#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/06/2013 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιο… λάιτ το μενού της τρόικας για τον ΙούνιοΤην εκπλήρωση των τριών προαπαιτούμενων που έχουν τεθεί προκειμένου να εκταμιευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου και την πρόοδο της χώρας μας σε πέντε κομβικά μέτωπα θα βάλουν στο… μικροσκόπιό τους οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αναμένονται μεθαύριο στην Αθήνα.

Ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους εκπροσώπους των δανειστών μας προδιαγράφεται… λάιτ σε σύγκριση με το («μεγάλο», όπως έχει χαρακτηριστεί από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) έλεγχο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο και ο οποίος θα περιλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του προσδιορισμού μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.

Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα στην ατζέντα της τριμερούς θα είναι η εκπλήρωση των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για να «ξεκλειδώσει» η καταβολή των 3,3 δισ. ευρώ περί τα μέσα του τρέχοντος μηνός. Η δόση αυτή έχει ήδη εγκριθεί πολιτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά η εκταμίευσή της προϋποθέτει:

1. Να οριστεί Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς. Η υποχρέωση αυτή εκπληρώθηκε με το διορισμό τού μέχρι πρότινος εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στη συγκεκριμένη θέση. Απομένει να πλαισιωθεί ο κ. Τέντες από την προβλεπόμενη συντονιστική επιτροπή, τη συμβουλευτική επιτροπή και το αναγκαίο προσωπικό.

2. Να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος πήρε πριν από μία εβδομάδα το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ.

3. Να παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγώνας δρόμου

Το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία κάνουν αγώνα δρόμου τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να κλείσουν τα θέματα αυτά και «να μην υπάρξει πάλι θρίλερ», όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες αξιωματούχος της οδού Νίκης. Όμως, οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς δεν εξαντλούνται στο παραπάνω τρίπτυχο. Εκτείνονται σε πέντε μεγάλα ανοιχτά μέτωπα:

1. Εκτέλεση του Προϋπολογισμού: Ο Ιούνιος και ο Δεκέμβριος έχουν προσδιοριστεί ως ορόσημα για την αποτίμηση της πορείας του Προϋπολογισμού. Η ελληνική πλευρά αποβλέπει όχι μόνο στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων, αλλά και σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος, ώστε να εξεταστεί η περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μας τον Απρίλιο του 2014. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η πιστή τήρηση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής είναι οι δύο προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση στους κόλπους της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Το βασικό «αγκάθι» που καλείται ν’ αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών στο μέτωπο του Προϋπολογισμού είναι η υστέρηση εσόδων από έμμεσους φόρους. Η υστέρηση έναντι του μνημονιακού στόχου έφθασε το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους τα 499 εκατ. ευρώ (εισπράχθηκαν 7,631 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8,130 δισ. ευρώ). Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης (-265 εκατ. ευρώ και -329 εκατ. ευρώ αντιστοίχως).

2. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Οι ελεγκτές της τριμερούς θα παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή με τις ελληνικές αρχές, για να βεβαιωθούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

3. Αποκρατικοποιήσεις: Η επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ φέτος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Οι δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών θα κατατεθούν ενώ τα στελέχη της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα και η τελική έκβαση του εγχειρήματος θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πριν από την αναχώρηση των επιθεωρητών. Οι τελευταίοι θα εξετάσουν, βεβαίως, την πρόοδο σε όλα τα projects του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρέπει να ξεκινήσουν εντός του 2013.

4. Δημόσιο: Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε άμεσες απομακρύνσεις επιόρκων, «λουκέτα» και συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και σε 4.000 απολύσεις και 25.000 διαθεσιμότητες έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

5. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων: Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση για «άνοιγμα» επαγγελμάτων και υπηρεσιών, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις η απελευθέρωση έμεινε στα χαρτιά.

Μάχη για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ένα σημαντικό για την ελληνική πλευρά θέμα που θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ύστερα από προσωπική μάχη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι αυτό της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Κριτήριο για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος από την τρόικα θα είναι τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Η αύξηση του επίμαχου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% τέθηκε σε ισχύ από την 1η/9/2011 και αρχικά είχε προϋπολογιστεί ότι θα απέφερε επιπλέον έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η εκτίμηση αυτή έγινε πιο συντηρητική στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και επαναπροσδιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα πρόσθετα δημόσια έσοδα τα οποία προέκυψαν τελικά από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου (1/9/2011-31/8/2012) ήταν μόλις 160 εκατ. ευρώ περίπου. Παράλληλα, η αγορά της εστίασης επλήγη από… επιδημία «λουκέτων», ενώ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ενισχύθηκε η φοροδιαφυγή.

Τα δεδομένα αυτά έχουν τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των δανειστών μας και θα εξεταστούν διεξοδικά κατά την επάνοδό τους στην Αθήνα. Η κυβέρνηση θα τονίσει στην τρόικα ότι μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πριν από την κορύφωση της τουριστικής περιόδου θα αποφέρει πρόσθετα οφέλη. Αν η τρόικα επιμείνει παρ’ όλα αυτά στις ενστάσεις της, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει την πιλοτική μείωση του εν λόγω συντελεστή από 1ης Ιουλίου. Το ενδεχόμενο πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου επιβεβαίωσε προχθές στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

12 βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν

1. Επίτευξη των τριμηνιαίων δημοσιονομικών στόχων.

2. Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών έως τις 15 Ιουνίου και αναδιάρθρωση των μη συστημικών τραπεζών έως το τέλος του μήνα.

3. Ψήφιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

4. Ψήφιση νέου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

5. Υιοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

6. Εφαρμογή της υποχρέωσης να δηλώνουν οι πολίτες τον ΑΦΜ τους για οικονομικές συναλλαγές με όλα τα υπουργεία.

7. Ενίσχυση του προσωπικού του φοροελεγκτικού μηχανισμού με 2.000 επιπλέον εξειδικευμένους υπαλλήλους.

8. Καθορισμός προϋποθέσεων υπό τις οποίες το δικαίωμα των ΔΕΚΟ να λαμβάνουν νέες επιχορηγήσεις ή δάνεια θα εξαρτάται από την αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας τους.

9. Καθορισμός συστήματος μηνιαίας οικονομικής αναφοράς των ΔΕΚΟ που δεν περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση.

Συνέχιση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων εφοριών, ώστε να απομείνουν σε λειτουργία περίπου 140 ΔΟΥ έως τον Ιούνιο και 120 έως τον Σεπτέμβριο.
Υιοθέτηση από την κυβέρνηση σχεδίου δράσης για την προώθηση του ανταγωνισμού και της ευελιξίας στις τιμές του κατασκευαστικού κλάδου, του τουριστικού και της βιομηχανίας τροφίμων.
Έναρξη του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Μάριος Ροζάκος, στον "Τύπο της Κυριακής"

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δημης avatar
    δημης 02/06/2013 22:56:20

    .........
    όπως λέμε.."και μενού καί λάϊτ"
    Άν και ψάχνοντας για ..(με)ΝΟΥ ... και βρούμε τις ..προβλέψεις...προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.