Περιμένοντας ακόμα τον «νικητή» της ελληνικής συμφωνίας
10/08/2015 21:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περιμένοντας ακόμα τον «νικητή» της ελληνικής συμφωνίας

Μόνο όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της τρίτης ελληνικής διάσωσης μπορεί να ανακηρυχθεί «νικητής», σχολιάζει ο Simon Nixon.

Η ελληνική κρίση αποκάλυψε δύο ανταγωνιστικές απόψεις για το πώς πρέπει να τις διαχειρίζεται η ευρωζώνη. Μια σχολή σκέψης λέει ότι η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων της, ο βασικός εκ των οποίων είναι ότι, ελλείψει οποιουδήποτε μηχανισμού για μόνιμες οικονομικές μεταβιβάσεις μεταξύ των κρατών μελών, κάθε κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εξασφαλίσει τη δική της οικονομική ανεξαρτησία. Η άποψη αυτή προφανώς σχετίζεται περισσότερο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά είναι ευρέως αποδεκτή και από άλλες κυβερνήσεις.

Η εναλλακτική άποψη είναι ότι σε κάθε νομισματική ένωση θα υπάρχουν πάντα περιφέρειες που δεν θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και ότι, επομένως, θα είναι πάντα αναγκαία κάποια μορφή μόνιμων επιδοτήσεων, εάν πρόκειται να παραμείνουν μέλη: σκεφτείτε τη Βόρεια Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το Σάαρλαντ στη Γερμανία. Σε αυτή την ανάλυση, αν οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν τις μόνιμες μεταφορές στην Ελλάδα, τότε το έργο των πολιτικών είναι να αυτοσχεδιάζουν, αναζητώντας τρόπο για να καλύψουν αυτό το κενό έως ότου να διορθωθεί. Η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ανώτερων υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι σαφές ποια πλευρά κέρδισε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της. Ως άμεσο επακόλουθο, η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ως μια νίκη για τη Γερμανία: παρότι η Ελλάδα δεν αναγκάστηκε να φύγει από την ευρωζώνη, όπως είχε προτείνει ο Σόιμπλε, ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους παράδοσης. Οι θιασώτες της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν τα social media για να κατηγορήσουν την ευρωζώνη για πραξικόπημα. Πολλοί σχολιαστές εξακολουθούν να επικρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την υφεσιακή, μια συνταγή για μια από τα ίδια, και ως εκ τούτου καταδικασμένη σε αποτυχία.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ακόμη βάση για να γίνει μια τέτοια κριτική. Το μόνο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο ήταν τα βήματα στα οποία η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να προβεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τεράστιο, νέο πρόγραμμα διάσωσης. Σίγουρα, αυτές οι λεγόμενες προκαταρκτικές δράσεις περιλαμβάνουν διορθωτικούς νόμους στο συνταξιοδοτικό και στον φόρο προστιθέμενης αξίας, στους οποίους είχαν αντισταθεί από τον Ιανουάριο. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι κινήσεις σε απομόνωση θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Αλλά είναι αδύνατο να συμπεράνουμε από αυτό ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν περιοριστική, δεδομένου ότι δεν προσδιορίζει τους τυχόν δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτά εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαπραγμάτευση: Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε ένα μεσοπρόθεσμο στόχο στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 3,5%, χωρίς τους τόκους του χρέους, αλλά όχι στο πότε θα πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ή για τους στόχους για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Επιπλέον, ο πρωταρχικός στόχος των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και του ΦΠΑ δεν ήταν δημοσιονομικός αλλά διαρθρωτικός: να μειώσει το συντριπτικό βάρος κάποιων κατάφωρα γενναιόδωρων και σε μεγάλο βαθμό μη χρηματοδοτούμενων συντάξεων από την οικονομία και να αφαιρέσει τα πολλά κίνητρα για φοροδιαφυγή που επικρατούσαν στο εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα ΦΠΑ .

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αν εφαρμοστούν σωστά, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα για μελλοντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης αλλού, αν μη τι άλλο στον κατάφωρα υπερφορτωμένο ιδιωτικό τομέα, που προσφέρει τη μοναδική ελπίδα για την παροχή θέσεων εργασίας στους χιλιάδες άνεργους νέους της Ελλάδας. Από αυτή την άποψη, οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και του ΦΠΑ δεν ήταν μέτρα λιτότητας, αλλά ένα ουσιαστικό στοιχείο κάθε βιώσιμης στρατηγικής για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Θα γίνει σαφές ποια πλευρά επικράτησε στο ελληνικό δράμα μόνο όταν τα στοιχεία του τρίτου προγράμματος αποκαλυφθούν. Το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές λένε ότι οι συνομιλίες προχωρούν ομαλά θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί τη λογική της ανάλυσης του Σόιμπλε και δεν αντιστέκεται πλέον στις λογικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της οικονομικής της ανεξαρτησίας, γνωρίζοντας ότι η αποδοχή αυτών των διορθώσεων είναι τώρα πιθανό να συνοδεύεται από ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Εναλλακτικά, οι σκεπτικιστές θα ανησυχούν ότι η βιασύνη να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για μια πρώτη εκταμίευση πριν από μια κρίσιμη εξαγορά ομολόγων στις Αυγούστου -θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η συμφωνία δεν θα φτάσει αρκετά μακριά. Βεβαίως, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι το νέο πρόγραμμα υπό συζήτηση είναι πιθανό να έχει σημαντικά κενά. Μια πιθανή παράλειψη αφορά λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το προτεινόμενο νέο ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Το ταμείο αυτό ήταν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της συμφωνίας του Ιουλίου, οι επικριτές της οποίας υποστήριξαν ότι ήταν μια απαράδεκτη υποχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής ήταν αβάσιμο, δεδομένου ότι η συμφωνία του Ιουλίου έλεγε, επίσης, ότι οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια ζωής των δανείων, κάτι που θα μπορούσε να φθάσει τα 50 χρόνια, αυξάνοντας έτσι τα ερωτήματα για το αν θα συμβεί η τυχόν διάθεση. Φαίνεται απίθανο να επιλυθεί αυτό προτού οριστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Μια δεύτερη παράλειψη αφορά το μέλλον των τραπεζών στην Ελλάδα. Αυτό είναι πιθανό να αναβληθεί έως ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώσει μια νέα συνολική αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος θα πρέπει να συμφωνηθούν στο πλαίσιο οποιουδήποτε νέου προγράμματος.

