20/11/2010 14:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσωρινή εθελούσια στην Τράπεζα Πειραιώς !

Μία πρωτόγνωρη για  την εγχώρια αγορά εργασίας μέθοδο επιλέγει η διοίκηση του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση, χωρίς να προβεί σε απολύσεις εργαζομένων της.

Όπως πληροφορείται  το protothema gr. τα διευθυντικά στελέχη των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ομίλου ενημέρωσαν τους υπαλλήλους ότι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα πρόγραμμα “προσωρινής εθελουσίας εξόδου” για διάστημα τριών ετών, το οποίο μετά την λήξη τους θα τους επαναφέρει στην τράπεζα με το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους σε ισχύ.

Στην διάρκεια της  παραμονής εκτός εργασίας, όσοι υπάλληλοι  επιλέξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα  θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα αμείβονται με το 40% των αποδοχών τους τον 1ο χρόνο, το 45% στον 2ο χρόνο και το 50% στο 3ο χρόνο.

Ουσιαστικά πρόκειται  για ένα είδος sabbatical (άδεια απουσίας) το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις εργαζομένων που λ.χ. θέλουν να καταρτιστούν περισσότερο, να εξειδικευθούν σε κάποιο τομέα κλπ.

Έως τώρα δεν υπάρχει  κάποια αντίδραση από συνδικαλιστικούς φορείς, ωστόσο παράγοντες της τραπεζικής αγοράς σχολίαζαν ότι το συγκεκριμένο σύστημα ενδεχομένως να δίνει  και μία λύση ανάγκης και για  τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με προϋπόθεση, φυσικά, ότι η εξέλιξη δεν μπορεί να εκληφθεί ως άρση της μονιμότητας.

Το σίγουρο είναι  ότι η εργασιακή καινοτομία που  προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς στους υπαλλήλους της ανοίγει  ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης και  αντιπαράθεσης που θα βρει και  θιασώτες αλλά και αντιπάλους.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=91663

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μisha avatar
  Μisha 20/11/2010 19:28:30

  Aν γίνει πτώχευση όπως θεωρούν βέβαιο ότι θα συμβεί εντός του 3-4 τριμήνου τού 2011 οι FT , όλες οι ελληνικές τράπεζες (με πρωτη την Πειραιώς ) θα κλείσουν και οι καταθέσεις θα εξαφανισθούν.

  Οπότε ποιες εγγυήσεις θέσεων κλπ;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Μisha 20/11/2010 19:33:08

   Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα κλείσουν "όλες οι ελληνικές τράπεζες" και μάλιστα "θα εξαφανιστούν οι καταθέσεις";

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 20/11/2010 21:52:01

    Πάντως, Επώνυμε, το προφανές είναι ότι η ίδια η ΤΠ θεωρεί πως σύντομα δεν θα... υπάρχει, και άρα εκ του ασφαλούς προσφέρει αργομισθίες (έστω και με το ήμισυ των απολαβών. Ξέρεις ποτέ κανέναν που να έκανε κάτι τέτοιο για τόσο μεγάλο διάστημα (στερούμενος μάλιστα των υπηρεσιών των τεθιμένων σε εθελουσία), γνωρίζοντας ότι στο τέλος του δρόμου θα έπρεπε να διπλασιάσει ξανά το μισθολογικό λειτουργικό του κόστος; Οι μέτοχοι θα δέχονταν εύκολα κάτι τέτοιο ; Ή περνάς τον Σάλλα για πρότυπο... αυτοκτονικού μάνατζερ;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 20/11/2010 22:58:07

     Μην αποκλείεις αυτή η προσωρινή εθελουσία να τέθηκε ως όρος από τους μετόχους και τους αναδόχους της επερχόμενης αύξησης κεφαλαίου, ώστε να τους βγει ένα επιτυχημένο και πειστικό business plan για τα επόμενα χρόνια.

     Δεν ξέρω ΑΝ έγινε έτσι, απλώς σου λέω να μην το αποκλείεις.

 2. Μisha avatar
  Μisha 20/11/2010 20:06:30

  Eπώνυμε

  ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρας είπε στο συνέδριο των ελληνων τραπεζιτών στο Λονδίνο πως το μεγάλο κακό που θα μας βρει εάν γινει το default (που σωζει τη χωρα στην πραγματικότητα) θα πάθουμε μεγάλο κακό επειδή έτσι θα χρεωκοπήσουν οι τράπεζες και θα χαθούν οσα λεφτά εχουν αφησει οι έλληνες στους ντόπιους τοκογλύφους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Μisha 20/11/2010 22:19:18

   Αυτή τη στιγμή Μίσα, παίζονται πάρα πολλά. Το τι λέει ο καθένας και με ποια σκοπιμότητα το λέει, εμένα με αφήνει και κάπως αδιάφορο να σου πω την αλήθεια. Προσπαθώ να διαγνώσω μέσα από τα πάρα πολλά που διαβάζουμε και ακούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Και έχω ελάχιστη εμπιστοσύνη στις γνώμες, στην παρούσα φάση.

   Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι επ' ουδενί δεν πρέπει να αναπαράγουμε τέτοιες κουβέντες. Ούτε να τις εξελίσσουμε προς την κατεύθυνση που θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση μια ώρα αρχύτερα. Όχι ότι δεν μπορεί να οδηγηθεί και από μόνο του σε κατάρρευση, αλλά ΟΧΙ να το σπρώχνουμε μόνοι μας. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να φερθούμε έντιμα στους συμπολίτες μας.

   Θα σας αποκαλύψω σχετικώς κάτι, για να δείτε τι ακριβώς παίζεται. Φίλος αλλοδαπός, από τον καιρό που ζούσα στο εξωτερικό, με σημαντική θέση σε οικονομικό οργανισμό της χώρας του, με πήρε τηλέφωνο, πριν μπούμε στο Μνημόνιο (Απρίλιο ήταν; κάπου εκεί) και μου είπε ότι είχε βγει σε κρατικό (κρατικό, σημείωστε) κανάλι της χώρας του και μίλησε για την οικονομική κρίση και του είπαν ότι τους ενδιέφερε να κάνουν ένα ρεπορτάζ στην Ελλάδα. Τότε σκέφτηκε να τους συστήσει σε εμένα, για να τους πω την άποψή μου (στην τηλεόραση) και να τους κατευθύνω κιόλας από πού αλλού να πάρουν πληροφορίες για την κρίση. Δέχτηκα ευχαρίστως. Με πήρε μετά από κάνα-δυο μέρες η δημοσιογράφος τηλέφωνο και με ρώτησε ένα δυο πράγματα και μετά αν έχω βγάλει τα λεφτά μου στο εξωτερικό. Της λέω "όχι". Α, μου λέει, μπορείτε να μας συστήσετε κάποιον που έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό και να είναι διατεθειμένος να μας το πει; Της λέω ότι δεν είναι κάτι που είμαι διατεθειμένος να κάνω στη χώρα μου και ότι μπορώ να τις πω ό,τι άλλες πληροφορίες θέλει και ό,τι άλλη βοήθεια θέλει εκτός από αυτό. Είπαμε ακόμη μερικά πράγματα, με ευχαρίστησε για την κουβέντα και έκλεισε το τηλέφωνο. Δεν με ξαναπήρε ποτέ.

   Μετά από μερικές μέρες, μιλάω με το φίλο μου και του λέω τα καθέκαστα. Έγινε ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ! Της είχε πει ότι το μόνο για το οποίο δεν θα μιλήσουν είναι το bank run, καθότι και μόνον που γίνεται τέτοια κουβέντα, το πράγμα φουντώνει και γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτή φυσικά (η δημοσιογράφος) το είχε δεχτεί. Αλλά σε εμένα, που ήμουν Έλληνας, το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βγάλει έναν Έλληνα στο (κρατικό!) κανάλι της που να λέει ότι "πήρα τις καταθέσεις μου από την Ελλάδα και τις πήγα στο εξωτερικό"! Τίποτε άλλο δεν την ένοιαζε και οι πληροφορίες που της είπα το καταλάβαινα ότι της φαινόταν πολύ αδιάφορες!

   Αν λοιπόν ένα κρατικό κανάλι της συγκεκριμένης χώρας (που δεν θα πω ποια είναι για να μην εκθέσω καθ' οιονδήποτε τρόπο το φίλο μου) του αρέσει τόσο πολύ να "παίξει" ένα θέμα που για κάθε εχέφρονα άνθρωπο κάνει "τζιζ" και "απαγορεύεται" να το θίγει δημοσίως, εγώ καταλαβαίνω ότι κάτι ευρύτερο παίζεται και ότι έχουν βάλει τις τράπεζές μας στο μάτι και θέλουν πιθανότατα να τις διαλύσουν και να τις πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί.

   Δεν με νοιάζει συνεπώς τι λέει ο κάθε Στουρνάρας. Εγώ ξέρω ότι αυτή η κουβέντα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνεται δημοσίως, διότι και μόνον που γίνεται ο κόσμος τρέχει και σηκώνει τις καταθέσεις του.

   Και ο Στουρνάρας δεν είπε ακριβώς αυτό που λες εσύ, αυτό που λες είναι δικό σου συμπέρασμα.

   Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει, αλλά προσωπικά, αν και το να βγω σε κρατικό κανάλι ξένης χώρας για να μιλήσω για την οικονομική κρίση με κολάκευε τα μάλα και θα μου ανέβαζε τις μετοχές, αντιστάθηκα στον πειρασμό χωρίς δεύτερη σκέψη και αρνήθηκα αυτή την καταστροφική για τη χώρα μου προβολή. Δεν το λέω για να μου πείτε μπράβο, αλλά για να δείξω ποια είναι η υπεύθυνη στάση.

