#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς κατάργηση και οι αποδείξεις 

Μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της φοροδιαφυγής, να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση της οικονομίας και να προκαλέσουν -εν τέλει- μείωση αντί για αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται το αργότερο μέχρι αύριο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο απεστάλη στην Τρόικα για έγκριση, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάταξης με την οποία προβλεπόταν ότι το 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις δαπανών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών και σε περίπτωση μη κάλυψης, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείτο με 21%. Ουσιαστικά, το μέτρο των αποδείξεων, στη νέα μορφή που επιχειρήθηκε να εισαχθεί -προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα, ακόμη πιο ισχυρό, κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων και να συμβάλει αποτελεσματικότερα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής-, φαίνεται ότι δεν πρόκειται τελικά να εφαρμοστεί. Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, το μέτρο καταργείται γενικώς και στη μορφή με την οποία είχε εφαρμοστεί μέχρι τώρα (υποχρέωση κάλυψης με αποδείξεις του 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ και, σε περίπτωση μη κάλυψης, επιβολή φόρου 10% επί του «ακάλυπτου ποσού»).

Η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα εισοδήματα 770.000 αυτοαπασχολουμένων, η οποία θα επέλθει μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, που προβλέπεται από άλλες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, θα έχει ως συνέπεια να οργιάσει η φοροδιαφυγή από το επόμενο έτος και οι απώλειες εσόδων από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος να είναι τεράστιες για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014!

Ειδικότερα, η απότομη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους 770.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, μέσω της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματός τους, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση αποδείξεων από τους ίδιους τους θιγόμενους επιτηδευματίες! Κι αυτό διότι για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος που θα δηλώνουν, πλέον, ο φόρος που θα καλούνται να πληρώσουν θα είναι 260 ευρώ! Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες τους δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο μείωσης του δικού τους φόρου μέσω της συλλογής αποδείξεων, με αποτέλεσμα να πάψει να υπάρχει ενδιαφέρον και από την πλευρά τους όσον αφορά τη ζήτηση των αποδείξεων! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, θα συμφωνούν με τους επιτηδευματίες να μην τους εκδώσουν αποδείξεις προκειμένου να γλιτώσουν και από την πληρωμή του ΦΠΑ, ο οποίος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται με τον πάρα πολύ υψηλό συντελεστή του 23%!

Στη γιγάντωση της φοροδιαφυγής θα συμβάλει και η κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για ενοίκια κατοικιών, δίδακτρα φροντιστηρίων, ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές εξετάσεις, δεδομένου ότι και για τις δαπάνες αυτές οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να κρατούν τις αποδείξεις για να γλιτώσουν φόρους.

Στη μείωση των φορολογικών εσόδων θα συμβάλει εξάλλου και η αδυναμία εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων να πληρώσουν τους νέους αυξημένους φόρους εισοδήματος που θα προκύψουν γι’ αυτούς με τη νέα φορολογική κλίμακα, την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και την κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών.

Το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα για τελευταία φορά… τηλεφωνικώς μεταξύ του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, προκειμένου να πάρει την τελική έγκριση για κατάθεση στη Βουλή πιθανότατα σήμερα ή αύριο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα, κατά την εξέταση του κειμένου που της υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε ενστάσεις μόνο για τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τη φορολόγηση βάσει βιβλίων για ορισμένες κατηγορίες αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς επίσης και για την ευνοϊκή ρύθμιση που συμφωνήθηκε μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων οι νέοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για χρονικό διάστημα τριών ετών από τη στιγμή που έκαναν έναρξη επαγγέλματος, να φορολογούνται με 13% αντί για 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Inno avatar
  Inno 11/12/2012 11:15:01

  το οικονομικό θέμα της ημέρας νομίζω ότι οι κατάπτυστες μειώσεις των ποινών στους παραβάτες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, κλπ. Σε λίγο θα λέμε ευτυχώς που υπάρχει και η τρόϊκα για να κρατιούνται και τα προσχήματα, γιατί μερικοί προφανώς μέσα στη διαπλοκή τους, ούτε αυτά κρατάνε.
  Μπορούμε να μάθουμε ποιοί ήταν οι εμπνευστές και εισηγητές των άθλιων εκπτώσεων ποινών σε φοροφυγάδες? ποιοός μας δουλέυει τόσο πολύ μέσα στα μούτρα μας?

