Παραδοχή-σοκ αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ: Αφού πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις... χρήματα τέλος!
17/04/2015 18:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραδοχή-σοκ αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ: Αφού πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις... χρήματα τέλος!

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ταμειακών αποθεμάτων, που ανέρχονται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στα τέλη του μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, διέψευσε όσα μεταδίδει το Reuters: «Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ καταθέσεων δημοσίων οργανισμών για να μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στα τέλη Απριλίου», ανέφερε η πηγή που επικαλείται το Reuters στο ρεπορτάζ του.

«Εδώ και μήνες η κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα μέσω πράξεων repos από δημόσιους φορείς για να εκπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Ωστόσο τα περιθώρια για τέτοιες πράξεις στενεύουν. Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο Δημόσιο», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Από τις 20 Απριλίου το ημερήσιο ισοζύγιο μπαίνει στο κόκκινο και το δημόσιο θα χρειαστεί να δανειστεί και πάλι από δημόσιους οργανισμούς, όπως ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς αυτά τα κεφάλαια το κράτος θα έχει έλλειμμα περίπου 1,6 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου», συνέχισε ο αξιωματούχος

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας νωρίτερα στην εβδομάδα.

Το Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πράξεις repos ύψους περίπου 10 δισ.ευρώ, τις οποίες ανακυκλώνει.

Για να μπορέσει να αντλήσει τα υπόλοιπα 2 δισ.ευρώ, το Δημόσιο θα πρέπει να πιέσει τις διοικήσεις των οργανισμών - ή να τις αναγκάσει με υπουργική απόφαση - να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να γίνουν ρέπος, είπε δεύτερος αξιωματούχος.

Ακόμα και αν εξασφαλίσει τα διαθέσιμα των φορέων, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ εώς τα μέσα Μαΐου χωρίς χρηματοδότηση από τους δανειστές της, καταλήγει το ρεπορτάζ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 18/04/2015 02:28:35

  .....μνημόνιο και καιρός για την δόση μας λοιπόν. Χούι και αυτό που αποκτήσαμε! Να προτιμάμε τον Σοιμπλε από τις αγορές.....

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ George N 18/04/2015 10:35:39

   . Δυστυχώς φίλε George, τον περασμένο Σεπτέμβριο που προτιμήσαμε τις αγορές, εκείνες μας πέταξαν έξω...Δεν προτιμάμε τον Σόιμπλε προφανώς. Απλά είναι η μόνη επιλογή που μας άφησαν. Κάπως έτσι την πάτησε και ο Μιλόσεβιτς στο Ραμπουιγέ, αν θυμάσαι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.