   Αν υπήρχε σωστή ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να στέλνει στον εισαγγελέα όποιον μιλάει για κίνδυνο για τις καταθέσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση. Αυτοί, οι της κυβέρνησης, είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα υπέρ της χρεωκοπίας μας...

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 20/11/2010 22:38:37

    Δηλαδή, βρε Επώνυμε, η συγκεκριμένη επίσημη κίνηση της ΤΠ, η οποία κάνει "μπαμ" από έτη φωτός μακριά ότι η τράπεζα η ίδια δεν πιστεύει σοβαρά στην ύπαρξή της σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν κάνει ζημιά; Δεν γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Επομένως, γιατί εγώ να κάνω τουμπεκί για κάτι που ενδεχομένως να έκανα, μέσα στην αγωνία μου να διασώσω τις γλίσχρες αποταμιεύσεις μου, τη στιγμή που ο ίδιος ο... θεματοφύλακας της ασφάλεας των αποταμιεύσεών μου =η τράπεζα) μόνο τουμπεκί δεν κάνει για το μέλλον του;

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Αυριανιστής 20/11/2010 22:41:01

     Τι θέλω να πω; Ότι, κατά τη γνώμη μου, αυτή και μόνο κίνηση της ΤΠ είναι ο πλέον αψευδής μάρτυς (ή μάλλον προάγγελος) της επερχόμενης χρεωκοπίας, "over and out".

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Αυριανιστής 20/11/2010 22:54:52

      Η Χρεωκοπία έχει συντελεσθεί ήδη..
      Η κατάσταση πού βιώνεις λέγεται
      "διαχειριση υπό δικαστική εκκαθάριση "
      Τεράστια διαφορά..
      Και τό Bank run χει συντελεσθεί επίσης,από τούς έχοντες.
      Απομένουν τα ψιλά τών 5-10 χιλ. τό πολύ, από τούς "μικρούς" , και τό πάρε δώσε των χρεών,τών δόσεων των δανείων.
      Π-ά-π-α-λ-α

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 20/11/2010 22:56:09

     Αν πρόσεξες, απέφυγα ΠΛΗΡΩΣ να μπω σε ερμηνεία των προθέσεων της Πειραιώς. Μια που το θέτεις, όμως, και μια που δεν μπορούμε και να κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα, ας πούμε τα εξής:

     Σαφώς και η κίνηση αυτή δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα λειτουργικά της έξοδα και θέλει να τα περιορίσει. Ταυτόχρονα, δείχνει να θεωρεί ότι τα δύσκολα είναι το 2011, ενώ μετά θα είναι πιο εύκολα (για αυτό και θα πληρώνει περισσότερο). Το αν μια τράπεζα πάει καλά ή δεν πάει καλά κρίνεται από πολλούς παράγοντες και μην αποκλείεις το να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα να τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει στην κρίση με επιτυχία.

     Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι ντε και καλά θα πάει καλά, έ; Όμως αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα πράγματα ΔΕΝ είναι καθόλου άσπρο μαύρο. Υπάρχει και το άσπρο, υπάρχει και το μαύρο, αλλά υπάρχει και η τεράστια περιοχή του γκρίζου. Γκρίζο ανοιχτό, γκρίζο σκούρο, κλπ.

     Προτιμώ λοιπόν να μην λέω τίποτα γιατί σε αυτά τα πράγματα όσο περισσότερα λες, τόσο περισσότερο ζημιά γίνεται. Φυσικά, από τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ (και όχι τις κουβέντες) που έρχονται σε γνώση μας, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

   • Μisha avatar
    Μisha @ Επώνυμος 21/11/2010 00:04:27

    Eπώνυμε
    πήγαινε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ ανοιξε το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της 20/11 στο 21.00 και θα ακούσεις τι ακριβώς λέει ο Στουρνάρας.
    Προσωπικά ΑΔΙΑΦΟΡΩ πλήρως και απολύτως για την τυχη των ιδιωτικών τραπεζών.Με νοιάζει η πατριδα και η τυχη της Πειραιώς ή της Αλφα μάλλον αντιστρόφως ανάλογα σχετίζεται με την πορεία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
    Τώρα , αυτο το «απαγορεύεται να μιλάτε για χρεωκοπια των τραπεζων» είναι φασισμός και λογοκρισία αισχιστου είδους, και δείχνει σε ποια σαθρά θεμέλια στηρίζεται όλο αυτό το αεριτζίδικο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε αν δέκα παπαγάλοι αποφασισουν να πουν ότι η τάδε τράπεζα ή πολύ περισσότερο, η δείνα χώρα καταρρέει ,αυτό να πραγματοποιείται εντός ολίγους.

