24/02/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων

Μέτρα που θα προκαλέσουν σημαντικές ανατροπές στο ισχύον σήμερα καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας εξετάσθηκαν χθες από την επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που συζητήθηκαν προβλέπουν την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης 20% επί των ενοικίων, την ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, την αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έτσι ώστε να προσεγγίσουν στα επίπεδα των αγοραίων τιμών!

Υπό συζήτηση

Αναλυτικά, τα μέτρα που συζητήθηκαν χθες και συμφωνήθηκε να εξεταστούν με προοπτική να ενταχθούν στο νέο φορολογικό σύστημα προβλέπουν:

1 Την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θα προκαλέσει αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και πάσης φύσεως μισθώματα. Αν τελικά αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα μέσω της επιβολής αυτοτελούς φόρου 20%, σημαίνει ότι τα εισοδήματα αυτά θα πάψουν να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα και θα φορολογούνται με το συντελεστή 20% από το πρώτο ευρώ!

Οι αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις όσων ιδιοκτητών ακινήτων εισπράττουν μισθώματα και έχουν συνολικά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερες εάν ταυτόχρονα με την αυτοτελή φορολόγηση των μισθωμάτων, περικοπούν ακόμη περισσότερο τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και αυξηθούν οι χαμηλοί συντελεστές φόρου, όπως ζητά το ΔΝΤ στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του.

2 Την ενοποίηση των φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Συζητήθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέθηκε υπόψη το γεγονός ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων κι ότι μόνο από το Ειδικό Τέλος που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ τα έσοδα φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο! Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε είτε ο νέος φόρος να διαρθρωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα έσοδα που θα αποφέρει να ισούνται τουλάχιστον με το άθροισμα των εσόδων από τον ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος, δηλαδή να υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο, είτε -εάν δεν είναι δυνατή μια τόσο μεγάλη απόδοση εσόδων από ένα μόνο φόρο– τα σημαντικού ύψους έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του Ειδικού Τέλους να διασφαλιστούν από άλλα φορολογικά μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ενοποίηση του ΦΑΠ και του Ειδικού Τέλους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων θα σημάνει τον περιορισμό ή την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ, καθώς και την επιβολή φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και σήμερα φοροαπαλλάσσονται.

3 Την αύξηση του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και την επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές), καθώς και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

4 Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το μέτρο αυτό προβλέπεται να επιβληθεί από τον Ιούνιο. Τυχόν εφαρμογή του θα εκτοξεύσει στα ύψη όλους τους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Μετά τις εκλογές

Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν να αναβληθεί για μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές η κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 24/02/2012 10:49:24

  Εμένα μου χρωστάνε ενοίκια δύο χρόνων. Θα πληρώσω το 20% επί των μετρητών που μπορεί να μην εισπράξω ποτέ;

 2. Anastasis avatar
  Anastasis 24/02/2012 11:08:08

  Βλέπω αρχίσαμε και δουλεύουμε επάνω στην ανάκαμψη.

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 25/02/2012 01:03:25

  Πιστεύω ότι εν γένει είναι ορθό το μέτρο. Υπό τον όρο να αναφέρεται στα εισπραχθέντα κι όχι στα οφειλόμενα μισθώματα. Επίσης να συνυπολογίζονται και να αφαιρούνται οι πάσης φύσεως δαπάνες συντήρησης (ασφαλίστρων κινδύνου, αγοράς υλικών και παροχή υπηρεσιών) από τόσους που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή οι οποίοι κατά κανόνα δεν εκδίδουν αποδείξεις και η φοροδιαφυγή στους κλάδους αυτούς οργιάζει εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο. Το υπόλοιπο ας φορολογείται αν όχι 20 με μικρότερο ποσοστό πχ 15%.
  Παράδειγμα για εργασίες αξίας πχ 1.000 € αν ζητούσες απόδειξη έπρεπε να πληρώσεις το ΦΠΑ στον επαγγελματία 20%= 200€ άρα ολικό κόστος 1.200€ Από τα 1.200€ θα σου δικαιολογούσαν το 40% δηλ 480 € που θα εξέπιπτε του δηλωθέντος εισοδήματός σου δηλ αν ήσουν στην κλίμακα 25% η τελική ελάφρυνση ύστερα από ένα έτος θα ήταν 120 €. Ενώ αν δε ζητούσες απόδειξη, το κέρδος θα ήταν μόνο από το Φ.Π.Α 80 € περισσότερα "ατάκα κι επί τόπου" Με λίγα λόγια όπως λέει ο λαός: "κάλλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρει" κι όχι κάλλιο 200 και στο χέρι παρά 120 και καρτέρει όπως εδώ.

 4. Γιώργος Φ avatar
  Γιώργος Φ 25/02/2012 15:35:00

  Δηλαδή αφού είναι πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. Αρκετά όμως, ως εδώ, δεν καταλαβαίνετε όλοι εσεις ότι γελοιοποιείστε, εξοργίζετε ακόμη και εμάς που μείναμε στη Νέα Δημοκρατία και οδηγείτε το κόμμα σε ποσοστά αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ των εκλογ'ων θα το αντιληφθείτε οριστικά και θα τρίβετε τα μάτια σας, αν μέχρι τότε ο λαός δεν μπουκάρει στο κοινοβούλιο.

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 25/02/2012 16:49:47

  Ειμαι ανεργοσ και ανασφαλιστοσ.Συνταξη δεν θα παρω.Οποτε με το ενοικιο οσο το περνω πρεπει να ζησω και να κρειψω για ιατροφαρμακεφτικη περιθαλψη.Δεν ειναι σωστο να δινω και 20% εφοσον δεν εχω αλλα εισοδειματα.Αν εινε ετσι ασ με ασφαλεισουν και εμενα και το ακεινητο απο φθορεσ και μετα να τα παρουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.