 2. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 11/12/2012 11:16:28

  Αρα, για τους τρομερους "τεχνοκρατες" του υπουργειου οικονομικων που επιννοουν διαφορα μετρα ισχυει το γνωστο "δεν ηξερες, δεν ρωταγες ;".

 3. Γεωργία avatar
  Γεωργία 11/12/2012 11:59:33

  Όταν και ο Ελεύθερος Τύπος μιλάει για ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ των φορολογικών εσόδων και ΑΥΞΗΣΗ της φοροδιαφυγής, αυτό σημαίνει και ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ μισθών, συντάξεων αλλά και ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
  Δεν μας φταίει ο Τσίπρας και σε αυτό.

 4. kristim avatar
  kristim 11/12/2012 14:00:13

  Τί το κακό είχε το 25% και το καταργούν?
  Κανείς δεν διαμυρτηρήθηκε γι'αυτό το μέτρο πέρυσι που πέρασε, γιατί ήταν για όλους εφικτό να πιάσουν αυτό το ποσοστό και μάλιστα κάτι πιανόταν από την πιθανή φοροδιαφυγή!!!! Δε μπορεί!!!!! Γιατί λοιπόν το καταργούν κι αυτό?
  Η κυβέρνηση εντάσσει ΕΠΙΣΗΜΑ τη φοροδιαφυγή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρα και τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε...

 5. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 11/12/2012 16:00:55

  Γιατί απλά ο στόχος δεν είναι η αναδόμηση της Ελλάδος.......
  Αν ήταν αυτός οι κινήσεις θα ήταν στο επίπεδο της μειώσεις φορολογικών συντελεστών , ανάπτυξη των πρωτογενών πόρων της Ελλάδος (Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, και υπόγειος πλούτος) και πάταξη της φοροδιαφυγής ενισχύοντας τα οφέλη των νομίμων ως προς τα μέτρα πολιτών.

 6. Δικηγόρος avatar
  Δικηγόρος 11/12/2012 18:32:09

  Ενα δύο τρια ωπ, το ριξα στο σορλολοπ. Και την επιβαλλόμενη μήνυση κατά του Στουρνάρα για την κατάπτυστη "φετβά" του στη ΔΕΗ να παραβεί την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου περί ΕΕΤΗΔΕ.... ποιός την κατέθεσε ε? Ποιός? Η Χρυσή Αυγή.
  Τετέλεσται.

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Δικηγόρος 11/12/2012 18:48:01

   Ας βγει η απόφαση και για τη μήνυση και μετά χαίρεσθε...

 7. ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ avatar
  ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ 11/12/2012 19:16:39

  To μέτρο των αποδείξεων , γιατί είστε αφελείς και πιστεύετε ότι θεσπίστηκε γιά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ήταν ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο ενάντια στη μεσαία τάξη, γιατί ήταν πρακτικά αδύνατον να συγκεντρώσει κάποιος το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με αποτέλεσμα να του επιβάλεται ποινή 10% επί της διαφοράς. Προσωπικά το πλήρωνα κάθε χρόνο γιατί δεν ήταν ποτέ δυνατόν μία τριμελής οικογένεια να συγκεντρώσει 3χ12.000= 36.000 σε αποδείξεις δηλ. 3000 Ε το μήνα σε καταναλωτικές δαπάνες. Σε τελευταία ανάλυση εγώ δεν θέλω να καταναλώσω και θέλω να κάνω οικονομία, πρέπει να τιμωρηθώ; Αν ήταν μέτρο ενάντια στη φοροδιαφυγή θα είχα την έκπτωση μου ανάλογα με το ποσό των αποδείξεων, που προφανώς θα με συνέφερε να μαζέψω όσο το δυνατον περισσότερες όχι όμως και να πληρώνω επί πλέον φόρο τιμωρούμενος γιατί δεν μάζεψα τα εξωφρενικά ποσά που προβλεπόταν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.