#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/05/2011 10:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόσθετο μνημόνιο λόγω κυβερνητικής ανικανότηταςΗ κατεπείγουσα συνάντηση των «τενόρων» της Ευρωζώνης, την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, σηματοδοτεί την έναρξη διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης για μια νέα διάσωση της Ελλάδας, μετά την καθολική πλέον διαπίστωση ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει το 2012 για δανεισμό στις αγορές. Στις 16 Μαΐου, στο Γιούρογκρουπ, η πρώτη κρίσιμη συζήτηση.

Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου που επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, αλλά η ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» χάλασε το αρχικό σχέδιο, ήταν παρόντες: ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν και οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Παραδοχή

Για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010, που συμφωνήθηκε το μνημόνιο, οι εταίροι παραδέχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης ότι τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος δεν είναι εκείνα που θα καταστήσουν δυνατή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2012, όπως προέβλεπε η συμφωνία του μνημονίου. «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ αποδεχόμενος ουσιαστικά την παραπάνω διαπίστωση.

Οι εταίροι προσκάλεσαν και τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να ακούσουν και την επίσημη ελληνική θέση, και κυρίως να του εκφράσουν την έντονη ανησυχία και δυσφορία τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τις αποκλίσεις στο δημοσιονομικό τομέα στη σφοδρή ύφεση που πλήττει την οικονομία και τα φορολογικά έσοδα. Οι εταίροι αναγνωρίζουν ότι η ύφεση επηρεάζει αρνητικά τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της κυβέρνησης.

Του μετέφεραν σε όλους τους τόνους και τον προειδοποίησαν, ότι δεν θα μπορέσουν να πείσουν την κοινή τους γνώμη για νέα στήριξη της Ελλάδας το 2012, εάν η κυβέρνηση δεν εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Κατέστησαν σαφές ότι η στήριξη θα δοθεί στη βάση ενός νέου προγράμματος, που θα προβλέπει αποφάσεις-εξπρές στο δημοσιονομικό τομέα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις, όχι όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση με μετοχοποιήσεις και μακροχρόνιες παραχωρήσεις της ακίνητης περιουσίας.

Κίνδυνος ντόμινο

Είναι προφανές ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα περιμένουν την έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο, όπως είχε προαναγγείλει τον Απρίλιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γιατί η πίεση που ασκούν οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα μπορεί να λάβει χαρακτήρα ντόμινο απειλώντας το σύνολο της Ευρωζώνης.

Είναι επίσης προφανές ότι θα μας στηρίξουν για μια ακόμη φορά, γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Προηγουμένως, όμως, θα απαιτήσουν ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός προγράμματος προσαρμογής, που θα προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα στο δημοσιονομικό τομέα, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η σφοδρότητα της ύφεσης στην Ελλάδα, αλλά και η ήπια αντιμετώπιση της Πορτογαλίας, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι από δημοσιονομικής πλευράς στο νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις μισθών, ώστε να προστατευθούν τα χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, θα εξαντληθεί κάθε αυστηρότητα στον περιορισμό των δαπανών.

Ολα αυτά θα βρεθούν στις 16 Μαΐου στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε πλήρη σύνθεση αυτή τη φορά, ώστε να ακουστούν οι απόψεις και των μικρότερων χωρών, όπως της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά ποσά για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Αποκλείεται το «κούρεμα»

Στην παρούσα φάση δεν έχει αποφασιστεί οριστικά η μορφή που θα έχει η νέα στήριξη της Ελλάδας. Αυτό που αποκλείουν στις Βρυξέλλες είναι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με «κούρεμα». Από εκεί και πέρα δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Το σενάριο πρώτο είναι η κάλυψη, είτε από τους εταίρους με νέα διμερή δάνεια, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012, δηλαδή των περίπου 33 δισ. ευρώ.

Η παραπάνω λύση φαίνεται και η πιο εύκολη τεχνικά και πιο δύσκολη πολιτικά, γιατί ορισμένες χώρες (Γερμανία, Φινλανδία) θα πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν με την κοινή γνώμη τους. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να συνοδεύεται στην ιδανική περίπτωση και από μια νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ.

Το σενάριο αυτό που δίνει ανάσα ενός επιπλέον έτους, μπορεί να εκτονώσει, έστω για ορισμένους μήνες, τις πιέσεις των αγορών. Παράλληλα θα έχει προχωρήσει και η προεργασία σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2013), ο οποίος πέρα από τους αυξημένους πόρους διάσωσης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, θεσμοθετεί και τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας με ενεργό εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών.

Το δεύτερο σενάριο, που προς το παρόν διαψεύδεται σε όλους τους τόνους, είναι μια ήπια αναδιάρθρωση του χρόνου αποπληρωμής για όλο το χρέος.

