς, ακόμη και για μικροκέρδη της τάξεως των 0,5 ή των 50 ευρώ από το Λόττο, το Τζόκερ ή το «Πάμε Στοίχημα» θα παρακρατείται το 10%. Με το σημερινό καθεστώς, κέρδη έως 100 ευρώ είναι αφορολόγητα.
Από 1ης.1.2013 και μέχρι τη 12η.10.2020 το Ελληνικό Δημόσιο θα μετέχει στα έσοδα του ΟΠΑΠ σε ποσοστό 30% επί του μικτού κέρδους από τα παιχνίδια του.
Από 13ης.10.2020 μέχρι και τη 12η.10.2030 η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη θα είναι 5%.
Αν τα έσοδα του ΟΠΑΠ από παιγνιομηχανήματα («φρουτάκια») υπερβούν ορισμένα όρια, το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από τη σχετική δραστηριότητα θα αυξάνεται από το προβλεπόμενο σήμερα ποσοστό 30% κλιμακωτά και μέχρι το 35% κατ’ ανώτατο όριο.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και η αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε το τελικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και τα τρία ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 45 ημερών.

Επιπλέον, εγκρίθηκαν τα τεύχη της Β’ Φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές εντός 60 ημερών. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα οριστικοποιηθεί και η διαδικασία για την επόμενη φάση του διαγωνισμού αξιοποίησης του Ελληνικού (υποβολή δεσμευτικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών).

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Businessweek υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο πώλησης ή leasing των ανακτόρων του Τατοΐου και αρκετών ακινήτων στο εξωτερικό, στα οποία στεγάζονται ελληνικές διπλωματικές αποστολές. Ο κατάλογος φέρεται να περιλαμβάνει την κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο, οκταώροφο κτίριο γραφείων στις Βρυξέλλες, κτίρια στο Βελιγράδι και στη Λιουμπλιάνα και έκταση 8.000 τ.μ. στη Λευκωσία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, διέψευσε χθες ότι εξετάζεται η άμεση πώληση νησιών και διευκρίνισε ότι μελετάται η μακροχρόνια μίσθωση ή άλλοι εναλλακτικοί τρόποι εμπορικής εκμετάλλευσης όλων των κρατικών ακινήτων. Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκριθούν φέτος από τη Βουλή 7 μεγάλα επενδυτικά σχέδια αξίας 500 εκατ. ευρώ σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, τα οποία περιμένουν για μήνες στα συρτάρια των υπουργείων. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν 3.000 θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, αν και δεν υπάρχει επίσημη λίστα με ακατοίκητες νησίδες που προορίζονται από την κυβέρνηση για μακρόχρονη ενοικίαση, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει πως τουλάχιστον 24 νησιά, από τα συνολικά 40 που φέρονται προς αξιοποίηση, εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.