#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/08/2011 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσέλαβαν εταιρεία να εξετάσει την έξοδο από το Ευρώ ;;; !!!


Με απ' ευθείας ανάθεση και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η Ελλάδα απασχολεί κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία εδώ και ένα χρόνο εξετάζει τον τρόπο ολοκληρωτικής αναδιάρθρωσης του χρέους και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αποκαλύπτει σήμερα η "Ελευθεροτυπία"

Στις 27 Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το εν εξελίξει πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η συνεργασία της κυβέρνησης με τη νεοϋορκέζικη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb (πλήρες όνομα «Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP») «ως διεθνούς νομικού συμβούλου (...) σε σχέση με την εφαρμογή του PSI». Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ε», όμως, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι.

Ποια είναι η Cleary Gottlieb

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, με εξειδίκευση σε τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις. Η εταιρεία εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και, πιο πρόσφατα, της Ισλανδίας.

Επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα και «αστέρας» της εταιρείας σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους είναι ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Ο κ. Μπούχαϊτ είχε αρχίσει να ασχολείται με το ελληνικό θέμα πολύ πριν η εταιρεία του προσληφθεί από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα εξέδωσε, σε συνεργασία με τον καθηγητή Δικαίου του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μίτου Γκουλάτι, δύο μελέτες. Η πρώτη, τον Απρίλιο του 2010, είχε τίτλο «Πώς να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος», ενώ η δεύτερη, του Απριλίου 2011, «Ελληνικό χρέος: Τα τελικά σενάρια».

Και οι δύο μελέτες, οι οποίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, εξετάζουν εις βάθος το νομικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η ολική αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνάντηση της Ρώμης

Αυτό που δεν έχει γίνει ώς τώρα γνωστό, όμως, είναι το γεγονός ότι η Cleary Gottlieb οργάνωσε συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη στις 3 Φεβρουαρίου, με συμμετοχή του κ. Μπούχαϊτ και υψηλόβαθμων στελεχών από άλλες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, εισήγηση που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε εκεί, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Ε», εξετάζει την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και πώς αυτή μπορεί να γίνει σύννομα, παρά την έλλειψη σχετικής πρόβλεψης στις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.

Η συγκεκριμένη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Πρόκτορ, της λονδρέζικης εταιρείας Μπερντ & Μπερντ, με τίτλο «Φεύγοντας από την ευρωζώνη» και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μετά την παρουσίασή της ανάμεσα στον κ. Πρόκτορ, τον κ. Μπούχαϊτ και τους λοιπούς συνέδρους της Cleary Gottlieb.

Στην παρουσίαση αναγνωρίζεται η νομική δυσκολία εξόδου από την ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, παρουσιάζεται όμως ένα «παράθυρο» για εθελοντική και μόνο αποχώρηση. Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση «ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους».

Σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Cleary Gottlieb, εάν μία χώρα επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πρέπει πρώτα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου άρθρου και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. «Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την Ε.Ε. και την ευρωζώνη», επισημαίνεται στην εισήγηση, ενώ «δεν υφίσταται διαδικασία υπό την οποία κράτος-μέλος να μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ το απερχόμενο κράτος να μπορεί άμεσα να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην Ε.Ε. έχοντας αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ενδεχομένως για προσχηματικούς λόγους, καθότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ούτως ή άλλως η Ελλάδα.

Παρά τη μυστικότητα της συνάντησης, η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Linkiesta» με άρθρο της στις 10 Φεβρουαρίου έγραφε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σπάσει το ταμπού και να βγει από την ευρωζώνη. Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες απεργάζονται σχέδια ώστε αυτό να γίνει με νόμιμο τρόπο, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άρθρο των «Financial Times» την 1η Αυγούστου, η εφημερίδα σχολίαζε την πρόσληψη της Cleary Gottlieb από την Ελλάδα και ειδικά τον ρόλο του κ. Μπούχαϊτ. Η πρόσληψη ερμηνευόταν ως επιθετική κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, δεδομένου του ιστορικού του κ. Μπούχαϊτ ως σκληρού διαπραγματευτή σε παλαιότερες αναδιαρθρώσεις αλλά κυρίως λόγω των απόψεών του για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης εκτός συμφωνιών με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, αφού παρουσίαζε τη θέση του κ. Μπούχαϊτ για ολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που διοικείται από ελληνικό δίκαιο με τρόπο ιδιαίτερα επώδυνο για τους ξένους πιστωτές, ο δημοσιογράφος της έγκριτης οικονομικής εφημερίδας σημείωνε καυστικά: «Σας ακούγονται όλα αυτά σαν μονομερής και αντι-ευρωπαϊκή δράση; Ισως, όμως φαίνεται ότι οι λέξεις "πολυμερής", "ευρωπαϊκή" και "δράση" δεν συνδυάζονται με επιτυχία αυτές τις μέρες».

Τα ερωτήματα

Σε επικοινωνία που είχαμε με την Cleary Gottlieb μάς επιβεβαιώθηκε η πρόσληψή της από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, στο πλαίσιο των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να μας εξηγήσει πώς έγινε η συνεργασία (με απ' ευθείας ανάθεση, κατόπιν πρωτοβουλίας ποίου;) ούτε αν ο ρόλος της περιορίζεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Επίσης, παρ' ότι μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Ρώμης, η Cleary Gottlieb δεν ήταν σε θέση να μας δώσει λεπτομέρειες για τον λόγο και την αφορμή της διοργάνωσής του.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν: Πώς επιλέχθηκε η Cleary Gottlieb; Θα παίξει ευρύτερο ρόλο νομικού συμβούλου της Ελλάδας; Ποια η άποψη της κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για το πώς μπορεί να γίνει ολική αναδιάρθρωση του χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη; Είναι και αυτά σενάρια που εξετάζονται;

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=305561

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 31/08/2011 13:49:23

  Η έξοδος από το ευρώ είναι βεβαία.

  Για να μείνουμε θα απαιτηθεί από τους γερμανούς η μετατροπή σε δουλοπάρικους του 90% του ελληνικού πληθυσμού. Δεν πρόκειται να το ανεχθούν αυτό οι έλληνες. Ήδη ο κόσμος με τα ήδη παρθέντα μέτρα δυσανασχετεί.

  Με σωστή ηγεσία ακόμα και με δραχμή καλά θα πάμε.

  Βέβαια θα πρεπει πολλοί να ξεχάσουν την αντικατάσταση της "κούρσας" τους όποτε βγαίνει το νεώτερο μοντέλο, τα ipad και τα iphone και τις πολλές τηλεοράσεις LED...

