#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2011 11:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιέσεις σε ιδιώτες για μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ΕλλάδαΜεγαλύτερη συνεισφορά των ιδιωτών θεσμικών επενδυτών στη νέα στήριξη της Ελλάδας επιδιώκουν, για δικούς τους εσωτερικούς λόγους, κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Θετικά ανταποκρίθηκε η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα.

Η απόφαση της 21ης Ιουλίου προβλέπει μια μέση απομείωση («κούρεμα») της αξίας των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές της τάξης του 21%. Όμως, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες κυβερνήσεις να περάσουν στην κοινή τους γνώμη τη νέα στήριξη της Ελλάδας τις υποχρεώνει να στραφούν προς τους ιδιώτες και να ζητήσουν μεγαλύτερο «κούρεμα», ώστε η συμμετοχή τους (των εταίρων) να είναι μικρότερη. Υπέρ ενός μεγαλύτερου «κουρέματος» τάχθηκε χθες και ο οίκος Fitch. Ο αναλυτής του, Τόνι Στρίνγκερ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα που θα δεχτούν οι ομολογιούχοι τόσο καλύτερες θα είναι οι προοπτικές της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος μετά τη χρεοκοπία. Ο λόγος είναι ότι θα υπήρχε σημαντική ελάφρυνση από το βάρος του χρέους και η ανάγκη για λιτότητα θα ήταν μικρότερη».

Χθες, ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Μποντουέν Προ, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει μια μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ομολόγων που διαθέτει η τράπεζά του, εάν όλοι κάνουν το ίδιο.

Πηγές της Κομισιόν υπογράμμιζαν χθες στις Βρυξέλλες ότι είναι προς το συμφέρον των θεσμικών επενδυτών να αποδεχθούν μια μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ομολόγων τους, διότι θα τα ανταλλάξουν με εγγυημένα ομόλογα. Επιπλέον, μια δραστική μείωση του ελληνικού χρέους θα καθησύχαζε τις αγορές περιορίζοντας την επέκταση του προβλήματος δημόσιου χρέους σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών κατόχων ελληνικών ομολόγων στην απόφαση της 21ης Ιουλίου θα ξεπεράσει το 90%, που αποτελούσε και τον αρχικό στόχο.

Εξάλλου, η διάσταση που έχει λάβει τις τελευταίες μέρες το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί εντονότατες ανησυχίες σε κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, ενώ Μέσα Ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, που ασκούσαν εντονότατη κριτική στη χώρα μας, άρχισαν να αλλάζουν στάση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», που απηχεί τις απόψεις των Φιλελευθέρων και του επιχειρηματικού κόσμου, η οποία σε προχθεσινό δημοσίευμά της τάσσεται υπέρ της άμεσης καταβολής της έκτης δόσης στη χώρα μας επικαλούμενη... κινεζικό κίνδυνο.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μια ταπεινωμένη από τους εταίρους Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί αλλού σε αναζήτηση βοήθειας, με τους Κινέζους να είναι έτοιμοι να πάρουν τη «σκυτάλη» από τους Ευρωπαίους, προσφέροντας καλύτερους όρους και εγγυήσεις στην Αθήνα. «Μπορεί να βρεθούμε σε σημείο να διαπραγματευόμαστε έμμεσα με τους Κινέζους, μέσω Ελλάδας, στα συμβούλια υπουργών και αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη σκέψη», καταλήγει το δημοσίευμα, αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν να εννοηθεί ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει «δορυφόρος» της Κίνας στην Ε.Ε.

 

Στροφή από Ρέσλερ

Αλλαγή πορείας και από τον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ξέχασε τις πρόσφατες δηλώσεις του περί επεξεργασίας σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τώρα όχι μόνο τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά διαβεβαιώνει ότι η γερμανική Βουλή θα υιοθετήσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Υποστηρικτικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται αναμφίβολα στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών πιέσεων. Από τη στιγμή που οι αγορές πειστούν ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει λυθεί, η απειλή της μετάστασης στις άλλες χώρες θα έχει μειωθεί σημαντικά».

Υπέρμαχος του «κουρέματος» δήλωσε και ο προκάτοχος του κ. Σόιμπλε και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε: «Κάποτε αυτό το “κούρεμα” θα είναι αναγκαίο, επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το χρόνο του “κουρέματος” θα τον επιλέξει η Ελλάδα ως κυρίαρχη χώρα. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας».

Από τον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 22/09/2011 12:12:04

  Κι εδώ ο καημός και ο νταλκάς των "εντίμων Γερμανών" για τα παλιόπαιδα τους νότιους. Αμερικανικό άρθρο προπαγάνδας για μια Γερμανική Ευρώπη..
  h__p://www.businessweek.com/magazine/europes-debt-crisis-has-become-a-german-identity-crisis-09212011.html

 2. ataktos avatar
  ataktos 22/09/2011 13:46:24

  τιραμολα.... αυτό το ...Έλλειμμα 18,086 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο οκτάμηνο του 2011.. από που προέκυψε ξαφνικά .. καλά ο γιωργακης δεν εργάζεται καθόλου ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.