    Τσεκούρι και φωτιά , φιλε Επωνυμε, στο συστημα της τοκογλυφίας , ΟΧΙ σε αυτούς που παίζουν ή εκμεταλλεύονται τη σήψη του.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Μisha 21/11/2010 00:22:27

     Δεν είναι καθόλου φασισμός και λογοκρισία. Βασικά, είναι τήρηση των ελληνικών νόμων. Που απαγορεύουν να υπάρχει κλονισμός αυτού που λέγεται "δημόσια πίστη".

     Διότι, σκέψου, εσύ τώρα μπορεί να κάνεις εδώ ή να νομίζεις ότι κάνεις αγώνα, αν όμως αυτά που λες και κάνεις εδώ επιταχύνουν μια εξέλιξη ή αποτελέσουν τον καταλύτη για μια εξέλιξη που αλλιώς δεν θα έρχονταν, θα ζητήσει τότε από σένα τις αποταμιεύσεις του συνταξιούχος που δεν διαβάζει μπλογκς και θα τις χάσει από μια ενδεχόμενη πτώχευση τράπεζας που θα προκαλέσει ένα bank run;

     Αντιλαμβάνομαι τα κίνητρά σου και γι' αυτό δεν σου ρίχνω τα μπινελίκια που κανονικά θα έπρεπε να σου ρίχνω για αυτά που λες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά που λες και κάνεις δεν είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο μπορεί εσύ να έχεις γραμμένο, αλλά αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τον πλούτο όλης της κοινωνίας μας. Αν θέλεις να το αλλάξεις, άλλαξέ το χωρίς να κάνεις να χάσει τα λεφτά του ο κοσμάκης. Τρόποι υπάρχουν.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Επώνυμος 21/11/2010 00:30:38

      Επώνυμε,
      Τά όσα ανέφερα τα είπε ο Στουρνάρας ,προεδρος του ΙΟΒΕ, για την αναπόφευκτη χρεωκοπία μιλουν οι πάντες πλεον ανά την υφήλιο , τώρα και οι κατ εξοχή καθεστωτικοί ΦΤ.
      Και τα νέα μεταδίδονται από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.
      Αν έχεις μεγαλοδικηγόρο γνωστό σου τρέξε να αρχίσεις τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον τους για υπονόμευση του χρηματοπιστωτικού συστηματος , το οποιο , ειρήσθω εν παροδω , έχει κατασπαράξει περιπου 90 δις ευρω από περσυ το καλοκαίρι.

      Δες τους εχθρούς, Επωνυμε, και μη τους περνάς για φίλους... Δες ποιοι καλοδέχτηκαν την Τρόικα σαν λυτρωτές, ποιοι τους στηρίζουν , ποιοι τους επευφημουν και μη παίζεις το παιχνιδι τους.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 01:00:51

      Παίζω το δικό μου παιχνίδι και το δικό μου παιχνίδι είναι ότι κάνω εγώ αυτό που θεωρώ σωστό και από κει και πέρα, οι άλλοι ας κάνουν αυτό που νομίζουν.

      Αν έπρεπε να κάνουμε μήνυση στο Στουρνάρα για αυτό που είπε, πρώτα πρώτα θα έπρεπε να κάνουμε στον ΓΑΠ για αυτά που είπε για πρόθυρα της χρεωκοπίας, οικονομία στην εντατική, Τιτανικούς κλπ. Το πράγμα είναι ΠΟΛΥ στημένο για να λυθεί με νομικά μέσα και το μόνο που απομένει είναι να κάνουμε αντίσταση ως γαλατικό χωριό ο καθένας μας, μπας και γίνουμε πολλά γαλατικά χωριά και τα καταφέρουμε και σωθούμε.

      Εγώ σου λέω ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ από το να είναι καταδικασμένο και όταν εσύ το καταδικάζεις δημόσια (και άσε το Στουρνάρα να λέει) παίζεις το παιχνίδι του ΔΝΤ. Ενώ νομίζεις ότι παίζεις παιχνίδι κατά του ΔΝΤ.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 02:02:46

      Μόνο που, χμμμ, οι τράπεζες τυχαίνει, καλώς ή κακώς, να έχουν στα χέρια τους το χρηματικό πλούτο της κοινωνίας και αν καταρρεύσουν αυτές καταρρέει και ο πλούτος της κοινωνίας. Επίσης, τυχαίνει να έχουν στα χέρια τους την επιβίωση των επιχειρήσεών μας, μια που ΟΛΕΣ έχουν δανειακή έκθεση στις τράπεζες. Αν καταρρεύσουν οι τράπεζες καταρρέουν και ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις την άλλη στιγμή. Κι αν καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις, καταρρέει η αγελάδα που αρμέγει ο δημόσιος τομέας και μετά να δούμε πώς θα βρούμε να φάμε.

