12/03/2012 22:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προβληματισμός από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που διαπραγματεύονται τα νέα ομόλογα

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται, επισήμως από σήμερα, τα νέα ελληνικά ομόλογα, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ότι οι επενδυτές βλέπουν με απαισιοδοξία την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, παρά τη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων και την ελάφρυνση του χρέους.  Σύμφωνα με τις τιμές που παραθέτει η Tradeweb, η νέα σειρά των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται γύρω στο 22%-26% της ονομαστικής αξίας, σε επίπεδα που συνήθως συνδέονται με ιδιαίτερα “προβληματικό” χρέος.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει η Moody’s Investors Service. Στην εβδομαδιαία του αναθεώρηση (weekly credit outlook) που αποστέλλει στους πελάτες του, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι παρά την ολοκλήρωση του PSI, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και αμφισβητεί ότι θα επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  «Το ρίσκο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, παραμένει υψηλό» αναφέρει η Moody’s επισημαίνοντας τα δημοσιονομικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

- Πολλά χρόνια θα υποφέρουν ακόμη οι Έλληνες παρά την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκε την Παρασκευή, υποστηρίζει σε σημερινό του άρθρο ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει μετά την επίσημη χρεοκοπία της χώρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική ιστορία ήταν στα πρώτα θέματα της ημερήσιας ειδησεογραφίας. Αυτή η τάση μπορεί να ερμηνευτεί ως μία σοβαρότατη ένδειξη για τους κινδύνους που προκαλούνται από τη δημοσιονομική σπατάλη. Χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών και ενίσχυσης της ανάπτυξης, πολλές χώρε θα βρουν τα δημοσιονομικά τους να γίνονται σαν της… Ελλάδας, αναφέρει σκωπτικά ο Krugman, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μέρους μίας τεράστιας προβληματικής της ευρωζώνης.
Η ελληνική εμπειρία στην πραγματικότητα δείχνει ότι όταν μία χώρα είναι ελλειμματική σε καλές περιόδους της οικονομίας (όπως η Ελλάδα), το να προσπαθεί κάποιος να μειώσει το έλλειμμα σε περιόδους ύφεσης είναι σχεδόν αδύνατο. Η λιτότητα στην Ελλάδα οδήγησε την ανεργία πάνω από το 20%, ενώ η τροφοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και της υγείας έχει στην ουσία καταρρεύσει. Πάρτε για παράδειγμα την Ιρλανδία, η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας, και είναι στην ίδια κακή κατάσταση με την Ελλάδα (η ανεργία είναι κοντά στο 15% και η σωρευτική ύφεση σε διψήφια ποσοστά). Το ίδιο συμβαίνει και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Ελλάδα και Ιρλανδία είχαν, και έχουν, μία σκληρή και οδυνηρή εναλλακτική για να βγουν από το τούνελ. Αυτή είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά για να αποφασιστεί θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου, η Ελλάδα πλησιάζει γρήγορα προς αυτήν την επιλογή, ανέφερε ο Krugman.  Η λιτότητα και η ύφεση δεν προκαλούν μόνο τεράστια δεινά. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο συνδυασμός είναι αυτοκαταστροφικός, από δημοσιονομική άποψη, καθώς η μείωση των εσόδων οφείλεται στην ύφεση και η επιδείνωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών στην πραγματικότητα μειώνει την εμπιστοσύνη της αγοράς και καθιστά στο μέλλον δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς οι χώρες που αρνούνται συστηματικά ένα μέλλον στους νέους, αναρωτιέται ο Krugman.
Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να αποδείξουν ότι η πολιτική της λιτότητας είναι επιτυχημένη, τα παραδείγματα που έχουμε δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 12/03/2012 22:15:09

  Πολλοί, λέγαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγεί στην δραχμή από το 2009. Ξαφνικά και εν αιθρία. Τώρα θα είναι πολύ πιό επώδυνο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι, όπως λέει ΚΑΙ ο Κρούγκμαν, η μόνη τελική λύση. Και θα ζημιώσει και την Ευρωζώνη περισσότερο.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 12/03/2012 22:32:26

  Εννοείται ότι, η αρνητική στάση των αγορών δίνει και την πραγματική διάσταση τους, στις Ευρωλιγούριες μεθόδους σωτηρίας. Γιατί, αν, έστω, κάποιοι πίστευαν ότι "πατάμε πλέον σε στέρεο έδαφος"(Παπαδήμος) θα έσπευδαν να αγοράσουν και θα κρατούσαν τις τιμές ψηλότερα. Το ότι κανένας δεν ποντάρει σ'εμάς έχει την σημασία του.
  Και μια παραίνεση:
  Όσοι εγχώριοι Ιππότες του Ευρώ βρίσκουν υπερβολικούς τους φόβους των αγορών δεν έχουν παρά να επωφεληθούν από τα Ελληνικά ομόλογα-κελεπούρια και να κάνουν και καλό στην χώρα. Ιδού η Ρόδος (το χρηματιστήριο)...ΣΤΟΠ! (Τό πήδηγμα θα έρθει στην ώρα του...). Δανειστείτε! (κατα Σημίτη) αν τα Μνημόνια σας άφησαν πανί με πανί. Σας περιμένει ο Πλούτος (αρχαία κωμωδία)!

 3. anonymous avatar
  anonymous 12/03/2012 23:00:26

  Εγώ τα βλέπω λίγο διαφορετικά. Το ελλ. δημόσιο βγαίνει χωρίς να φαίνεται αγοραστής και πετυχαίνει άλλο ένα 20% κούρεμα.

