22/07/2011 13:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ποια είναι η θέση της ΝΔ για τη συμμετοχή ιδιωτών;

Επειδή τα, γνωστά συστημικά, παπαγαλάκια άρχισαν από χθές το βράδυ να διατυπώνουν, δήθεν αφελώς, το ερώτημα (ενώ στην ουσία παραπληροφορούν) θα κάνουμε μια σύντομη διευκρίνηση.

Η Ν.Δ. τοποθετήθηκε ξεκάθαρα εναντίον της συμμετοχής των ιδιωτών με «τον τρόπο της κας Μέρκελ».

Γιατί είναι προφανές ότι η γερμανίδα Καγκελάριος επέμενε εξ αρχής στη θέση αυτή για να δικαιολογήσει στη κοινή της γνώμη τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος.

Αφού πρώτα  τάϊσαν το θηρίο της αντίδρασης, στη συνέχεια έψαχναν τρόπους να το ..ηρεμήσουν.

Προφανώς αυτή η συμμετοχή δεν είναι και τόσο …εθελουσία!

Γιατί μακροπρόθεσμα υπονομεύεται η σχέση της Ελλάδος με τις αγορές και η Ελλάδα πρέπει να βγεί στις αγορές το συντομότερο δυνατόν.

Δεν μπορεί να στηρίζεται εσαεί στα δάνεια της Ε.Ε.

Δεν το αντέχει ούτε και η ίδια η Ευρώπη.

Οι ιδιώτες μπορούσαν πραγματικά να συμμετάσχουν εθελοντικά μόνον αν υπήρχε εξ αρχής η δυνατότητα επαναγοράς των  ομολόγων τους στην δευτερογενή αγορά είτε από την ΕΚΤ , είτε από τον μηχανισμό στήριξης.

Στη δευτερογενή αγορά,  οι ιδιώτες πωλούν ελεύθερα τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους, σε όποια τιμή κρίνουν συμφέρουσα (ακόμα και με ζημιές) αν χρειάζονται επειγόντως μετρητά ή έχουν εντοπίσει μια άλλη ευκαιρία που ενδεχομένως θα τους δώσει περισσότερα κέρδη από τις ζημιές που θα υποστούν πωλώντας ένα ομόλογο κάτω του αρτίου.

Αυτό είναι ένα γενικώς αποδεδειγμένο και απολύτως κατανοητό επενδυτικό ρίσκο.

Αυτή θα ήταν η αποτελεσματικότερη μορφή  αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, χωρίς η χώρα να υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η δυνατότητα αυτή παρασχέθηκε μόλις χθές και δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή και ποια θα είναι η αντίδραση των ομολογιούχων. Γιατί δεν αποκλείεται, τώρα που το είπαμε δημοσίως,  να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους και να απαιτούν τιμές, αν όχι στο άρτιο, τουλάχιστον κοντά στο άρτιο.

Γιατί μέχρι χθές πωλούσαν ακόμα και κάτω του 50%!

Αυτή τη θέση υποστηρίζει η Ν.Δ. πριν ακόμα ο κ. Παπανδρέου ….ανακαλύψει την ….επαναγορά.

Όλα τα άλλα είναι για τους …ιθαγενείς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αλέξης avatar
  Αλέξης 22/07/2011 13:09:52

  Να πω κάτι για την επιμήκυνση.
  Πριν ήταν επιτόκιο 4,5% για 7 χρόνια συνολικά θα πληρώναμε 36,08% περισσότερα επί του αρχικού κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου.
  Τώρα είναι επιτόκιο 3,5% για 15 χρόνια συνολικά θα πληρώσουμε 67,5% επί του αρχικού κεφαλαίου!!!!!
  Δηλαδή ουσιαστικά διπλασιάζονται οι τόκοι με την επιμήκυνση και τη μείωση του δανείου.
  Και το ΠΑΣΟΚ+ΜΜΕ πανηγυρίζει!!

