#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/06/2012 22:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοβουλία για τη μείωση του χρέους από έλληνες εφοπλιστέςΗ απάντηση σε όσους (δικαίως) επισημαίνουν την απουσία του ελληνικού εφοπλιστικού- επιχειρηματικού λόμπι στην κρίση χρέους που έχει πέσει βαριά πάνω από την Ελλάδα ήρθε εμμέσως με τη σύσταση μιας μη-κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της «Greece Debt Free».

Φιλοδοξία του συγκεκριμένου φορέα, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα από τον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τη Σαντορίνη, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων μέσα από χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές ιδιωτών αλλά και την πώληση ελληνικών προϊόντων.

Η ιδέα είναι απλή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσηςhttp://www.greecedebtfree.org/index_gr.html, το ποσό εθνικού χρέους που αντιστοιχεί σε κάθε Ελληνα ανέρχεται σήμερα στις 24.800 ευρώ. Η αγοροπωλησία του ελληνικού χρέους ωστόσο στη διεθνή αγορά αποτιμάται πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ ανά έλληνα πολίτη. Στόχος της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι να αγοράσει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη διεθνή αγορά, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος, και μετά να προχωρήσει στην ακύρωσή τους, «σβήνοντας» ουσιαστικά το χρέος.

Οσο για τη συγκέντρωση των χρημάτων αυτή θα γίνει με δύο τρόπους: είτε μέσα από τις δωρεές  που θα προσφέρουν ιδιώτες, είτε μέσα από τα έσοδα προϊόντων με «σφραγίδα ελληνική», τα οποία θα σπονσοράρει η συγεκριμένη οργάνωση. Ηδη από την ιστοσελίδα της GDF στο facebook διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας το κοινό μπορεί να επιλέξει ποια θα είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπό της. Το 50% των πωλήσεων από τα προϊόντα που τελικώς θα επιλεγούν θα δοθεί στην οργάνωση για την αγορά των ομολόγων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παίζει η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οικογενειακός φίλος του κ. Νομικού, ο οποίος προχώρησε στη δωρεά 168.590 ευρώ εκ μέρους της ομάδας του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall street Journal, η οποία φιλοξένησε το θέμα με εκτενές ρεπορτάζ, το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε αγορά ομολόγων και την απόσβεση ελληνικού χρέους ύψους 1,4 εκατ.ευρώ. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός δήλωσε χαρακτηριστικά: «θέλω να δώσω το παράδειγμα και ελπίζω και ότι και άλλοι Ελληνες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα λύσουν όλοι μαζί το πρόβλημα».

Αραγε αυτή η απλή όσο και σημαντική πρωτοβουλία (η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται σκωπτικά «ηράκλειος άθλος, αν όχι σισύφειο έργο» από την WSJ) θα στεφθεί από επιτυχία; Ο κ. Νομικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πρίνστον και «δημιουργός» της μπύρας Volcan, με προέλευση τη Σαντορίνη (η οποία είναι και το πρώτο προϊόν που εντάχθηκε στην εν λόγω λίστα) είναι αισιόδοξος. Γιατί, όπως δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα, «οι Ελληνες μπορεί να είναι φρικτοί πολίτες, είναι όμως φοβεροί πατριώτες».

Ως «αμιγώς πατριωτική, μη πολιτική και μη κερδοσκοπική» άλλωστε προβάλλεται μέσα από την ίδια την ιστοσελίδα της η οργάνωση, η οποία υπόκειται στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ για φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Μένει να αποδειχθεί αν η ευφυής σύλληψη του κ. Νομικού, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική δράση, θα αποτελέσει άλλη μία απόδειξη του «ελληνικού δαιμονίου»- ή απλώς ένα πυροτέχνημα.

 http://www.tovima.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 25/06/2012 23:03:45

  Μακαρι να πετυχει
  σαν ιδεα ειναι μακραν καλυτερη ολων των ενεργειων μαζι που εγιναν απο ολους τος υπουργους οικονομικων που ευθυνονται για την οικονομικη κατασταση της Ελλαδας

 2. Απορών avatar
  Απορών 25/06/2012 23:15:47

  Καλά όλα αυτά αλλά φαίνεται πως ακόμα δεν έχουμε καταλάβει ότι το πρόβλημά μας είναι το πρωτογενές έλλειμα και κυρίως, κατά τη γνώμη μου, το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών (ή το έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου).
  Με άλλα λόγια και ξοδεύουμε ως κράτος περισσότερα από όσα παράγουμε αλλά και συνολικά ως οικονομία εισάγουμε πολλά περισσότερα από όσα εξάγουμε.
  Το ποσοστό του χρέους για το οποίο γίνεται λόγος παραπάνω είναι πολύ μικρό πλέον (λόγω του PSI και επειδή προφανώς δεν αναφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος του χρέους το οποίο ηλιθιωδώς μετατρέψαμε πριν κάνουμε haircut, αυτή ήταν και η μόνη προδοσία) και αναρωτιέμαι και το εξής: αν βγει κάποιος και αρχίσει να το αγοράζει δεν θα ανεβάσει ξανά την αξία του με αποτέλεσμα αυτή να αρχίσει να προσεγγίζει την ονομαστική του τιμή;
  Με άλλα λόγια περισσότερο επικοινωνιακή φούσκα μου φαίνεται η κίνηση παρά ουσίας... μακάρι να κάνω λάθος!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Απορών 26/06/2012 00:03:27

