#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2010 07:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποιες είναι οι επιλογές για το ευρώ;

Πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ οδεύει προς κατάρρευση. Η σημερινή κρίση της ευρωζώνης είναι η πιο σοβαρή στην ιστορία της. Αν όμως καταρρεύσει το ευρώ, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για ολόκληρη την Ευρώπη. Τι ακριβώς θα γίνει, κανείς δεν γνωρίζει. Η οικονομική ζημιά όμως, θα είναι τεράστια, τόσο τεράστια που η σημερινή κρίση θα φαίνεται συγκριτικά ασήμαντη.

Η οικονομική ενοποίηση που ήταν και ο αρχικός σκοπός του ευρώ, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς παράλληλη πολιτική ενοποίηση. Το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε  να λειτουργήσει μόνο αν ήταν μέσα στα πλαίσια ενός υπέρ-κράτους, που θα έλεγχε και θα καθοδηγούσε την οικονομική πολιτική όλων των επί μέρους μελών του.

Το παραπάνω αξίωμα δεν το κατάλαβαν οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους και τους πολιτικούς, που χαιρέτισαν κάποτε την εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος. Ακόμη όμως και αυτοί άρχισαν πια να καταλαβαίνουν πως το ευρώ θα πετύχαινε το σκοπό του μόνο εφόσον υπήρχε μια κεντρική εξουσία επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής.

Ο Dominique Strauss-Kahn του ΔΝΤ, και πιθανός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, δήλωσε προχθές πως η ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την ευθύνη της εφαρμογής της δημοσιονομικής πειθαρχίας από τα κράτη μέλη, επειδή «αυτό θα μείωνε τα ρίσκα των στενών εθνικών συμφερόντων που παρεμβαίνουν στην αποδοτική εφαρμογή κοινών κανόνων». Ίσως να είναι και έτσι. Το μειονέκτημα όμως αυτής της άποψης είναι πως η εφαρμογή της θα αποξένωνε τα εκλογικά σώματα των χωρών αυτών. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το κύριο ενδιαφέρον των ψηφοφόρων εστιάζεται στη κατάσταση της οικονομίας. Αν ό έλεγχος της οικονομίας φύγει από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και μεταφερθεί σε μια μη εκλεγμένη κεντρική εξουσία, οι πολίτες θα στερούνταν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, και η δημοκρατία θα αντικαθίστατο από ολιγαρχία.

Εν πολλοίς, αυτό ήδη συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία. Το αντίτιμο της οικονομικής διάσωσης είναι πως οι χώρες αυτές έχασαν τον έλεγχο της οικονομικής τους πολιτικής, και αναγκάζονται να υπακούουν στους «διασώστες» τους. Για παράδειγμα, η Ιρλανδία πιέζεται να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων σε επίπεδα που να πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό όμως μπορεί να βλάψει τον μοναδικό υγιή τομέα της οικονομίας της, σε βαθμό που η χώρα να μη μπορεί να ανακάμψει και να αποπληρώσει τα χρέη που ανέλαβε για να σώσει τις «άσωτες» τράπεζές της.

Η τρέχουσα αντιμετώπιση του προβλήματος των τεράστιων χρεών κάποιων κρατών, που αφορά στη περαιτέρω δανειοδότησή τους, με την ελπίδα πως θα αποφευχθεί μια συστημική κρίση, δεν μπορεί να γίνεται για πάντα. Οι ψηφοφόροι υγιών οικονομικά κρατών όπως είναι η Γερμανία, δεν θέλουν να βλέπουν τους φόρους που πληρώνουν να καταλήγουν στους χρεοκοπημένους γείτονές τους, κάτι που σημαίνει ότι η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, και ίσως και η Ισπανία θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

Αυτό δεν είναι κάτι το ευχάριστο. Όμως ευχάριστο δεν θα είναι ούτε ένα κύμα πτωχεύσεων, αλλά ούτε και μια συνεχής σειρά αβάσταχτων διασώσεων, που θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερο δημοσιονομικό χάος. Σε αυτή τη κρίση, η κάθε επιλογή που διαθέτει η ευρωζώνη, είναι οδυνηρή. Όμως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ζημιά, είναι οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, και η δημιουργία μηχανισμών αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πτωχεύσεων.