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 22/07/2011 13:14:05

  Μήπως μπερδεύεις την επαναγορά με τη συμμετοχή ιδιωτών; Συμμετοχή ιδιωτών νομίζω εγώ ότι εννοούσε η Μέρκελ να αποδεχθούν "επίσημα" οι ιδιώτες κάποιο haircut των ομολόγων, μια επιμήκυνση κλπ. Της το έκοψαν οι περίφημοι "οίκοι" (προφανώς στο πλαίσιο πίεσης για να υποκύψουν οι Γερμανοί και να δεχθούν να χρωστάνε για όλη την Ευρώπη), όμως τώρα η επαναγορά από την Ελλάδα δεν είναι αυτό που λέμε "συμμετοχή ιδιωτών", τουλάχιστον όχι με την έννοια που το έθετε η Μέρκελ. Έμμεσα θα είναι συμμετοχή ιδιωτών, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα είναι, διότι, όπως λες κι εσύ, θα πουλάνε σε τιμή πολύ καλύτερη από πριν.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/07/2011 13:28:17

  "Στη δευτερογενή αγορά, οι ιδιώτες πωλούν ελεύθερα τα ομόλογα που έχουν στη διάθεσή τους, σε όποια τιμή κρίνουν συμφέρουσα (ακόμα και με ζημιές) αν χρειάζονται επειγόντως μετρητά ή έχουν εντοπίσει μια άλλη ευκαιρία που ενδεχομένως θα τους δώσει περισσότερα κέρδη από τις ζημιές που θα υποστούν πωλώντας ένα ομόλογο κάτω του αρτίου".
  Όλο το ζουμί είναι αυτό. Πάντα θα υπάρχουν ομολογιούχοι που χρειάζονται επειγόντως μετρητά ή έχουν εντοπίσει άλλη ευκαιρία, κτλ, άρα θα βγαίνουν πωλητές.
  Αλλά, εδώ και 1 χρόνο, παρά την πτώση των προσφερόμενων μέχρι και 50 %, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αγοραστές (εκτός από την ΕΚΤ - όταν αγόραζε - και κατά καιρούς μερικούς Κινέζους ή Νορβηγούς επενδυτές). Η δευτερογενής αγορά Ελληνικών ομολόγων είναι εδώ και 1 χρόνο "φάντασμα" και τα spread της "εικονικά".
  Με τη νέα δυνατότητα που παρέχεται στον EFSF, η δευτερογενής αγορά μπορεί να ξεπαγώσει. Αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι ιδιώτες πωλητές, όσοι υπάρχουν, θα συνεχίσουν να προσφέρουν σε τόσο χαμηλές τιμές (-50%). Μόλις ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή θ' ανέβουν. Πιθανώς θα σταθεροποιηθούν πρώτα στα επίπεδα που αγόραζε πέρισυ η ΕΚΤ (στο 70 ή 80 % της ονομαστικής αξίας των ομολόγων), ή λίγο ακριβότερα: Όλοι ξέρουν ότι η ΕΚΤ κάποια στιγμή θα αρχίσει να πουλά ή μεταβιβάζει ένα μέρος από τον όγκο Ελληνικών ομολόγων που κατέχει, αλλά φυσικά δεν θα το κάνει ζημιώνοντας τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
  Τεχνικό είναι το θέμα, και δυστυχώς δεν μπορώ ν' αποφύγω τη στρυφνή γλώσσα.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/07/2011 13:31:56

  Έτσι όπως το γράφεις αγαπητέ Κώστα "της μορφής που εννοεί η Μέρκελ" αφήνεις να εννοηθεί ότι "με κάποια άλλη μορφή θα συμφωνούσε η ν δ".

  "Συμμετοχή ιδιωτών", μη τρελαθούμε, δεν αφορά το μεμονωμένο ιδιώτη αυτό.

  Ιδιώτες είναι τα μεγάλα κερδοσκοπικά funds, ιδιωτικοί οργανισμοί και οντότητες, ή μεμονωμένοι παγκόσμιοι κερδοσκόποι [δεν είναι πολλοί] γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Πρόκειται για τους μη επισημοποιημένους "θεσμικούς" τελικά ιδιώτες - καρχαρίες, αρπακτικά -.

  Από το επίσημο σάιτ της ν δ αντιγράφω τη δήλωση:
  "Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξ αρχής. Που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.
  Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση."

