08/06/2013 06:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολ Κρούγκμαν: «Ελληνικές τύψεις» για το σχέδιο διάσωσης του ΔΝΤ

Τα σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τα τελευταία τρία χρόνια, τα οποία παραδέχθηκε το ΔΝΤ, αναφέρεται σε σχόλιό του ο Πολ Κρούγκμαν. Ιδού τι γράφει:

Το ΔΝΤ έχει κυκλοφορήσει ένα αρκετά αξιόλογο κομμάτι αυτοκριτικής σχετικά με την πολιτική στην Ελλάδα. Σε πρώτη ανάγνωση, η έκθεση φαίνεται να προτείνει δύο βασικές αποτυχίες από την πλευρά του ΔΝΤ: απέτυχε να αναγνωρίσει από νωρίς ότι η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της στο ακέραιο και υποτίμησε την οικονομική ζημία που θα προκαλούσε η λιτότητα.

Και τα δύο λάθη ήταν, αν μπορώ να το πω,  προφανή εκείνη τη χρονική στιγμή. Όλοι εμείς οι κεϋνσιανοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαμε φωναχτά ότι οι πολλαπλασιαστές, οι οποίοι είχαν υπολογιστεί σε κανονικές περιόδους, ήταν σε μεγάλο βαθμό απροσανατολιστικοί για την οικονομική πολιτική υπό τις παρούσες συνθήκες. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι το ΔΝΤ ήταν καλύτερο από ό,τι η υπόλοιπη  τρόικα, με την ΕΚΤ ιδίως που πράγματι πίστεψε τη φαντασίωση της επεκτατικής λιτότητας.

Τι θα μπορούσε/θα έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά; Η έκθεση, λίγο-πολύ, αναγνωρίζει ότι ο πόνος θα ήταν λιγότερος με κάποια σημαντική εκ των προτέρων διαγραφή του χρέους, αλλά απορρίπτει την ιδέα μιας πιο σταδιακής προσαρμογής, με το σκεπτικό ότι η χρηματοδότηση δεν θα ήταν διαθέσιμη. Αλλά κοιτάξτε: αν είμαστε διατεθειμένοι να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίο η τρόικα θα ήταν πρόθυμη να παραδεχτεί το 2010 ότι η μεγάλη διαγραφή χρεών ήταν αναγκαία, γιατί να μην φανταστούμε ότι σε αυτόν τον κόσμο η ΕΚΤ θα ήταν διατεθειμένη από την αρχή να διασφαλίσει το δημόσιο χρέος με τον τρόπο που τελικά άρχισε να το κάνει χρόνια αργότερα; Νομίζω ότι μπορούμε να οραματιστούμε ένα ελληνικό πρόγραμμα που θα ξεκινούσε με μια μεγάλη διαγραφή του χρέους, προβλέποντας την επιβολή δυσάρεστων μεν, αλλά όχι εξοντωτικών μέτρων λιτότητας με αντάλλαγμα την παροχή δανείων από την ΕΚΤ, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές περί το 2012».
Εντάξει, δεν επρόκειτο να συμβεί σε πολιτικό επίπεδο, και ίσως ακόμη και αν συνέβαινε αυτό το τίμημα θα ήταν κοινωνικά καταστροφικό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν άξιζε τελικά τον κόπο η προσπάθεια να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Το "Grexit" θα ήταν άσχημο και εξακολουθεί να είναι άσχημο αν κάποτε συμβεί. Αλλά σε σύγκριση με αυτό που έγινε;

http://krugman.blogs.nytimes.com/

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sceptic avatar
  sceptic 08/06/2013 10:32:16

  Γιατί όλοι κάνουν τουμπεκί την "παιδαγωγική" σημασία του μνημονίου την οποία οι Ελληνες έπρεπε να υποστούν ώστε να μην τολμήσει κανείς να ξανακάνει τα ίδια;
  Ούτε διάσωση ήθελαν ούτε να βοηθήσουν ήθελαν.Να τιμωρήσουν ήθελαν και να σώσουν το ευρώ ήθελαν.
  Τα υπόλοιπα είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς...