S.A.-The Telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 22/11/2010 07:48:10

  Απο το Μάαστριχτ και μετά-η ακατανόητη πλατφόρμα του κ.Delors και
  των φωστήρων της Deutsche Bank-όλα οδηγούσαν στη σημερινή κατάσταση,
  μόνο που το διαπιστώνουμε εκ των υστέρων!
  'Οταν ήλθε στην Ελληνική Βουλή, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναπτύξει με
  ακρίβεια το γλιστερό έδαφος της συνθήκης....την ψήφισε όμως....μετά το '90
  δεν μπορούσε να επιμένει "αντισυστημικά"....εντός και εκτός Ελλάδος, όλοι
  οι άνεμοι φυσούσαν αντίθετα!
  Το κκε καταψήφισε, αλλά αυτό ήταν στα πλαίσια των πάγιων "αντιιμπεριαλιστικών" καθηκόντων του!
  Και μετά ήρθε η ΟΝΕ! Ακόμη αναρωτιέμαι,γιατί οι πολιτικές και οικονομικές
  ελίτ των περιφερειακών χωρών ήσαν τόσο...αισιόδοξες!

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 22/11/2010 11:56:03

  Οι ιθύνοντες της ΕΕ και οι πολιτικο-οικονομικοί φωστήρες ήξεραν πάρα πολύ καλά τι έκαναν όταν σχεδίαζαν όλες αυτές τις συνθήκες και τα ''συντάγματα".
  Όλο αυτό το πράγμα που βλέπουμε είναι η μπίζνα των τραπεζών εις βάρος των πολιτών και των ανεξάρτητων κρατών ώστε μέσα από δήθεν "διαπιστώσεις" να καταλήξουν σε ένα "ευρωπαικό κράτος" με κεντρική διοίκηση.

  Δεν θα βγούμε αλώβητοι από αυτήν την μάχη και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην ξαναδούμε πόλεμο πάνω από τα κεφάλια μας.

  Αλλά η ΕΕ έχει υπογράψει την καταδίκη της.
  Αδιαφορεί όλο και πιο επιθετικά για τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία των εθνικών κρατών προς όφελος των τραπεζιτών και της φεουδαρχικής ολιγαρχίας που το μόνο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι η αρπαγή του πλούτου και η εξαθλίωση των κοινωνιών.
  Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύμπνοια ούτε ευρωπαϊκή συνείδηση.
  Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στην ψυχή των ευρωπαίων πολιτών που να υπερβαίνει το εθνικό συναίσθημα.
  Νόμιζαν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ύπνωση μέσω της ευμάρειας θα τους έδιναν την ευρώπη στο πιάτο αλλά όσο περνάει ο καιρός και ο κόσμος αντιλαμβάνεται τι παίζεται στις πλάτες του τόσο θα αντιδράει.
  Όταν καταλάβει ότι πάνε να του κλέψουν την πατρίδα του τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ΕΕ.

  • victoria avatar
   victoria @ tsilivithras 22/11/2010 17:29:31

   Δυστυχώς τσίλι...

   Στο μόνο που διαφωνώ (κι αυτό επειδή κανέναν οικονομολόγο δεν έχω για τόοοοσο ικανό) να τα είχαν όλα μα όλα προδιαγράψει, εδώ και τόσες δεκαετίες. Μάλλον πήρε η μπάλα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθότι δύσκολο πράγμα και το όραμα αντικαταστάθηκε από το ο καθένας για την πάρτη του, φάτε, πουλήστε ή εκμεταλλευτείτε, και να 'μαστε...

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 23/11/2010 00:40:20

  Αδικείτε τους οικονομολόγους (όχι τους απόφοιτους οικονομικών σχολών, αλλά όσους ασχολούνται με την επιστήμη της Οικονομίας). Όλοι ξέρουν ότι, όταν έχεις ΕΝΑ νόμισμα πρέπει να έχεις, τελικά, ΜΙΑ Οικονομική Πολιτική, αλλοιώς θα χάσουν οι λιγότερο ανταγωνιστικοί. Οι Πολιτικοί μας όμως δεν νοιάστηκαν για το αγκίστρι. Αρκεί που θα διαχειριζόντουσαν το δόλωμα (τα δάνεια και τις επιδοτήσεις).

 4. Orestios avatar
  Orestios 23/11/2010 00:49:42

  Όλα έχουν αρχή, μέση και τέλος.
  Το τέλος για την Ευρωπαϊκή δυστοπία είναι κοντά και καλό είναι να έρθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.