  Τη συμμετοχή ιδιωτών οι οίκοι θα την ερμήνευαν ως χρεοκοπία [επιλεκτική ή ο,τιδήποτε, αδιάφορο, μη παίζουμε με τις λέξεις]. Αυτό νομίζω ήταν το νόημα της δήλωσης του προέδρου της ν δ, και αν το έχω αντιληφθεί σωστά, είναι ΚΑΤΑ της "συμμετοχής των ιδιωτών ΓΕΝΙΚΑ" και όχι μόνο κατά "μιας συμμετοχής οπως την εννοεί η Μέρκελ".

  Έτσι όπως το γράφεις αφήνει παραθυράκι ανοιχτό ότι "σε άλλου είδους συμμετοχή συμφωνούν";

  Τουλάχιστον η δήλωση αυτή όπως διατυπώνεται στο σάιτ από 20-7-2011 είναι ξεκάθαρη.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 22/07/2011 13:37:23

   "Συμμετοχή ιδιωτών" = γεγονός [έχει αναφερθεί πολλές φορές].
   Πιστωτικό γεγονός στη τρέχουσα συγκυρία = χρεοκοπία [επιλεκτική, προσωρινή, μεταβατική, το ίδιο κάνει, μην παίζουμε με τις λέξεις]

   Νομίζω για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ν δ είχε εκφράσει συνολική αντίθεση στη "συμμετοχή ιδιωτών", χωρίς εάν και εφόσον.
   Ο ίδιος επαναλαμβάνει συνεχώς πως, "ο,τιδήποτε λέγεται ή πράττεται που θα μπορούσε να υπονοεί ή να συνεπάγεται χρεοκοπία, μακριά από μένα"

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ αλλενάκι 22/07/2011 13:38:15

    διόρθωση: συμμετοχή ιδιωτών = πιστωτικό γεγονός (σβήστηκε κατά λάθος η λέξη *πιστωτικό*)

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 22/07/2011 13:42:18

     Αλλενάκι, έκανα την αντιδιαστολή με την πρόταση της Μέρκελ γιατί αυτή η πρόταση έπεσε στο τραπέζι.
     Και προφανώς η συμμετοχή με τον τρόπο αυτό θα ήταν πιστωτικό γεγονός και θα πυροδοτούσε τις γνωστές συνέπειες.
     Απλώς, επειδή τα παπαγαλάκια λένε οτι η ΝΔ μη αποδεχόμενη τη συμμετοχή ιδιωτών, ταυτίζεται με τους κερδοσκόπους θεώρησα χρήσιμο να το εξηγήσω,

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ Κώστας Ροδινός 22/07/2011 13:52:31

      Μα ίσα ίσα, οι πανίσχυροι αυτοί ιδιώτες περιμένουν πως και πως να "βάλουν χέρι" στο ελληνικό ultra-hyper-φουσκωμένο χρέος [ακόμα και με ένα haircut της τάξης του 20% πάλι θα αποκόμιζαν υπερκέρδος!!!]

      Η μόνη πατριωτική θέση δεν μπορεί παρά να είναι η κάθετη και συνολική αντίθεση κατά της συμμετοχής ιδιωτών, διότι η συμμεροχή ανοίγει την πόρτα στην παράδοση μιας χώρας στους διεθνείς ληστοσυμμ0ρίτες ΒANKSTERS που δεν υπόκεινται σε κανένα θεσμικό έλεγχο.

      Τα καταστατικά των ιδιωτικών εταιρειών είναι ΑΒΑΤΟΝ!

      Όπως είδαμε και στον πίνακα του ΙΙF με τους "ιδιώτες" είναι όλες οι παγκόσμιες τράπεζες, η Deutsche Bank, η Dexia!!!, η Axa, όλες οι ελληνικές νομίζω και ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ!!!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 22/07/2011 13:58:18

      και κάποιες Ελβετικές!

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ αλλενάκι 22/07/2011 14:00:06

      Με τη συμμετοχή τους θα γίνουν "επίσημοι" και "ημι-θεσμικοί", ενώ μέχρι σήμερα ήταν ΑΤΥΠΟΙ και κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένοι να τηρούν τους τύπους και να μην πολυφαίνονται ότι συνομιλουν με την ελληνική ηγεσία.
      Τις συναντήσεις τους τις έκαναν κρυφά -όσο γινόταν δηλαδή- διότι υπάρχουν και ένα δύο προκλητικοί.

      Τώρα θα κάνουν ουρά στο μαξiμου με αριθμό προτεραιότητας και αρ. πρωτοκ0λλ0υ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.