19/11/2010 15:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περαιτέρω συρρίκνωση εμφανίζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο

Περαιτέρω συρρίκνωση εμφανίζει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που αντανακλά την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας στο παραπάνω διάστημα περιορίστηκε κατά 3%, ήτοι 508 εκατ.ευρώ και διαμορφώθηκε στα 17,1δις.ευρω. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην μείωση του εμπορικού ελλείμματος καθώς και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Πιο αναλυτικά το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε κατά 922 εκατ.ευρω καθώς η μείωση των εισαγωγών (πλην καυσίμων και πλοίων) υποχώρησαν κατα΄2,671 δις.ευρώ (-11,4%) υπερκάλυψε την μείωση των εξαγωγών κατά 2,5% ή 209 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του εννεάμηνου επιβεβαιώνουν το ότι η ναυτιλία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στήριξης του Ισοζυγίου. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι ακαθάριστες εισπράξεις κυρίως από την εμπορική ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 15,6%. Αντιθέτως συνεχίστηκε η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό καθώς οι καθαρές εισπράξεις από την πηγή αυτή περιορίστηκαν κατά 484 εκατ.ευρώ καθώς τα ακαθάριστα έσοδα, δηλαδή οι εισπράξεις από μη κατοίκους ) μειώθηκαν κατά 636 εκατ. ευρώ ήτοι 7%. Ταυτοχρόνως μειώθηκε και η δαπάνη των ελλήνων για τουρισμό στο εξωτερικό κατά 8,3% (152 εκατ.ευρώ).

Oσον αφορά στα επιμέρους στοιχεία , το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 752 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 769 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,0 δισεκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών συνεχίστηκε η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς η εκροή ξένων επενδυτών από την εγχώρια αγορά ομολόγων και το Χ.Α. Πιο αναλυτικά οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 404 εκατ. ευρώ.από 986 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 18,3 δισεκ. Ευρώ έναντι καθαρής εισροής 23,4 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 29,2 δισεκ. ευρώ, καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 1,3 δισεκ. ευρώ. Επιπροσθέτως, εκροή ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ σημειώθηκε από την αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. nasos avatar
    nasos 19/11/2010 16:27:29

    εάν δεν υπήρχε η ναυτιλία,η κατάσταση θα είχε βγει εκτός ελέγχου πριν από 4-5 χρόνια
    και ο ΓΑΠ τίμησε την ναυτιλία για την προσφορά της ,καταργώντας το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
    μαζί με αυτό του Τουρισμού

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.