   "...ηλιθιωδώς μετατρέψαμε σε διακρατικό πριν..." ήθελα να πω...

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Απορών 26/06/2012 04:43:32

   Αν αρχίσει να ανεβαίνει η τιμή του χρέους ακόμα καλύτερα, γιατί θα αρχίσουμε κι εμείς να (ξανα)πουλάμε το φτηνά αγορασμένο. π.χ αν αγοράζουμε χρέος στο 3% της αξίας του κι αυτό αρχίσει να ανεβαίνει π.χ στο 10% τότε θα πουλήσουμε αυτό που αγοράσαμε στο 3% και θα έχουμε κέρδος 7%. Με τον τρόπο αυτό και κυκλικά θα σβήσουμε ένα μεγάλο μέρος.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ανώνυμος 26/06/2012 09:14:04

    Ναι, αλλά τότε θα ξαναπέσουν οι τιμές άρα θα μπορούμε να το ξαναγοράσουμε και μετά να το ξαναπουλήσουμε, ωχ κάτι δεν μου φαίνεται λογικό, μπερδεύτηκα!

    • ΑΡΚΑΣ avatar
     ΑΡΚΑΣ @ Απορών 26/06/2012 12:04:45

     Όχι, δεν μπερδέυτηκες... θα τους πληρώσουμε ακριβώς με ίδιο νομίσμα τη παγκόσμια φούσκα...

  • avanti avatar
   avanti @ Απορών 26/06/2012 11:11:23

   Για το πρωτογενές έλλειμα αλλά σαφώς & για το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών που δεν μαζεύεται ακόμη με τίποτα, υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις, νομίζω, οι εθελοντές πατριώτες μπορούν όμως να συγκεντρώσουν χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους και σίγουρα μπορούν να υπάρξουν δωρητές από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., αρκεί να γίνει ευρύτερα γνωστό και να υπάρξουν οι διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα δεν θα πάνε χαμένα ή στις τσέπες κάποιων.

 3. TopGunZ avatar
  TopGunZ 25/06/2012 23:22:56

  Όντως, σαν ιδέα δεν φαντάζει τόσο ουτοπική, εφ' όσων δεν "παίρνουν τα μυαλά μας αέρα". Η υποστήριξη του εγχειρήματος από τον κο Μαρινάκη προσδίδει ένα κάποιο κύρος στην όλη προσπάθεια. Γενικά το είδα και είναι αρκετά καλά οργανωμένο. Ίδωμεν...

  • Λιογκος avatar
   Λιογκος @ TopGunZ 26/06/2012 10:55:40

   Σίγουρα η υποστήριξη του κηρίου Μαρινάκη προσδίδει ένα κάποιο κύρος...δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ!

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Λιογκος 26/06/2012 11:16:22

    ? Για ποιο λόγο? Δε μιλάω για τον Μαρινάκη. Για το ότι το υποστηρίζει κάποιος γνωστός παράγοντας και δεν είναι απλά ιδεοληψίες κάποιου αγνώστου σαλταρισμένου. Τώρα αν εσείς είστε ΠΑΟ ή ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ ή τι άλλο δε με νοιάζει, κι εγώ αντιολυμπιακτσής είμαι, αλλά τουλάχιστον πέρα από τη μύτη μου βλέπω...

    • Λιογκος avatar
     Λιογκος @ TopGunZ 26/06/2012 13:26:57

     Αδιαμφισβήτητα, το ποιον του Μαρινάκη ελέγχεται οπότε δεν μπορεί να αποτελεί εχέγγυο μιας όμορφης κατά τα άλλα προσπάθειας. Είναι προφανής οι επικοινωνιακοί λόγοι που λαμβάνει μέρος στη προσπάθεια αυτή. Θα περίμενα σε γενικές γραμμές είτε λέγεται Μαρινάκης είτε Αλαφούζος, οι προσπάθειες τους να γίνονται πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας.

     • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
      ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Λιογκος 26/06/2012 14:31:25

      Τά λεφτά τους μᾶς χρειάζονται ὃμως,ὃ,τι ὃνομα κι ἂν ἒχουν...
      Ἢ μήπως τῆς Μέρκελ εἶναι πιό γλυκά;

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 25/06/2012 23:27:02

  "Η αγάπη άργησε μια μέρα" πολύ καλό μυθηστόρημα, για την παραλία ειδικά, από την Α.Παπαδάκη...