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ sceptic 08/06/2013 12:00:05

   Σωστά, ποιός λαός πάνω στη γη θα ήθελε να βοηθήσει μια χώρα-μπάχαλο σαν την Ελλάδα που είχε 24 δις πρωτογενές έλλειμμα, 15,5% έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, και είχε μια ημισοβιετική οικονομία βασισμένη στη δημόσια κατανάλωση και στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα; Απορώ αν ο Κρούγκμαν αναλάμβανε Πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2010 με αυτά τα νούμερα και με αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς, και παράλληλα με τις αγορές να τροφοδοτούν της ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να ''ηρεμούν'' μόνο με σκληρά πακετά λιτότητας, ποιά άλλη πολιτική θα εφάρμοζε, όταν μάλιστα η Ελλάδα τα έτη 2008, 2009 είχε ύφεση σημειώνοντας ρεκόρ πρωτογενών ελλειμμάτων πέρα από κάθε κεϋνσιανή δοξασία αντιμετώπισης της κρίσης;

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 08/06/2013 16:26:12

    Η κεϋνσιανή δοξασία απαιτεί λιτότητα στην ανάπτυξη ώστε να υπάρχουν λεφτά, πιστοληπτική ικανότητα, χώρος για χρέη, ελλείμματα και "σπατάλες" στην κρίση. Η Ελλάδα ήταν πάντα σπατάλες. Δεν φταίει ο Κεϋνς αν κρατάς μόνο την μισή του θεωρία.

    • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
     Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 08/06/2013 23:41:17

     Το αντίθετο εγώ ξέρω καλά τήν κεϋνσιανή θεωρία γι' αυτό ήμουν κατά των μη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και υπέρ των μεταρρυθμίσεων τον καλό καιρό. Αλλά αυτό που περιγράφω πάνω είναι κεϋνσιανή δοξασία, καθώς ως τα τέλη του 2009, ενώ η Ελλάδα ήταν σε κρίση και εφάρμοζε δόγματα μη λιτότητας σαν αυτά που πρεσβεύει ο Κρουγκμαν (παρότι πάντα εξαιρεί την Ελλάδα) αλλά και εσύ, δανειζόταν ακόμα πολύ φθηνά, ενισχύοντας τη ζήτηση, αλλά πάλι ύφεση είχε!

     • Φοιτητης avatar
      Φοιτητης @ Συριζαλβανία του Χότζα 09/06/2013 13:46:29

      Άλλο Κέυνς, άλλο Κρούγκμαν. Καμία σχέση δεν έχουν. Επειδή ο Κρούγκμαν αυτοαποκαλείται κεϋνσιανός δεν σημαίνει ότι είναι. Και εγώ μπορώ να αυτοαποκαλούμε απόγονος του Λόρδου Βύρωνα.

      Κάτσε και διάβασε ξανά τον Κέυνς. Αυτό που πρότεινε ήταν "countercyclical actions" στον τομέα των δημοσιονομικών. Δηλαδή ισοσκελισμένοι Π/Υ στην ανάπτυξη ώστε όταν μουδιάσει ο ιδιωτικός τομέας, ο δημόσιος να έχει την πιστοληπτική ικανότητα να κάνει επενδύσεις και ταυτόχρονα να ξεμουδιάσει τον ιδιωτικό. Είναι συχνό δογματικοί ιδεολόγοι να στρεβλώνουν τις οικονομικές θεωρίες, αλλά δεν είναι θεμιτό, ιδίως όταν πρόκειται για εκ των 3 μεγαλύτερων οικονομολόγων της Ιστορίας (Σμιθ, Κέυνς, Μαρξ).

