Πεντακοσάρικο: ο Μπιν Λάντεν των ευρώ
19/03/2014 09:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πεντακοσάρικο: ο Μπιν Λάντεν των ευρώ

Οι Ισπανοί το αποκαλούν Μπιν Λάντεν και στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008, οι Μπιν Λάντεν έσωσαν την κατάσταση, λέει ο πρώην επικεφαλής των χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι Μπιν Λάντεν είναι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Το αστείο με τους Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε στην Ισπανία, τέσσερα χρόνια αφότου τα χαρτονομίσματα του ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία, τον Ιανουάριο του 2002.

Στο παρατσούκλι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι, ενώ όλοι στην Ισπανία είχαν ακούσει για το μεγάλο χαρτονόμισμα, κανείς δεν το έβλεπε – παρότι αναφέρθηκε ότι περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των χαρτονομισμάτων των 500 € στην ευρωζώνη κυκλοφορούσαν στην Ισπανία. Το αστείο είναι πλέον παρωχημένο, λόγω του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, η συζήτηση αν το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα πρέπει να αποσυρθεί παραμένει. Ο λόγος; Οι επικριτές λένε ότι ωφελεί τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος και τους φοροφυγάδες.

Η λογική είναι απλή. Για 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά θα πρέπει κάποιος να δώσει 10.000 χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων. Με το πεντακοσάρικο, χρειάζεται περίπου 1.450 χαρτονομίσματα για το ίδιο ποσό σε μετρητά, κατά την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Βολικό, αν πρέπει να αποθηκεύσετε ή να μεταφέρετε μεγάλα ποσά σε μετρητά, παράνομα. Γι’ αυτό, το πεντακοσάρικο πρέπει να αποσυρθεί.

Η συζήτηση είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, υπενθυμίζει ο Antti Heinonen που ήταν παρόν κατά τη δημιουργία του. Ο Heinonen ήταν πρόεδρος κατά την περίοδο 1996-1998 της υποεπιτροπής του European Monetary Institute, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη δημιουργία των χαρτονομισμάτων του ευρώ. Το ΕΜΙ ήταν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα, ο πρόδρομος της ΕΚΤ.

Τα πλεονεκτήματα των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας συζητήθηκαν σε σχετικές συνεδρίες, δήλωσε ο Heinonen την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, σχετικά με την ιστορία των πρώτων χαρτονομισμάτων του ευρώ. Υπήρχαν έξι χώρες με τραπεζογραμμάτια των οποίων η αξία ξεπερνούσε τα 200 ευρώ: η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία -με το πιο πολύτιμο σε υψηλή ονομαστική αξίας από όλα, το γερμανικό μάρκο των 1000, που αποτιμούταν σε περίπου 510 ευρώ. Όπως δήλωσε ο Heinonen, εκπρόσωποι από τις χώρες αυτές ενοχλήθηκαν όταν αναφέρθηκε ότι τα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας βοηθούν την παραοικονομία.

Οι υπερασπιστές του πεντακοσάρικου είπαν ότι σε ορισμένες χώρες οι άνθρωποι προτιμούν να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε μετρητά, επειδή το θεωρούσαν καλύτερο από τις τράπεζες, ανέφερε ο Heinonen. Αυτό το καθόρισε. Όσον αφορά τις θεμιτές χρήσεις του 500ευρου, ο Heinonen ανέφερε μία: τον σταθεροποιητικό ρόλο του κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης.

Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, η πίστη των ανθρώπων στις τράπεζες κατέρρευσε σε πολλές χώρες, κάνοντάς τους να ανταλλάσσουν τις αποταμιεύσεις τους με μετρητά. Η ζήτηση για χαρτονομίσματα του ευρώ αυξήθηκε εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ. «Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς το πεντακοσάρικο» είπε ο Heinonen.

Για το λόγο αυτό, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αποφάσισαν να αυξήσουν τα αποθεματικά τους σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, σε περίπτωση που προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις και πάλι, είπε ο Heinonen.

Καθώς οι άνθρωποι αποταμίευαν ευρώ, ορισμένες κεντρικές τράπεζες εκτίμησαν ότι θα μπορούσαν να ξεμείνουν από ονομαστικές αξίες, ακόμη και αν το συνολικό απόθεμα ήταν επαρκές. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος ζητούσε χαρτονομίσματα, οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν σε μια κοινή απάντηση, δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν αρκετά τραπεζογραμμάτια διαθέσιμα σε όλες τις περιπτώσεις, αναγνωρίζοντας όμως ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τοπικές ελλείψεις σε ορισμένες ονομαστικές αξίες. Όταν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν- Κλοντ Τρισέ έμαθε για αυτό το μέτρο, παρενέβη προσωπικά, είπε ο Heinonen. «Ρώτησα (τον Τρισέ) τι θα κάναμε αν ξεμέναμε από χρήματα. Τίποτα, είπε. Εμείς απλά λέμε στους ανθρώπους ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα» είπε ο Heinonen.

http://blogs.wsj.com/

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θρίαμβος avatar
    Θρίαμβος 19/03/2014 11:08:41

    Μα το ευρώ υπάρχει ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα , ως αντίπαλο δέος του δολαρίου. Είναι φυσικό και επόμενο να έχει 500ρικο και προβλέπω να φτιάχνουν και 1000ρικο αν αρχίσει το τύπωμα η ΕΚΤ αλα FED. Αν τους ενδιέφερε η πραγματική οικονομία, η παραγωγή, η ανάπτυξη των περιοχών και των λαών, θα διατηρούνταν τα τοπικά εθνικά νομίσματα σε κυμαινόμενες ισοτιμίες. Η μέγιστη αξία του χαρτονομίσματος θα εξαρτούνταν από το μέσο μισθό, όπως και γίνονταν. Τί λόγο ύπαρξης έχει ένα χαρτονόμισμα μεγαλύτερης αξίας από το μισθό του μισού πληθυσμού? Μάλλον άλλους σκοπούς εξυπηρετεί και γι' αυτούς ακριβώς φτιάχτηκε από τους τραπεζίτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.