 5. kotstak avatar
  kotstak 25/06/2012 23:43:10

  Ο γιός της Γιάννας ελπίζω να πείσει την μητέρα του.
  Ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι εννοεί όσα έγραψε.
  Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξέ το.

 6. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 26/06/2012 00:04:14

  Οτιδήποτε σβήνει ελληνικό χρεος είναι καλοδεχούμενο.Μπράβο σε ένα ανήσυχο,πατριωτικό,επιχειρηματικό πνεύμα

 7. anonymous avatar
  anonymous 26/06/2012 00:08:51

  Υπενθυμίζω ότι ο Κορέα στον Ισημερινό αγόρασε μυστικά το χρέος όταν το ξεπουλούσαν οι διάφοροι τοκογλύφοι.

  Η κίνηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Αν είχαμε καταφέρει να αγοράσουμε τα ομόλογα που κατείχαν τράπεζες του εξωτερικού θα είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα. Ο αντίλογος είναι ότι το δικό μας χρέος ήταν και είναι τεράστιο. Που θα βρούνε κάποιες δεκάδες δις οι εφοπλιστές;

  • Απορών avatar
   Απορών @ anonymous 26/06/2012 00:22:32

   Πολύ σωστά, έπρεπε να γίνει πριν γίνει διακρατικό το μεγαλύτερο μέρος του χρέους γιατί σήμερα τα ομόλογα πόσα να είναι; Ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο του χρέους... Η "λύση" που δόθηκε το 2010 ήταν αρκετά παράλογη και μας περιόρισε πάρα πολύ ως προς την ελευθερία κινήσεων... Αλλά στην Ελλάδα έχουν την τάση να δίνουμε περισσότερη σημασία στις ονομαστικές αξίες από τις εμπορικές αξίες... Όπως και τώρα που δεν πουλάμε τίποτα για να μην "ξεπουλήσουμε" γιατί φυσικά είμαστε και οι πρώτοι εκτιμητές assets... Τα ξέρουμε όλα καλύτερα!

 8. Nik avatar
  Nik 26/06/2012 00:54:40

  Επικοινωνιακό ήταν και το αίτιο της κρίσης χρέους το 2009. Ολοι οι risk analysts και οι fund managers και κάθε είδους εξπέρ ήταν μια χαρά με το χρέος μας στα 349 δισ. μόλις ακούμπησε τα 350 βάρεσαν συναγερμό. Ψυχολογικό ήταν πάντα το θέμα.

  Αν η προσπάθεια ανατρέψει την τρέχουσα αρνητική ψυχολογία έστω και κατ'ελάχιστον καλή θα είναι. Σκεφτείτε τι αντίκτυπο θα έχει αν καταφέρει να μειώσει το χρέος κατά ένα και πλέον δισ. Πως θα αλλάξει η απαξιωτική στάση στο εξωτερικό.

  Οσο για την μεταβολή της τιμής με την αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό αν γίνει θα έχει αντίκτυπο και στα σπρέντ, το παιχνίδι είναι πολυεπίπεδο.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Nik 26/06/2012 09:15:49

   Σωστή αυτή η οπτική... να φανεί ότι "οι Έλληνες" κάνουν κάτι έξυπνο ανεξαρτήτως ποσού...

 9. franc avatar
  franc 26/06/2012 09:51:17

  Kάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια, Αλλά αν αφήνεις τον αντίπαλο επι 85 λεπτά να σου βάζει 4-5 γκόλ και ξυπνάς στο παρα πέντε για να ανατρέψεις το σκόρ, τί να πούμε... Ουκ ανδρός σοφού... Αυτές οι " λύσεις" ήταν γνωστές και πριν απο το 2007. Τώρα που μεθαύριο κατα πάσα πιθανότητα ο εχθρός θα σαλπίσει υποχώρηση, και η ΕΚΤ θα τυπώνει ευρωομόλογα ή χρήμα, το δικό μας "ναυτικό" θα εφορμήσει στο πεδίο της μάχης γιατί άραγε? Να θάψει τους νεκρούς?

  • Απορών avatar
   Απορών @ franc 26/06/2012 11:08:15

   Έτσι...

 10. zvaras avatar
  zvaras 27/06/2012 16:22:06

  mia idea aplh re paidia einai na ferei olous tous ellhnes efoplists me ta karabia tous sthn ellada me midamina telh ka na tous balei na agorasoun olo to xreos. 79 karabia ftiaxan mesa se ena 6mhno, ta 350 dis tha tous kolosoun kai malista se bathos xronou arketon eton? afou den pairnei tpt sxedon h ellada apo aytous giati na mhn tous exei edo kai nane kai xexreoth? eleos pia den thelei kopo thelei tropo....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.