      Τέλος, ξέρεις πολύ καλά, επειδή έχουμε κάνει συζητήσεις στο παρελθόν, ότι δεν πρεσβεύω καμία κρουγκμανιανή. Ξέρεις πολύ καλά ότι είμαι υπέρ των ισοσκελισμένων Π/Υ (στην ανάπτυξη) και μεταρρυθμίσεων που θα προσφέρουν μια καλή ΔΔ και Δικαιοσύνη, ένα κράτος ικανό να αναλάβει μια δραστηριότητα και να την εκτελέσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ώστε να μην είναι θύμα εκβιασμού κανενός ιδιώτη (όπως η Ιρλανδία με Google) και βέβαια, μια ποιοτικότερη, πιο ελκυστική και κυρίως πιο αυτάρκης οικονομία.

      Οι διαφορές μας είναι ότι:

      1) είμαι καπιταλιστής παλαιού τύπου και όχι φιλελευθερός (όπως εσύ)

      2) είμαι κατά της οικονομικής και ανθρώπινης παγκοσμιοποίησης και θέλω να προσφέρω προστατευτισμό όπου μπορώ στους εγχώριους επιχειρηματίες με τους οποίους θέλω να έχω αδελφικές σχέσεις και όχι να τους έχω ανοικτά στον διεθνή ανταγωνισμό, να τους προσφέρω προστασία δηλαδή (με αντάλλαγμα για το κράτος φυσικά, πχ. ελάχιστες απαιτούμενες νέες επενδύσεις),

      3) θέλω πολύ αυστηρή μεταναστευτική πολιτική για να κρατάω την ανεργία πολύ χαμηλή και να απομακρύνω τυχόν απαιτήσεις για φθηνή και ελεύθερη αγορά εργασίας

      4) οι εμπορικές σχέσεις να περιορίζονται μόνο σε ό,τι πραγματικά δεν μπορεί να παράγει μια χώρα

      5) μια ποιοτικότερη οικονομία δεν την θέλω από αυτοσκοπό (όπως εσύ) αλλά για να μπορεί η χώρα να χρεώνει μεγάλους μισθούς και φόρους, εφόσον προσφέρει κάτι καλό που είναι διατεθειμένοι αρκετοί να πληρώσουν για να είναι μέρος του.

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Φοιτητης 09/06/2013 18:26:10

      Φοιτητή την έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση. Εσύ πιστεύεις σε ένα σύστημα στα πλαίσια του εθνικού μονοπωλιακού καπιταλισμού με δασμούς προστατευτισμού της εγχώριας παραγωγής (παλαίου καπιταλισμού όπως σωστά ανέφερες), εγώ από την άλλη το θεωρώ αδύνατο. Όταν ο καπιταλισμός εξελίσσεται ποτέ δε γυρνάει πίσω, αλλιώς με τις κρίσεις που παράγει είτε θα είχε καταρρεύσει και θα είχαμε γυρίσει στη φεουδαρχία είτε θα επιτύγχαναν οι ''λαϊκές δημοκρατίες'' και άρα θα ήταν ξεπερασμένος από την ιστορία. Ο Κέυνς μίλαγε για τη μόχλευση του δημόσιου τομέα σε περιόδους κρίσης με στόχο την παραγωγική κάλυψη των κενών της αναγκαίας απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα. Η πρώτη μου απάντηση δεν ήταν σε εσένα αλλά σε όσους θεωρούν ότι ένα κράτος που δε μπορεί να δανειστεί από πουθενά και έχει 24 δις πρωτογενές έλλειμμα δε θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη λιτότητα με στόχο την περιστολή των ελλειμμάτων αλλά σε ακατανόητες κεϋνσιανές λύσεις. Τέλος, σε όλα τα σχόλιά μου για το μεταναστευτικό πάντα έγραφα υπέρ της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής.

 2. δημης avatar
  δημης 08/06/2013 11:38:34

  debate ..ΓΡΗΓΟΡΑ ..ΑΜΕΣΑ του κυρίου ...με την ΚΥΡΙΑ ΛΙΤΣΑ από τα κάτω Πετράλωνα με ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ..(άμεσα αποδεκτό οποιδήποτε άλλο Μεντιούμ προτείνετε)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.