#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα, αν βγει απ το ευρώ



Όλοι φοβούνται μη τυχόν και η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση. Αν το έκανε, δεν θα αποτελούσε έκπληξη.

Από την εποχή της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό το 1832, η Ελλάδα πέρασε το μισό ενδιάμεσο διάστημα σε κατάσταση χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης. Το διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι οι Γερμανοί έχουν την διάθεση να την διασώσουν.

Σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, κυριαρχεί η άποψη που θέλει τους Γερμανούς να είναι στενοκέφαλοι, σφιχτοί, και δογματικά προσηλωμένοι στην αυστηρή λιτότητα ως συνταγή ανάκαμψης για την ευρωζώνη. Η άποψη αυτή όμως είναι υπερβολική.

Ας θυμηθούμε ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει χρήματα των φορολογουμένων της, σε καθεστώς δημοκρατίας, για να σώσει μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που μαστίζεται από την κακοδιαχείριση, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, και την οικονομική απάτη. Και όμως, η Γερμανία το κάνει! Με ποιο αντάλλαγμα; Οι ελληνικές εφημερίδες να αποκαλούν τους Γερμανούς ναζιστές!

Η Γερμανία οργάνωσε και στηρίζει περισσότερο απ όλους το ταμείο σταθερότητας EFSF, που διαχειρίζεται σχεδόν €730 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί, και το μερίδιο συμμετοχής της Γερμανίας υπερβαίνει τα ετήσια φορολογικά της έσοδα. Είναι σαν η Αμερική να δανείζει και να εγγυάται $2 τρισεκατομμύρια στο οικονομικά άστατο Μεξικό.

Ακούμε πολλά για το πώς οι Γερμανοί πολίτες αντιδρούν έντονα στη διάσωση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Το αξιοπερίεργο είναι, με βάση το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που δίνεται, το πόσο ήπιες είναι αυτές οι αντιδράσεις.

Η Ελλάδα, και κάποιες άλλες χώρες, δεν είχε πολλές επιλογές. Οι αγορές δεν της δάνειζαν λεφτά, εξαιτίας των μεγάλων ρίσκων. Οι πιέσεις των αγορών, ανάγκασε κάποιες κυβερνήσεις να βάλουν επιτέλους τάξη στα δημοσιονομικά τους.

Τα προγράμματα λιτότητας δεν έδωσαν καμία έμφαση στην ανάπτυξη, αλλά αν οι χώρες αυτές συνέχιζαν να δαπανούν αλόγιστα, τα επιτόκια τους θα πήγαιναν στα ουράνια.

Το κυριότερο είναι ότι οι Γερμανοί δεν έδωσαν τόση έμφαση στην λιτότητα, όσο στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η απελευθέρωση τομέων, το άνοιγμα των αγορών, το εργασιακό, την κατάργηση του προστατευτισμού κλπ. Οικονομίες όπως αυτή της Ελλάδας χρειάζονται λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Το μάθημα από τις κρίσεις του παρελθόντος, θέλει τις χώρες που προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις να ωφελούνται μακροπρόθεσμα.

Η Νότιος Ευρώπη πάσχει σε αυτόν τον τομέα. Όσον αφορά στην διευκόλυνση του επιχειρείν, η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα και την Ιταλία στις τελευταίες θέσεις (30η και 31η) ανάμεσα στα κράτη με υψηλό εισόδημα.

Στο ζήτημα της εργασιακής ελαστικότητας (απολύσεις, κλπ), το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ τις κατατάσσει 125η και 126η, αναφορικά με τον υψηλό βαθμό κρατικών ελέγχων και νομοθεσίας.

Και στις δυο χώρες, η είσπραξη φόρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ βασιλεύει η διαφθορά.

Χάρη κυρίως στην ΕΕ (βλ. Γερμανία) και στις επιδοτήσεις της, τα τελευταία δέκα χρόνια αυξήθηκαν δραματικά τα ημερομίσθια στην Ν. Ευρώπη. Το εργατικό κόστος της Ελλάδας (ανά μονάδα) αυξήθηκε κατά 35% από το 2000 ως το 2010. Η αντίστοιχη αύξηση στη Γερμανία ήταν μόλις 2%.

Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν τονίσει κατ επανάληψη ότι προτίθενται να βοηθήσουν τις ασθενείς οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. Ως αντάλλαγμα όμως, ζητούν μεταρρυθμίσεις. Η Angela Merkel αντιτίθεται σθεναρά στη λύση των ευρωομολόγων, όχι επειδή θα κοστίσουν πολλά στη χώρα της, αλλά επειδή θεωρεί ότι θα εκτροχιάσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η μόνη πίεση που μπορεί η Γερμανία να ασκήσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, είναι η απειλή διακοπής της οικονομικής βοήθειας, αν δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Είναι πολύ πιθανό πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα φύγει από την ευρωζώνη. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι μεγάλη, και η πολιτική της ηγεσία ιδιαίτερα ανεπαρκής.

