#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/04/2011 19:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιος θα βάλει τα λεφτά;Από τις καλύτερες ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί θεωρούν αρκετοί ειδικοί περί των χρηματοοικονομικών το επαχθέστατο φαινόμενο της διεύρυνσης των spreads των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε πρωτόγνωρα επίπεδα, στις 2.163 μονάδες βάσης ή 21,63% για τα διετούς διάρκειας, 1.408 μονάδες βάσης ή 14,08% για τα πενταετούς διάρκειας και 1.235 μονάδες βάσης ή 12,35% για τα δεκαετούς διάρκειας.

Αυτές οι διαφορές στις αποδόσεις είναι απαγορευτικές για να βγει στις αγορές η Ελλάδα και δείχνουν  ότι οι αγορές πιστεύουν στην  αναδιάρθρωση. Θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση με κάποιον τρόπο πρέπει να αγοράσει στη διεθνή αγορά ομόλογα στις εξαιρετικά χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί. Έτσι, θα μειώσει το συνολικό χρέος χωρίς να κάνει επισήμως αναδιάρθρωση (στην πράξη θα πρόκειται για μια μορφή αναδιάρθρωσης).

Πράγματι, οι τιμές των ομολόγων έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα (είναι υπό διαπραγμάτευση σε τιμές από 50,49% μέχρι 72,19% επί της ονομαστικής τους τιμής), που, εάν το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρήσει να επαναγοράσει το χρέος του, τότε θα μπορεί να γλιτώσει μέχρι 93,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που αναλογεί στο 26% του συνολικού χρέους και το οποίο διαμορφώνεται μαζί με τους τόκους στα 355,263 δισ. ευρώ.

Ένα ακόμα επιχείρημα που στηρίζει αυτή την άποψη είναι ότι η αξία του «στοιχήματος» να ποντάρει κάποιος στη χρεοκοπία της χώρας (ή να προστατευθεί εάν έχει ομόλογα) μέσω των περίφημων CDS, αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό, που δεν είναι πλέον συμφέρον το στοίχημα για ορισμένες χρονικές περιόδους.

Για παράδειγμα, ο κάτοχος 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6% θα πάρει στο τέλος της 5ετίας 13 εκατ. ευρώ (το κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και τόκους 3 εκατ. ευρώ). Το ίδιο διάστημα, το κόστος προστασίας έναντι χρεοκοπίας (με το CDS στις 1.347 μονάδες βάσης) θα φθάσει τα 16,735 εκατ. ευρώ. Άρα αυτός που έχει παίξει αυτό το στοίχημα θα έχει όφελος μόνο εάν η χώρα αθετήσει τις πληρωμές της εντός διετίας. Ωστόσο η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής, ακόμα κι αν υπάρξει σχετική απόφαση, είναι δύσκολη στην πράξη:

1. Οι τιμές των ομολόγων έχουν διαμορφωθεί σε αυτά τα επίπεδα γιατί η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει απαξιωθεί. Δεν υπάρχει στην πράξη αγορά. Άρα, εάν κάποιος επιχειρήσει να αγοράσει σε αυτές τις τιμές, δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι των ομολόγων θα δεχθούν να πουλήσουν.

2. Εάν υπάρχει αγοραστής, τότε οι τιμές μπορεί να ανέβουν. Έτσι, μειώνεται το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, δεν πρόκειται να ανέβουν πολύ, καθώς η πιθανότητα αναδιάρθρωσης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της μη αναδιάρθρωσης.

3. Ποιος θα αγοράσει τα ομόλογα; το Ελληνικό Δημόσιο, που δεν έχει αυτή τη στιγμή λεφτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή το ταμείο που σχηματίστηκε για τέτοιου είδους δράσεις αλλά θα λειτουργήσει το 2013; Αν δεν βρεθεί λύση σ' αυτό το ζήτημα, τότε το όποιο όφελος του ελληνικού Δημοσίου εξατμίζεται. Μια λύση για να εξευρεθούν άμεσα χρήματα για την αγορά ομολόγων είναι οι αποκρατικοποιήσεις, υποστηρίζουν αρκετοί οικονομολόγοι.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, το έχουν τράπεζες, ελληνικές και ξένες. Εάν δεχθούν να πουλήσουν στις τρέχουσες χαμηλές τιμές τότε θα «γράψουν» ζημιές μεγαλύτερες από τα ίδια τους κεφάλαια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Το ζήτημα  σε τελική ανάλυση είναι ποιος θα δεχθεί να βάλει τα λεφτά...

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=271296

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 20:52:26

  Η Ευρωζωνη ειναι στο 85.2% ελλειμμα ( με οριο το 90% )
  το ΔΝΤ Χρωσταει...
  Οι Δανειστριες Χωρες Χρωστανε της μιχαλους...
  2 ειδη μπηκαν σε μηχανισμο... ποιος θα μας δωσει τα δικα τους???

