04/05/2011 16:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρώτα εθελοντική συμφωνία και μετά η αναδιάρθρωση

Στην παραδοχή ότι η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για μια "εθελοντική" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καταλήγει σε 3σέλιδη έκθεσή της με ημερομηνία 3 Μαϊου και τίτλο "ΕU: Νow is the summer of our discontent - An Issues which keep me awake at night special report" (Aυτό είναι το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας - Μια ειδική ανάλυση για τα ζητήματα που μας κρατούν ξάγρυπνους το βράδυ) η Nomura.Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά τόσο στην πολιτική αναταραχή που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την Ελλάδα, όσο και τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος τονίζοντας ότι πρόκειται για τις "υπέροχες" προκλήσεις που ταλανίζουν τη χώρα μας, σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή των όρων του "πακέτου διάσωσης".

Σύμφωνα με τη Νοmura, εάν οι πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχιστούν (θα συνεχιστούν σπεύδει να δηλώσει ο οίκος) δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει την κήρυξη - πρόωρων - εκλογών, ήτοι πριν τη λήξη της τετραετίας τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών για την Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura, δεν συνίσταται στο ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία θα μετριάσει την επιβολή των μέτρων λιτότητας, αλλά στο ότι οι ίδιες οι πρόωρες εκλογές - εάν σημειωθούν - θα δώσουν τροφή για σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών.

Οι FINANCIAL TIMES προβλέπουν εθελοντική επαναδιαπραγμάτευση

Πρώτα με μία εθελοντική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων και θα γίνει μέσα στο 2011 και στη συνέχεια με μία συνολική αναδιάρθρωση, το 2012 ή το 2013, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι αγορές περιμένουν haircut 55% στα ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι η απόδοση του ελληνικού 2ετούς μπορεί να αυξηθεί από το 24,78% που είναι τώρα στο 45%, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, ένα haircut της τάξης του 55% στα ύψους 262 δισ. ευρώ ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά θα δημιουργούσε πρόβλημα για τις ελληνικές και κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, επισημαίνουν στρατηγικοί αναλυτές, είναι να κινηθούν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις για να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης με μια αξιόπιστη στρατηγική εξόδου από την κρίση, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη φαινομένων Αργεντινής.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το timing είναι πολύ σημαντικό, αφού η Αθήνα έχει λάβει 53 δισ. ευρώ από το ύψους 110 δισ. πακέτο διάσωσης και αναμένεται να «ξεμείνει» από χρήματα έως το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Από το 2012 έως το 2015 πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα συνολικού ύψους 112 δισ. ευρώ που λήγουν, όμως, τα υψηλά spreads καθιστούν απαγορευτική την επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.