#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/03/2009 16:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πολιτικά παιγνίδια με την «επιτήρηση»

Διαβάστε εδώ μια ανάλυση του συνεργάτη μας Θ.Κ. για την «επιτήρηση» που καταλήγει σε άλλα συμπεράσματα από αυτά που προβάλλουν τα ΜΜΕ και ο Τύπος. Όπως εξηγεί δεν έχουμε μπει ακόμα στην κύρια φάση της «επιτήρησης» (surveillance) όπως την περιγράφει η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το πρόβλημα του ελληνικού ελλείμματος είναι  αισθητά μικρότερο από άλλων χωρών (Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία) και οι συστάσεις είναι προς το παρόν ήπιες. Γιατί λοιπόν πήραν τέτοιο «δραματικό» χαρακτήρα στην Ελλάδα;

Πρώτον διότι στην ΕΕ θέλουν να αποθαρρύνουν την τάση του ΠΑΣΟΚ να πλειοδοτεί σε παροχές. Δείχνουν τα πράγματα τόσο δραματικά, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο ούτε για την Αντιπολίτευση να ζητά παροχές (για να φθείρει την Κυβέρνηση), ούτε για την Κυβέρνηση να τάζει παροχές (για να προλάβει την Αντιπολίτευση).


Δεύτερον, διότι δίνεται μια μάχη μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε δύο μέτωπα με τους Βρετανούς να προσπαθούν να αποδυναμώσουν την Ευρωζώνη. Έτσι, στο μεν Βρετανικό Τύπο πυροβολούν την Ελλάδα (μεταξύ άλλων αδύνατων κρίκων) στο δε Γερμανικό Τύπο πυροβολούν τη Βρετανία και αποκηρύσσουν τους αδύνατους κρίκους της ευρωζώνης για να αποσείσουν τα βαρίδια.


Όλα αυτά όμως είναι πολιτικά και επικοινωνιακά παιγνίδια που λίγη σημασία έχουν και ουδείς τα παίρνει στα σοβαρά (πέραν των ανόητων του πολιτικο-δημοσιογραφικού καρτέλ στην Ελλάδα). Η ουσία είναι ότι αν η Ευρωζώνη κινδυνεύει, δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα, που τα μεγέθη της είναι τόσο μικρά, ώστε δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία σοβαρή ανισορροπία στην Ευρωζώνη συνολικά.


Αν η Ευρωζώνη κινδυνεύει, αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο διότι η ΕΚΤ και η Κομισιόν εξακολουθούν να προωθούν συσταλτική πολιτική σε ώρες μεγάλης ύφεσης και διότι το τραπεζικό της σύστημα δεν μπορεί να σωθεί ούτε να πρωτοστατήσει σε ανάκαμψη αν δεν αναδομηθεί εκ βάθρων.


Ακόμα κι αν υλοποιηθεί το χειρότερο ελληνικό σενάριο (από τα σήμερα υπάρχοντα) για την Ελλάδα, συνολικά αυτό σημαίνει ελάχιστη προσαρμογή (της τάξης του 1-1,5% σε δύο ή τρία χρόνια αντίστοιχα). Πράγμα που μπορεί να γίνει χωρίς μεγάλες αναταράξεις - κι αυτό το αντιλαμβάνονται άπαντες.


Η Ελλάδα κινδυνεύει από την εσωτερική αναστάτωση που προκαλεί η ακυβερνησία, η πολιτική αβεβαιότητα (και τα σενάρια χειρότερης ακυβερνησίας), η ασυδοσία των τραπεζών και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να αυτο-ρυθμιστεί μόνος του και χρειάζεται δραστική κρατική παρέμβαση. Αλλά γι' αυτό δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την ώρα.


Το μόνο άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών «συστάσεων» είναι ότι εξουδετερώνουν πολιτικά (και εκλογικά) τις λαϊκίστικες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Κι επιτρέπουν στον Κώστα Καραμανλή να θέτει πειστικά (;) το δίλημμα περί «υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας».