  Ποιος θα μας εγγυηθει οτι εχουν λεφτα οι Δανειστες??

  Εμεις γιατι εγγυηθηκαμε με υποθηκευση της Ελληνικης Γης??

  ΠΠ

  • tamam58 avatar
   tamam58 @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/05/2011 00:23:27

   Αντεμ ντε !!!!!!!!!!!!

 2. george avatar
  george 01/05/2011 00:11:29

  “το ζήτημα είναι ποιος θα δεχτεί να βάλει τα λεφτά”
  Μα είναι πάρα πολύ απλό, και ας το αποφεύγουν όλοι σαν ο διάολος το λιβάνι.
  Αυτοί που τα φάγανε διότι το πρόβλημα χρέους οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες :
  - Φοροδιαφυγή. Το 35% του ελληνικού ΑΕΠ δεν δηλώνεται και επομένως δεν αποφέρει τα δημόσια έσοδα που του αναλογούν δηλαδή τα έσοδα του δημοσίου προέρχονται από την φορολόγηση του 65% του ΑΕΠ και ανέρχονται σε 50 δις. Στην περίπτωση που φορολογείτο και το υπόλοιπο –αδήλωτο- 35% τότε τα αντίστοιχα πρόσθετα έσοδα του δημοσίου θα ήταν περίπου άλλα 27 δις.
  - Μη απόδοση ΦΠΑ. Εκτιμάται σε 8 δις
  - Εισφοροδιαφυγή. Εκτιμάται σε 8 δις
  - Διαφθορά. Εκτιμάται σε 20 δις

  Σύνολο 63 δις
  Μόνο την τελευταία 10ετία η υστέρηση εσόδων ήταν επομένως της τάξης μεγέθους των 600δις.
  Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και η ολοκληρωτική (και καταστροφική) ήττα είναι πλέον ορατή.
  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίρνουμε ημίμετρα σαν την αστεία εξαγγελία του σημερινού ΥΠΟΙΚ για περιορισμό της φοροδιαφυγής ώστε σε βάθος τριετίας να εισπραχθούν επιπλέον 3,5 δις !! Δηλαδή μας κοροϊδεύουν.
  Το να έχουμε εναποθέσει τις “ελπίδες” μας στις διεθνείς αγορές χωρίς να συμμετέχουμε σοβαρά εμείς είναι εγκληματικό, όπως είναι το ίδιο εγκληματικό να ξεπουλήσουμε δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής για να μην ενοχλήσουμε τους φοροφυγάδες κ.λ.π..
  Νομίζω ότι η φοροδιαφυγή και οι υπόλοιπες ως άνω «λαθροχειρίες» συνιστούν έγκλημα κατά του πολιτεύματος και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν, με δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα έσοδα και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
  Για την αντιμετώπιση επομένως του προβλήματος πρέπει τα ανωτέρω να γίνουν δεκτά από όλα τα κόμματα της βουλής ώστε μία σοβαρή κυβέρνηση να μπορεί να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα.

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/05/2011 11:27:06

  Το έχω γράψει αρκετές φορές: δεν χρειάζεσαι ούτε 20 δις για να δια γράψεις πάνω από 100 δις € χρέος:
  -κρατικοποιείς τις τράπεζες και καις τα ομόλογα σε ένα μεγάλο ...βαρέλι
  -τις ενώνεις σε 2 ομίλους και τις πουλάς

  Τόσο απλά ....αλλά εμείς απλά δίνουμε εγγυήσεις...

  ΥΓ

  ορισμένοι γκρινιάζουν και υποστηρίζουν:

  -θα πληγεί η κεφαλαιακή επάρκεια και τα διαθέσιμα....λες και τώρα το Κράτος στην ουσία δεν τις χρηματοδοτεί και το χρήμα πέφτει στην αγορά
  -θα πληγούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και η οικονομία...λες και στην αναδιάρθρωση ή επιμήκυνση ή ...επίκυψη όλα θα είναι ...ανθηρά
  Απλά οι Τράπεζες που ορισμένες είχαν φτάσει να φορολογούνται με ...6% τα χρόνια της ανάπτυξης, που δανείζονταν φτηνό χρήμα από έξω για να αγοράζουν ομόλογα, που χρέωσαν νοικοκυριά δίνοντας δάνεια και πιστωτικές σε όποιον αν έπνεε, είναι το ...στερέωμα του συστήματός μας: χρηματοδοτούν τους δύο, οικονομικά ...ατυχήσαντες, πυλώνες της κατάντιας μας ΜΜΕ και κόμματα, διαιωνίζοντας την κατάσταση.