  • irida avatar
   irida @ Απορία 31/08/2011 14:29:51

   Ευτυχώς τα αλλάξαμε αυτά πρόσφατα!!! ;-)

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ Απορία 31/08/2011 14:57:50

   Για το θέμα της εξόδου από το ευρώ, την διαδικασία που μπορεί να γίνει, και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται, αναφέρεται στο βιβλίο του «ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ», ο γνωστός δημοσιογράφος-οικονομολόγος Κώστας Κόλμερ. Το κείμενο από το βιβλίο αυτό το αντιγράφω επειδή το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον , «χωρίς την άδεια του συγγραφέα και του ζητώ προκαταβολικά συγνώμη» και το παραθέτω στη συνέχεια για ενημέρωση και συζήτηση.

   Απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Κόλμερ, «ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ»

   Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πτωχεύσει (de facto) και οδεύει αφεύκτως προς την στάση πληρωμών (de jure). Αδυνατεί ν’ αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της, ύψους 300 δισ. ευρώ, το οποίον διπλασιάζεται εντός οκταετίας, με το τρέχον επιτόκιο 11%. Η Ελλάς, απωλέσασα 45% της ανταγωνιστικότητος της, έχει τρέχον έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών 7% του ΑΕΠ — το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.
   Περαιτέρω εξωτερικός δανεισμός δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική οικονομία, όπως πίστευαν μέχρι πρότινος ορισμένοι αφελείς Η χρεοκοπία της χώρας είναι νομοτελειακή, καθ’ όσον έχει σταματήσει η οικονομική ανάπτυξης.
   Ειδικότερα:

   • Μία χώρα που ζει με ξένο νόμισμα (το ευρώ) και επιβιώνει με δανεικά επί 35ετία δεν μπορεί ν’ ανακτήσει την οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων. Η διαχείριση της οικονομίας υπαγορεύεται σήμερα από την Γερμανία και από το ΔΝΤ, που αδιαφορούν τελείως για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας .
   • Μία Οικονομία οδηγείται σε πτώχευση όταν η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους υπερβαίνει τις ταμειακές ροές από εξαγωγικές εισπράξεις και αυτόνομα εισοδήματα εκ του εξωτερικού. Εφέτος το τρέχον εξωτερικό έλλειμμα ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ κι η χώρα χρειάζεται 73 δισ. δολάρια για τοκοχρεολύσια, ενώ δανείζεται με επιτόκιο 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο της Γερμανίας, μεσοπρόθεσμα, για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους. Του χρόνου το χρέος θα έχει φθάσει τα 390 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν προστεθεί ούτε ένα ευρώ έλλειμμα.
   • Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, διαισθανομένη την αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος, προσκολλάται στην εξουσία, με μεταφορά των ελλειμμάτων απ’ τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, όπερ όμως θα επιτείνει την ανεργία..

   Χρειάζεται συνεπώς μία τελείως άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό (συνταγματική πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με κήρυξη της χώρας εις κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επί τη βάσει του άρθρου 48 του Συντάγματος 2001, διά την διασφάλιση της εσωτερικής ασφαλείας και την διάσωση της οικονομίας κλπ. κλπ.). Χρειάζονται όμως ορισμένα οικονομικά μέτρα «αιφνιδιασμού» των αγορών, όπως η αναδιάταξη του χρέους και η επάνοδος στο εθνικό νόμισμα, που μόνον μία ολιγομελής κυβέρνηση μπορεί να λάβει, με πράξεις νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως και διατάγματα.
   Η εκπόνηση τριετούς πλεονασματικού προϋπολογισμού, με μείωση της δημοσίας σπατάλης 10% του ΑΕΠ και διεύρυνση των εσόδων κατά 22 δισ. ευρώ χωρίς αύξηση των αμέσων φόρων, δύναται να προκύψει από την πλήρη αναμόχλευση της φορολογικής διοίκησης (κατάργηση των ΔΟΥ, ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Εισπράξεων δημοσίων εσόδων ως το αμερικανικό IRS). Η αναστολή εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους μέχρις ότου αυξηθούν τα συναλλαγματικά έσοδα και μειωθούν οι αντίστοιχες δαπάνες έχει ανάγκην προσφυγής στο ΔΝΤ, με «πρώτη τραβηχτική» 10 δισ. δολαρίων προς 3,25% ετησίως χωρίς «όρους» και δόσεις, διά τις τρέχουσες συναλλαγματικές ανάγκες (καύσιμα, φάρμακα, ανταλλακτικά, πρώτες ύλες). Με stand-by συμφωνία το ΔΝΤ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την περιστολή της δημοσίας σπατάλης, που θα γίνει με την μοναδική conditionality: την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών από μηδενικής βάσεως και την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών του δημοσίου από τους χρήστες των, π.χ. του ΕΣΥ.
   Της απομάκρυνσης της τρόικας του ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ από την διακυβέρνηση της χώρας έπεται αμέσως η αναδιαπραγμάτευση του εξωτερικού χρέους 300 δισ. ευρώ, με τους ξένους πιστωτές στην «λέσχη των Παρισίων», έως του 50% της αξίας (λόγω ασύγγνωστου αμελείας των δανειστών) και εις βάθος χρονικού ορίζοντος 35 ετών με επιτόκιο 2,5%.
   Την αναγγελία της στάσεως πληρωμών ακολουθεί η ταυτόχρονος καθέλκυση της «νέας δραχμής», ίσης προς ένα ευρώ, διά την αποφυγή της διαταραχής της αντιλήψεως περί τιμών στην ελληνική αγορά.
   Ειδικότερα:
   • Οι καταθέσεις και οι οφειλές προς τις τράπεζες θα μετατραπούν εις νέες δραχμές, με αναλογία μιας νέας δραχμής προς ένα ευρώ «εν μία νυκτί». Οι φόροι και τα δημόσια έξοδα, καθώς και οι πληρωμές των Τραπεζών θα γίνονται υποχρεωτικώς με νέες δραχμές. Το ευρώ θεωρείται του λοιπού ως ξένον συνάλλαγμα.