Αν λοιπόν χρεοκοπήσει, οι αγορές θα αρνηθούν να της δανείσουν, εκτός κι αν κάνει όλα αυτά που της ζητούν σήμερα οι Γερμανοί. Και μια Ελλάδα χωρίς γερμανική βοήθεια, θα αναγκαστεί να επιβάλλει πολύ περισσότερη λιτότητα, από ότι μια Ελλάδα με τη γερμανική συνδρομή.

time.com

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. S.P. avatar
  S.P. 19/05/2012 09:33:27

  Πολύ καλό άρθρο.
  Με την ευκαιρία στηλιτεύω, τις απόψεις των περισσότερων σχολιαστών επί του θέματος, διότι δεν αναφέρουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, (άνοιγμα επαγγελμάτων, φορολογικό, δημόσια διοίκηση κ.λ.π.), αλλά εκφράζουν νταηλίκι και θα ψηφίσουν μετά τον Τραγάκη, ο οποίος δεν έχει αφήσει μνημόσυνο για μνημόσυνο και κηδεία για κηδεία, άσε τα βαφτίσια και τους γάμους.
  Υπ' αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον περιττή η συμμετοχή μου στην όντως φιλόξενη αυτή ιστοσελίδα.

  • juliet avatar
   juliet @ S.P. 19/05/2012 11:27:39

   S.P
   καλημέρα ,μιλάς για αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν και ν'εφαρμοστούν .Οι αλλάγές αυτές θέλουν ανοιχτά και πρακτικά μυαλά.Ανθρώπους που γνωρίζουν όχι θεωρείες αλλά πρακτικές ,που έχουν δουλέψει και δεν έχουν μπει στη πολιτική ένεκα κληρονομιάς της θέσης του βολευτή.
   Βλέπεις σωστό σε περιόδους που η αγοραστική δύναμη πέφτει κατακόρυφα ,να κάνει το κράτος αύξηση των ασφαλιστών εισφορών ;Αρα έχουμε ένα κράτος που δεν το ένδιαφέρει ο πολίτης αλλά πως θα εξυπηρετήσει και δεν θα χάσει την πελατεία του.Ο Τραγάκης και ο κάθε Τραγάκης ,δεν θ'υπήρχαν αν δεν υπήρχε η επίδειξη και η ανάγκη του κάθε ανύπαρκου να υπάρξει μέσω του βουλευτού,μεγαααλή τιμή να γνωρίζεσαι σήμερα με βουλευτή.Οταν δεν σου επιτρέπει να κλείσεις την επιχείρηση γιατί πρέπει να πληρώσεις υπεραξίες .....τι υπεραξίες ; κλείνει ,γιατί δεν έχει να πληρώσει ούτε το ενοίκιο ,όταν αυξάνεις τα πάντα .Τι τομές έφεραν στο συνδικαλιστικό γενικά;Είναι πολλά που τους είναι αδιάφορα ,αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου που πρέπει να βρεί λύσεις για την επιβίωσή του και εκεί έρχετε ο καθείς ''λεφτά υπάρχουν-θα βρούμε'' και δεν αφήνει τον λαό ν'ωριμάσει .Τον θέλουν νηπιαγωγείο ..με έπαθλο αν καθήσεις καλά θα πάμε εκδρομούλα.
   Κατάφεραν να δημιουργήσουν κοινωνίες που δεν ενδιαφέρονται για την ουσία αλλά για μόνο για το πως δεν θα χάσουν τα κεκτημμένα .Κοινωνίες που εκφράζονται με το εγώ και όχι εμείς.Ημουν Βουλγαρία ,την επομένη των εκλογών, 100.000.000 μαύρα ελληνικά ευρώ κατατέθηκαν στις βουλγαρικές τράπεζες ,οι Βούλγαροι τρίβουν τα χέριά τους,αυτό το ποσόν σε μιά βδομάδα.
   Μιλάς λοιπόν για τι ακριβώς ;για πολιτικούς που κοροιδεύουν ,για πολίτες που κάνουν το κορόιδο για να κάνουν τη δουλειά τους.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ S.P. 19/05/2012 11:51:31

   S.P., αντιθέτως είναι απαραίτητη η συμμετοχή στον διάλογο απόψεων που υποστηρίζουν την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, επειδή είναι μειοψηφία, και μόνη ελπίδα της χώρας είναι να πολλαπλασιασθούν...
   Μέχρι να αναλάβουν τα κόμματα αυτό το ρόλο, ας τον επωμισθούμε εμείς!