  Οπότε το πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα, τα δώρα των συνταξιούχων, η μονιμότητα και οι μισθοί των Δ Υπαλλήλων, οι εργασιακές σχέσεις και οι αμοιβές όλων των μισθωτών.

  Αν ορισμένοι πλήρωναν την τελευταία δεκαετία:

  τους ίδιους φόρους που πληρώνουν οι μισθωτοί
  απέδιδαν ΦΠΑ που ... εισπράττουν
  απέδιδαν ασφαλιστικές εισφορές
  και το Κράτος λειτουργούσε ως ...Δημόσιο (οι επίορκοι και τα λαμόγια μέσα, οι τεμπέληδες απολύονται, χτυπάμε τη φοροδιαφυγή και την μαύρη οικονομία)

  δεν θα χρειαζόμαστε όχι ...μνημόνιο αλλά θα ...δανείζαμε και την κάθε ...Μέρκελ.
  Αλλά προς Θεού: μην θίξουμε ...θεσμούς κεκτημένα και μαγαζάκια


  Το μόνο πρόβλημα της χώρας είναι η παιδεία λοιπόν όχι η εκπαίδευση η παιδεία που θα δημιουργήσει πολίτες με όραμα και στόχους, με σεβασμό στο σύνολο, με τήρηση των υποχρεώσεων και διεκδίκηση της ισονομίας έτσι ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία. Δεν χρειαζόμαστε χρήματα και θησαυρούς ...όσα και να μας δώσουν πάλι εδώ θα φτάσουμε για τους ίδιους λόγους: της αρπακτής, του βολέματος και της κουτοπονηριάς που διέπει τη λειτουργία της χώρας.

  • Kolios avatar
   Kolios @ Ο Ιθαγενής 01/05/2011 12:21:31

   Έτσι ακριβώς.
   +100000

   • juliet avatar
    juliet @ Kolios 01/05/2011 13:56:19

    @Ιθαγενής
    σωστοοοοότατος!!!!!!
    Θα σε ρωτήσω για τη παιδεία που την θέτεις πάνω απ΄όλα και όντως είναι η αρχή και το τέλος της ύπαρξης του ατόμου.Ποιοί θα διδάξουν τα παιδιά;Τις προάλλες μιά φίλη μου έλεγε οτι στο σχολείο του παιδιού της οι καθηγητές ξέρεις τι τους είπανε;Οτι διδάσκουνε σύμφωνα με τα χρήματα που παίρνουν!!!
    Εχεις απόλυτο δίκιο όσα χρήματα και να πέσουνε το πιθάρι δεν έχει πάτο.
    Μηδενισμός και πάλι απ΄την αρχή .Για τιμωρία δε μιλάμε,αυτή η λέξη είναι μόνο για τους ξυπόλυτους.
    Καλό μήνα.

    • Ο Ιθαγενής avatar
     Ο Ιθαγενής @ juliet 01/05/2011 15:22:17

     Σχολείο; Αξιολόγηση και ο ...εκπαιδευτικός ας πάει σπίτι του, έχουμε τους τριπλάσιους περίπου εκπαιδευτικούς από την Φιλανδία...
     Προσωπικά θυμάμαι ακόμα δασκάλους μου και καθηγητές μου που έπαιρναν 3,60 και μας μάθαιναν πρώτα να είμαστε άνθρωποι. Που η προσφορά δεν μετριόταν με τα ...μισθά, σε τάξεις των 25 συμμαθητών και όχι μαθητών.
     Η παιδεία δεν είναι μόνο το σχολείο αλλά και η εκπαίδευση: οι κανόνες, η εφαρμογή τους, οι συνέπειες της παραβατικότητα, η ανοχή της διαφορετικότητας ή της αντίθετης άποψης και όχι η επικράτηση της και η επιβολή της.
     Παιδεία είναι η κάθε πράξη και σκέψη, κάθε στάση, κάθε ταξίδι.
     Πέφτουμε για να μάθουμε να σηκωνόμαστε.
     Παιδεία είναι ο πολίτης και όχι ο ιδιώτης.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 01/05/2011 19:27:10

  Χα χα, να ποιός θα βάλει τα λεφτά σε περίπτωση "κουρέματος": Ο φορολογούμενος, από Ελλάδα μέχρι Σκανδιναβία.
  Εννοείται, να και ποιός θα ΒΓΑΛΕΙ τα λεφτά: Αυτός που τώρα "φωνάζει".
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231106020.
  Ψάχτε, βρήτε ποιοί "φωνάζουν" εδώ, εντός Ελλάδος (εκτός από τους "χρήσιμους ηλίθιους" εξ ακρο-αριστερο-δεξιών), και θα καταλάβετε ακόμα καλύτερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.