   • Οι τράπεζες θα διασωθούν με την διάθεση 20 δισ. νέων δραχμών υπό της Τραπέζης της Ελλάδος προς εξόφληση ισόποσων κρατικών ομολόγων εις χείρας των, ταυτοχρόνως, με ισχυρά επιβολή ελέγχου της εξαγωγής κεφαλαίων και των τραπεζικών πιστώσεων από την Νομισματική Επιτροπή (Currency Committee).
   • Τα εκ 3,6 δισ. ευρώ συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας (εάν ευρίσκονται αλώβητα στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής μας Τραπέζης) θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού, ενώ το μέχρι τούδε χρέος εις ξένον συνάλλαγμα είναι «κλειδωμένο» με χαμηλά επιτόκια. Άρα «ουδέν πρόβλημα» εκ της μετατροπής...
   • Αντιθέτως πρέπει να μειωθούν οι εισαγωγές και ν’ αυξηθούν τα επιτόκια (γίνονται «θετικά»). Προς τον σκοπό αυτόν αφήνεται η εξωτερική ισοτιμία της νέας δραχμής να διολισθήσει εις αναλογία 1,50 νέας δραχμής προς ένα δολάριο (ίση περίπου 2 νέων δραχμών προς ένα ευρώ). Η αναλογία αντιστοιχεί σε υποτίμηση 46% της νέας δραχμής έναντι του ευρώ, διά την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος. Τα επιτόκια της δραχμής πρέπει ν’ αυξηθούν, ώστε να υπάρξει εισροή ξένου συναλλάγματος.
   • Η διατήρηση της ισοτιμίας προς το δολάριο θα είναι ανάλογη με την εξέλιξη της εγχωρίου νομισματικής κυκλοφορίας. Εάν ανέρχεται, ως περιστασιακά πέρυσι, κατά 14% στα 21 δισ. ευρώ (λόγω του πολλαπλασιαστή των τραπεζικών πιστώσεων), η υποτίμηση θα επιταχύνεται. Εάν η προσφορά χρήματος συγκρατείται. εις ποσοστό κάτω της ονομαστικής αυξήσεως του εθνικού προϊόντος, η νέα δραχμή θα μπορεί να σταθεροποιηθεί και να εξοφλήσει το εξωτερικών χρέος εντός 35ετίας εκ του πλεονάσματος του Κρατικού προϋπολογισμού.
   • Η εντεύθεν της υποτιμήσεως άνοδος του πληθωρισμού είναι επιθυμητή διά την μείωση της αναλογίας του εσωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ και την αποφυγή της ανεργίας, που είναι το σαράκι της κοινωνίας. «Με πληθωρισμό ζεις, χωρίς δουλειά όχι»!
   • Το κρίσιμο μέγεθος κάθε εθνικής οικονομίας δεν είναι η σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, αλλ’ η αναλογία των συναλλαγματικών εισπράξεων προς εξυπηρέτηση του συνολικού εξωτερικού χρέους (μόλις 1/10 παρ’ ημίν!). Το εσωτερικό χρέος δύναται ν’ αυξηθεί έως 3% του ΑΕΠ, καθ’ όσον θα οφείλεται εις εγχωρίους πιστωτές.
   Σε συνεχεία της νομισματικής μεταρρύθμισης και της επαναφοράς εθνικού νομίσματος η ελληνική οικονομία θα ισορροπήσει εις χαμηλότερα επίπεδα εγχωρίου ζητήσεως-καταναλώσεως και θα επαναλάβει την διαδικασία της εξωστρεφούς αναπτύξεως με την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητος.
   Η αγοραστική δύναμις των μισθών και των συντάξεων θα μειωθεί, ως και η εγχωρία κατανάλωση (διά να περιορισθούν οι εισαγωγές) —όπερ το ζητούμενο προς μείωση του εξωτερικού ελλείμματος—, αλλά θ’ αυξηθεί η προστιθεμένη αξία του κεφαλαίου και της εργασίας.
   Η ανεργία θα υποχωρήσει, ιδίως εάν απομακρυνθούν οι λαθρομετανάστες και καταργηθεί ο κατώτατος μισθός κι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
   Η εγχώρια παραγωγή, οι εξαγωγές και οι εισροές κεφαλαίων θ’ αυξηθούν λόγω της υποτιμήσεως, καθ’ όσον η εγχώριος αγορά θα καταστεί φτηνότερα. Τα επιτόκια θα γίνουν θετικά (άνω του πληθωρισμού). Την τελευταία δεκαετία με το ευρώ υπήρξαν εντόνως αρνητικά (κάτω του υποβόσκοντος πληθωρισμού) και η εγχώρια αποταμίευση υστέρησε των πραγματικών επενδύσεων, με αποτέλεσμα ένα εξωτερικών έλλειμμα άνω του 10% στο ΑΕΠ.
   Το εργασιακό κόστος θα συγκρατηθεί, καθώς και το ασφαλιστικών άνοιγμα. Οι τιμές των οικοπέδων θα καμφθούν κι η οικοδομή —η «μάνα όλων των τεχνών»— θα ξεκινήσει ξανά, αλλά με λελογισμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εξωστρεφείς μετοχές θ’ ανέλθουν, ενώ οι εσωστρεφείς θα υποχωρήσουν. Οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν από την ξένη εξαγορά αντί πινακίου φακής.
   Για την προστασία της εγχωρίου παραγωγής από τρίτες χώρες θα χρειασθεί επιβολή δασμών 10% και εις πρώτη φάση η επιβολή δελτίου στα εισαγόμενα καύσιμα.

   Η προστασία της επιχειρηματικότητας απαιτεί την κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και των προνομίων των κατεστημένων συμφερόντων. Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και ο δραστικός περιορισμός των συνδικαλιστικών «ασύλων» (πανεπιστημίων κλπ.) είναι απαραίτητος, διά ν’ ανοίξει πάλι «τα φτερά της» η ελληνική οικονομία, χωρίς την εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ως διακηρύσσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ή την πώληση του Παρθενώνος, που απαίτησαν η γερμανική εφημερίδα Μπιλντ (μεταπολεμική εξαλλαγή του Φαίλκισε Μπεοπάχτερ...).
   Οι άσπονδοι φίλοι μας πρέπει να εννοήσουν ότι η Ελλάς δεν είναι Γιουγκοσλαβία προς διάλυση, ούτε σι αιγιακές παραλίες προς πώληση. Η ανασυγκρότηση της οικονομίας και η εξυγίανση του δημοσίου τομέα, πριν είναι πολύ αργά κι οι «Μήδοι διαβούνε», καθίστανται εσωτερική πολιτική υπόθεση και όχι του ΔΝΤ-ΕΚΤ.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Κώστας Σταματάκης 31/08/2011 19:01:23

    Διάβασα το απόσπασμα και συμφωνώ.
    Δεν διαθέτω τις απαιτούμενες οικονομικές γνώσεις για να κατανοήσω "επιστημονικά" αυτά που συμβαίνουν και αυτά που έρχονται.
    Όμως τα πράγματα φαίνονται. Η Ελλάδα βαδίζει κατ' ευθεία στην επίσημη στάση πληρωμών. Δεν μπορεί να συνεχίζει επ' αόριστο να καλύπτει την χρεοκοπία της με νέα χρέη και μάλιστα από τα κράτη της ΕΕ και όχι από τις αγορές.
    Το έχω γράψει επανειλημμένα. Τα δάνεια από τα κράτη της ΕΕ, οδηγούν στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Οδηγούν στην απαξίωση και την υποτέλεια.