Δεν ξέρω πόσο μπορεί να πείσει το εκλογικό σώμα ένα τέτοιο δίλημμα. Γνωρίζω όμως ότι έχει ένα φανατικό οπαδό: Τον Κώστα Σημίτη, που το ασπάζεται πλήρως, και μετά την «επιστροφή» του στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος να «δέσει τα χέρια» του Γιώργου Παπανδρέου. Ο οποίος θα έχει στο εξής απέναντί του, πρώτον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να του βγάζει «κόκκινη κάρτα», δεύτερον τον Κώστα Καραμανλή (να του κουνάει την «κόκκινη κάρτα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τρίτον τον Σημίτη (να υιοθετεί πλήρως την «κόκκινη κάρτα» της Ευρώπης).


Βλέπετε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ' ότι φαίνονται εκ πρώτης όψεως.


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/03/2009 17:10:16

  Το ωραίο είναι ότι μάς "επιτηρεί" ο Αλμούνια, του οποίου η χώρα (Ισπανία) πάει κατά διαόλου.

 2. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 29/03/2009 23:21:45

  Μα δε μας επιτηρει καμια ΕΕ ρε παιδια.Μονοι μας την κανουμε την επ[ιτηρηση,η μαλλον οι αγορες που θα παμε γονατιστοι να δανειστουμε, για να δινουμε επιδοματα και συνταξεις επι συνταξεων σε πληθη,με ελαχιστα χρονια καταβολης.
  Αυτο,ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβετε;
  Τα γραφω αυτα,γιατι διαβλεπω πισω απο τις γραμμες,ενα παραπονο του γραφοντος,οτι τι κακο που ειναι αυτο,και τι καλα που θα ηταν,να μας αφηνανε να μοιραζαμε αβερτα.Η δυνατον,να μας δινανε και τα κλειδια του τυπωτικου μηχανηματος Ευρω.
  Ετσι δεν ειναι;

 3. Χρύσανθος avatar
  Χρύσανθος 30/03/2009 06:19:43

  Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι δεν υπάρχει "επιτήρηση" με την έννοια που υπήρξε για την Πορτογαλία. Υπάρχει ένα εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι για τις "συστάσεις" που μας απηύθυνε η Κομμισσιόν. ΤΟ μεν ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ λέει, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει, γιατί μας έβαλε ξανά σε "επιτήρηση", η δεν Κυβέρνηση μας λέει, ότι, όσα μέτρα προτείνει το ΠΑΣΟΚ τα απορρίπτει η Κομμισσιόν, άρα είναι ανεφάρμοστα. Συνεπώς η υπευθυνότητα της Κυβέρνησης είναι εγγύηση για να βγούμε από την κρίση, ενώ η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ δεν οδηγεί πουθενά.
  Αυτό το πολιτικό παιγνίδι χρησιμοποιεί κάτι που δεν υπάρχει - κοινοτική επιτήρηση - για να ενισχύσει καθεμία από την αντιπαρατιθέμενες πολιτικές πατατάξεις. Και αγνοεί αυτό που υπάρχει: Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που επίσης πρόβαλε η Κομμισσιόν, και για την οποίες (μεταρρυθμίσεις) δεν μιλάει κανείς.
  Με άλλα λόγια,το να ρίξουμε το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια δεν είναι ούτε φοβερό ούτε δύσκολο. Το δύσκολο είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις μόνιμες στο δημόσιο τομέα και στην οικονομία.
  Το δύσκολο είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις που τις επαγγέλθηκε η ΝΔ χωρίς να τις τολμήσει και τις επικαλείται το ΠΑΣΟΚ ενώ ταυτόχρονα τις αποκηρύσσει!

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/03/2009 16:23:36

  Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ποστ.
  Απορώ γιατί δεν είχε σχόλια.
  Ενδιαφέροντα πιο πολύ είναι η κλιμάκωση των μέτρων που περιγράφει και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει για την παρέμβαση των Ευρωπαίων στην οικονομία.
  Είναι γραμμένο όμως για ιδανικές συνθήκες λειτουργίας κράτους, με δiαφάνεια και χωρίς δiαφθορά. Ήπια είναι η διαπίστωση της παραγράφου για την ακυβερνησiα, το "σπρώξιμο" που χρειάζονται οι τράπεζες κλπ.
  Δεν υπάρχει απλώς ακυβερνησiα, υπάρχει πολιτική πaραλυσία λόγω της δiαπλoκής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.