Πολ Κρούγκμαν: "Η Γερμανία συμπεριφέρεται άσχημα στην Ευρώπη"
01/12/2014 17:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολ Κρούγκμαν: "Η Γερμανία συμπεριφέρεται άσχημα στην Ευρώπη"

Η Γερμανία είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επισημαίνει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Όπως γράφει, η καταστροφή της ζώνης του ευρώ σε «αργή κίνηση» δεν οφείλεται στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στη Γαλλία, αλλά στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Υπό τον τίτλο «Όντας κακοί Ευρωπαίοι», ο Κρούγκμαν γράφει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη είναι σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από την αντίστοιχη των ΗΠΑ και ότι ο πληθωρισμός απέχει πολύ από τον επίσημο στόχο. Επισημαίνει επίσης πως η απόδοση των γερμανικών μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 0,7%, μοιάζει με τις αποδόσεις που συνδυάζονταν με τον ιαπωνικό αποπληθωρισμό (το ‘90) και ενστερνίζεται τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν πως η Ευρώπη θα βιώσει την δική της χαμένη δεκαετία.

Ο Κρούγκμαν αποδίδει σε ανεύθυνους χειρισμούς τη δύσκολη θέση της Ευρώπης, αλλά ξεκαθαρίζει πως η κακή συμπεριφορά στον πυρήνα της ευρωζώνης δεν προέρχεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, αλλά από τη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες φαίνονται αποφασισμένοι να επιρρίψουν ευθύνες στις λάθος χώρες και στις λάθος πολιτικές για τα προβλήματά τους. «Δεν αρνούμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα πριν την κρίση, ή ότι η Ιταλία έχει μεγάλο πρόβλημα με την στασιμότητα της παραγωγής. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της οποίας η δημοσιονομική ένδεια ήταν μοναδική, ενώ τα μακροχρόνια προβλήματα της Ιταλίας δεν είναι η πηγή της αποπληθωριστικής κίνησης της Ευρώπης», τονίζει ο Κρούγκμαν και προσθέτει πως αν προσπαθήσει κάποιος να εντοπίσει τις χώρες οι πολιτικές των οποίων ήταν ανάρμοστες πριν την κρίση και έχουν πλήξει την Ευρώπη από τότε που ξέσπασε η κρίση και οι οποίες αρνούνται να μάθουν από την εμπειρία, όλα δείχνουν ότι η Γερμανία ήταν ο χειρότερος πρωταγωνιστής.

Για να τεκμηριώσει τη θέση αυτή ο Αμερικανός οικονομολόγος προχώρησε σε μια απλή σύγκριση της ιστορικής εξέλιξης του πληθωρισμού και του κόστους εργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Όπως ανάφερε από το 1999, ο πληθωρισμός της Γαλλίας έχει αυξηθεί κατά 1,7% σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει αυξηθεί κατά 1,9% ετησίως. Και τα δυο νούμερα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της ΕΚΤ. Αντιθέτως, κατά τον Κρούγκμαν η Γερμανία συμπεριφέρεται με ανάρμοστο τρόπο, με τις τιμές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να αυξάνονται κατά 1% και 0,5% αντιστοίχως.

Και καταλήγει: «Τι γίνεται με την επίλυση του προβλήματος του πολύ μικρού πληθωρισμού στη Γερμανία; Μια πολύ επιθετική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να έχει επιτυχία (αν και δεν θα βασιζόμουν σε αυτό), αλλά οι γερμανοί αξιωματούχοι της οικονομίας προειδοποιούν για τέτοιες πολιτικές, διότι θα μπορούσε να κάνει τους οφειλέτες να ξεφύγουν. Αυτό που βλέπουμε, λοιπόν, είναι η εξαιρετικά καταστροφική δύναμη των κακών ιδεών. Δεν είναι εξ ολοκλήρου σφάλμα της Γερμανίας - η Γερμανία είναι ένας μεγάλος παίκτης στην Ευρώπη, αλλά είναι σε θέση να επιβάλει αποπληθωριστικές πολιτικές επειδή τόσο μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ελίτ έχει πιστέψει την ίδια ψευδή αφήγηση. Και θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα προκαλέσει την εισβολή της πραγματικότητας».

