11/08/2010 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο

’Το Δημόσιο πληρώνει πάνω από 1 δισ. ευρώ επιδόματα τριτέκνων άνευ κριτηρίων’’ αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίδοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων με τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων. Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση προωθεί τη συνολική επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Πιο απλά, η κυβέρνηση σκέπτεται τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, για να στηριχθούν από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα. Διότι ως σήμερα τρίτεκνος εργαζόμενος στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως παίρνει ακριβώς το ίδιο επίδομα με κάποιον που δηλώνει 200.000 ευρώ εισόδημα. «Μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα του μνημονίου, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το ζήτημα θα εξεταστεί λεπτομερώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που μελετά το ζήτημα (στην οποία μετέχουν και μέλη του ΙΣΤΑΜΕ) συνεδρίασε ήδη δύο φορές. Εν τω μεταξύ, η  εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2011 θα φέρει σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις. Στόχος της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου, είναι η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον μισθό για τον εξορθολογισμό του κατακερματισμένου συστήματος μισθοδοσίας στο Δημόσιο. Ωστόσο οι αλλαγές που σχεδιάζονται ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα περικοπή επιδομάτων για τα μεσαία και υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια του Δημοσίου, τα οποία ήδη καταγράφουν απώλειες εισοδήματος 10%-15%.

(Απο το ΒΗΜΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νταγιάν avatar
  Νταγιάν 11/08/2010 13:34:18

  Καλά είναι όλα αυτά, ναι, αλλά δεν βλέπω να κοβονται κάτι επιδόματα των εφοριακών ή τα άλλα των 3 χιλιάδων τον μήνα των ελεγτών της πολιτικης αεροπορίας που εκβιάζουν για περισσότερα..

  • rage@40 avatar
   rage@40 @ Νταγιάν 11/08/2010 14:42:37

   ασε ρε συ... Ποιοι εφοριακοί... Αυτων τους τά χουν πετσοκόψει ήδη. Οι τελωνειακοί την έκαναν την μαγκια και τα έβαλαν στη ΔΕΗ.
   Και στο κάτω κατω, υπάρχουν πολλά ακόμα να κοπούν πριν φτάσουν σε κάποια επιδόματα που στην ουσία αποτελούν κίνητρο εργασίας.

 2. GEORGE avatar
  GEORGE 16/08/2010 10:23:14

  Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΘΕΤΕΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΛΠ ΘΑ ΤΑ ΚΑΡΠΩΘΟΥΝ.
  ΑΙΣΧΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.