#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2011 20:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς από την ΔΕΗΚατά 9,2% θα αυξηθούν μεσοσταθμικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ  από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων αντιδράσεων την περασμένη εβδομάδα, είχε αναβάλει τις σχετικές αποφάσεις της. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε εισηγηθεί στο υπουργείο μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγια τη ΔΕΗ 12,7%.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα - όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ - έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Πιο αναλυτικά, βάσει της απόφασης για μεσοσταθμική αύξηση 9,2%, η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κλπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Το υπουργείο έχει δώσει στην επιχείρηση τις εξής οδηγίες:,

- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.

- Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.

Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων. Το χρέος της ΔΕΗ θα είναι στο τέλος του χρόνου 4,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωσή του με αξιοποίηση ενός μέρους των εσόδων που αναμένονται από την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και από άλλα πάγια στοιχεία.

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.

- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).

- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2 % οι 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ ενώ οι υπόλοιπες 8,1 μονάδες καλύπτουν:

- Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5 μονάδες.

- Αυξήσεις φόρων (2,6 μονάδες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες το τέλος λιγνίτη και 1,1 μονάδες ΦΠΑ .

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. IOANNIS avatar
  IOANNIS 29/12/2011 20:19:24

  ΝΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΑΤΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ?ΔΕΝ ΞΕΡΩ ,ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ

 2. Kargia avatar
  Kargia 29/12/2011 20:54:16

  Βγαίνει ο Σαμαράς και λέει άδικοι οι φόροι και δεν θα ψηφιστούν νέοι. Βγαίνουν από το ΠΑΣΟΚ διάφοροι Χρυσοχοιδιδες και λένε τα ίδια. Ο ΛΑΓΟΣ ομοίως. Οι ΣυριζοΚΚΕ τα ίδια. Ποιοί στο καλό βάζουν επιτέλους τα χαράτσια ? Ποιοί τα ψηφίζουν ομόφωνα? Είμαι πλέον πεπεισμένος ότι εκτός από μπατήριδες μας θέλουν και χαζούς...

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ Kargia 31/12/2011 12:14:07

   +100000

 3. achaeopteryx avatar
  achaeopteryx 29/12/2011 21:30:05

  Όταν άνέλαβε ο ΓΑΠ από τον ΚΚ το φθινόπωρο του 2009, η Οριακή Τιμή Συστήματος της (κακιάς) ΔΕΗ ήταν €30-35/MWhr. Από τότε μέχρι σήμερα, η ζήτηση έχει πέσει, τίποτα, από τις πρώτες ύλες της ΔΕΗ, δεν έχει ακριβύνει και η ΟΤΣ έχει ξεπεράσει τα €60 (και ακούμπησε τα 100). Η ΟΤΣ είναι κάτι σαν την χοντρική τιμή του ρεύματος.

  Τι άποψη έχει άραγε η ΝΔ για αυτό το θέμα; Ή δεν το ξέρει;

  Ναι, η ΔΕΗ είχε από τα φτηνότερα ρεύματα στην Ευρώπη και εντος προδιαγραφών Κιότο. Ποιό ακριβώς πρόβλημα λύνει το ΥΠΕΚΑ με διακομματική προφανώς συναίνεση;

  Πώς ταιριάζει η θέση του Σαμαρά για "φτηνό ρεύμα" με αιολικά, φωτοβολταϊκά Χέλιους και Πράσινα Άλογα; Ή ξεχνάει η ΝΔ ότι σε όλη την υφήλιο, το αιολικό ρεύμα κοστίζει περί τις 3-4 φορές όσο το συμβατικό, και το φ/β 8-10 φορές;

  Θεωρώ δεδομένο ότι κανείς δεν θα πλησιάσει καρέκλα εξουσίας εάν δεν πρασινίσει και εάν δεν προσκυνήσει τον Γερμανό, αλλά.... αλλά...

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ achaeopteryx 29/12/2011 22:34:16

   Χρόνια πολλά φίλε με υγεία.
   Τι ασχολούμαστε;
   Εδώ στηρίζουμε τον κύριο Παπακωνσταντίνου ως Υπουργό για να καθορίσει το ποσοστό αύξησης.
   Ελλάδα.

 4. crisis avatar
  crisis 29/12/2011 21:32:54

  παρακαλω οποιος κερδισει το πρωτοχρονιατικο λαχειο να μας πληρωσει τη δεη και το ιντερνετ για τη ερτ και φυσικα δεν θελω να πληρωθει να κλεισει η ερτ.

  • fantomas avatar
   fantomas @ crisis 30/12/2011 12:56:56

   αν ..... λεω αν...... κερδισω το πρωτοχρονιατικο λαχειο.........
   αγαπουλα (που λεει και η διαφημιση) ...... την εκανα για αλλη γη και αλλα μερη!!
   σιγα μην κατσω να μιζεριασω στο ελλλαντα !!!

 5. hdgr avatar
  hdgr 29/12/2011 22:07:22

  ΔΕΗ , τεκμήρια , συντάξεις , απολύσεις , νέο μνημόνιο παρέα με δανειακή ...
  Η μπόχα και η σαπίλα συνεχίζεται , οι καινούργιες " μοιρασιές" ετοιμάζονται ...
  Οι εκλογές που όλο και μετατίθενται...
  Οι πιο μεγάλοι εκβιασμοί που έρχονται...
  Ο λαός που σιγοβράζει , οι νεόπτωχοι που αυξάνονται...

  Στο κάδρο βρίσκεται και η ΝΔ .
  Όσους ελιγμούς και να επικαλεστείς , όσα δεν ψήφισα αλλά στηρίζω να πεις , όσες θεωρίες παιγνίων και να εφαρμόσεις , το θέμα είναι ένα.
  Στο κάδρο βρίσκεται και η ΝΔ .

  Το χειρότερο δεν μιλά στον "κοσμάκη" , αφήνει άλλους να μιλούν αντί αυτής;
  Μάλλον είναι κρισιμότερο η ενασχόληση με τους υποψήφιους , μήπως και κακοκαρδιστούν κάποιοι " κληρονόμοι" .

  Αν νομίζουν κάποιοι ότι έτσι η ΝΔ προχωράει προς την αυτοδυναμία μάλλον βλέπουν όνειρα εαρινής-θερινής νυκτός , αφού αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό προς τα κει τις πάνε τις ρημάδες τις εκλογές.

  Μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός και απλά κάποιοι στραβά αρμενίζουν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.