  • Βαγγέλης Κ. avatar
   Βαγγέλης Κ. @ anonymous 13/03/2012 00:38:50

   Ο όγκος των διακινούμενων ομολόγων είναι προφανώς ασήμαντος μπροστά στον συνολικό. Οπότε καλή ιδέα, να καλέσουμε τη Goldman Sachs να τη πληρώσουμε 100-200 εκατομμύρια, να αγοράσει μυστικά μερικά ομόλογα, και να γλιτώσουμε 10-20 εκατομμύρια που θα πληρώναμε σε δέκα χρόνια. Έτσι βγαίνουν από το χρέος όσοι έχουνε χρηματοοικονομικό μυαλό.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Βαγγέλης Κ. 13/03/2012 16:19:05

    Όμως, αυτό θα το έκανε μόνη της, αν αισθανόταν ότι θα κέρδιζε, χωρίς να την βάλουμε. Αν την βάλουμε, θα αρνηθεί, γιατί θα είναι σίγουρη ότι πριν τα 20 χρονάκια θα έχουμε φαλίρει. Και μετρητά δεν έχουμε, για να εκμεταλλευτούμε την ιδέα σου. Και έρχονται και εκατό Φύλακες για να μην αγοράζουμε μόνοι μας τίποτα.
    Συνεπώς, "δεξιότερα Κουροπάτκιν" τα σχέδιά σου, φίλε μου.
    Εμμένω! Αν έχεις, αγόρασε!

 4. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 13/03/2012 04:18:20

  Είναι προφανής η παταγώδης αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος να
  διαχειρισθεί την δημοσιονομική μας κρίση και όλα τα άλλα είναι απλώς τα
  επιφαινόμενα των εντεινομένων επιπτώσεων της κρίσης !

  Γιά σκεφθείτε Παπαδήμο και Βενιζέλο να πανηγυρίζουν γιά την επιτυχή (;)
  ολοκλήρωση του PSI , την ίδια στιγμή που οι Αγορές αποτιμούν τα νέα ,
  προσέξτε τα ΝΕΑ ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά , σε τιμές
  κάτω του 25% της ονομαστικής τους αξίας ...

  Φαίνεται ότι η χρεωκοπία του ελληνικού πολιτικού συστήματος , προηγείται
  κατά πολύ της ασφαλούς - πλέον - οικονομικής χρεωκοπίας της Πατρίδος μας !

  ο

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 13/03/2012 09:43:39

  Καλα-καλα δεν εληξε η διαδικασια του PSI και σπευδουμε ολοι να βαλουμε την ταφοπλακα απο τους απανταχου προφητες της καταστροφης και ιεροκηρυκες των χρηματοοικονομικων οικων Ρουμπινι,Κρουγκερ,Στριγκλιτς και δεν συμμαζευεται οι οποιοι πληρωθηκαν ουκ ολιγα απο τον αληστου μνημης ΓΑΠ μεσω μυστικων κονδυλιων του ΥΠΕΞ για να μας εμπαιξουν και ενταξουν στον καιαδα του ΔΝΤ !Μιλαμε εδω για χαμηλες τιμες των νεων ΟΕΔ λες και υπαρχει αγορα τους αυτη την στιγμη για τους επενδυτες που κυνηγουν τις αποδοσεις των αντιστοιχων ομολογων Ιταλιας ,Πορτογαλλιας ,Ισπανιας ,Ιρλανδιας κλπ σε ποσοστο πανω απο 4 % !Το οτι σε μια μη αγορα επιασαν 20 % {οπως επεσημανε προλαλησας σχολιαστης εδω για μενα ειναι επιτευγμα } και πιστευω οτι συν τω χρονω μετα τις εκλογες και την αυξηση της αξιοπιστιας μεσω του νεου Πρωθυπουργου του Α.Σαμαρα τα πραγματα θα παρουν τον δρομο τους !Υπαρχει μια προυποθεση αυτη του αποκλεισμου της ναρκοθετησης της πορειας του ΑΣ απο τον σπουδαρχη Βενιζελο ο οποιος πρεπει να απομακρυνθει ταχιστα απο το ΥΠΟΙΚ!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Ραβινος 13/03/2012 16:27:50

   Συμφωνώ με την τελευταία προτροπή σου, αλλά για τους Στίγκλιτς, Ρουμπινί και Κρούγκμαν φυλάξου: Νομπελίστες είναι, όχι Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλος-Χρυσοχοΐδης, you know...
   Αν λίγα δολλάρια τους φύτευαν μπούρδες στο στόμα, όπως λες, δεν θα τους είχαμε, καν, ακουστά. Κράτα, λοιπόν, "πισινή"...

 6. CORMORAN avatar
  CORMORAN 13/03/2012 18:46:58

  Τα νεα ομολογα ειναι με το αγγλικο δικαιο σωστα; Που σημαινει οτι θα αποζημιωθουν ακομη και με ακινητη δημοσια περιουσια. Γιατι λοιπον το κρατος δεν ξεκινα πολεοδομισεις σε περιοχες παραθεριστικης κατοικιας και στη συνεχεια να ανταλλαξει τα οικοπεδα με νεα ομολογα, αλλα στη τιμη που διαπραγματευονται τωρα, δηλ στο 20%. Νομιζω οτι ετσι, πολλοι θα τα αγοραζαν. Επιπλεον το κερδος θα ηταν μεγαλυτερο γιατι θα πληρωνοντας φοροι και θα δημιουργειτο αναπτυξη με τη κατασκευστικη δραστηριοτητα..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.