      Συνεπώς, ας μη μπερδεύουμε το διεθνές τραπεζικό καρτέλ, που μας έφερε το Μνημόνιο, με τον πλούτο της δικής μας κοινωνίας, που διαχειρίζονται, καλώς ή κακώς οι δικές μας τράπεζες. Δεν λέω να μην τον πάρουμε περισσότερο εμείς στα χέρια μας ή και να καταργήσουμε, σε επόμενο στάδιο, τις τράπεζες, αλλά αυτή τη στιγμή, ΈΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ το θέμα, ζητάς να καταρρεύσει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

      Να πάμε από το δόλο του ΓΑΠ και των αφεντικών του, να το καταλάβω ότι θα πάμε χαμένοι από χέρι. Αλλά να πάμε από την ασχετοσύνη τη δική μας, δεν χωνεύεται και τόσο εύκολα.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Επώνυμος 21/11/2010 14:33:55

      Επώνυμε

      Προφανώς στο ορατό ενδεχόμενο χρεωκοπίας μιας τράπεζας , μπορεί να χαθούν όσες καταθέσεις εχουν μεινει σε αυτήν αλλά χάνονται και τα δάνεια , οι υποθήκες κλπ
      Νομίζω κοντά στα 2 εκ Ελληνες είναι στη λίστα του Τειρεσία και δε μπορουν να κάνουν συναλλαγές ή να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
      Ήρθε η ώρα που ο δήμιος των νοικοκυριών θα πληρώσει τα εγκλήματα του.
      Τώρα γιατί και πώς μια τράπεζα παρασύρει στην πτώση της και όσες επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια από αυτήν μένει να το μάθουμε...
      Δλδ επειδή βάρεσε κανόνι η Ασπίς του Ψωμιάδη, κατέρρευσαν και οσες επιχειρησεις είχαν δανειοδοτηθεί από αυτην;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 16:25:12

      Η επικίνδυνη ασχετοσύνη σου με το θέμα Μίσα και η αρρωστημένη διάθεσή σου να έχεις οπωσδήποτε τον τελευταίο λόγο, σε κάνει να συνεχίζεις να μπλέκεις ΕΝΤΕΛΏΣ ΑΣΧΕΤΑ μεταξύ τους πράγματα. Καταρχάς, στην περίπτωση της Ασπίς, αυτή που έκλεισε δεν ήταν η τράπεζα, αλλά η ασφαλιστική εταιρία. Η τράπεζα λειτουργούσα κανονικά και εξαγοράστηκε από το ΤΤ. Δεύτερον, και να είχε κλείσει η τράπεζα, η σημασία της είναι πολύ μικρότερη από αυτην της Πειραιώς, που έχει 55 δισ ενεργητικό. Τρίτον, εσύ διέσπειρες γενικώς την κουβέντα ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και θα εξαφανιστούν οι καταθέσεις και όχι ειδικά για μια μόνον τράπεζα. Τέταρτον: Οι επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούνται στατικά, χρηματοδοτούνται συνεχώς: πληρώνουν κάτι πίσω (π.χ. πληρώνεται μια επιταγή πελάτη τους) και μετα ξαναπαίρνουν κάποιο πόσο ή και περισσότερο (π.χ. φέρνοντας καινούργια επιταγή πελάτη τους). Για να γίνει αυτό, θέλει τις τράπεζες ΣΥΝΕΧΩΣ σε λειτουργία. Δεν είναι στεγαστικό δάνειο η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που το παίρνεις μια φορά και τελείωσε. Αν κλείσουν όλες οι τράπεζες, που πολύ θα ήθελες όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις θα πρέπει σιγά σιγά να δώσουν πίσω όλο το δανεισμό, αλλά δεν θα μπορούν να λάβουν καινούργια χρηματοδότηση. ΕΤΣΙ θα επέλθει η κατάρρευση των επιχειρήσεων, κύριε Μίσα, που ενώ δεν ξέρεις ούτε την αλφαβήτα της λειτουργίας της οικονομίας, έχεις άποψη για το αν πειράζει να κλείσουν οι τράπεζες.

      Α, ξέχασα. Υπάρχει τρόπος να μην κλείσουν την άλλη στιγμή οι επιχειρήσεις μας αν κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες: Να αναλάβουν οι ξένες τράπεζες τη δουλειά... Και να υλοποιηθεί έτσι ο σκοπός έλευσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα, που ήταν εξαρχής η πίτα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο έλεγχος του ελληνικού χρήματος...

      Δεν ξέρω τι άλλο θα διαστρεβλώσεις προκειμένου να κρατήσεις τον τελευταίο λόγο, πάντως θα συνιστούσα με θέματα που δεν γνωρίζεις να είσαι πιο προσεκτικός.

