#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραμύθια τα περί επιστροφής ΦΠΑ σε χιλιάδες επιχειρήσειςΕμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων επιχειρήσεων που περίμεναν πώς και πώς να εισπράξουν οφειλόμενες επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3 δισ. ευρώ επεφύλαξε τελικά η «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών!

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου προβλέπεται ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ τα ποσά «θα εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016»! Δηλαδή το πότε θα πάρουν τα χρήματά τους οι επιχειρήσεις αυτές θα… εξαρτάται πλέον από το εάν θα επιτυγχάνονται οι εξωπραγματικοί στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες που έχουν τεθεί με τον Προϋπολογισμό του 2012 και με το νέο Μνημόνιο!

 

Όσο για την πολυπόθητη αλλαγή στη διαδικασία καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ που είχε προαναγγελθεί με επιλεκτικές «διαρροές» πληροφοριών, μέσω των οποίων «προπαγανδιζόταν» η διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου να δώσει… «ανάσα ρευστότητας» στις επιχειρήσεις, η νέα Υπουργική Απόφαση κινείται προς μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προβλέπει ότι:

1 Οι αλλαγές που θεσμοθετούνται στις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ θα ισχύσουν για αιτήσεις επιστροφών που θα υποβληθούν μετά την πλήρη εφαρμογή της ίδιας της Υπουργικής Απόφασης!

2 Οι αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ θα υποβάλλονται στο εξής ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ, η οποία θα προβαίνει σε άμεσες διασταυρώσεις δεδομένων και θα προχωρά σε μια πρώτη διαλογή των υποθέσεων ανάλογα με το ύψος των αιτούμενων ποσών, ανάλογα με τις πιθανότητες διάπραξης φοροδιαφυγής βάσει μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, καθώς και ανάλογα με το εάν υπήρξε παραβατικότητα κατά το παρελθόν. Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί από μισό έως και ενάμιση μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης! Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ θα στέλνει τους καταλόγους των υποθέσεων στις αρμόδιες ΔΟΥ.

3 Οι φορολογούμενοι με «λευκό» φορολογικό μητρώο, εφόσον ζητούν επιστροφές ΦΠΑ μέχρι 100.000 ευρώ, θα εισπράττουν τα αιτούμενα ποσά από τις ΔΟΥ εντός 2 μηνών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων.

4 Οι επιχειρήσεις που αιτούνται επιστροφών ΦΠΑ πάνω από 100.000 ευρώ ή οι επιχειρήσεις οι οποίες κατόπιν εφαρμογής μεθόδου ανάλυσης κινδύνου θεωρούνται «ύποπτες» για διάπραξη φοροδιαφυγής θα υπόκεινται σε προσωρινό έλεγχο εντός 2 μηνών από τη στιγμή που οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν παραλάβει τις σχετικές λίστες αιτούντων από τη ΓΓΠΣ! Αν από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, θα διενεργείται και τακτικός έλεγχος, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 5 μήνες από την υποβολή της αίτησης επιστροφής. Αν η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η διαδικασία θα παρατείνεται περαιτέρω, καθώς προβλέπεται ότι ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 5 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ότι η επιστροφή του φόρου θα γίνεται το αργότερο εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ελέγχου. Δηλαδή, η συνολική καθυστέρηση της επιστροφής μπορεί να φθάσει και τους 10 μήνες εάν η αίτηση υποβληθεί 4 μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος!

5 Η εφορία θα προβαίνει στον αυτόματο συμψηφισμό της επιστροφής ΦΠΑ με τυχόν οφειλές του φορολογουμένου χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον υπόχρεο!

6 Αν το ζητούμενο ποσό επιστροφής υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, η καταβολή της επιστροφής θα αργεί ακόμη περισσότερο και ανάλογα με την πορεία του ταμείου του Δημοσίου!

Γιώργος Παλαιτσάκης στον "Ελεύθερο Τύπο"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/04/2012 10:57:07

  Φάκτορα, αν δεν απατώμαι, η φωτογραφία που επέλεξες για να "ντύσεις" την ανάρτηση είναι από τη στοά που ενώνει την πλατεία Ομονοίας με την οδό Λυκούργου. Στη συγκεκριμένη στοά είναι ζήτημα αν έχουν πλέον απομείνει 2 ή 3 καταστήματα ανοιχτά (κι αυτά είναι καφετέριες και σαντουιτσάδικα). Κάποτε έσφυζε από ζωή και, εδώ και δύο χρόνια, σφύζει από θάνατο: ακόμα και μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της στοάς, τοξικομανείς βαράνε ενέσεις στα πιο απίθανα σημεία του σώματός τους, ακόμα και μπροστά σε περαστικές μανάδες με παιδιά (αν και δεν νομίζω πλέον να περνάνε τέτοιες από εκεί). Στη στοά αυτή έχω δει έναν τοξικομανή να βαράει ένεση στον αστράγαλό του και άλλον έναν να βαράει ένεση στη... βουβωνική χώρα (για να το πω κομψά). Εννοείται φυσικά ότι μετά το σούρουπο η διέλευση, ακόμα και για καλογυμνασμένους άντρες, ισοδυναμεί με εθελούσια πρόκληση για ληστεία.

 2. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 04/04/2012 11:10:38

  Και εκείνο το "...παρά μη έχοντος¨ δεν το θυμάστε;
  Λέει πολύ απλά οτι θα πάρουν επιστροφή,αν έχουν τα ταμεία.
  Τragic,που λέει και η Τασούλα,αλλά λογικό

 3. Tom80 avatar
  Tom80 06/04/2012 01:52:33

  Καταπληκτικα ! Ετσι χαντακωνουν τις εξαγωγες και την εξωστρεφεια, για να μην μεινει τιποτα πια...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.