    Η λύση είναι μία. Εθνική λύση για τη σωτηρία της πατρίδας και αυτών που δεν γεννήθηκαν ακόμη.
    Και η λύση αυτή είναι πολιτική και όχι οικονομική.
    Η λύση αυτή απαιτεί την έξοδο από την ευρωζώνη όσο είναι ενωρίς και υπάρχει απόθεμα δυνάμεων (απόθεμα ισχύος κατά Τηλεμαχο). Η λύση αυτή απαιτεί ακόμη το πολύ βαθύ κούρεμα του χρέους. Μονομερώς. Ακόμη για την εφαρμογή της λύσης, απαιτείται η έκδοση αναγκαστικών νόμων που θα εγγυώνται την ομαλότητα στο εσωτερικό και την εκτέλεση όσων θα αποφασιστούν. Πάντοτε από τη βουλή.

    Έτσι ίσως και σε βάθος χρόνου και μέσα από σκληρό αγώνα, να μπορέσουμε να σωθούμε.

    Όλα αυτά όμως, οι περισσότεροι δεν τα δέχονται και αρνούνται να τα αποδεχθούν επειδή θα στερηθούν αυτά που με δανεικά έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Φοβούνται ότι θα γίνουμε Ζιμπάμπουε, όπως μου απάντησε κάποιος, αλλά δεν τους πολυενδιαφέρει ότι έχουμε γίνει χειρότερο και ελεεινότερο προτεκτοράτο και από το Κόσοβο.

 2. drider avatar
  drider 31/08/2011 14:00:12

  Συμφωνώ απολύτως με αυτά που γράφεις για το κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο. Αυτό πρέπει να τα ξεχάσουμε ούτως η άλλως, ανεξάρτητα με το αν θα υιοθετήσουμε ξανά τη δραχμή ή όχι...

  Πάντως, σε ενδεχόμενη κατάρρευση ή συρρίκνωση της ζώνης του ευρώ οι ευρωπαϊκές ελίτ (και οι συνοδοιπόροι πολιτικοί τους) δεν θα έχουν τι να πουν στους λαούς τους. Με άλλα λόγια θα τους πάρει που λέμε ο δ... Οπότε κάτι τέτοιο το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να συμβεί - είναι απλά θέμα επιβίωσής τους!

  • Απορία avatar
   Απορία @ drider 31/08/2011 14:06:33

   Σωστά το θέτεις αυτοί δεν θέλουν να βγούμε. Εαν το ήθελαν θα είχαν υποχρεώσει τα "σκυλάκια" τους στην κυβέρνση να βγούμε οικιοθελώς, που είναι ο μόνος νομότυπος τρόπος να βγούμε από την ΟΝΕ.

   Αλλα κάτσε και θα δεις.
   Θα'ρθει καιρός που θα μας παρακαλάνε (υπογείως) από τη μια να μείνουμε στην ΟΝΕ και από την άλλη στα φανερά θα μας "διατάζουν" να πάρουμε κι άλλα μέτρα αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ.

   Τότε είναι που θα πρέπει να υπάρχει στα ηνία της χώρας ο ηγέτης που θα τους χορέψει στο ταψί. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ.

   • drider avatar
    drider @ Απορία 31/08/2011 14:27:40

    Σωστό, σε επίπεδο προθέσεων αλλά λάθος σε επίπεδο εκπροσώπησης.

    Να σου φέρω ένα παράδειγμα για να μην... παρεξηγηθώ. Όταν η ΝΔ φωνάζει για αναπτυξιακά μέτρα προσκρούει στην άρνηση των Ευρωπαίων, οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από τη συνθήκη του Μάαστριχ που απαγορεύει κάθε μορφής transfer union. Συνθήκη που έχει κυρώσει και η ΝΔ στο κοινοβούλιο.

    Λυπάμαι αλλά τέτοια παραδείγματα μπορούν να βρεθούν πάρα πολλά...

   • Απορία avatar
    Απορία @ Απορία 31/08/2011 14:42:36

    Δημοκρατία έχουμε και σωστά το θέτεις ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει την εκπροσώπηση που πιστεύει ως καλύτερη.

    Σε πρώτη φάση το βασικό είναι που συμφωνούμε στις προθέσεις! Επιμένω ότι το βασικό είναι η χώρα να αποκτήσει έναν ηγέτη που θα ενώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε κοινούς στόχους.

    Εαν υπάρξη ομόνοια και ταύτιση στο εσωτερικό θα βρεθούν "νομότυποι" τρόποι να ξεπεραστούν οι ανακολουθίες του παρελθόντος που σωστά αναφέρεις.

 3. φωνη avatar
  φωνη 31/08/2011 14:04:37

  Θα ρωτήσει κανείς (κόμμα, βουλευτής, δημοσιογράφος) την κυβέρνηση για το ρόλο διάφορων εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται;

 4. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 31/08/2011 14:27:04

  Αυτο το νεο ηταν γνωστο εδω και ενα μηνα. Γιατι τωρα η αυτη η αναμπουμπουλα? Επρεπε να ειχαν παρει την εταιρεια πριν απο ενα χρονο να τους συμβουλεψει τι να κανουν με τα ομολογα που τωρα τρεχουν και δινουν εγγυησεις. Η εταιρεια αυτη δεν προσληφθηκε γαι να φυγουμε απο την ΕΕ αλλα για να σταματησουμε τους ερασιτεχνισμους που μας εφεραν στο χειλος του γκρεμου.

 5. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 31/08/2011 15:04:01

  Τα πράγματα είναι απλά. Στόχος των Αμερικάνων δεν είναι τόσο η διάλυση της Ελλάδος. Ο βασικός στόχος είναι η διάλυση της Ευρωζώνης ,και ,αν είναι δυνατόν , και της Ευρωπαικής Ενωσης.

  Η πτώχευση και έξοδός από το Ευρώ της Ελλάδας είναι σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου τους.

  Και προς αυτήν τη κατεύθυνση εργάζονται τα ντόπια ενεργούμενά τους.

  Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, τα σκοτεινά ανθελληνικά σχέδια του εξωτερικού ταιριάζουν απόλυτα με τα συμφέροντα των ντόπιων λαμόγιων.