   • S.P. avatar
    S.P. @ δρόμος 19/05/2012 15:39:00

    δρόμος,
    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

 2. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 19/05/2012 10:20:17

  Κανείς στη σελίδα αυτή αλλά και γενικά στη ΝΔ δεν μιλά για την καθημερινότητα. Λες και αυτοί που θα ψηφίσουν στις εκλογές μας είναι οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
  Ο μόνος που μιλά για τα προβλήματά μας, (αύξηση φόρου εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, ακριβό πετρέλαιο, ακριβά προϊόντα, ακριβές ασφαλιστικές εισφορές, μείωση μισθών στον ιδ. τομέα από προχθές με παράλληλη αύξηση απολύσεων - απολύσεις έκανε και το lidl προχθές κλπ) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτό θα κερδίσει στις εκλογές, όλους αυτούς που τον πολεμάνε με όπλο τη δήθεν συμμετοχή μας στην Ευρώπη.
  Μα καλά κανείς δεν έχει καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ταύτιση Ευρώπης και Μνημονίου (αυτού των περικοπών και των απολύσεων);
  Το να λες, όπως και ο Βενιζέλος, ότι θα επαναδιαπραγμευτώ το Μνημόνιο που μόλις πριν από 2 μήνες υπερψήφισα είναι τουλάχιστον κωμικό.
  Ο κόσμος έχει κουραστεί να υποστηρίζει θέσεις που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέσεις που καταστρέφουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο τη ζωή μας.
  Α! εδώ και 2 μέρες δεν ανεβάζετε τα σχόλιά μου. Δεν πειράζει αρκεί που έστω και ένας από εσάς τους αμετανόητους (στυλ ilektro77) τα διαβάζει.....

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ Ioustinianos 19/05/2012 20:30:01

   Φίλτατε Ιουστινιανέ,

   ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ποιά είναι τα προβλήματα (που απαριθμείς παραπάνω) αλλά ξεχνάει να πει στον κόσμο οτι άνευ Ευρώ, άνευ Δανείων και άνευ Ευρωπαϊκής Ένωσης (κατ' επέκταση) όλα τα παραπάνω όχι μόνο δεν θα λυθούνε αλλά ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΘΟΥΝΕ!
   Περιμένουνε τις δόσεις από το ΔΝΤ για να πληρωθούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι οποίοι είναι οι πρώτοι που ψηφίζουνε ΣΥΡΙΖΑ). Εάν δεν έρθουνε οι δόσεις, οι πρώτοι που δεν πρόκειται να δούνε φράγκο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι (όχι να προσληφθούνε κι άλλοι)...
   Εκτός αν περιμένετε να φυτρώσουνε τα προϊόντα και να πήξει το τυρί να τα πουλήσουμε στο εξωτερικό διότι αυτή θα είναι η κύρια ενασχόληση των Ελλήνων ως "λαϊκή αγροτοκτηνοτροφική Δημοκρατία" που θέλει να αγκαθιδρύσει ο Τσίπρας, η οποία θα είναι αυτάρκης και δεν θα έχει ανάγκη ούτε Ευρώ, ούτε Ε.Ε, ούτε εταίρους...

 3. Σφύριζας avatar
  Σφύριζας 19/05/2012 11:07:59

  Δεν μπορεί κάποιοι μας διαβεβαιώνουν περί του αντιθέτου. Και τι θα πάθουμε και τι θα γίνει, ρε πάρτε το χαμπάρι ο κόσμος δεν ακούει θέλει παραμύθια του. Δεκαετίες τώρα ποτίστηκε με δανεικό σοσιαλισμό πρέπει να φτάσει στον πάτο για να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα.

 4. salmonellas avatar
  salmonellas 19/05/2012 11:13:38

  Τρομολαγνεια και παντελης ελλειψη φαντασιας. Εθελοτυφλια ως προς το που οδηγειται η χωρα με το παρον καθεστως. Αν δεν εμενα και εγω εδω, θα ελεγα να περασουν ενα - δυο χρονια ακομα για να διαλυθουν οι οποιες αμφιβολιες περι τινος προκειται. Χωρις επιθετικη θεραπεια ο ασθενης δεν εχει μελλον και ειναι αποριας αξιο πως τοσοι πολλοι συγγενεις και φιλοι δεν το εχουν καταλαβει. Σε οσους αρεσει αυτη η προοπτικη ευχομαι ολοκαρδα ''καλη τυχη'' και η ιστορια θα δειξει ποιος ειχε αδικο.

 5. Dal avatar
  Dal 19/05/2012 11:41:13

  Εαν αποχωρούσαμε από την ΕΖ το 2010 τι χειρότερο θα είχαμε υποστεί από αυτά που υποφέρουμε και θα υποφέρουμε ακόμη?. Και τώρα θα υπήρχε φως.

  Η ΕΖ είναι χαμένη από χέρι ούτως η άλλως. Στα 13 χρόνια ύπαρξης της παρουσίασε ΜΟ ανάπτυξης μόλις 1,4%.Και αυτό με πολλά δανεικά και χωρίς πολιτικές λιτότητας. Χωρίς παραπάνω είναι νομοτελειακό ότι στις επόμενες δεκαετίες θα παρουσιάσει ανάπτυξη(εάν?), λίγο πάνω από το 0% .

  Οφείλουμε ως χώρα να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο . Με τα ξόρκια δεν το αποφύγουμε. Η δημιουργία του Ευρώ και τις ΕΖ υπήρξε το σημαντικότερο λάθος στις αρχές του 21 αιώνα. Το λάθος το πληρώσουν τώρα με αίμα όλοι οι λαοί χωρίς να φταίνε.