Δύο βασικοί παράγοντες στην ατζέντα

Στις επίσημες συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα ληφθούν υπόψη δύο επιπλέον παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή η Eurostat για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις χώρες της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2011. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το ΑΕΠ υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους 6,6%, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της σφοδρότητας της ύφεσης.

Ο δεύτερος, που επίσης παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, είναι η δημοσιοποίηση της τακτικής εαρινής έκθεσης της Κομισιόν επίσης την Παρασκευή, με τις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικά και κάθε κράτους-μέλους χωριστά, φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια. Θα καταγράφει, μεταξύ άλλων, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ, του δημόσιου ελλείμματος και χρέους και της ανεργίας.

Τα παραπάνω στοιχεία θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα προσαρμογής, που αναμένεται ότι θα συζητήσει η κυβέρνηση της χώρας με την τρόικα, στο πλαίσιο της νέας στήριξης που συζητείται για την Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - naftemporiki.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 09/05/2011 12:35:35

  Ανικανοτητα της Τροικας δεν το συζηταει ο φινλανδος Ολι, απ απ τετοιο πραμα ,
  οι σοφοι σε συνδιασμο με τους δικους μας , φτωχολαμογια, ποσα βγαλαν απο εμας σε ενα χρονο.
  Βρε αντε ουστ ολοι σας, απατεωνες.