  Έχοντας τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στο εξωτερικό (τα μεγάλα λαμόγια) και έχοντας φυγαδεύσει στο εξωτερικό τα χρήματα που άρμεξαν επι δεκαετίες από τη χώρα (τα μικρότερα λαμόγια), έχουν κάθε συμφέρον να δουν την Ελλάδα να γυρίζει σε μια τραγικά υποτιμημένη δραχμή: Έχοντας τα χρήματά τους σε Δολάρια και Ευρώ, θα γίνουν σε μια νύχτα τρεις φορές πλουσιότεροι!

  Δυστυχώς τα πράγματα είναι τραγικά απλά…

  • drider avatar
   drider @ ΣΤΕΛΙΟΣ 31/08/2011 15:42:40

   Κάτι μου λέει ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης. Κάτι επίσης μου λέει ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων που τυπώνει η FED μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, κατευθύνονται στην Ευρωζώνη, διαμέσου των αμερικάνικων τραπεζών (έχουν και αυτές ανοίγματα-παράγωγα να καλύψουν στην Ευρώπη).

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ ΣΤΕΛΙΟΣ 31/08/2011 19:10:22

   Δηλαδή ρε Στελλάρα, εγώ που το μόνο μέσο επιβίωσης έχω τη σύνταξή μου, αλλά υποστηρίζω την έξοδο από την Ευρωζώνη, είμαι "ντόπιο" λαμόγιο;;;

   Και εσύ που υποστηρίζεις τη παραμονή στο ευρώ, με ενέχυρο την εθνική κυριαρχία και τη τιμή της πατρίδας μας, τι είσαι; Πατριώτης;;;

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Αρματιστής 31/08/2011 21:02:34

    Δέν είπα ποτέ πως όποιος υποστηρίζει την έξοδο απο το Ευρώ είναι λαμόγιο! Εγραψα πως τα λαμόγια υποστηρίζουν την έξοδο γιατί εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Τελείως άλο πράγμα ,και μη βιάζεσαι να παρεξηγηθείς.

    Η αποψή σου σεβαστή. Προσωπικά πιστέυω πως επιστροφή σε μιά κατοχικά πληθωριστική δραχμή όχι μόνο θα ρίξει γενιές Ελλήνων στην εξαθλίωση, αλλα θα κάνει την υπεράσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας αδύνατη.

   • tpe avatar
    tpe @ Αρματιστής 01/09/2011 09:08:25

    Μπα, μάλλον δεν ξέρεις τι μας περιμένει...
    Οι θεωρίες της επιστροφής στη δραχμή, πάσχουν σε 1 πράγμα. Θεωρούν πως θα υπάρξει (με ένα μαγικό τρόπο) ανάπτυξη. Αλλά πως; Να σου δώσω ένα παράδειγμα.
    Ας πούμε πως μπαίνει δασμός 10% σε όλα τα εισαγόμενα.
    Κι ας πούμε πως εσύ έχεις 100.000ΝΔρχ για να ανοίξεις μία επιχείρηση 5 ατόμων:
    Τότε (Οι τιμές με μετατροπή 1:1 €/ΝΔρχ)
    Θα αγοράσεις έπιπλα γραφείου Ελληνικά (καλό αυτό), 6x500=3.600ΝΔρχ
    Θα αγοράσεις κουρτίνες/στόρια κάτι τέλος πάντων, Ελληνικές (καλό αυτό) 1.000Νδρχ
    Θα αγοράσεις A/C: ΟΧΙ Ελληνικό: 2x2200ΝΔρχ=4400
    Θα αγοράσεις γραφική ύλη: +60% σε σχέση με το €
    Θα αγοράσεις υπολογιστές + εφαρμογές: +60% σε σχέση με το €
    Θα αγοράσεις λοιπό εξοπλισμό: +60% σε σχέση με το €
    Υπηρεσίες τηλεφωνίας/Internet: Θα ανέβουν τουλάχιστον +50% γιατί τα κόστη των εταιρειών θα πάνε +60%
    Λοιπές υπηρεσίες: +50% γιατί απλά θα έχει ανέβει και το δικό τους κόστος.
    Βάλε τώρα και τα δικά σου κόστη που θα πάνε:
    Ένα μικρό service στο αυτοκίνητό σου κοστίζει κατά μέσο όρο σήμερα 200€. Με τα 100€ να είναι, πάνω κάτω, τα έξοδα ανταλλακτικών, με τη νέα Δρχ αυτό το κόστος θα πάει στα 200€. +οι δασμοί, πάμε στα 320Νδρχ. Εσύ δηλαδή πιστεύεις πως η σύνταξή σου θα έχει την αντίθετη πορεία από το υποτιμημένο νόμισμα (-50%, +50%; Μπα...

    Αφήστε τις αηδίες για επιστροφή στη Δρχ. Δείτε τι έχει γίνει στην Αργεντινή που ταΐζει όλο τον πλανήτη με κρέας κι έχει ανάπτυξη +7% σταθερά αλλά με ένα πέσος ανύπαρκτο και τον πληθυσμό που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας σε απίστευτα ποσοστά.

    Τέλος, είναι γελοίο να διαβάζεις πως η λύση θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη με τη νέα Δρχ. Δηλαδή, ΔΕΝ μπορούν να εφαρμοστούν όσα λέει ο οικονομολόγος στο βιβλίο του με το € ως νόμισμα, δεν θα τα καταφέρουμε; Φυσικά και θα τα καταφέρουμε... Όπως θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν πχ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ήδη ιδιωτική, ή ακόμα καλύτερα, αν είχαν αφήσει τη ΝΔ να εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία από το 2008.

    • tassos avatar
     tassos @ tpe 01/09/2011 18:11:36

     tpe δεν διαφωνώ μαζί σου.
     Έχεις ξεχάσει όμως κάτι.
     Το νόμισμα, Δραχμή $ euro, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο.
     Το κάθε κράτος και στην περίπτωση του euro μιλάμε για έναν συνεταιρισμό κρατών, του δίνει αξία.
     Όμως με το euro η χώρα δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτήν την αξία αυτό το εργαλείο με το τρόπο που αυτή θεωρεί σωστό.
     Δεν φέρνω αντίρρηση, τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων θα ακριβήνουν, άλλωστε δεν κατασκευάουμε αυτοκίνητα, όμως η ζωή θα συνεχιστεί, δύσκολα αλλά θα συνεχιστεί.
     Και το σπουδαιότερο.
     Σίγουρα τα παιδιά σου θα ζήσουν καλύτερα, γιατί δεν θα τα έχει πατημένα στο λαιμό, κανένα ΔΝΤ, και καμμιά Μέρκελ

 6. Orestios avatar
  Orestios 31/08/2011 15:05:25

  Διάλυση της ΕΕ άμεσα.
  Να τελειώνουμε με την δυστοπία.

