#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2013 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσλήψεις 50.000 ανέργων μέσω επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔΓια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα δώσει εργασία -με πλήρη ασφάλιση- και εισόδημα σε περισσότερους από 50.000 ανέργους, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση του «προγράμματος των 50.000 θέσεων για την Κοινωφελή Εργασία» που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο Εργασίας.

Ο σκοπός του προγράμματος, που ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, είναι διπλός και στοχεύει αφενός, να προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα στους άνεργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αφετέρου, να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και παράλληλα να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Πρόκειται για μεγάλο και καινοτόμο πρόγραμμα προϊόν του συντονισμού και της συνεργασίας πολλών υπουργείων, προκειμένου με εντατική προσπάθεια να παρακάμψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, χρηματοδοτικές δυσκολίες και κοινοτικές επιφυλάξεις», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα, αν και δεν αποτελεί τη λύση για το πρόβλημα της ανεργίας, θα δώσει ανάσα στους άνεργους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο από το σφοδρό κύμα της ύφεσης και της ανεργίας». Τόνισε, παράλληλα, ότι «θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αξιοποιώντας κάθε δυνατό πόρο και κάθε δυνατότητα να προσφέρουμε ευκαιρίες επανένταξης στην αγορά εργασίας».

«Οι άνεργοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σταδιακά, μέχρι το τέλος του χρόνου και σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας, με την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ. Έτσι, το πρόγραμμα και οι σημαντικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτό θα "πιάσουν τόπο". Θα υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους ανέργους και, παράλληλα, θα ενισχύσουν την ποιότητα και θα διευρύνουν το εύρος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τις δημόσιες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

«Δεν κομπάζουμε για το πρόγραμμα, δίνουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης που τόνισε ότι «στύψαμε το ΕΣΠΑ, για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση». Ο υπουργός Ανάπτυξης δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις στο πλαίσιο των επόμενων ΕΣΠΑ.

«Μόνιμη έγνοια μας πρέπει να είναι η ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων» τόνισε, στη δήλωση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης που πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, εκτός από την στήριξη που παρέχει σε οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, στηρίζει ταυτόχρονα κοινωφελείς δραστηριότητες των δήμων. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «σημαντικό, το γεγονός ότι πολλές από τις θέσεις αυτές θα καλυφθούν από τους δήμους» και σημείωσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει προπύργιο της κοινωνικής πρόνοιας».

«Η πρώτη δημόσια πρόσκληση θα βγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου» ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

«Η καινοτομία του προγράμματος βρίσκεται στο ότι, για πρώτη φορά, 50.000 άνεργοι θα αποκτήσουν εισόδημα, ενώ ταυτόχρονα θα παράγουν κοινωνικό έργο» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ στην Αθήνα για την Κοινωφελή Εργασία. Επισήμανε, παράλληλα, ότι «το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με συνεργασία των αρμόδιων Επιτρόπων Γιοχάνες Χαν και Λάσλο Άντορ με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους παριστάμενους υπουργούς. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε, τέλος, ότι τέτοιου χαρακτήρα πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ είχε εφαρμοστεί στη Λετονία.

Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε δήμους, περιφέρειες, σχολεία, δικαστήρια, ΚΕΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα πρόγραμμα, «σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι μήνες και 15 ημερολογιακές ημέρες».

Η αμοιβή των απασχολούμενων θα είναι 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258, ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ.

Θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια επιλογής:

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.

- Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό.

- Ηλικία.

- Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ:

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

- εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

- εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

- εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

- άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Ο προϋπολογισμός θα καλυφθεί ως εξής (216.000.000 ευρώ, από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ):

- 100.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013"

- 35.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013"

- 41.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013"

- 40.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 - 2013" (ρήτρα ευελιξίας)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dioklis avatar
  dioklis 27/08/2013 20:50:12

  Πάμε εκλογές ?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ dioklis 28/08/2013 06:22:44

   Πέρυσι πάλι ένα τέτοιο πρόγραμμα έτρεξε με άλλες διαδικασίες.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ dioklis 28/08/2013 17:02:45

   Με πλειστηριασμούς σπιτιών και 2 δις. επιπλέον φόρους για το '14...δεν νομιζω.