      Και κάτι τελευταίο... Ο ΠΡΩΤΟΣ άνθρωπος στο ελληνικό διαδίκτυο που αντέδρασε στην πρόταση της Πειραιώς για το ΤΤ ήμουν εγώ. Με τεράστιο αναλυτικό σχόλιο που εξηγούσε όλες τις λεπτομέρειες του κόλπου, σε αυτην εδώ τη σελίδα, πέντε λεπτά μετα την ροταρι. Μετά ακολούθησε το υπόλοιπο διαδίκτυο. Αυτό, γιατί στο άγχος σου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, βλέπω και μια τάση συκοφαντησης μου για τις προθέσεις μου.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 16:28:56

      * πέντε λεπτά μετά την πρόταση. Άτιμο Τ9.

      Αυριανιστή, σαφώς υπάρχει η παράμετρος που λες, αλλά ο Μίσα πήγε αρκετά παραπέρα.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Επώνυμος 21/11/2010 16:34:41

      Ομολογουμένως, ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μόνος που δεν έχει αλωθεί από ...ευρωπαίους, όχι ότι δεν έχουν προσπαθήσει οι Ελληνες να φέρουν ξένους στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά δεν έχει κάτσει.

      Ο τραπεζικός κλάδος είναι εξαιρετικά κλειστός και αυστηρά ελεγχόμενος από τους ίδιους, και η παντελής έλλειψη ουσιαστικού αναταγωνισμού μεταξύ τους (όλοι ζούν κατω από την τιμολογικαή πολτική της ελεγχόμενης Εθνικής) είναι και το αδύνατό τους σημείο.

      Οι τύποι είναι η ύψιστη μορφή ντόπιας διαπλοκής.

      Ωστόσο, ότι προβλήματα και να έχει η Πειραιώς, δεν θα την αφήσουν(αφήσουμε) να πέσει, γιατι θα γίνει ντόμινο σε όλο τον κλάδο, και αντιπαθείς όσο και αν είναι θα είναι μάλλον κακό για την χώρα.

      Το ερωτηματικό που έχω αναπάντητο, είναι "ποιά η σχέση του Λάτση με την DB";

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 16:38:20

      Ξέρεις κάτι γι' αυτο Αρχαίε; Με την HSBC τον βλέπαμε να νταραβερίζεται τελευταία. Λες δηλαδή εσύ να τον έφτιαξαν οι Γερμανοί;;;

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Επώνυμος 21/11/2010 16:56:38

      O άνθρωπος είχε λεφτά. Το τραπεζικό χόμπυ του ωστόσο το έφτιαξε αμειγώς επι Πασόκ. Και θα έλεγα μάλλον αυτός έχει φτιάξει το Πασόκ παρά το Πασόκ αυτόν.

      Το ερώτημα είναι ποιός έφτιαξε την Τράπεζα Κρήτης με αφεντικό τον Κοσκωτά, που είχε σεσημασμένο παρελθόν στην Αμερική (νομίζω είχε γίνει τσακωτός να πλαστογραφεί τους βαθμούς του ή είχε πει παραμύθια για το δήθεν πτυχίο του -- ψιλά γράμματα εάν είσαι ...Έλλαδίτης.

      Το βιβλίο λέει βγαίνουν λεφτά όταν κάνεις κονσόλιντέητ έναν διασπασμένο κλάδο, και οι τράπεζες ήταν αυτό όταν εμφανίστηκε ο Λάτσης, χάρη στις αγαθοεργίες του Αντρέα, (για όσους δεν θυμούνται, υπήρχε καθεστώς τρομοκρατίας επί Αντρέα -- αλλά έτσι έλαμψε η ιδιωτική Πίστεως-- ) αλλά και στα βίτσια (;;;) του Καραμανλή που διέλυσε τον Ανδρεάδη. Να κι άλλο ερώτημα... Γιατί έφαγε ο Καραμανλής τον Ανδρεάδη;

      To μείζον ερώτημα είναι ποιός εφτιαξε τον Αντρέα του 1981, ή ποιός τον χρησιμοποίησε αφού φτιάχτηκε...

      Δεν έχω απαντήσεις, αλλά ο τραπεζικός χάρτης από το 1960 μέχρι σήμερα κρύβει μυστικά.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 17:14:55

      Αν πιστέψουμε τα φαινόμενα, τον Ανδρεάδη τον έφαγε 'απλώς' η έξωση που τον έβαλαν οι χουντικοί να κάνει στον Καραμανλή από το διαμέρισμα της Καρνεάδου. Αν υπήρχε και κάτι άλλο, θα είναι όντως από τα μυστήρια της ιστορίας.

      Επίσης, αν πιστέψουμε το γνωστό έγγραφο για τη χρηματοδότηση από το ίδρυμα Ροκφέλερ, το ΠΑΣΟΚ το έφτιαξαν οι Αμερικανοί. Λες όμως να έφτιαξαν τον Κοσκωτά οι Γερμανοί; Οι Δυτικοί; Για ποιο λόγο, τότε, που ήταν ακόμη κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ;

      Το βέβαιο είναι πάντως ότι με το Λάτση και το Σάλλα, ο καθεστωτισμός του ΠΑΣΟΚ έπιασε το ζενίθ. Ο λογιστάκος το έπιασε καλά το κόλπο.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Επώνυμος 21/11/2010 17:16:09

      δες, πχ σχόλιο του Βηματος της εποχής

      http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=100975&ct=3&dt=05/07/1998

      γραμμένο καθ υπαγόρευση... Τίνος;

      Και αφού ρωτάμε ερωτήσεις...