Αυτό θα αυξήσει τις ανησυχίες, επίσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι υπάρχουν πλέον σαφείς αποδείξεις από άλλες χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, ότι ένα υγιές τραπεζικό σύστημα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Το νέο πρόγραμμα μπορεί επίσης να παρακάμψει διορθώσεις στις χαμηλές επιδόσεις του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, ακόμη και αν αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα να δημιουργήσει και να προσελκύσει το ανθρώπινο κεφάλαιό της. Η εκπαίδευση είναι ένας τομέας στον οποίο τα περιθώρια για ιδεολογικές συγκρούσεις με το κυβερνών σκληροπυρηνικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα: Το κόμμα έχει ήδη δεσμευτεί να αναστείλει κινήσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των Πανεπιστημίων και να κάνει αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ένας άλλος τομέας όπου οι πιστωτές βρίσκονται υπό πίεση για να μετριάσουν τις απαιτήσεις με σεβασμό στις πολιτικές ευαισθησίες είναι η αναμόρφωση του πολύπλοκου συστήματος επιδοτήσεων και των γενναιόδωρων επιδομάτων και της παροχής συντάξεων στους αγρότες. Αυτά έχουν ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός τεράστιου στρατού από «ψεύτικους αγρότες» -όσους έχουν στην κατοχή τους το απαιτούμενο πεδίο εισοδήματος-παραγωγής- που αντιπροσωπεύουν πλέον μια σημαντική διαρροή για την δημόσια οικονομία.

Η αναμόρφωση των γεωργικών επιδοτήσεων έπρεπε να αποτελεί μέρος των προηγούμενων μέτρων της συμφωνίας του Ιουλίου, αλλά μυστηριωδώς παρακάμφθηκε χωρίς σαφή εξήγηση. Μια ταχεία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αυτή την εβδομάδα μπορεί κάλλιστα να είναι ένα σημάδι μιας νέας, κοινής αποφασιστικότητας να αποκατασταθεί η οικονομική ανεξαρτησία στην Ελλάδα. Αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα αποτελεί πράγματι μια συνταγή για μια από τα ίδια και ένα μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να εφαρμόσουν μια ευρωζώνη που συμμετέχει σε μόνιμες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις έχουν επικρατήσει.

wsj.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 18/08/2015 13:18:19

  "Στη γερμανική Fraport οριστικά τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Καμμία αλλαγή στη σύμβαση - Το τίμημα που θα καταβάλει η γερμανική εταιρεία ανέρχεται σε 1,23 δις ευρώ - Η Πρώτη Αποκρατικοποίηση από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ". ΤO BHMA Oικονομία (απόσπασμα) | Τρίτη, 18-08-2015 Δημοσίευση: @10:21 "Τα 14 αυτά αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου." Έτσι καθώς φαίνεται, εξηγείται η ξαφνικά.. "μελωμένη" συμπεριφορά Σόϊμπλε προς υπάκουο, ΥπερΜνημονιακό, Τσίπρα. Και έπεται συνέχεια.. Τα με λαθροεισβολές στοχευμένα (ιδέ, Περιουσιακά Απαξιωμένα). Και τα υπόλοιπα, κρίσιμης σημασίας περιφερειακά πολιτικά της Ελλάδας αεροδρόμια, οριστικά πλέον, ανήκουν στους Φρίτσηδες. Χθες, Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015, η εξαγορά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εις Υγείαν και Μακροημέρευσην του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και της Διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ. *** "Να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους (έστω κι αν αυτό το αίμα είναι το δικό σου), και να πουλάς υπό τους ήχους της τρομπέτας." ~Nathan Rothschild: της διαβόητης, πολεμόχαρης δυναστείας τραπεζιτών -και επί 200 χρόνια-, των αδηφάγων κοράκων, της Ελλάδας σαρκών.

 2. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 18/08/2015 20:22:18

  Ποιά είναι η Fraport που παίρνει τα αεροδρόμια της Ελλάδας; H ιστορία και ο ρόλος του αεροδρομίου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (πηγές: Fraport.com, Bild, Wikipedia) MSN Χρήμα Επιχειρήσεις | (c) News247.gr Λευτέρης Σαββίδης | 2 ώρες πριν http://tinyurl.com/qcwblz

  • Δήμητρα Μ. avatar
   Δήμητρα Μ. @ Δήμητρα Μ. 18/08/2015 20:40:42

   Σε περίπτωση δυσκολίας, μπορείτε να προσπαθήσετε και αυτόν τον σύνδεσμο http://tinyurl.com/or6ezz6 Ευχαριστώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.