 2. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 09/05/2011 13:56:53

  Στην αρχή μας είπαν ότι τα «λεφτά υπάρχουν», και ο κόσμος τους (υπέρ)ψήφισε.
  Μετά μας μίλησαν για τις πρώτες 100 ημέρες, τη διαφάνεια, το open government, τις ανοιχτές διαδικασίες, τη πράσινη Ελλάδα, κλπ.
  Τι έγινε στη συνέχεια; Μια από τα ίδια. Κομματικοί διορισμοί, και γενικώς η χαρά του κομματόσκυλου.
  Το δημόσιο αλώθηκε για μια ακόμη φορά από τους περίφημους πράσινους κηφήνες, τα αξιώματα μοιράσθηκαν σε «ημετέρους», και γενικά οι «κουμπάροι» κάνουν πάρτι εις υγείαν του κορόιδου, πλην όμως «εθνικά υπερήφανου» λαού. Η δημοκρατία δηλαδή είναι και πάλι … πλέρια.
  Στη συνέχεια μας μίλησαν για «από κοινού θυσίες», για να συμμαζέψουμε, λέει, τα δημοσιονομικά μας, να βάλουμε μια τάξη, και σε 2-3 χρονάκια να ξεχρεώσουμε, και να ξαναβγούμε ξανά μανά στις αγορές ελεύθεροι κι ωραίοι.
  Τι είπατε; Το αποτέλεσμα το βλέπουμε καθημερινά. Χαστούκια από παντού, Σφαλιάρες και χλεύη από τις διεθνείς αγορές, από τους οίκους αξιολόγησης, από τους Γερμανούς, από τους σοφούς, και πάει λέγοντας.
  Έχουμε καταντήσει κάτι σαν τον (διεθνή) Τζανετάκο στις παλιές καλές ταινίες. Η οικονομία πάει κατά διαόλου, η ανεργία θέριεψε, τα κλειστά μαγαζιά είναι περισσότερα από τα ανοιχτά, ο απλός κόσμος υποφέρει.
  Λίγο αργότερα, κάποιοι απ τους εθνοπατέρες μας, μας κατηγόρησαν ως χαραμοφάηδες, αντιπαραγωγικούς, και ότι εν πάση περιπτώσει τι μιλάμε; Αφού μαζί τα φάγαμε! Μας πέρασαν δηλαδή ένα κλίμα συνενοχής. Και αντί να τους διαολοστείλουμε, σαν να μας έπιασε το «σύνδρομο της Στοκχόλμης», τους ακούμε με κατεβασμένο το κεφάλι. Κι αυτοί βεβαίως ξεθαρρεύουν. Και να πετσόκομμα στα επιδόματα και στους μισθούς, και να κρατήσεις, και πάρε νάχεις «περήφανε λαέ», που ήθελες διακοποδάνεια και Καγιέν. Πάρε τώρα ιδιωτικοποιήσεις επί παντός του επιστητού, και πούσαι; Να λες και ευχαριστώ που ζεις σε δημοκρατία. Που κάθε 4 χρονάκια έχεις το δικαίωμα να εκλέγεις κυβέρνηση (αφεντικό).
  Εν τω μεταξύ οι σφαλιάρες συνεχίζουν να πέφτουν απανωτές, τόσο στο εσωτερικό οικονομικό επίπεδο, όσο και στα εθνικά μας θέματα. Οι Τούρκοι ξεσαλώνουν παντού, δεν αναγνωρίζουν τη ΑΟΖ, οι αεροπορικές παραβιάσεις συνεχίζονται, και μάλιστα άρχισαν να συνοδεύονται και με αντίστοιχες ναυτικές… Μέχρι και ΝΟΤΑΜ βγάζουν που τι λένε στην ουσία; Δεν υπάρχει Ελλάδα, με εμάς θα συνεννοείστε. Καινούργια δηλαδή πρωτιά για την «εθνεγερτική» μας κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές φρεγάτες άρχισαν να κόβουν βόλτες μέχρι και στα ψαροχώρια της Χαλκιδικής! Σε λίγο θα κατεβαίνουν και για ψαράκι με ούζο. Έτσι μάλλον θα αυξηθεί η τουριστική μας οικονομία.
  Τι άλλαξε τα 2 αυτά τελευταία χρόνια; Πολλά. Εκεί που χρειάζονταν 3-4 ώρες αναμονής στον ΟΠΑΔ για να σφραγίσεις εξετάσεις, τώρα χρειάζεσαι 2-3 μέρες, και αν… Μάλιστα οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους και θα πάρουν την επιστροφή σε κάποια τέρμινα! Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΠΑΔ ακόμη εξετάζει σήμερα τα οφειλόμενα ποσά του 2009!!!!! Και αν το παραπάνω ακούγεται ασήμαντο, ας θυμηθούμε πως κάποιοι χρόνια ασθενείς, χρειάζονται φάρμακα αξίας πολλών εκατοντάδων ευρώ το μήνα. Υπάρχουν για παράδειγμα, κάποιες ενέσεις απαραίτητες για καρκινοπαθείς που στοιχίζουν 1-2.000 € η καθεμία. Ναι καλά ακούσατε.
  Μ` αυτά και μ`αυτά συνεχίζουμε να πορευόμαστε, την ώρα που τα σκουπίδια έχουν σκεπάσει και τα περίπτερα, η βενζίνη κοστίζει όσο και ένα μπουκάλι Ντομ Περινιόν, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το πετρέλαιο θέρμανσης, η εγκληματικότητα αυξάνεται, και γενικά όλα τα έχουμε λύσει, οπότε αποφασίσαμε ως έθνος να τα βάλουμε και με τον Καντάφι συμμετέχοντας (ως τσιράκια πάντα) στους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς της πάλαι ποτέ φίλης και αγαπημένης Λιβύης.
  Όλα δηλαδή βαίνουν καλώς (κατά τη δημεγερτική μας κυβέρνηση). Το λένε τα στοιχεία της. Το επιβεβαιώνει και η Μπιρμπίλη. Είναι σαν αυτό που ακούγεται εν είδη αστεϊσμού, ότι η εγχείρηση πέτυχε, κι ο ασθενής απέθανε…
  Δεν ξέρω τι μέλει γενέσθαι , αλλά έτσι όπως πάμε, σε λίγο η Βουλγαρία θα μας φαντάζει οικονομικός παράδεισος. Και μας βλέπω ξανά ως λαό να παίρνουμε το δρόμο της ξενιτιάς. Και ίσως αυτό να θέλουν κάποιοι. Εμείς αλλού, και οι τριτοκοσμικοί εδώ. Μόνο που τελευταία, ακόμη κι αυτοί ξυπνήσανε και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. (Μας βλέπω όλους να κατασκηνώνουμε στη Υπατία. Άραγε θα μας στηρίξει κανένας αλληλέγγυος, ή για τους ντόπιους δεν ισχύει η αλληλεγγύη;)
  Δυστυχώς όμως, ακόμη κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, ακούγοντας τους λεονταρισμούς του ΓΑΠ, τις σοφιστείες του Παπακωνσταντίνου, και τις εξυπνάδες του Πάγκαλου.
  Πρέπει να ξυπνήσουμε, και μάλιστα πάραυτα. Που βάλαμε όμως εκείνο το ξυπνητήρι;
  Strange Attractor

 3. kiki avatar
  kiki 09/05/2011 14:25:17

  Κυβερνηση Ανδρουτσοπουλου,
  Αττρακτορα, δεν φτανει που ψαχνουμε ακομα το ξυπνητηρι, εχουμε και δηλωσεις Λοβερδου,
  ο Βασιλακης Καιλας σε αλλο ρολο
  Λαγου η Ποντικου.
  Α ρε κατακαημενη ρουμελη
  τι σουμελλε να παθεις.

 4. Orestios avatar
  Orestios 09/05/2011 17:57:07

  Ποιός θα πληρώσει για την αποτυχία του μνημονίου?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.