 7. Twins avatar
  Twins 31/08/2011 15:38:39

  Δεν ειναι ανάγκη να βγούμε "επίσημα" από την ευροζώνη. Θα μπορούσε το ευρω να παραμέινει ως αποδεκτό νόμισμα αλλά να υπάρχει παράλληλα και η νέα δραχμή

  • drider avatar
   drider @ Twins 31/08/2011 16:17:23

   Καλά το λες δίδυμε, αλλά για σκέψου αν ήσουνα επιχειρηματίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σε πιο από τα δύο νομίσματα θα ήθελες να πληρώνεσαι;

   • anonymous avatar
    anonymous @ drider 31/08/2011 18:32:50

    Αυτή ήταν και η δική μου άποψη. Να έχουμε δυο νομίσματα. Ένα για τα εισαγόμενα κι ένα για τα ντόπια προϊόντα. Αυτομάτως οι Γερμανοί μπλοκάρονται διότι κανείς δε θα αγοράζει τα προϊόντα τους εκτός ίσως μόνο τα αυτοκίνητά τους.

    • Orestios avatar
     Orestios @ anonymous 31/08/2011 19:03:31

     Δύο νομίσματα έχει η Κούβα.
     Ο Σοσιαλιστικός παράδεισος του Κάστρο

 8. brankaleon avatar
  brankaleon 31/08/2011 16:21:33

  Οι αθεόφοβοι ακόμη κι' απ' αυτό θέλουν να κερδίσουν.

  Tελικά το κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι
  ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ

 9. st.takis avatar
  st.takis 31/08/2011 18:35:45

  ΔΡΑΧΜΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑ........

 10. st.takis avatar
  st.takis 31/08/2011 18:36:49

  ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑΑΑΑΑΑ......

 11. Aθωος περαστικος avatar
  Aθωος περαστικος 31/08/2011 19:57:33

  Oλα τα λαμογια που εχουν βγαλει τα ευρω τους στο εξωτερικο θα γινουν ζαμπλουτοι εν μια νυκτι και θα μπορουν να αγορασουν τα παντα στη χωρα φθηνα. Αυτοι θα ειναι κερδισμενοι σιγουρα.
  Η επανοδος στη δραχμη δεν ειναι πανακεια. Μπορει να γινει με διαφορους τροπους και να ωφεληθουν οι εχοντες και κατεχοντες (αυτοι με τα χρηματα εξω ειναι οπως και να χει ωφελημενοι), ή υπο προυποθεσεις να ευνοηθουν τα χαμηλα-μεσαια εισοδηματα. Οσοι γραφουν και πετανε απλα "επιστροφη στη δραχμη" λενε μια μεγαλη γενικοτητα-μπουρδα. Το ζητημα ειναι τεχνικο-οικονομοτεχνικο για την ακριβεια και μπορει να ευνοησει τους πολλους, ή και παλι τους λιγους. Εξαρταται ποιος θα το εφαρμοσει. Απο αυτους που βλεπω στο προσκηνιο και τους σπονσορες τους, μαλλον ο λαος μονο να χασει εχει απο την επιστροφη στη δραχμη.

 12. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 31/08/2011 23:27:42

  Oλα τα λαμογια που εχουν βγαλει τα ευρω τους στο εξωτερικο θα γινουν ζαμπλουτοι εν μια νυκτι και θα μπορουν να αγορασουν τα παντα στη χωρα φθηνα. Αυτοι θα ειναι κερδισμενοι σιγουρα.
  Η επανοδος στη δραχμη δεν ειναι πανακεια. Μπορει να γινει με διαφορους τροπους και να ωφεληθουν οι εχοντες και κατεχοντες (αυτοι με τα χρηματα εξω ειναι οπως και να χει ωφελημενοι), ή υπο προυποθεσεις να ευνοηθουν τα χαμηλα-μεσαια εισοδηματα. Οσοι γραφουν και πετανε απλα “επιστροφη στη δραχμη” λενε μια μεγαλη γενικοτητα-μπουρδα. Το ζητημα ειναι τεχνικο-οικονομοτεχνικο για την ακριβεια και μπορει να ευνοησει τους πολλους, ή και παλι τους λιγους. Εξαρταται ποιος θα το εφαρμοσει. Απο αυτους που βλεπω στο προσκηνιο και τους σπονσορες τους, μαλλον ο λαος μονο να χασει εχει απο την επιστροφη στη δραχμη.

  Οπως εγιναν και στην ισλανδια που κονομησαν απο 100 χρονια ο καθενας φυλακη
  Το ξεπουλημα γινεται με το ευρω ,ολο το τραπεζικο συστημα δεν κοστιζει πανω απο 15 δις
  Οι μετοχες των δεκο στον πατο , η δεη μια εταιρια 60 ετων με αξια τρις ,(ορυχεια , φραγματα , διανομη μεταφορα , μοναδες) πουλιεται 1,5 δις
  Ουδεποτε στην ιστορια της δραχμης δεν ειχαν τοσο χαμηλη αξια


  Γιατι εδω και 60 χρονια δεν πουληθηκε καμμια δεκο στην δραχμη (που ηταν και σκουπιδονομισμα για τα δεδομενα των ξενων) και πουλιωνται ολες στο ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩ και με διαδικασεις φαστ τρακ?
  Γιατι σωνει και καλα πρεπει να πουλησουμε ,οταν γυρισουμε στην δραχμη ?

  Η δικαιολογια του τεστιν , οτι θα μας αγορασουν τα λαμογια στην δραχμη ειναι ΓΤΠ και μοναδικο επιχειρημα οσων την επικαλουνται
  Δεν εχουν να αντιπαραθεσουν ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ και οι ιδιως οι κυβερνωντες , χειραγωγουν τα πληθη μεσω φοβο και χαζων υποθεσεων
  Το να σπερνεις συνεχεια φοβο ειναι μια γκεμπελικη τακτικη , λεγε λεγε κατι θα μεινει , το συναισθημα κυριαρχει της λογικης και γινεται βιωμα

  νο6

  http://tgiorgos.blogspot.com/2011/01/10.html


  Η επανοδος στην δραχμη ειναι ΠΑΝΑΚΕΙΑ , διοτι το υποτασουν οι κανονες της πραγματικης οικονομιας

  Ανταγωνιστικες εξαγωγες
  Κρατικοποιηση τραπεζων
  Ελεγχος ξενων κεφαλαιων
  Δασμοι

  Ολα αυτα που χρειαζεται ενα κρατος για τονωσει την εγχωρια παραγωγη του και να γινει ανταγωνιστικο

  • drider avatar
   drider @ Nikos Draxma 31/08/2011 23:45:51

   Συμφωνώ. Από ότι καταλαβαίνεις δεν έχει τόσο σημασία το νόμισμα όσο σημασία έχει η ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

   Το ευρώ μας έφερε επίπλαστη ευμάρεια, λόγω του φθηνού δανεισμού. Επίσης χρησιμοποιήθηκε/είται από τις άρχουσες τάξεις εντός και εκτός Ελλάδας ως μέσω εκβιασμού.