www.nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 01/12/2014 20:32:37

  Δηλαδή, ο άνθρωπος λέει ότι η Γερμανία άφησε, τους "Γάλλους" μεν να τηρούν το προτεινόμενο "2%" στην νομισματική και εισοδηματική τους πολιτική ("εγκεκριμένο" και από τον Κέϋνς) τους "Έλληνες" δε να πιστεύουμε ότι δικαιούμεθα (λόγω Ευρώ) να τρώμε με χρυσά κουτάλια, εξαργυρώνοντας προκαταβολικά, μέσω δανεισμού, τον θρίαμβο του νομισματικού μας εγχειρήματος. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί συνέταξαν τις Κοινωνικές και Οικονομικές τους δυνάμεις και εφήρμοσαν λιτότητα, κερδίζοντας πόντους ανταγωνιστικότητας και, δέκα χρόνια μετά, ψάχνουμε να βρούμε, οι άλλοι, τα βρακιά μας. Τοοόση Ενωμένη Ευρώπη! Κλού: Αυτό δεν θα μπορούσαν οι Γερμανοί να το κάνουν, αν είχαμε, μεταξύ μας, οικονομικά σύνορα ή/και αν είχαμε δικό μας νόμισμα, γιατί θα ακυρώναμε το παιχνίδι τους με μια (ακόμη) υποτίμηση -που το 2008 εκτιμάτο σε 25% και ήδη την ξεπεράσαμε και με τον οδυνηρότερο τρόπο ("εσωτερική" υποτίμηση)-.

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 01/12/2014 22:03:04

  Ήθελα να γνωρίζω, μετά από όσα λέει ο Γκουρού της Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, ποια είναι η άποψη των γηγενών ενθέρμων οπαδών του Μνημονίου; ΥΓ. Διακαώς επιθυμώ να ακούσω και τις απόψεις , ελαχίστων βέβαια αλλά υπαρκτών συνσχολιαστών μου στο ANTINEWS, που τόσο πολύ κόπτονται για το ...καλό της Ελλάδας!

  • in medias res avatar
   in medias res @ ΝΤΙΝΟΣ 01/12/2014 22:24:03

   Με συγχωρείτε, αλλά τζάμπα αναμένετε ... Οι μισοί θα σας πούνε ότι δεν ...καταλάβατε καλά, ότι ο Κρούγκμαν δεν λέει ... αυτό που λέει, αλλά κάτι άλλο ... που λένε αυτοί. Οι άλλοι μισοί θα σας πούνε κάτι σαν ..."σιγά τον Κρούγκμαν" ...

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2014 13:18:57

  in medias res, Έχεις δίκιο, ακόμη περιμένω, όπως περιμένω να πει τι γνώμη του κάποιος από αυτούς, για τον παρόντα τρόπο συμπεριφοράς των Ευρωπαίων, απέναντι στους , όχι αντιπάλους ούτε εχθρούς, αλλά στους εταίρους(;) Έλληνες!

  • foros1 avatar
   foros1 @ ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2014 16:18:11

   ο κ. Κρούγκμαν είναι πολίτης μιας πραγματικής ένωσης, όπου οι πλούσιες πολιτείες της μεταφέρουν πόρους στις φτωχότερες, ενώ εδώ, οι πλούσιοι εταίροι προσπαθούν να κάνουν τους φτωχούς αποικίες τους. η εκεί FED ποτέ δεν θα έστελνε εκπρόσωπό της να εκβιάζει μία πολιτεία της όπως η δική μας ΕΚΤ. τι άλλο θέλετε αγαπητέ ΝΤΙΝΟΣ να σας πουν;

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/12/2014 21:32:26

  foros1 Να βάλουν οδοντογλυφίδες μέσα στα νύχια τους και να ζητήσουν ταπεινά συγνώμη από όσους Έλληνες υποφέρουν από τις επιλογές της Τρόικας και επί πλέον λοιδορούνται από τους Μνημονιακούς αυτούς λάτρεις, πληρώνοντας τις αμαρτίες άλλων, οι οποίοι συνήθως τη βγάζουν στο απυρόβλητο!

 5. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 03/12/2014 15:01:45

  "Η Γερμανία συμπεριφέρεται άσχημα στην Ευρώπη" Είναι συνήθεια από παλιά αυτό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.