  Τέλος ας σημειωθεί. Ούτε η πρώην Σοβιετική Ένωση τόλμησε να επιβάλει κοινό νόμισμα στις χώρες της ΚΟΜΕΚΟΝ, πράγμα που έκανε η Γερμανία στην ΕΕ.

  • νεος ψηφοφορος avatar
   νεος ψηφοφορος @ Dal 19/05/2012 12:48:11

   συμφωνω απολυτα, το ευρω ειναι η ριζα του προβληματος κι ολη η φιλοσοφια του ειναι λαθος εξαρχης. Η μονη λυση για τη χωρα μας ειναι επιστροφη στη δραχμη, μονο σε αυτη τη περιπτωση θα υπαρξει προοπτικη. Η χωρα μας σε σχεση με τις περισσοτερες χωρες της ευρωζωνης στερειται ανταγωνιστικοτητας, δεν εχουμε συγχρονες παραγωγικες δυναμεις δεν εχουμε τεχνογνωσια δεν εχουμε λογικη μακροπροθεσμων επενδυσεων που θα οφελεισουν τη χωρα και το λαο. Οταν οι αλλοι εμπορευονται τρενα, αεροπλανα και πυρηνικη ενεργεια πως ειναι δυνατον εμεις να εχουμε το ιδιο νομισμα μ'αυτους? ειναι παραλογο...ο μονος τροπος για να καλυψουμε το κενο ανταγωνιστικοτητας ειναι η υποτιμηση του νομισματος. Το ευρω μπλοκαρει την απελευθερωση των παραγωγικων δυναμεων της χωρας. Ειμαι σιγουρος οτι αν αποχωρησουμε απο τη ζωνη του ευρω οι υπολοιπες χωρες του νοτου θα μας ακολουθησουν, κι αυτο οχι επειδη θα εξαναγκαστουν...

   • Βασίλης Γκιώνης avatar
    Βασίλης Γκιώνης @ νεος ψηφοφορος 19/05/2012 21:04:52

    Αν νομίζετε οτι με τη Δραχμούλα θα ξεφυτρώσουν τα Εργοστάσια και ο κάθε Έλληνας θα έχει κι ένα Εργοστάσιο με την Ανάπτυξη που θα έρθει λόγω της υποτίμησης, τότε πολλές ταινείες με τον Κωνσταντάρα βλέπετε...
    Το πρώτο που θα γίνει (και ίσως και το μοναδικό) θα είναι να σηκωθεί η Γεωργία και η Κτηνοτροφία που τα ξέρει ο Έλληνας από αιώνες (αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο του ΣΥΡΙΖΑ και της λοιπής Αριστεράς).
    Χωρίς το Ευρώ το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πέσει στην εποχή του '55 που περίμεναν οι Έλληνες τον 6ο Στόλο να έρθει με τα Δολλάρια και τους Γερμανούς να έρθουνε με τα Μάρκα, που κοίταγαν οι Έλληνες τις φωτογραφικές μηχανές σαν ufo διότι δεν είχαν ξαναδει τέτοιο πράγμα...
    Τώρα γυρνάνε οι Έλληνες με 2-3 κινητά ο καθένας και κάθε τετραμελής οικογένεια έχει 3 Ι.Χ... Ταξιδεύουνε με τη Ryanair με 100 Ευρώ στην Ευρώπη, βλέπουνε κόσμο και παραστάσεις, στέλνουνε τα παιδιά τους να ανοίξουνε τα στραβά τους στο εξωτερικό...
    Μιλάνε τα παιδιά όλων από 2-3 γλώσσες.
    Με τη Δραχμούλα αλί και τρισαλί...
    Τα Ελληνόπουλα θα ξέρουνε το πολύ-πολύ Βλάχικα κι Αρβανίτικα όπως ξέρανε μέχρι το 1985 όπου για να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα ή πολύ περισσότερο να πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό έπρεπε ο πατέρας του να έχει 5-6 μαγαζιά το λιγότερο...
    Για να παράγουμε εγχώρια αυτά που εισάγουμε δεν θα μπορέσουμε ούτε σε 80 χρόνια.
    Συνεπώς θα τα εισάγουμε με πακτωλούς Δραχμών που θα πρέπει να μετατρέπουμε σε Ευρώ πρώτα και κατόπιν θα κοστίζει ενα λαπτοπ περίπου όσο ένα διαμέρισμα σήμερα...
    Με τη Δραχμούλα θα πρέπει να κάνει το σκατό της παξιμάδι όλη η οικογένεια για να πάρουνε μετά από μια δεκαετία κανα σαραβαλάκι...
    Θα λένε στους ξενιτεμένους συγγενείς να φέρουνε κανα ραδιόφωνο ή καμια τηλεόραση το καλοκαίρι να τους την κάνουνε δώρο γιατί οι ίδιοι δεν θα μπορούνε να αγοράσουνε ούτε μπαταρία (έχουμε κουβαλήσει με τον πατέρα μου από τη Γερμανία μεγάλο διψήφιο αριθμό όταν ερχόμασταν τα καλοκαίρια. Ιδιαίτερα "παραγγελίες" δεχόμασταν για μαγνητόφωνα από αυτά που δέχονταν δύο κασσέτες για να απομαγνητοφωνείς κιόλας. Στη Γερμανία κόστιζαν 100 Μάρκα με μηνιάτικο 1.200 και στην Ελλάδα κόστιζαν 150.000 δρχ. με μηνιάτικο 50.000 δρχ αρχές '80 )...
    Κι επειδή τα παραπάνω "αγαθά" μπορεί να θεωρηθούνε από κάποιους "πολυτέλεια" που δεν τα έχουνε ανάγκη (αλλά μιά χαρά γράφουνε εδώ πέρα με το λαπτοπ που κόστισε το 1/3 του μηνιάτικου ενώ με τη Δραχμούλα θα κοστίζει ένα ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα) τότε σας λέω οτι με τη Δραχμούλα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα ειδικά τα πρώτα τρία χρόνια θα πέσει πείνα κατοχική.
    Στην επαρχία κάπως θα το παλέψουνε αλλά στις πόλεις θα δούμε να σκοτώνεται ο κόσμος για ένα καρβέλι...