   Ένας άλλος μύθος που καλλιεργείται εντέχνως είναι ότι πιθανή επιστροφή μας στη δραχμή θα σημάνει απαραίτητα και την έξοδο μας από την ευρωζώνη.

   • tpe avatar
    tpe @ drider 01/09/2011 09:15:45

    Ε? Πως ακριβώς θα είσαι στην Ευρωζώνη αλλά χωρίς €???

    Εσείς που είστε λάτρεις της Δρχ, δε μας λέτε πως θα αγοράζουμε βασικά καταναλωτικά αγαθά που σήμερα ΔΕΝ παράγουμε;
    Δηλαδή, τόσα χρόνια με τη Δρχ ήμασταν καλά; Αλλά μάλλον έχετε ξεχάσει πως όταν υπήρχε Δρχ, το να αγοράσεις (πχ) ένα CD ή ένα δίσκο σήμαινε πως ήσουν πλούσιος.
    Βέβαια, εσείς πιστεύετε πως το ebay θα είναι διαθέσιμο και τότε κι η αγορά από εκεί φτηνή και δασμοί θα πέφτουν και και και...

    Α, ξέχασα: Έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, δεν σημαίνει πως θα μπορέσεις να βάλεις και δασμούς. Θα πρέπει να βγεις κι από τον ΠΟΕ, να ακυρώσεις ΟΛΕΣ τις συμβάσεις που έχεις υπογράψει με όλες τις χώρες του κοκ...
    Φυσικά θα είναι θαυμάσιο να μπει και δελτίο στη βενζίνη, γιατί εμείς οι κακομαθημένοι βαλκάνιοι δεν πρέπει να μπορούμε να πάμε βόλτα σαν άνθρωποι. Εξάλλου, τι έπαθαν οι Πακιστανοί ή οι Ινδοί που κρέμονται σα τσαμπιά έξω από τα τρένα...

    • drider avatar
     drider @ tpe 01/09/2011 09:30:12

     ΕΕ εννοούσα προφανώς. Δεν υπάρχει νομική ή άλλα βάση να μας πετάξουν έξω από την ΕΕ.

     Μια χαρά ζούσαμε με δραχμή. Επίσης το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου καλά κρατούσε και τις εποχές της δραχμής, γεγονός που αποδεικνύει ότι μια χαρά εισάγαμε αυτά που χρειαζόμασταν και τότε, χωρίς περιορισμούς.

     Αλλά η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι πανάκεια από μόνη της. Το ουσιαστικό είναι να υπάρξει ριζική στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής.

     • tpe avatar
      tpe @ drider 01/09/2011 10:08:28

      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!
      Γιατί κάνετε πως δεν καταλαβαίνεται;
      Την εποχή εκείνη, το 90% των εταιρειών και του δημοσίου δούλευε χαρτί-μολύβι. Εκεί θες να γυρίσεις;
      Κι αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα.
      Εγώ προκαλώ όποιον θέλει να μου αποδείξει με απλό παράδειγμα πως θα βελτιωθεί η ζωή μας. Εγώ παράδειγμα έδωσα. Εσείς;

     • nick avatar
      nick @ tpe 01/09/2011 15:45:20

      εσυ δεν εδωσες παραδειγμα, μας "θυμισες" την εποχη που κρεμομασταν απο τα τραινα (μια φορα ενας π...της μου πατησε την κελεμπια κι επεσα κατω), οταν δεν ειχαμε να αγορασουμε cd και δισκους και κλεβαμε απο τους...γερμανους στρατιωτες λαστιχα και τροφιμα:D :D :D

      Αληθεια, μεταξυ κατοχης και ευρω ησουν σε κωμα?

 13. popolaros avatar
  popolaros 31/08/2011 23:33:33

  2 αιώνες Δραχμή vs. 10 χρόνια Ευρώ.
  Το μόνο που μου αρέσει πλέον στον Ευρώ είναι το Ελληνικό όνομα του.

  Στη πορεία είδα ότι πρόκειται για το Reichsmark με άλλο περιτύλιγμα.
  ...και ήμουν και ευρωπαιστής παναθεμα.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Reichsmark

  • nick avatar
   nick @ popolaros 01/09/2011 15:47:15

   ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΑΣΚΕΛΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΟΤΙ Η ΕΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΩΣΗ

 14. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 31/08/2011 23:52:11

  Ενώ τώρα με το ευρώ, ο λαός τρώει με χρυσά κουτάλια. χα χα. χο χο. χι χι

  Τίποτε για ανεργία έχεις ακούσει; Για ένα εκατομμύριο άνεργους; Για φτώχεια; Έχεις πάρει τίποτε χαμπάρι από τη συμφορά που πλήττει τις αδύνατες τάξεις; Για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

  Τι κόλλημα είναι αυτό με το ευρώ ρε παιδιά; Ακόμη δεν καταλάβατε ότι οκτώ χρόνια στο ευρώ, ήταν αρκετά για να διαλυθούμε;

 15. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 01/09/2011 13:20:54

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!
  Γιατί κάνετε πως δεν καταλαβαίνεται;
  Την εποχή εκείνη, το 90% των εταιρειών και του δημοσίου δούλευε χαρτί-μολύβι. Εκεί θες να γυρίσεις;
  Κι αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα.
  Εγώ προκαλώ όποιον θέλει να μου αποδείξει με απλό παράδειγμα πως θα βελτιωθεί η ζωή μας. Εγώ παράδειγμα έδωσα. Εσείς;

  Το ιδιο ειναι εχεις κολλησει τις χαζες νομισματικες ισοτιμιες που δεν εχουν καμμια σχεση με την πραγματικη οικονομια
  Γιατι το 1990 ειχαμε ολοι τα εισαγωμενα που χρειαζομασταν?

  Αυτοκινητα , υπολογιστες , ηλεκτρικες συσκευες , κινητα κλπ και μαλιστα εγιναν δυο υποτιμησεις το 1985 και το 1997
  Μπορεις να μου εξηγησεις μετα την υποτιμηση του 97 δολλαριο = 400 δραχμες δεν αλλαξε η τιμη της βενζινης και του πετρελαιου και παρεμεινε στα ιδια μεχρι και το 2002 που μπηκαμε στο ευρω?