 2. helios avatar
  helios 27/08/2013 22:37:49

  Δυστυχώς αυτή η άθλια νοοτροπία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αλλάζει με τίποτα ανεξάρτητα με το ποιος κυβερνάει.
  Αντί να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα προς την επιδότηση της πραγματικής οικονομίας (κυρίως σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα) θα παρκάρουν τώρα 50.000 όπως συνήθως σε δήμους για τα ψηφαλάκια λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές.

 3. giorgos avatar
  giorgos 28/08/2013 04:32:34

  Καλά γιατί ξοδεύουν χρήματα σε νέες προσλήψεις αντί να κρατήσουν τους ήδη εργαζόμενους μερικούς ακόμη μήνες???? Δηλαδή να μην κάνουν απολύσεις.
  Τέλος να επισημάνω οτι το πιο σημαντικό κόστος είναι αυτό της διαχείρισης του προγράμματος και των αιτήσεων από τον ΟΑΕΔ, καθώς απαιτείται προσωπικό να οργανώσει, να παραλάβει, να ταξινομήσει κλπ τις αιτήσεις και όχι μόνο, άρα χρειάζονται άτομα, τα οποία δεν παράγουν τίποτε απλά "ανακυκλώνουν" χαρτιά και ανεργία

  • foros1 avatar
   foros1 @ giorgos 28/08/2013 06:48:47

   σιγουρα καλυτερα να μην γινουν απολύσεις υπαρχοντων υπαλλήλων.
   ομως υπαρχουν και αυτοι με τα πλαστα πτυχια που ΠΡΕΠΕΙ να βρεθουν και να απολυθούν.
   πρεπει πρωτα να ελεγξουν γρηγορα τους προισταμένους σε τμηματα υπουργειων και μετα να τους αναγκασουν με επιβλεψη καποιου ανεξατητου ειδικου φορεα, ΣΥΝΤΟΜΑ να τρεξουν τους ελεγχους.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/08/2013 06:22:17

  Πρόγραμμα διατήρησης θέσεων υπάρχει από την ΟΑΕΔ εδώ και 3-4 χρόνια. Και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι. Και ο ΟΑΕΔ στο 50.000 θέσεων δε θα είναι υπεύθυνος φορέας. Εκτός αν το είδες κάπου στην προκύρηξη και μου διέφυγε.

 5. Dora Dora avatar
  Dora Dora 28/08/2013 07:24:13

  Τι νόημα έχει να ...απασχοληθεί κάποιος για λίγους μήνες και μετά ξανά στο κενό; Σημασία έχει να υπάρξουν σταθερές νέες θέσεις εργασίας. Mόνο έτσι μπορεί κανείς να προγραμματίσει τη ζωή του. H εργασία με ημ.λήξης, δε λύνει το πρόβλημα.

 6. Mpourloto avatar
  Mpourloto 28/08/2013 08:50:06

  Οπως σχολιασε και ο Βαρουφακης ,
  "Αντί για ανεργιακό προσκοπισμό επιβαλόταν η επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή η χρηματοδότηση βασικών αναγκών"

 7. Tassos avatar
  Tassos 28/08/2013 16:52:02

  Οπως λέμε στο κουμ καν πρώτα σώζεις την παρτίδα και μετά την κερδίζεις. Υπάρχει κόσμος που αυτά τα 2 χιλιάρικα θα του φανούν σαν σωσίβιο. Οταν καλυτερέψουν οι συνθήκες θα βρουν και δουλειά. Αυτό τι σημαίνει, ότι δεν πρέπει να βοηθηθούν?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.