    Και δικαίωμά σας εσάς των δραχμοαναπολούντων να θέλετε να ζήσετε πάλι σε εποχές όπου περιμένατε τον 6ο στόλο. Εμάς που δεν θέλουμε να ζήσουμε σε τέτοιες εποχές μην μας κατηγορείτε...

 6. S.P. avatar
  S.P. 19/05/2012 11:47:59

  Juliet,
  Καλημέρα, σε ευχαριστώ που εσχολήθηκες και μάλιστα εκτενώς με τα γραφόμενα μου.
  Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική, ένας λαός δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Ποιοί είναι ο φίλοι του και ποιοί οι εχθροί του.Στον καθρέπτη δεν κοιτάζεται ποτέ για να αναλογισθεί να φταίει. Όλοι έχουν διαστρέψει το νόημα των λέξεων κατά το συμφέρον τους. Όλοι μα όλοι: λαός, διανόηση, πολιτικοί, δημοσιογράφοι (αυτοί κι' αν οδηγούν το κόσμο σε άλλους ατραπούς κατά πως τους συμφέρει).
  Τώρα το αδιέξοδο είναι βέβαιο και αυτά που θα ακολουθήσουν δραματικά.

  • juliet avatar
   juliet @ S.P. 19/05/2012 13:01:05

   S.P
   O δρόμος έχει δίκιο.Οι φωνές πρέπει ν'ακούγονται .Αλλιώς πάλι θα ακούγονται τα ίδια από τους ίδια άτομα που θα εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς και πάντα στην ίδια κατάσταση ,μέσα στο βούρκο και θα βυθιζόμαστε και θα το απολαμβάνουμε .Πρέπει να ακούγεται και αυτό που πονάει ,που κάνουν ότι δεν ακούν ,που τους θυμίζει τα χρόνια που οι πατεράδες τους ήτανε έντιμοι μεροκαματιάρηδες ,οι παππούδες τους αγωνιστές της γης και της τέχνης.Αυτά που θέλουν να σβήσουν γιατί η νέα κοινωνική τάξη είναι οι η διανόηση της παραποίησης και της χλίδας.
   Δεν τον ενδιαφέρουν οι φίλοι ,δεν τον ενδιαφέρουν οι εχθροί .Τον ενδιαφέρουν αυτοί που θα του χαιδέψουν τ'αυτιά .Δεν μπορείς να φανταστείς ...η διανόηση ξεχυλίζει Πολιτικοί , αγράμματοι ν'έχουν αναδειχθεί μέσω κομματικών μηχανισμών και συνδικαλιστικών διαδικασιών.
   Ξέρεις τι με πονάει ,που κανένας μα κανένας δεν φοράει παντελόνια να σπάσει αυτό τ'απόστημα.
   Οταν καθοδηγούν τον κόσμο σύμφωνα με τ'αφεντικό που τους πατρωνάρει είναι δυνατό να δώσουν αλήθειες ,ιδανικά και πιστεύω.
   Μιλάμε για την Μέρκελ,πως θα σεβαστεί έναν λαό που θέλει αλλά δεν ξέρει να δίνει.Δεν μιλάω για μνημόνια,μιλάω για τις μίζες των γερμανικών εταιρειών προς τους Έλληνες μεσάζοντες.Πάντα μας φταίνε οι άλλοι ποτέ εμείς.Πετάμε τα σκουπίδιά μας στο διπλάνο ακατοίκητο οικόπεδο και κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε όταν ανοίγουμε το παράθυρο ....γιατί τα ρίξαμε εμείς.
   Οι θεωρείες είναι καλές όχι για να παιρνάμε την ώρα αλλά να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες και την ιδιοσυγκρασία του λαού που εφαρμόζονται.
   Κανείς δεν κατάλαβε ότι η ''εξυπνάδα ''του Ελληνάρα είναι να προσαρμόζει τα πάντα σύμφωνα με τ'εγώ του.Και αφού εκμεταλευτούν την'' εξυπνάδα του'' ....γιατί κανείς δεν χάνει χρήμα σήμερα,η κινητήριος δύναμη ,τότε αρχίζει το πανηγύρι .
   Δραματικά για ποιούς; Για τους πάντα πρόθυμους ; για αυτούς που έχουν καταστραφεί; γι'αυτούς που αγωνίζονται ν'επιβιώσουν ; γι'αυτούς που παιρνάνε καλά;η κόλαση αρχίζει .Ο διάβολος χοροπηδάει και εμείς ....τον Τσίπρα στην εξουσία ,θές και άλλα;

