#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2012 12:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμείαΜάλλον με προαναγγελία… κηδείας στα ασφαλιστικά ταμεία, μοιάζουν τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΝΤ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη. Κι όταν λέμε κηδεία εννοούμε ότι προετοιμάζεται το έδαφος ώστε πάμε σε νέες μειώσεις συντάξεων, σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών μας.

Οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, λένε, με το γεγονός ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός των ταμείων δεν έχει φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και ειδικά τις ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΙΚΑ έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ που έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 4 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213. Στον ΟΑΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζουν τεράστιες μαύρες τρύπες και απειλούνται με άμεση κατάρρευση. Αλλωστε, από την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας, η απώλεια των ταμείων ξεπερνά τα 6 δις.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου τίθεται σε εφαρμογή η ταυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρου εισοδήματος μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ με στόχο να μειωθούν οι μπαταχτζήδες. Διότι εκτός από τους εργοδότες που έχουν πράγματι εγγενή αδυναμία να πληρώσουν εισφορές, υπάρχουν και χιλιάδες επιχειρήσεις που επικαλούνται την κρίση για να μην καταβάλλουν εισφορές.

Ουστιαστικά, η δυσφορία του ΔΝΤ για την κατάσταση στα ταμεία είναι το πρώτο βήμα για νέο κούρεμα στις συντάξεις. Κι αυτό γιατί ήδη ορισμένα ταμεία έχουν πάρει τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους πάνω από το 50% της κρατικής χρηματοδότησης. Με δεδομένο ότι το Μνημόνιο λέει ότι τα λεφτά από το κράτος (που παίρνει φυσικά από τα δάνεια του EFSF) θα πηγαίνουν μόνο στην αποπληρωμή του χρέους, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα των ταμείων. Για να πληρώνονται οι συντάξεις θα πρέπει να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός αδύνατο αυτή τη χρονική στιγμή. Ειδικά, με την ανεργία σταθερά πάνω από 20%.

Τους τεχνοκράτες, όμως, δεν τους νοιάζει διόλου που θα βρεθούν τα χρήματα. «Κόψτε τις συντάξεις, αυξήστε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης». Αυτές είναι οι δύο εντολές που δίνουν και από τον Ιούνιο προβλέπεται να σκάσει μεγάλη βόμβα.

Το άνοιγμα εκ νέου του συνταξιοδοτικού με ταυτόχρονη μείωση συντάξεων είναι προ των πυλών, αλλιώς πάμε σε στάση πληρωμών στους συνταξιούχους.

Αυτό είναι ένα διαχρονικό κληροδότημα όλων των κυβερνήσεων που όμως διογκώθηκε την τελευταία διετία. Οπότε, αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τους κακόμοιρους συνταξιούχους που δε φταίνε σε τίποτε να βγαίνουν ξανά στους δρόμους με το κουλούρι στο χέρι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λ.Υ. avatar
  Λ.Υ. 14/04/2012 13:00:41

  ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ

  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ;

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ;

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΩΦΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ-ΟΑΕΕ;

 2. anonymous avatar
  anonymous 14/04/2012 13:02:05

  Μερικές παρατηρήσεις:
  1) Οι ασφ. εισφορές έχουν αντιμετωπιστεί ως φορολογικά έσοδα. Όταν ακούω ότι τα ταμεία δε μπορούν να πληρώσουν αν δεν εισπράξουν, τίθεται το ερώτημα, που είναι τα λεφτά που πλήρωνε ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια.
  2) Με τις μειώσεις των μισθών έμαθα ότι κάποιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 900 Ευρώ από πάνω από 1600 που ελάμβαναν πριν. Με τη μείωση του μισθού επέρχεται και αυτόματη μείωση των εισφορών που θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων. Από 1300 θα πάνε στα 700.

  • pinokio avatar
   pinokio @ anonymous 14/04/2012 13:58:53

   700 Ευρω? Αισιοδοξο περαν του δεοντος σε βρισκω.

   • anonymous avatar
    anonymous @ pinokio 14/04/2012 14:25:55

    Εννοώ με βάση το μισθό των 900. Το 70-80% των 900 είναι κάπου εκεί. 600-700

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ anonymous 14/04/2012 17:32:22

   Φίλτατε, τα λεφτά των εισφορών δεν έφταναν για να δίνουν τις συντάξεις που έδιναν, όπου και όπως τις έδιναν. Το ήξεραν όλοι αλλά αφήνανε, ως συνήθως, το πρόβλημα για αργότερα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Jimakos 14/04/2012 20:03:11

    Αυτό είναι ψεύδος. Τα λεφτά που έχω πληρώσει εγώ αρκούν για να λαμβάνω σύνταξη 1500 Ευρώ και θα με πάνε στα 600.

 3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ avatar
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΡΕΒΕΣΗΣ 14/04/2012 17:49:13

  ΤΟ ΖΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ.ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ.ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ.ΠΩΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΣ ,ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ?ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ?

 4. The Saint avatar
  The Saint 14/04/2012 19:50:15

  Το ασφαλιστικό -δυστηχώς- θα είναι μόλις ΕΝΑ απο τα πολλά προβλήματα που θα προκύψουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Σοβαρότατο και αυτό, αλλά θυμηθείτε αυτη την ώρα Πασχαλιάτικο, ότι μας έχουν "κοιμισμένους" και δεν πολυβγαίνει πρός τα έξω, θα έχουμε ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα μέσα στο καλοκαίρι, και ένα απο αυτά ΘΑ είναι η έλλειψη καυσίμων! Ο νοών νοείτω... και ο Ιησούς να βάλει το χέρι Του...

