#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2011 14:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλαφόν στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώραςΠλαφόν στις τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας, χωρίς να υπάρχει χρονικό όριο στην άρση του, επέβαλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδης και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ''το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα''.

"Η ασυδοσία σταματάει εδώ", τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πλαφόν που επιβάλλεται, σε κάποιες από τις περιοχές που επιβλήθηκε το πλαφόν, είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κατώτατη τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά επιβάλλεται και ανώτατη τιμή χονδρικής (εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών) και συγκεκριμένα σε 5 από τους 13 νομούς.

Στους υπόλοιπους, η ανώτατη τιμή αφορά τη λιανική.

Το πλαφόν ισχύει από αύριο και όπως είπε ο υπουργός, δεν θα αρθεί μέχρι να πέσουν οι τιμές και να λυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

''Δυστυχώς μετά από ένα και πλέον μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως κάποιοι δεν θέλησαν να πάρουν το μήνυμα. Κανένα πρόβλημα για την πολιτεία. Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά'', τόνισε ο υπουργός.

Οι Νομοί και οι ανώτατες τιμές πώλησης που ορίστηκαν στην αμόλυβδη βενζίνη είναι:

Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο), Κεφαλλονιά (1,769), Κέρκυρα (1,765 ευρώ), Λέσβος (1,722 ευρώ), Γρεβενά (1,736), Έβρος (1,744 ευρώ), Ευρυτανία (1,745 ευρώ), Φωκίδα (1,735 ευρώ), Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), Λασίθι (1,788 ευρώ), Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), Σάμος (1,734 ευρώ) και Χίος (1,739 ευρώ).

Σε πέντε από αυτούς τους νομούς επιβλήθηκε και ανώτατη τιμή πώληση χονδρικής: Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ), Λασίθι (1,718 ευρώ), Ρέθυμνο (1,704),Σάμος (1,664) και Χίος (1,669 ευρώ).

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ακόμη ότι μπορεί η επιβολή πλαφόν να είναι η έσχατη λύση για να ομαλοποιηθεί η αγορά, αλλά σημείωσε ότι δε θα διστάσει να επιβάλει ανώτατες τιμές πώλησης και σε μεμονωμένους πρατηριούχους αλλά κι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που κερδοσκοπούν. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ ανακοίνωσε πως από τις 9 Μαΐου, οι κάτοικοι της Αττικής θα ενημερώνονται με την αποστολή ενός sms στη γραμμή "54151" για τα τρία φθηνότερα πρατήρια της περιοχής τους. Και από τον Ιούλιο την εφαρμογή αυτή θα την έχουν και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας.

Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθούν ηλεκτρικές σημάνσεις με τα τρία φθηνότερα πρατήρια των επομένων χιλιομέτρων στην Αττική Οδό, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους.

Για τις ''απαράδεκτα υψηλές τιμές'' στα πρατήρια των εθνικών οδών, όπως είπε ο υπουργός, θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις σύντομα, για να ορθολογικοποιηθούν οι τιμές, ενώ για το θέμα της κλοπής καυσίμων ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα στο διωκτικό επίπεδο.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Ενέργειας.

Yποκριτική'' χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τη στάση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την απόφασή του για επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές, καθώς όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, ''μένει έκθετο στα μάτια της κοινής γνώμης και των πρατηριούχων''.

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΠΕΚ θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει το ζήτημα της επιβολής του πλαφόν, ενώ όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του, ''δυστυχώς, για άλλη μια φορά το υπουργείο καταφεύγει στη λήψη μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν, που αποδείχθηκαν αποτυχημένα κατά το πρόσφατο παρελθόν''.

Οι πρατηριούχοι επαναλαμβάνουν τη θέση τους, ότι η επιβολή πλαφόν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα για τη συγκράτηση της τιμής καταναλωτή, εφ’ όσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (Διυλιστήρια, Εταιρείες Εμπορίας, πρατήρια), καθώς και αν συνοδευόταν από μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η ΠΟΠΕΚ σημειώνει ότι για τη θεραπεία της αγοράς πετρελαιοειδών χρειάζεται αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου εφεξής να λειτουργούν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και ως απόδειξη των στρεβλώσεων χαρακτηρίζει τις μεγάλες αποκλίσεις λιανικών τιμών που υπάρχουν, ''οι οποίες όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου φθάνουν στο 0,28 ευρώ''.Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι με την σημερινή απόφαση προστατεύεται η αισχροκέρδεια, η αδιαφάνεια, και η ανεξέλεγκτη τιμολογιακή πολιτική των εταιριών εμπορίας καυσίμων. Το κόστος της προστασίας των καταναλωτών φαίνεται σα να αφορά μόνο τα πρατήρια, ενώ με την απόφαση αυτή οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό και λουκέτο εκατοντάδες συναδέλφους που υποχρεώνονται είτε να πουλάνε με ζημιά, είτε να κλείσουν.

Επιπλέον η ΠΟΠΕΚ υπενθυμίζει ότι τα αιτήματα του κλάδου είναι:

-Πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων για ουσιαστική προστασία των καταναλωτών και των υγιών πρατηριούχων.

-Μείωση φόρων σε υποφερτά για το μέσο καταναλωτή επίπεδα, προκειμένου να αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. o βουνίσιος avatar
    o βουνίσιος 03/05/2011 15:30:54

    ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΘΑ ΜΠΕΙ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.