  Αν μετρησεις απο 1991 μεχρι και το 2001 η τιμη της βενζινης ανεβηκε 130 δραχμες μεσα σε 10 χρονια (100- 230)
  Τωρα αν συγκρινουμε μονο σε 18 μηνες 2009 με 2011 απο 88 πηγε 1,70 , δηλαδη εχουμε 90 λεπτα -> 300 δραχμες πανω

  ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ τελικα


  Ολοι οικονομικοι δεικτες στην δραχμη ηταν καλυτεροι , η αγοραστικη δυναμη μας ηταν σαφως καλυτερη
  Ενας δουλευε και εθρεφε μια οικογενια
  Επειδη αποκτησαμε αχρηστα gadget και διακοποδανεια , ολα με ΔΑΝΕΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ανεβηκε το επιπεδο μας
  Καλα κρασια


  Ιδιωτικη πρωτοβουλια παντα θα υπαρχει , οπως και εισαγωμενα

  Η υπερπληθωρα αχρηστων καταναλωτικων αγαθων εριξε της τιμες , η τεχνολογια σε χρονο ρεκορ βγαζει νεα μοντελα ανα τριμηνο , τα παλια σχεδον πετιουνται , σε συνδιασμο με το παφτηνο εργατικο κοστος , αφου πλεον δεν κατασκευαζονται σε εε η αμερικη , αλλα σε χωρες ανατολης  Επιπλεον δεν υπαρχει καμια δημοκρατια ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ αποκλεισμενη απο τις αγορες εμπορευματος , στην ουσια δεν υπαρχει καμμια χωρα του πλανητη , πλην αυτων που εχουν συνειδητα επιλεξει για πολιτικους λογους (κουβα , β κορεα , λευκορωσια)
  Φυσικα δεν εχουμε καμμια σχεση με υποσαχαριες μπανανιες που εχουν πολεμικες συρραξεις σε μονιμη βαση , ουτε με χωρες οπως το πακισταν και η ινδια
  Η ινδια εχει να θρεψει 1,1 δις το ιδιο ειμαστε ?
  Το ιδιο καθεστως με το πακισταν που κοντευει 200 εκ εχουμε?

  Οτι ναι δηλαδη

  Η ισλανδια που εχει πενιχρη οικονομια σε σχεση με μας και δεν παραγει σχεδον τιποτα , επαθε τιποτα που εδιωξε το ΔΝΤ?

  Να μου πεις την δικια σου λυση και κυριως σε πιο βιβλιο οικονομιας ειναι γραμμενο οτι η αναπτυξη χωρις εθνικο νομισμα και ανεξαρτητη οικονομικη πολιτικη ειναι δυνατη

  Οι εμπειρογνωμονες του ΟΗΕ εγραψαν μια ετησια εκθεση που σκοπιμως απεκρυψαν ως συνηθως τοσο η ηγεσια της ευρωζωνης μαζι με τους σαπιους κυβερνωντες απο την κοινη γνωμη


  http://indy.gr/analysis/etisia-ekthesi-toy-oie-gia-to-emporio-kai-tin-anaptyksi-gia-tin-anergia-den-ftaine-oi-psiles-apodoches-kai-mi-elastikes-morfes-ergasias-1/d.imitris-kazakis-aprosmenes-diapistoseis-ypiresias-toy-oie-1

  η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ επαθε οτι επαθε αφου συνδεσε το πεσος με την ισοτημια του δολλαριου , απαξιωνωντας το εθνικο νομισμα της , στην ουσια ολες τις εξαγωγες επιασαν πατο αφου δεν ηταν ανταγωνιστικες
  Σε συνδιασμο με το ξεπουλημα ολων των δεκο της σε ιδιωτες φαληρησε , αφου δεν ειχε καμμια πηγη εσοδων

  Εκ του αποτυχημενου αποτελεσματος της ελεγχομενης χρεωκοπιας που επεβαλε το ΔΝΤ , κρινεις οτι φταιει απο το εθνικο της νομισμα?

  Αν κυρησε την χωρα σε χρεωκοπια το 1993 ο μενεμ και αρνιωταν να πληρωσει το χρεος , θα γλυτωνε το ξεπουλημα ολων των δεκο και φυσικα την ανεξελεχτη χρεωκοπια τοσο της οικονομιας οσο και ολοκληρου του κοινωνικου συνολου

  Τα παραδειγματα της ιστοριας ειναι για μελετη...

 16. nick avatar
  nick 01/09/2011 14:05:33

  Αντε με το καλο, κι οχι μαυρη πετρα, αλλα μαυρη χειροβομβιδα πισω μας.
  Α... και φευγοντας να μην ξεχασουμε να στειλουμε δωρο ενα εκατομμυριο πακιστανους στη μεργκελ

 17. Μάνος avatar
  Μάνος 01/09/2011 20:13:16

  Εάν βγούμε από το €
  τι θα γίνει με τα Σκόπια - Μακεδονία;;;;
  τι θα γίνει με την Κύπρο;;;
  Ας αφήσουμε τα σενάρια όποια και αν είναι αυτά, χρειάζεται δουλειά
  Μετά χαρά άκουσα ότι θα μειράσουν γή;;;;
  - ας επιδοτήσουν και την συγκέντρωση επιχειρηματικών κεφαλαίων για δημιουργία επιχειρήσεων στην ΕΕ και το εξωτερικό για να πουλιούνται τα Ελληνικά προϊόντα και να επιδοτούν την υπερπαραγωγή για να σπάμε τις αγορές
  - να επιδοτήσουν άμεσα την εγχώρια παραγωγή και τις εξαγωγές
  - να βάλουν δασμούς κατά την ενδοκοινοτική απόκτηση
  - ας μειώσουν τους φόρους στο μισό και να απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα
  - να δόσουν την δεύτερη ευκαιρία στον Έλληνα φορολογούμενο και να σταματήσουν οι απειλές
  - να σταματήσουν να δαπανούν άστοχα και άσκοπα τους φόρους που πληρώνουμε για να νιώσουμε την ανταποδοτικότητα τους
  - να σταματήσουν τις μίζες και την γραφειοκρατεία
  Υπάρχουν και πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να μας κάνουν να παράγουμε περισσότερο από ότι καταναλώνουμε, δεν χρειάζεται μακριά Π αλλά λίγο μυαλό και πολύ δουλειά - σοβαρότητα
  Εάν υπάρχει πολιτική βούληση - βοήθεια πολύ εύκολα ξεπερνάμε οποιαδήποτε κρίση με οποιοδήποτε νόμισμα, Έλληνες είμαστε!!!!!!!
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ - ΘΕΛΗΣΗ ;;;;;;;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.