  σ.σ. Εχει περάσει τόσος καιρός, και τόσα μέτρα απο τότε που ξεκινησε ο "γολγοθάς", και ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν ΕΝΑ και μόνο σκοπό, την διάλυση της χώρας, και την συνεπαγόμενη καταβαράθρωση του κοινωνικού ιστού, και την αναγωγή της σε μπανανία, εν τούτοις, εξακολουθώ να βλέπω ένα άκρατο στρουθοκαμηλισμό γύρω μου. Κανείς ενώ το βλέπει, ΔΕΝ θέλει να το πιστέψει, και γυρνάει την κουβέντα στο "μ'αλλα λόγια να αγαπιόμαστε"... Γιατί άραγε? Τις πταίει? Το ψέκασμα που λέει και Λιακόπουλος? Ποιόν εξυπηρετει αυτός ο στρουοκαμηλισμός? Εχετε πάρει χαμπάρι ότι μας αφήνουν βάσει σχεδίου (τρώγοντας σιγά-σιγά το "λίπος") να "καούμε" εν τέλει σαν το γνωστό παράδειγμα με το βάτραχο?
  Τι άλλο πρέπει να κάνουν γιά να γίνει -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- της πουτ...ς?

 5. S.P. avatar
  S.P. 14/04/2012 22:48:58

  Κάτι από την ιστορία: Ίσως δεν είναι ανώφελο να μάθουμε ότι ο Πλαστήρας (που τον λιβανίζουν όλοι) είναι αυτός που με δικό του νόμο το 1952 έδωσε το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος να παίρνει τα αποθεματικά των ταμείων και να τα διαχειρίζεται όπως επιθυμεί. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Προβόπουλος (επιλογή Σουφλιά), γνωρίζει που είναι όλα τα αποθεματικά των ταμείων.
  Όσο για τον Πλαστήρα ζούσε σπαρτιάτικα και δεν πείραζε το δημόσιο ταμείο, αλλά ήταν γενημένος πραξικοπηματίας και για την πολεμική του δράση και την στάση του στο 1921 - 1922, παραπέμπω στο βιβλίο του στρατηγού Παναγιωτάκου "Η δεκαετία 1912 - 1922", είναι εξαντλημένο και μόνο στα παλαιοπωλεία το ευρίσκει κάποιος , αν ψάξει και αν είναι τυχερός.
  Αυτά επειδή και από την ιστοσελίδα αυτή εδώ τον έχουν λιβανίσει πολύ σοβαροί σχολιαστές!
  Καλή Ανάσταση σε όλους!!!

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ S.P. 17/04/2012 16:42:39

   Είσαι οπαδός της βασιλικής οικογένειας,ή συγγενής των έξι που έστησε στον τοίχο;Όταν θα πολεμήσεις καβάλα στο άλογο,έλα να μας τα πεις!

   • S.P. avatar
    S.P. @ Κώστας Τ 17/04/2012 20:04:17

    Να διαβάζεις ιστορία και να μάθεις και ξένες γλώσσες.
    Πρέπει να αποκτήσεις επιχειρήματα και τρόπους συζητήσεως επειγόντως.
    Αν σε ενδιαφέρει ψήφισα αβασίλευτη προεδρική δημοκρατία δημοκρατία το '74!

    • Κώστας Τ avatar
     Κώστας Τ @ S.P. 18/04/2012 13:01:46

     SP σε παρακαλώ ,αλλού οι υποδείξεις ειδικά σε θέματα Ιστορίας!
     Σου μιλώ όπως ακριβώς σου αρμόζει,διάβασες τα απομνημονεύματα ενός αγνώστου και κατηγορείς τον "Μαύρο Καβαλάρη"!
     Όσον αφορά τις ξένες γλώσσες,ασχολίαστο!
     Όταν μάθεις την Ιστορία του 5/42 ΣΕ και τον Ελιγμό στο Τομλού-Μπουνάρ ξανασυζητάμε!
     Τα διακριτικά των βαθμών του Πλαστήρα απονεμήθηκαν στο πεδίο της Τιμής,δεν ήταν χάρτινα!Λίγος Σεβασμός δεν βλάπτει!!!

     • S.P. avatar
      S.P. @ Κώστας Τ 18/04/2012 14:18:18

      Οι ξένες γλώσσες χρειάζονται.
      Το ότι του άρεσαν τα πραξηκοπήματα του Πλαστήρα, το 1932 ήταν οπαδός του Μουσολίνι και το 1940 από την Γαλλία έστειλε επιστολή υπέρ της συνθηκολόγησης με τον άξονα είναι γνωστά.
      Εμένα δεν μου αρέσει η χρήση του στρατού για την λύση πολιτικών προβλημάτων, (πρέπει μήπως να μου αρέσει;) πεδίο στο οποίο διέπρεψαν οι Έλληνες στο 20 αιώνα.

 6. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 18/04/2012 17:47:22

  SP δεν ξέρεις πόσες ξένες γλώσσες γνωρίζω και χρησιμοποίησες την έκφραση προσβλητικά!Άλλο οι Στρατηγοί,άλλο οι πολιτικοί!Για την επιστολή Πλαστήρα γνωρίζεις( τι Πλαστήρας-τι Παπάγος), ένα είναι το κόμμα!Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε Στρατηγοί,ούτε πολιτικοί!Αυτό δεν νομιμοποιεί τον καθένα να κρίνει χωρίς να έχει καμμία νομιμοποίηση γι΄αυτό!Σε χαιρετώ και σου θυμίζω την αγάπη των Ανδρών του5/42 ΣΕ, προς τον Διοικητή τους!Όσον αφορά την επιστολή,όποτε θέλεις το συζητάμε!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.