   • S.P. avatar
    S.P. @ juliet 19/05/2012 15:05:16

    Juliet,
    όχι αυτά που έγραψες είναι αρκετά!!!
    Συμφωνώ με όλα όσα τόσο παραστατικά γράφεις!!! Όσο για το δραματικά αναφέρεται σε όλους: δικαίους και αδίκους!!!
    Καλό μεσημέρι.

 7. Σφύριζας avatar
  Σφύριζας 19/05/2012 12:29:25

  Ποια λιτότητα βρε παλιοκαπιταλιστές με τον Αλέξη θα φάμε με χρυσά κουτάλια... (αέρα κοπανιστό)

  • airman avatar
   airman @ Σφύριζας 19/05/2012 12:45:13

   Όχι μόνο κοπανιστό αλλά και ..... καπνιστό!

 8. Tolis avatar
  Tolis 19/05/2012 12:59:53

  Πολύ καλό άρθρο, νομίζω ότι οι πολλοί στην Ελλάδα δεν θέλουν, ίσως φοβανται, τις αλλαγές που πρέπει να έρθουν. Αλλαγές ανώδυνες δεν υπάρχουν...Προσωπικα εγώ είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα στρατηγική του Σαμαρά και του κόμματος. Όσο για τα μίντια επίσης. Η επικοινωνία της ΝΔ με τους πολίτες και γενικά η δομή της δεν είναι δημοκρατική!!!!!! Η αλλαγή πρέπει να έρθει από την ΝΔ, πρέπει να γίνουν συνέδρια και να παρθούν αποφάσεις σε ότι αφορά την ιδεολογία, την δομή, την σύνθεση και την τακτική του χώρου. Όλοι όσοι έχουν το καλό της χώρας σαν σκοπό και σέβονται το σύνταγμα είναι στην ουσία ευπρόσδεκτοι.
  Όσο αν και πονάει, ο Πάγκαλος έχει κάπου δίκιο όταν λέει ότι λέει!

 9. salmonellas avatar
  salmonellas 19/05/2012 13:47:53

  Παιδια, εμεις δεν φευγουμε, εδω θα μεινουμε και εδω θα γινουν ολα, τα καλα και τα κακα. Υπομονη και το πραγμα θα δειξει. Τα προσωπα και τα κομματα δεν εχουν σημασια. Σημασια εχει το που πηγαινουμε σαν χωρα, χωρα της οποιας πολιτες ειμαστε εμεις και κανενας αλλος. Ας μη μπερδευομαστε, λυσεις χρειαζονται και οχι πολυλογιες. Οποιος τις εχει να τις ακουσουμε, αλλοιως θα μας κανει χαρη αν σωπασει.

 10. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 19/05/2012 15:06:48

  Ενα μόνο θα σας πώ, και μην το δημοσιεύσετε αν επιλέξετε.
  350 δις επίσημο δημόσιο χρέος
  και 350-400 δις η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων βάσει των αναλογιστικών μελετών για το μέλλον
  και 250 δις άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών (τοξικές τοποθετήσεις, δάνεια σε μια Ελληνική αγορά-φούσκα που έχει ήδη καταρεύσει, ομόλογα ...)
  και ποιός ξέρει πόσα δις το ιδιωτικό χρέος

  Ο Μητσοτάκης είχε ψελλίσει κάτι για τρις πριν πολλά χρόνια σε μια συνεντευξη, τονίζοντας οτι το "δημόσιο χρέος" είναι μόνο η κορφή του παγόβουνου.
  Κάτι θα ξερε, παλιά "καραβάνα" (να το πώ ευγενικά)

  Αυτά τα ποσά, δεν παλεύονται.
  ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΝΤΑΙ.
  Τα δις δεν είναι ...κολοκυθόσποροι.
  Υπάρχει κίνδυνος κατακλυσμιαίου κράχ.
  Για την Ευρώπη.
  ΤΕΛΕΙΑ.

  Πάμε παρακάτω λοιπόν:
  -Πότε έφτιαξε ο Νώε την Κιβωτό?
  -Πριν τον κατακλυσμό. Πριν τον κατακλυσμό.