      Ποιός ήταν πισω από τον Λαμπράκη του ΔΟΛ, και ποιός είναι σήμερα;

      Ποιός έφαγε τον Τσάτσο της ΑΓΕΤ;

      Την Αθηναϊκή Χαρτοποιία την έφαγε φαινομενικά ο ΔΟΛ. Μόνος του ή ειχε παρέα;

      Και αναρωτιόμαστε καλοί μου άνθρωποι γιατί δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα... Θα έρθει ο Καταριανός, ή ο Κινέζος με αρλούμπες φαστ τρακ εκεί που φάγαμε τους δικούς μας....

      ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ είπε η Νοταρά

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Επώνυμος 21/11/2010 17:18:25

      Δεν πιστεύω ότι τρως Τράπεζα για εξώσεις ή για γυναίκες. Ούτε πιστέυω ότι τρως Τσάτσους μόνο επειδή είναι ξυνοί ή παραβίασαν το 3% ή δεν ξέρω τι.

      Τον Βρανόπουλο γιατι τον σκότωσαν;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 21/11/2010 17:30:52

      Χμμμ, στο άρθρο υπάρχει και η λέξη κλειδί 'Εργασίας'. Ο Λάτσης δεν φτιάχτηκε από την Κρήτης, αλλά από την (πολυμετοχική) Εργασίας. Μήπως το υπερβολικό τίμημα για την Κρήτης ήταν τα 'διόδια' προς το δοβλέτι για να του εξασφαλίσει, πολιτικά, την ιδιωτική αλλά πολυμετοχική Εργασίας;

      Για τον Τσάτσο δεν γνωρίζω καν τα γεγονότα, είμαι νέο παιδί σε σχέση με σένα...

     • Μisha avatar
      Μisha @ Επώνυμος 21/11/2010 19:29:41

      Επώνυμε

      επανέλαβες τα περι «τελευταίου λόγου» και σε άλλο ποστ , στο οποίο σε παρέπεμψα στις Ανιχνεύσεις, δλδ στην κουβέντα που εγινε μεταξύ καθηγητών Οικονομικών για την πιθανότητα χρεωκοπίας και τα εξ αυτής προκύπτοντα .
      Δεν αντιλαμβάνομαι την πηγή της εριστικότητας.Ίσως φταίνε τα τέρμινα ...
      Δε μ ενδιαφέρει να έχω καμμία τελευταία κουβέντα. Με νοιάζει όμως να μη περνάνε για κορόιδο οι αεριτζήδες.

      Τώρα, αν θέλεις να κοροϊδεύεις τον κόσμο με τα περί ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ΟΚ.
      Είναι γνωστό σε όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ πως μόνο στον τελευταίο χρόνο οι τράπεζες έχουν καταβροχθίσει 90δις ευρω από επιδοτήσεις και εγγυήσεις του ελληνικού κρατους , ποσά με τα οποία ΟΛΕΣ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να είχαν κρατικοποιηθεί , κάτι που έγινε στην Αργεντινή όταν η χώρα αποφάσισε να διώξει το ΔΝΤ . Αυτή ειναι και η πρόταση πλειάδας οικονομολόγων (βλ λχ προσφατη συνέντευξη του Κλαουντιο Κατζ) για χώρες που θέλουν να διατηρήσουν μια στοιχειώδη ανεξαρτησία, έναντι των διεθνων τοκογλύφων.

      Η Ασπίς τόσο ως ασφαλιστική εταιρεία, όσο και ως τράπεζα είναι ενα εξαιρετικό παράδειγμα που δειχνει ποια είναι τα αποτελέσματα του καζινοκαπιταλισμού.
      Από τη μια χάθηκαν περιουσίες και επενδύσεις 500 χιλ ανθρώπων και από την άλλη κλήθηκε το κρατικό ΤΤ να σώσει μια τράπεζα που ήταν καταδικασμένη.
      Έχεις δίκιο ως προς ένα σημείο: δεν ήμουν σαφής ως προς τη διάκριση ρόλου μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών.Άλλο πράγμα οι τραπεζίτες-βδέλες και αλλο η αγροτική τράπεζα, το ΤΤ ή το Ταμείο Παρακαταθηκών που πράγματι μπορεί και πρέπει να έχουν ρόλο προς όφελος της πατρίδας και των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών της.

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Μisha 21/11/2010 17:44:28

     χαχαχα... τον Τσάτσο δεν τον πρόλαβα ούτε εγώ, αλλά κάτι άκουσα στο κυλικείο...