 11. winemaker avatar
  winemaker 19/05/2012 17:02:18

  Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας. ΧαΧαΧα . Πλάκα έχετε , οι Γερμανοί επιδοτούσαν τον Νότο για να αγοράζουμε τα προϊόντα τους, αφού όμως πρώτα μας αναγκάσαν (δίνοντας χρήμα βέβαια , πιο πολύ στους πολιτικούς μας και τα αφεντικά τους και μετά κάτι ψίχουλα και στον λαό ) να διαλύσουμε την παραγωγή μας. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά φταίει , αυτοί κυβερνούσαν από το 1974

  • S.P. avatar
   S.P. @ winemaker 19/05/2012 18:17:54

   Η αριστερά κυριαρχούσε ιδεολογικά στην μεταπολίτευση και επηρέαζε τους κυβερνώντες σε ολέθριες αποφάσεις.
   Η αριστερά κυβερνούσε όμως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, επηρέαζε τον συνδικαλισμό, συμμετείχε στο φαγοπότι του συνδικαλισμού και στην διαφθορά. Ιδιαιτεράδες, φακελλάκηδες, γιατροί, λαδωμένοι μηχανικοί και δικηγόροι πάραπολύ απ' αυτούς είναι μαρξιστές, αντιαμερικανοί, προοδευτικοί κ.λ.π.κ.λ.π. Η αριστερά ακύρωσε το νόμο Γιαννίτση και τώρα θα χαθούν συντάξεις (τα εφάπαξ χάθηκαν ήδη)
   Θέλετε και άλλα;

   • winemaker avatar
    winemaker @ S.P. 19/05/2012 20:53:24

    Ελπίζω να κάνεις πλάκα όταν λες ότι οι φακελάκιδες ήταν αριστεροί. Εκτός αν αριστερά εννοείς το Πασοκ και το κέντρο της ΝΔ

    • S.P. avatar
     S.P. @ winemaker 19/05/2012 21:16:09

     Εντάξει διεφθαρμένοι ήσαν μόνον όσοι δήλωναν (αν δήλωναν.. γιατί φοβόνταν) δεξιοί!

  • Βασίλης Γκιώνης avatar
   Βασίλης Γκιώνης @ winemaker 19/05/2012 20:20:19

   Όχι φίλτατε Winemaker,

   φταίει αποκλειστικά η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, που προκειμένου να μην παραλύσουνε τη χώρα, να μην παραλύσουνε τη δημόσια ζωή και να μην κάνουνε ζημιές εκατομμυρίων στα μαγαζιά του κέντρου οι "μπράβοι της Δημοκρατίας", δεν έβγαζαν πέντε νομοσχέδια της προκοπής να στείλουν μιά και καλή πίσω από το παραπέτασμα όλους τους νοσταλγούς της σταλινικής χούντας...

   • winemaker avatar
    winemaker @ Βασίλης Γκιώνης 19/05/2012 21:00:05

    Όταν αρχίζετε να μιλάτε για Στάλιν καταλαβαίνω ότι πλέον πάσχετε από επειχηρήματα. Εγώ να σου πω ότι φταίνε οι σταλινικοί (όπως τους λες εσύ) για 4-5 φορές που έγινε μπάχαλο η Αθήνα (το κέντρο της δηλαδή) . Στην υπόλοιπη χώρα τι έγινε? Και εκεί οι Σταλινικοί κυβερνούσαν?

    • Βασίλης Γκιώνης avatar
     Βασίλης Γκιώνης @ winemaker 19/05/2012 21:34:22

     Winemaker,

     όπως προείπα:
     υπό τον φόβο των συνδικάτων, των φωστήρων του ακαδημαϊκού κόσμου, του καθηγηταριού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πλήθους δημοσιογραφίλας, του ΕΑΜ-ΕΚΑΛΗΣ (ακαδημαϊκοί και τραγουδιστάδες της "φτωχολογιάς" που μένουνε εκεί σε βίλες), ολων των αποτυχημένων και άχρηστων που τους φταίει το κράτος και όλων των λοιπόν ΧΑΣΟΜΕΡΗΔΩΝ, δεν μπορούσε καμία κυβέρνηση να βγάλει 2-3 νομοσχέδια της προκοπής...

     Τί θα πεί η Αριστερά, εάν θα αισθανθεί "διωγμένη" η Αριστερά, τί θα κάνει η Αριστερά;

     Υ.Γ.: Ένα νομοσχέδιο πήγε να βγάλει η Ν.Δ και κατόπιν και το ΠΑΣΟΚ για να φύγουνε το αργότερο μετά από 8 χρόνια οι αιώνιοι φοιτητές από τα ΑΕΙ, και είδαμε να κλειδώνονται 500 μπράβοι αλητάμπουρες μέσα στα ΑΕΙ (κατόπιν εντολής από κόμματα εντός του κοινοβουλίου μάλιστα) και χιλιάδες φοιτητές χάνανε τις εξεταστικές γιατί δέρνονταν εάν μπαίνανε στις διδακτικές αίθουσες από τους προστάτες της "δημοκρατίας και του σοσιαλισμού".
     Τα ναυπηγεία στου Σκαραμαγκά έχασαν μεγάλες δουλειές (όπου θα μπορούσε να δουλέψει πολύς κόσμος) που θα μπορούσανε να είχανε πάρει σε διεθνείς διαγωνισμούς επειδή τα έκλειναν 100 μπράβοι του ΠΑΜΕ για να διαφυλαξουν το "δημόσιο χαρακτήρα"...
     Η Αστυβομία δεν τόλμαγε να πήσιάσει γιατί άπαξ κι άρπαζε κανέναν από το αυτί την άλλη μέρα δεν έμενε τίποτε όρθιο προκειμένου να δηλώσουνε την αγανάκτησή τους οι "δημοκρατικοί πολίτες" για την φασίζουσα Αστυνομία...
     Θέλεις κι άλλα παραδείγματα...;;;;

     • S.P. avatar
      S.P. @ Βασίλης Γκιώνης 19/05/2012 22:46:49

      !!!

    • juliet avatar
     juliet @ winemaker 19/05/2012 22:08:32

     Πριν από κάποια χρόνια συνάντησα έναν πρώην συνάδελφο,τι κάνεις ,τα παιδιά ; Ο γιός του ήτανε σ'ενα ΤΕΙ επαρχίας -υπόλοιπη χώρα- και αν γραφότανε σε συγκεκριμένη παράταξη ,με παρότρηση καθηγητών ,δεν θα έδινε εξετάσεις ...οι πόρτες ήτανε ανοιχτές ...αρκεί να δήλωνες Συνασπισμό τότε...Καλή η προπαγάνδα αλλά μη τα λες ειδικά όταν δεν γνωρίζεις τον άλλο ....είναι χαζομάρα,να μη σου πω ότι τα λες για να πεισθείς εσύ.
     Αντε και να σου και άλλα ,καθηγητής δεξιός ,επειδή τους έκανε δουλειά γιατί έπρεπε να φαίνεται και έργο ,δεν τον ενοχλούσανε.Μας λες ότι κυβερνούσανε οι καπιταλιστές ;
     Μπράβο.....πάντα τ'έλεγα αυτή η δεξιά έχει πλοκάμια παντού,διαπλοκή σκέτη.
     Το winemaker από το wine - make ,αυτός που φτιάχνει κρασί ...μάλλον το δοκιμάζεις κιόλας....κόκκινο το κρασί,rosu.

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 19/05/2012 19:55:52

  Με αυτα που διαβαζω με κανετε και ανατριχιαζω!! Μερικα τετοια αρθρα και τετοιου ειδους σχολια ακομα και ειμαι σιγουρος οτι ο Τσιπρας θα βγει με τα τσαρουχια. Δεν καταλαβατε βρε ανεγκεφαλοι οτι το μειζον προβλημα της παρουσης δεν ειναι αλλο απο την ανατιναξη της Ελλαδας μεσου Τσιπρα; Το αμεσως αλλα της ιδιας βαρυτητας προβλημα ειναι αυτη ταυτη η συνταγη του μνημονιου. Τι μου λετε οτι η κακομοιροι Γερμανοι δινουν απο το ...υστεριμα τους για να ενισχυσουν την Ελλαδα , (..ή τουλαχιστον συμφωνητε με αυτους που το λενε)!!. Μην μου πειτε οτι ο Ελληνικος λαος εφαγε τα λεφτα που τωρα χρωσταμε. Για θυμηθειτε τι μας χρωσταει η Γερμανια,(πολεμικες αποζημι-ωσεις , κατοχικα δανεια επαχθεις συμβασεις -αεροδρομιο, εθνικοι οδοι- ελαττωματικα υποβρυχια, χαλασμενα τανκς, και τοσα αλλα. Για θυμηθειτε ποιοι εδωσαν τις μιζες της ζιμενς και για ποιο σκοπο, ποσα χρηματα κατασπαταληθηκαν για τους Ολυμπιακους αγωνες και ποιοι τα τσεπωσαν, ποσες φορες πανω απο την πραγματικη τους αξια στοιχισαν τα μεγαλα εργα;!!!!
  Αυτα οι μονοι απο τους εμπλεκομενους που δεν τα ηξεραν ηταν ο Ελληνικος λαος. Και δεν θα το πιστεψω οτι αυτοι που αντιπροσωπευονται απο την Τριοικα δεν τα ηξεραν, απλως αρμεγαν την αγγελαδα για να την σφαξουν αργοτερα! Και το σφαξιμο θα ερθει με την προσπαθεια της εφαρμογης του Μνημονιου! Τωρα μονο με μια εθνικη πανστρατια ,με επικεφαλης "υπο τας παρουσας συνθηκας" τον ΣΑΜΑΡΑ υπαρχει το ενδεχομενο να σωθουμε πιεζοντας και πειθοντας ή ακομα και απειλοντας τους Ευρωπαιους για μια λογικη ανατροπη του Μνημονιου!!!











  '

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.