     Όσο για την Εργασίας. Νομίζω ότι ήταν παράλληλη η άσκηση, αλλά άντε να μας πούνε

     • 11888 avatar
      11888 @ archaeopteryx 22/11/2010 01:24:19

      @Misha μαζι σου!
      Ελεος πια με τις τραπεζες βδελλες.Αν καταρρευσει ολοκληρη η χωρα τι θα τα κανετε τα 5-10 χιλιαρικα δεν θα εχουν αξια ετσι και αλλιως εδω μεσα.Οι αρχιλησταρχοι εχουν ηδη βγαλει τα φραγκα τους εξω.
      Μονο σε περιπτωση που θελετε να την κανετε στο εξωτερικο θα σας ειναι χρησιμα.
      Χρησιμο θα ηταν να παρακολουθησετε κανενα ντοκυμαντερ για το τι εγινε στην Αργεντινη.
      Οποιος προλαβε τον Κυριο ειδε!

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/11/2010 00:13:45

  Ακου σύμπτωση!

  Την περασμένη Πέμπτη, σε σοβαρό (αλλά όχι πολιτικό ή κυβερνητικό) κύκλο συζητήθηκε, ενδεικτικά σαν "λύση" στο θέμα των Δημοσίων Υπαλλήλων και υπαλλήλων ΟΤΑ ,να πάει το 30-40% σπίτι του, με το 30-40% των σημερινών βασικών αποδοχών.

  Σχολιάστηκε ότι αυτό είναι ίσως 300-400.000 άτομα, και φέρνει εξοικονόμηση 4,5-5 δισ (μείον την απώλεια στην αγοραστική τους δύναμη, συν όποιο όφελος από το να πάνε στα χωριά τους).

  Το ερώτημα "και τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι" δεν απαντήθηκε.

  Λαγός ο Σάλλας! Ξανά. Προσπαθεί να εξιλεωθεί από την προτροπεί να αγοράσουμε ΓΔ ΧΑΑ στις ...8.000

 4. Κάποιος avatar
  Κάποιος 21/11/2010 00:46:07

  Εγώ πάντως έχω εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και δεν πρόκειται να τραβήξω, όσες φήμες κι αν ακουστούν, τα 151.10 ευρώ που έχω στον λογαριασμό μου.

 5. Μisha avatar
  Μisha 21/11/2010 01:32:16

  Eπώνυμε

  Σου επαναλαμβάνω: αυτοί που πανηγυριζουν για το κατοχικό μνημόνιο είναι οι τραπεζιτες.Όποιος τους υποστηριζει παίζει το παιχνίδι του ΔΝΤ.

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 21/11/2010 02:30:47

  Επώνυμε, επαναλαμβάνω κι εγώ ότι σημασία δεν έχει τι λέμε ή τι δεν λέμε εμείς.

  Σημασία, και μεγάλη μάλιστα στο επίπεδο των συμβολισμών (που όπως γνωρίζεις είναι το Α και το Ω στην οικονομική δραστηριότητα), έχει τι ΚΑΝΟΥΝ οι ίδιες οι τράπεζες. Και όταν βλέπουμε να κάνουν κάτι που εξόφθαλμα σηματοδοτεί την αβεβαιότητά τους για την επιβίωσή τους, ό,τι κι αν πούμε εμείς περιττεύει...

 7. Enzo avatar
  Enzo 21/11/2010 14:44:43

  ρε κατι συμπτωσεις! προχτες ειχα παει σε μια τραπεζα και εκει ενας φιλος μου που εργαζεται μου ειπε οτι η ΤΠ βαραει κανονι και σημερα διαβαζω το αρθρο αυτο! τυχαιο? δεν νομιζω?

  • Μisha avatar
   Μisha @ Enzo 21/11/2010 14:52:19

   ήταν αυτη που ηθελε να αγοράσει πακέτο και μισοτιμής ΤΤ και Αγροτική για να μη ξεχνιομαστε.
   κι εμείς πρεπει να κλάψουμε που ο πρασινοφρουρός ο Σάλλας ζοριζεται...

   • Enzo avatar
    Enzo @ Μisha 21/11/2010 14:54:55

    εμενα παιδια με κουρασε 13 μηνες αυτη η ιστορια με την οικονομια.
    ας γινουν ολα γης μαδιαμ και ας αρχισουμε απο την αρχη ξανα σαν εθνος χιλιες φορες καλυτερα θα ηταν.

 8. ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ avatar
  ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ 21/11/2010 15:57:25

  TO ΟΤΙ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ . ΤΟ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Κ. ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΘΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑΣ ( Ο ΝΕΚΡΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ).ΤΟ ΡΟΛΟ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ ΤΥΠΟΥ(ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ )ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΛΙΓΟΙ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ . ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΤΕ . ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ Η ΠΕΙΡ . ΠΩΣ ? ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΝΤΟΜΑ .. (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΟΠΟΤΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.